Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Informace o udělených trestech jsou v patřičném důležitém tématu, více viz Pravidla.

Právě je so 3. prosinec 2016, 22:52

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  další
Autor Zpráva
 Předmět: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: út 4. leden 2011, 18:18 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Prosím všechny vlastníky disků s řadiči SandForce, aby věnovali pozornost následujícím řádkům.

Níže prosím přikládejte výsledky z AS SSD, HD Tune v4.6 a výše a dopište svoji konfiguraci (čipset + základní desku, ovladač, firmware SSD).

Povinné čtení před koupí SSD se SandForce:
Velmi dobré a kvalitní recenze najdete na:

SSD řadiče, nebo chcete-li SSD procesory, SandForce fungují na jiném principu než konkurenční disky. Není v nich totiž integrována vyrovnávací cache paměť, a proto data, se kterými pracují komprimují a dočasně si vytvářejí temp v náhradní oblasti. Tuto činnost má na starosti VLIW CPU Tensilica 570T. Pro optimální výkon je proto potřeba, abyste nainstalovali správný ovladač disku a v BIOSu základní desky aktivovali režim AHCI.

Moje deska má z marketingových důvodů deaktivované AHCI:

Obrázek

Oproti konkurenčním diskům doporučuji u sestav s čipovou sadou Intel nainstalovat namísto msahci ovladač Intel Rapid Store Technology (RST) v9.6. V opačném případě bude disk podávat mizerné výsledky při náhodném zápisu (které jsou srovnatelné s běžným diskem). Na trhu jsou momentálně dostupné dvě varianty SF-1200 a SF-1500. Po výkonnostní stránce jsou srovnatelné, SF-1500 je ale určena pro enterprise nasazení a zvládá o něco více operací za sekundu (IOPS). Navíc je v discích se SF-1500 osazený speciální kondenzátor, který má na starosti lepší filtraci napájení při změnách odběru. Informace o používaných řadičích zde.

Obrázek Obrázek

SandForce řadič obsahují následující SSD:
  • Corsair Force (MLC, SF-1200)
  • OCZ Onyx 2 (MacBook ready, SF-1200)
  • OCZ Vertex 2 EX (SLC, SF-1500)
  • OCZ Vertex LE (= Limited Edition, SF-1500, MLC)
  • OCZ Vertex 2 Pro (MLC, SF-1500)
  • OCZ Vertex 2/2E (MacBook ready, MLC, SF-1200, E = extra kapacita)
  • OCZ Agility 2 (MacBook ready, MLC, SF-1200)
  • OCZ RevoDrive / RevoDrive X2 (RAID SF-1200)
  • OWC Mercury Extreme Enterprise SSD (SF-1200, MLC)
  • Patriot Extreme Flash 60/120/240 GB (SF-1200, MLC)
  • Patriot Signature Flash 100/200 GB (SF-1200, MLC)
  • SuperTalent TeraDrive FT2 (SF-1500, MLC)
  • A-Data S599 (SF-1200, MLC)
  • RunCore Pro-V (SF-1200, MLC)
  • G.Skill Phoenix Pro (SF-1200, MLC)

Obrázek

Dalším, velice podstatným údajem je počet zapojených kanálů řadiče. Výrobci se s tím samozřejmě nechlubí nebo mlží. Profláklo se to až při uvedení 25nm generace. PCTunig vás o tom informoval nejen jako první v Česku a Slovensku, ale také jeden z prvních magazínů na světě. Informace máme přímo od zdroje - važte si prosím toho! Opisovat slidy a používat Googletranslator anebo Babelfish umí krachující magazíny posedlé rozséváním pamfletů a možná by to při troše štestí dokázala i cvičená opice. Takže, konstrukce se liší podle kapacity:

  • 1.) 50 GB, 100 GB, 200 GB, 400 GB (= původní řada v dobé uvedení)
  • 2.) 60 GB, 120 GB, 240 GB, 480 GB (= vydáno po několika měsících)
  • 3.) 40 GB, 80 GB, 160 GB (= nejnovější řada)

    Druhá skupina je stejná jako první (starší firmware s vetším rezervním prostorem) a má zapojených všech 8 kanálů, třetí skupina pouze 6 kanálů! Nové 25nm disky OCZ mají zapojeny kanály pouze 4!

Obrázek
Starší, ale povedený článek, srovnávající jednotlivé firmwary na Benchmark Reviews

Univerzální firmware od SandForce a jeho revize:
    28% sprare/over-provisioning area:
  • 300A13F0 (3.0.0 Release Candidate): Mach Xtreme MX-DS
  • 301A13F0 (3.0.1 Release Candidate): Corsair Force (Firmware Revision 0.2)
  • 302A13F0 (3.0.2 Release Candidate): ADATA S599, RunCore Pro-V, PhotoFast G-Monster2
  • 303A13F0 (3.0.3 Release Candidate): Undisclosed
  • 304A13F0 (3.0.4 Release Candidate): Undisclosed
  • 305A13F0 (3.0.5 Mass Production): OWC Mercury Extreme Pro-RE, Patriot Inferno

    7% sprare/over-provisioning area:
  • 309A13F0 (3.0.9 Release Candidate): Mushkin Callisto
  • 30CA13F0 (3.0.C Release Candidate): OCZ Vertex-2 "Extended"
  • 310A13F0 (3.1.0 Release Candidate): G.Skill Phoenix Pro, OCZ Vertex-2 (Firmware Revision 1.10)
  • 320A13F0 (3.2.0): Patrot Inferno Extreme
  • 340A13F0 (3.4.0): A-Data S599 (update 4. ledna/januára 2011)

    12-13% sprare/over-provisioning area (únor/ferbuár 2011):
  • OCZ Vertex 2 fw v1.28 (pouze 25nm revize)
[*]A-Data 3.4.6. odkaz na fw.:
A-Data 599 v3.4.6.[/list]

Velký vliv na výkon může mít použitý firmware. Vtip je v tom, že beta- a RC- verze firmwaru data z některý benchmarků nezapisují na disk (h2wbench např. zapisuje pouze 0) a výsledkem je, že jste si zbechmarkovali propustnost SATA sběrnice. Optimalizace naopak vázne v oblasti náhodných zápisů a výsledek je ten, že je SSD pomalé nebo pomalejší než klasický 7200otáčkový disk a dochází ke stutteringu (zamrzávání)! Pokud je to možné, doporučuji aktualizovat firmware na poslední dostupnou verzi. Tu obvykle najdete na stránkách výrobce. Rozdíly v reálném výkonu se mohou pohybovat okolo 10 % – 50 % k lepšímu. Další rozdíl může být také ke zvýšení užitečné kapacity disku – staré firmwary používají 28 % všech buněk jako náhradní prostor pro realokování vadných bloků (over-provisioning, spare area), novější firmwary potom pouhých 7 %.

Obrázek
Obrázek
Problémy s výkonem jsou nejlépe vidět na obou obrázcích. Zatímco vlevo je použitý standardní ovladač msahci a disk nepracuje optimálně (problémy s vyhledáváním, špatně fungujíci trim/GC), na pravém snímku je vše v pořádku

Obrázek
Další vlastnost se týká netbooků a starších čipových sad. Vzhledem k technologickým omezezním (poslední Atom s čipsetem NM10 je de facto ICH7) se k lepším výsledkům nedostanete. Pokud však máte plnohodnotný notebook s PM965 + ICH8, možná vám výrobce snížil maximální rychlost na SATA 150 Mb/s a může pomoci následující návod.

Pokud byste chtěli disk zresetovat do továrního nastavení, doporučují výrobci disků provést ATA příkaz „Secure Erase“, který je součástí programu HDDErase. Pokud při jeho vykonávání narazíte na problém, nejspíše jste nepřepnuli řadič disku v BIOSu do Legacy IDE režimu. Po detekci disku a nabootování DOSu je třeba připojit a odpojit datový SATA kabel, aby došlo k nové inicializaci a spuštění disku.

Druhou (a snadnější) variantou je použití Toolboxu od OCZ. Jeho ovládání je velice intuitivní a pro správnou funkci musí být řadič disku přepnutý do AHCI režimu a nainstalovaný ovladač Intel Rapid Store Technology (RST) v9.6. Ve správci disků nejprve odstraníte všechny oddíly z vašeho SSD (pozor, data nejdou obnovit!) a poté spustíte Toolbox. V první nabídce (drives) vyberete SSD, které chcete naformátovat, překlinete na security a provedete „Secure Erase“.

Příloha:
toolbox.png


Pokud potřebujete obnovit ztracený výkon, NIKDY, opakuji NIKDY neprovádějte plný formát, ale používejte příkaz Secure Erase.


Utilita pro ruční vyvolání trimu (pozor, težká beta, použití na vlastní nebezpečí)!

Citace:
Gentlemen

I just moved the secure erase thread...why? because its getting heated and I need both customers and mods playing well together.

I may bring the thread back...I may not.

Im going to spell things out for you all here, so you are all 100% sure what of what you bought.

1 TRIM works, I will have me&er show you how to monitor this with hIOmon.

2 TRIM does not work like it does on an Indilinx drive as Duraclass controlls TRIM, this means you will not get the speed back as an Indilinx drive does as this would mean a very high write amplification...drives would wear out in months

3 Secure erase a drive every 6 months to free up previously read only blocks, secure erase every 2 days to get round Duraclass and you will kill the drive very quickly

Data is rotated on the drives you are buying right now....this looks to be from a modification to FW. Duraclass actively levels out PE/c. I however have no details on how often it does this as of this time.


4 OCZ use ATTO on fresh clean drives to show performance, on the forum we are going to adopt winsat, both of these use compressible data and show the drives running with best performance. CDM and AS-SSD use incompressible data and show a worse case scenario...choose what you want to bench with BUT respect OCZ will ask you to run ATTO.

When I get more to add to this i will, you are free to discuss anything I have stated here BUT if this gets heated and OT we will be heavy handed with moderation.... you have been warned.

Tony


Učitě jsem na něco zapomněl a nejenom já budu rád, když mě na chybějící údaje upozorníte.

Uvedený text je majetkem vydavatelství Mediacop a jeho magazínu PCTuning.cz. Autor nenese žádnou odpovědnost za škody, které mohou vzniknout zde uvedeními postupy. Žádná část textu nesmí být kopírována, šířena nebo jakkoliv publikována bez písemného svolení autora. Zbývající autorská práva jako jsou grafy nebo fotky řadičů náleží OCZ Technology a serveru Benchmark Reviews.


//Jan Černý aka -HoNY-, 4. ledna/januára 2011; last update 22-02-11 5:00 AM
//Thellwin - FAQnuto


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


Naposledy upravil -HoNY- dne ne 19. červen 2011, 23:53, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: út 4. leden 2011, 18:56 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: Praha 4
Nahoru
díky za informaci. jen bych snad ještě třikrát zdůraznil, že tahle informace se týká opravdu jen a jen SandForce a nikoliv Intelu, Indilinxu a dalších.

_________________
Obrázek SAAB 9-5 Aero :inlove:
ignorelist: mimo jiné AllowedCry


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: út 4. leden 2011, 21:51 
Začátečník
Začátečník

Založen: 19. březen 2008
Bydliště: Třinec
Nahoru
Pěkné propady, díky moc za informaci :-)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 11:15 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 21. březen 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Ahoj. Asus na svých stránkách pro desky s P67 pro Sandy Bridge má ke stažení už Intel Rapid Store Technology driver V10.0, tak doufám že s ním to bude taky OK. (SSD Vertex 2 budu používat na Asus P8P67 PRO hned jak bude v prodeji SB i5).

_________________
Core i7 6700K @ 4,7GHz 1.408V || Scythe Ninja 4 || Asus Z170 PRO Gaming || 16GB (2x8) DDR4 2400 Crucial Ballistix Sport || Sapphire R9 290 TRI-X OC 1160/5600 || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || SSD Crucial MX200 250GB || 3x HDD WD Red 3 TB || FRACTAL Define R4 + Corsair AX860 850W|| mouse Razer DeathAdder + SteelSeries 4HD || 22" LCD EIZO S2243W || Windows 10 Home 64-bit FPP


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 12:08 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 10. srpen 2005
Nahoru
Mám Corsair F40 (SandForce SF-1200) jako systémový disk (verze firmware 2.0)
Používám AHCI + Intel RST 10.1.0.1008 ( viz. http://www.station-drivers.com/page/intel%20raid.htm )

Bohužel Toolbox od OCZ nefunguje s RST 10 ale jen s RST 9. Vzhledem k tomu, že se mi nechce přeinstalovávat driver zpět na verzi 9, chtěl jsem se zeptat, zda nestačí k obnově výkonu to, že mám zapnutý trim ?

_________________
Case:Zalman Z1+Akasa AK-PAX-2 PSU:Corsair HX620 Motheboard:MSI Z87-G45 Gaming CPU:i5-4670K@4,30Ghz+Scythe Ninja 4 RAM:A-DATA XPG 24GB@2133Mhz GPU:MSI GTX1060 ARMOR@+60core +120mem Sound:Realtek ALC1150+Superlux HD330 Monitor:LG 25UM58-P@75Hz 2560x1080 HDD1 (OS): Kingston SSDNow 60GB mSATA 3 HDD2 (Games): Kingstone Savage 480GB HDD 3(Data):WD Caviar Green 4TB Keyboard + Mouse:A4Tech B120 + Patriot Viper V560 3000dpi/1000Hz System:Windows 10 Pro x64bit3dmark11 X6100 :=)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 12:19 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: Praha 4
Nahoru
novější verze Toolboxu s podporou RST 10 není?

_________________
Obrázek SAAB 9-5 Aero :inlove:
ignorelist: mimo jiné AllowedCry


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 12:36 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 10. srpen 2005
Nahoru
zombux napsal:
novější verze Toolboxu s podporou RST 10 není?


nenašel jsem novější, pouze zde:
http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?79667-OCZ-Toolbox-for-Sandforce-based-SSD-drives.-%28Agility2-Vertex2-Vertex2-Pro-Vertex-LE%29

a tam píší toto:The OCZ Toolbox does not work with the Intel RST 10 series drivers

takže zatím používám "jen" TRIM a pak občas (1x týdně) udělám promazání volného místa CCleanerem (verze 3) secure erase (viz. http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?56855-CCleaner...wipe-free-space..Could-this-be-TRIM-for-gen1-SSD a zde: http://forum.piriform.com/index.php?showtopic=22055 )

_________________
Case:Zalman Z1+Akasa AK-PAX-2 PSU:Corsair HX620 Motheboard:MSI Z87-G45 Gaming CPU:i5-4670K@4,30Ghz+Scythe Ninja 4 RAM:A-DATA XPG 24GB@2133Mhz GPU:MSI GTX1060 ARMOR@+60core +120mem Sound:Realtek ALC1150+Superlux HD330 Monitor:LG 25UM58-P@75Hz 2560x1080 HDD1 (OS): Kingston SSDNow 60GB mSATA 3 HDD2 (Games): Kingstone Savage 480GB HDD 3(Data):WD Caviar Green 4TB Keyboard + Mouse:A4Tech B120 + Patriot Viper V560 3000dpi/1000Hz System:Windows 10 Pro x64bit3dmark11 X6100 :=)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 12:45 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 10. srpen 2005
Nahoru
Ještě jeden dotaz bych měl ohledně SandForce: na stránce http://www.tweaktown.com/articles/3116/tweaktown_s_solid_state_drive_optimization_guide/index6.html je pěkný článek ohledně optimalizace ssd a mimo jiné zde doporučují zapnout u disku Write Caching. Chtěl jsem se zeptat jestli když výše píšete, že disky SandForce neobsahují žádnou vyrovnávací paměť, tak se tato volba asi zapínat nemá ??

_________________
Case:Zalman Z1+Akasa AK-PAX-2 PSU:Corsair HX620 Motheboard:MSI Z87-G45 Gaming CPU:i5-4670K@4,30Ghz+Scythe Ninja 4 RAM:A-DATA XPG 24GB@2133Mhz GPU:MSI GTX1060 ARMOR@+60core +120mem Sound:Realtek ALC1150+Superlux HD330 Monitor:LG 25UM58-P@75Hz 2560x1080 HDD1 (OS): Kingston SSDNow 60GB mSATA 3 HDD2 (Games): Kingstone Savage 480GB HDD 3(Data):WD Caviar Green 4TB Keyboard + Mouse:A4Tech B120 + Patriot Viper V560 3000dpi/1000Hz System:Windows 10 Pro x64bit3dmark11 X6100 :=)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 15:12 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Z nějakého neznámého důvodu OCZ Toolbox nepodporuje Intel RST v10. Předpokládám, že se to fixne s vydáním dalšího firmwaru.

@Pepa1: k obnově výkonu postupuj vyrobením "odhlašovacího patche": viewtopic.php?f=127&t=165662 (poslední odstavec). Zapnutí/vypnutí cache nemá na výkon vliv.

Návrat ke starému ovladači je pouze jedno kliknutí ve správci zažízení a restart. Rozdíl ve výkonu mezi RST v10 a v9.6 je zanedbatelný, tady jde čistě a jenom o pohodlnost v podobě funkčních utilit od výrobce. Navíc netuším, co si pro nás nsachystal SandForce za další překvapní.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 17:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 10. srpen 2005
Nahoru
Disk Corsair F40, SF-1200, firmware 2.0,
deska viz. podpis tzn. MSI P55-GD65
AHCI + Intel RST 10.1.0.1008, Trim On.
Když koukám na výsledky na začátku topicu tak nevim nevim......

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

//-HoNY-: sloučeny screeny

_________________
Case:Zalman Z1+Akasa AK-PAX-2 PSU:Corsair HX620 Motheboard:MSI Z87-G45 Gaming CPU:i5-4670K@4,30Ghz+Scythe Ninja 4 RAM:A-DATA XPG 24GB@2133Mhz GPU:MSI GTX1060 ARMOR@+60core +120mem Sound:Realtek ALC1150+Superlux HD330 Monitor:LG 25UM58-P@75Hz 2560x1080 HDD1 (OS): Kingston SSDNow 60GB mSATA 3 HDD2 (Games): Kingstone Savage 480GB HDD 3(Data):WD Caviar Green 4TB Keyboard + Mouse:A4Tech B120 + Patriot Viper V560 3000dpi/1000Hz System:Windows 10 Pro x64bit3dmark11 X6100 :=)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 19:39 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Já bych řekl, že 40GB model má zapojený poloviční počet kanálů (tzn. 4ch ×16bit namísto 8ch ×16bit) anebo méně prostoru. Doplň ještě prosím desku. Jinak hodnoty IOPS se mi zdají OK, protže na mém samostatném SATA 6 Gb/s řadiči ASUS zvládají disky méně operací.

Obrázek
A výsledky imho odpovídají: http://www.overclock.net/11564013-post1.html

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: st 5. leden 2011, 19:59 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 10. srpen 2005
Nahoru
-HoNY- napsal:
J Doplň ještě prosím desku.

deska viz. podpis tzn. MSI P55-GD65, jinak díky, uklidnil jsi mě, jsem samozřejmě rád že jsou hodnoty tak nějak v normě :)

//-HoNY-: Screenshoty přesunuty do předchozího příspěvku

_________________
Case:Zalman Z1+Akasa AK-PAX-2 PSU:Corsair HX620 Motheboard:MSI Z87-G45 Gaming CPU:i5-4670K@4,30Ghz+Scythe Ninja 4 RAM:A-DATA XPG 24GB@2133Mhz GPU:MSI GTX1060 ARMOR@+60core +120mem Sound:Realtek ALC1150+Superlux HD330 Monitor:LG 25UM58-P@75Hz 2560x1080 HDD1 (OS): Kingston SSDNow 60GB mSATA 3 HDD2 (Games): Kingstone Savage 480GB HDD 3(Data):WD Caviar Green 4TB Keyboard + Mouse:A4Tech B120 + Patriot Viper V560 3000dpi/1000Hz System:Windows 10 Pro x64bit3dmark11 X6100 :=)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 14. leden 2011, 10:34 
Nováček
Nováček

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: Zlín
Nahoru
ahojte,
já bych se chtěl zeptat, jak je to v případě jiného řadiče - např AMD?
(mb GB 870A-UD3)

měl jsem původně ovladač pro raid od AMD (protože jsem nejdřív zkoušel 2x 500GB v raidu) a po výměně ovladače za msahci stouplo celkové skore v AS SSD z cca 250 na 390.
detaily můžu dodat, až bude čas a budu doma..
SSD je OCZ Vertez 2 90GB.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 14. leden 2011, 11:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
posledné ovládače od AMD by mali fungovať už na 100%

_________________
Intel Core i7 5960x@4,5GHz,X99 E-WS,EVGA 1080FTW 2125/11600 ,4X8GB 2600 DDR4 ,H2O + Fractal ARC Midi,SF Leadex 1kW Ti, Intel 750 400GB, Intel 750 400GB, WD20EFRX, ST2000DX001, EVO 850 1TB, SUV 400 240, HiFace2 + Sapphire + BVAudio + Shure1540, Acer B32HK, Revolve 810 + FiiO10 + HiFiMAN RE-400 Waterline, Xperia Z1C,Nvidia Shield, HTPC


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 16. leden 2011, 17:44 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 01. prosinec 2009
Nahoru
Mám dotaz. V březnu se chystám zakoupit SSD disk OCZ Vertex 2 60GB. A nemám s SSD žádné zklušenosti. Disk bude užíván jako systémový, k němu pak budu mít jako druhý disk WD Caviar Black 500GB. Můžete mi poradit, co je třeba vědět, co udělat a jak nastavit, až mi disk dorazí domů a budu chtít na něj nainstalovat systém Windows 7 Home Premium x64? Zbytek sestavy:
Základní deska: Gigabyte MA790XT-UD4P (čipset AMD, socket AM3)
Procesor: AMD Phenom II X6 1090T
Grafická karta: ATI Radeon HD5850
RAM: Kingston HyperX DDR3 4x2GB 1600MHz
HDD: Western Digital Caviar Black 500GB
Snad to takhle stačí, děkuji za rady. Nerad bych něco ihned u nového disku pokazil, nedej bože ho ihned zničil :D

_________________
*MB ASUS P8Z77-V|CPU Intel Core i5-3570K@4.5GHz|chlazení CPU Corsair H100|GPU MSI HD7870 2GB Twin FrozrIII|RAM Kingston HyperX DDR3 1600MHz 4x2GB|SSD OCZ Vertex 2 60GB + HDD WD Caviar Black 500GB|PSU CoolerMaster RealPower 620W|Audio Asus Xonar D1|Case Corsair 500R Carbide Series|OS Windows 7 Home Premium x64|Periferie sluchátka Roccat Kave 5.1, klávesnice Microsoft Sidewinder X6, myš Logitech G9x, monitor Samsung SyncMaster 24" FullHD* //Battlefield 3 Roger001CZ//


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 16. leden 2011, 22:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2007
Nahoru
Mám dotaz, když jsem u disku ocz vertex 2 udělal před novou instalací pomalý formát, udělal jsem chybu? Co se stane po pomalém formátu? Rychlý formát je v pořádku?


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 16. leden 2011, 22:37 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: Praha 4
Nahoru
hit.man napsal:
Mám dotaz, když jsem u disku ocz vertex 2 udělal před novou instalací pomalý formát, udělal jsem chybu? Co se stane po pomalém formátu? Rychlý formát je v pořádku?

pomalý formát? v čems to formátoval proboha? instalátor Windows 7/Vista pomalý formát ani nezná. chybu jsi technicky vzato udělal, má to vliv na životnost SSD (byť velmi malou, ale má). rychlý formát je samozřejmě v pořádku, a to už od doby co ho vynalezli, což je hezká řádka let. normální pomalý formát má opodstatnění snad jen pokud má člověk podezření na vadný povrch. možná kecám, ale pomalý formát nového média měl smysl snad kdysi když se prodávaly neformátované diskety.

_________________
Obrázek SAAB 9-5 Aero :inlove:
ignorelist: mimo jiné AllowedCry


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 16. leden 2011, 23:10 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Vadit by to nemělo. Pomalý formát na SSD v reálu zapíše 10-40 % dat jeho celkové kapacity. Opravil bych to resetem přes Secure Erase.

@Roger001: Připoj disk k hotovému počítači, zkontroluj, zda má poslední FW, pokud ne, aktualizuj ho. Potom na něj proveď instalaci Windows 7 s posledními AMD ovladači, udělej benchmark přes ATTO a AS SSD a HD Tune (vše zabere okolo 10 minut). Udělej to po týdnu používání znova, a potom ještě jednou po měsíci. Pokud nebude žádný propad výkonu, tak je vše v pořádku.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: po 17. leden 2011, 07:59 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 01. prosinec 2009
Nahoru
Hm, tak to zní jednoduše :) Tak děkuji za info. A ještě dotaz, musím tedy u disku nastavit v Biosu režim AHCI (klasicky tam je IDE) a poté při instalaci W7 ho nafromátovat?

_________________
*MB ASUS P8Z77-V|CPU Intel Core i5-3570K@4.5GHz|chlazení CPU Corsair H100|GPU MSI HD7870 2GB Twin FrozrIII|RAM Kingston HyperX DDR3 1600MHz 4x2GB|SSD OCZ Vertex 2 60GB + HDD WD Caviar Black 500GB|PSU CoolerMaster RealPower 620W|Audio Asus Xonar D1|Case Corsair 500R Carbide Series|OS Windows 7 Home Premium x64|Periferie sluchátka Roccat Kave 5.1, klávesnice Microsoft Sidewinder X6, myš Logitech G9x, monitor Samsung SyncMaster 24" FullHD* //Battlefield 3 Roger001CZ//


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: po 17. leden 2011, 13:08 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Ano, AHCI režim vždy, při formátování stačí zatrhnout rychlý formát.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: eLzyx a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum