Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Informace o udělených trestech jsou v patřičném důležitém tématu, více viz Pravidla.

Právě je ne 22. říjen 2017, 19:28

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: st 8. únor 2017, 17:40 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. únor 2007
Nahoru
Zdravím,

potreboval by som poradiť s kompatabilitou DDR3. PC jak v podpise, teda ASUS P9X79 + i7-4820k. Mám tieto pamäte:

Kingston 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX
http://www.kingston.com/datasheets/KHX1 ... 4_16GX.pdf

Kingston 32GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Savage Series
http://www.kingston.com/dataSheets/HX316C9SRK4_32.pdf

Na začiatku som mal tých 16 GB, nedávno som ale dokúpil 32 GB, tých 16 GB som ale nepoužil, lebo som si nebol istý či to spolu bude fungovať a vtedy my 32 GB stačilo a počítal som tak, že neskôr dokúpim dalšie tie isté 32 GB ramky a budem mať vystarané s max 64 GB. Problém je, že jak všetci vedia, ceny išli raketovo hore a keď som ich kupoval ja, stáli 140 €, dnes stoja 300 € a nemyslím si, že v dohladnej dobe tá cena výrazne klesne, hlavne pri DDR3, keď aj klesnú ceny ramiek, tak DDR3 tou dobou bude asi už tak staré, že aj tak nebudú lacnejšie a tieto konkrétne sa možno ani nebudú dať kúpiť. No takže som dospel k názoru, že by bolo fajn to skúsiť risknúť s tými 16 GB a teda mať 48 GB čo už by stačilo.
Lenže je tam jeden problém a to že tie 16 GB majú čipy len na jednej strane a tie 32 GB majú čipy na oboch stranách. Zdá sa my, že tu niekto preberal, že single sided s double sided moc dokopy vraj nejdú, tak preto som to radšej vtedy aj nechal tak. Inak samotné teda fungovaly oboje bez problémov.
Inak je tam ešte jeden malinký problém, že tie 16 GB majú tých 1600 MHz pri 1,65 V a tie 32 GB to zvládajú už pri 1,5 V, ale to moc neriešim, lebo aj tak idem na 1333 MHz, kde obe idú na 1,5 V a nepočítam, že by bol nárast výkonu pri 1600 MHz nejak výrazny, aj keď pre istotu to asi vyskúšam.

Takže moja otázka znie, budú tieto ramky spolu fungovať bez problémov?

Ďakujem :)


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC SSD: Intel 730 240 GB HDD: WD Caviar Black 4TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + AKG K701 + Creative Inspire 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP ZR24w + EIZO S1731SH
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G500s + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 7 Pro 64-bit


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: st 8. únor 2017, 17:49 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
:? proč by to nemělo jít? Prostě je hoď do slotů pro druhý kanál řadiče. Sice příjdeš o quad channel protože to pojede v singlu, ale to tě asi moc trápit nemusí.

_________________
:arrow: Pls help - I: Samsung 22" a iiyama 27" TN monitory


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: st 8. únor 2017, 18:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. únor 2007
Nahoru
Tak v quad channel by to malo ísť myslím, veď je to 4x4 GB + 4x8 GB, akurát jak hovorím, niekto to tu už písal, že s tými single + double sided modulmi sú problémy niekedy, ale už neviem práve kedy a kto to presne písal (DOC_ZENITH myslím?). Aj na nete keď si to dáš do googlu, tak sú o tom diskusie, či to ide/nejde resp. ako to ide...

_________________
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC SSD: Intel 730 240 GB HDD: WD Caviar Black 4TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + AKG K701 + Creative Inspire 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP ZR24w + EIZO S1731SH
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G500s + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 7 Pro 64-bit


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: st 8. únor 2017, 18:09 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. září 2009
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Problemy jsou hlavne u starych desek (CPU), co single rank neberou z duvodu vetsi hustoty chipu, zatimco dual rank pri stejne celkove kapacite ano. Ja provozuju Sandy Bridge notebook s 2+8 GB a no problem. I dual channel jede, ale ne pro celych 10 GB... rychlost v benchmarku zalezi podle zaplnenosti pameti. Tady to bude asi neco podobneho.

Asi nejlepsi bude dat na kazdy kanal kombinaci 4+8GB.

_________________
Core i7-7700K @ 4,8 GHz ; Asus Maximus VIII Ranger ; 32 GB DDR4 3100 ; Gigabyte GTX 1080/11 ; V300 240 GB + 3 TB / 7200 rpm ; Acer XF270HU
Retro PC: Pentium 4 2.66 GHz, GeForce4 Ti 4600, 512 MB RDRAM, win98; Athlon XP 3000+, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, win98SE; Pentium 233 MMX - i430HX, Voodoo2 12MB, 64MB EDO, AWE32 8MB, win98SE & DOS
Retro PC: Core 2 Duo E6400, Radeon 8500 LE, 1 GB DDR, ASRock 775i65G R3.0, winXP
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: st 22. únor 2017, 21:01 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 25. únor 2007
Nahoru
Tak som to tam zapojil normálne, tak že tie 8 GB moduly sú v modrých slotoch a 4GB v čiernych, takže by mal fungovať quad channel na celej kapacite. Zatiaľ sa zdá všetko funguje tak ako má, pre porovnanie screen z CPU-Z:

Obrázek

Všetko na doske som nechal na auto, len rýchlosť som nastavil na 1333 MHz. Aspoň základné nastavenia sú všetky rovnaké ako predtým (no v BIOS-e je tých nastavení mraky a to sa my kontrolovať nechce) s výnimkou Command Rate, ktorý je teraz 2T, predtým bol 1T. Čo som tak pozeral, tak to doska nastavila asi kvôli tomu, že sú obsadené všetky sloty.

Každopádne urobil som pár testov a porovnal s tým, keď som tam mal len tých 32 GB. V Cinebench R15 je rozdiel 1 bod, takže to je tak na úrovni chyby merania. V Sandre klesol pri pamäťových testoch výkon zhruba tak o 3% (predpokladám kvôli tomu CR 2T), ale len pri pamäťových testoch, CPU testy sú rovnaké. Potom som skúsil ešte pár hier a tam tiež žiaden rozdiel. Nechal som bežať OCCTPT s large data set hodinku a bez problémov.
Nakoniec som si ešte spravil rýchlu testovaciu scénku v MODO, aby som vyskúšal zaplniť RAM na max a tiež všetko prebehlo bez najmenších problémov, takže zatiaľ spokojnosť. :)

Obrázek

_________________
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce GTX 960 4GB SSC SSD: Intel 730 240 GB HDD: WD Caviar Black 4TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + AKG K701 + Creative Inspire 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP ZR24w + EIZO S1731SH
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G500s + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 7 Pro 64-bit


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
PříspěvekZaslal v: pá 24. únor 2017, 14:28 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Jo máš to v pohodě, ty debaty o nefunkčnosti větších single-ranked modulů jsou jen o starejch platformách. U novějších (Sandy a vejš) funguje vše. Když jde o kombinování různejch RAM do více kanálů, tak jde vždy jen o to, aby každej kanál měl stejnou kapacitu a stejenj počet ranků, a pak bude dál perfektně fungovat dual/tripple/quad.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum