Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 24. červen 2021, 07:12

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 40 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Prime 95
PříspěvekZaslal v: pá 14. květen 2021, 20:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Přetaktoval jsem procák. Stačí půl hoďky v Prime95? Dal jsem "Blend All" myslim že se to tak jmenuje.

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: pá 14. květen 2021, 22:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Blend all testuje CPU a RAM. Na CPU je tam, myslím, small FFT. Jinak doporučím alespoň hodinu a ideálně spíše program OCCT.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: pá 14. květen 2021, 22:22 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Díky už testuju

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 08:52 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Small FFT je dobrej na burn CPU (max teplota, nerealisticky vysoká). Large FFT je dobrej na controller a cache, blend je dobrej na RAM.


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 09:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Super info. Už to nebudu trápit. Včera sem zapnul ten Small FFT a usnul u filmu. Ani nevim kolik hodin to jelo. Vzbudil se v noci a vypnul kompa, aniž bych se podíval jak to jede. Tak sem to dneska dal ještě na hoďku, abych měl jistotu a vpoho. Max teplota 51c.

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 09:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Jak píše DOC. Jenom taková moje zkušenost. Nestabilita RAM se mi několikrát nepotvrdila v Prime, proto je na RAM lepší memtest.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 09:44 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Jo tak jo:) Jak se projeví špatná ram? Mám hooodně starý a malou kapacitu Trancend ddr2 1066mhz 2x2gb a pohoda. Žádný nestability sem si nevšiml za tu dobu co je mám. Kupoval sem je protože jim stačí 2V na tu frekvenci.

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 09:49 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Občas spadne nějaká aplikace, občas to hodí BSOD a tak podobně. Nestabilní RAM bys už zcela určitě poznal.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 10:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. listopad 2020
Nahoru
Prime95 je na testování stability na prd. Tam kde hry přetaktování spolehlivě shodí, Prime v pohodě jede. Na test teplot je v pohodě.

_________________
GIGABYTE Z390 AORUS PRO WIFI | Intel Core i7-9700K + Be quiet! Dark Rock PRO 4 | Gainward RTX 3080 Phoenix GS | HyperX Predator 2x8GB DDR4 3333MHz | Kingston A1000 480GB + Crucial MX500 1TB + Seagate IronWolf 2TB | Seasonic Focus Gold Plus 750W | Fractal Design Define S + 5x Be quiet! Pure Wings 2 | Viewsonic XG2402 + Viewsonic XG2405 | CZC Hexblade GK1000 | Logitech G403 Prodigy | SPC Gear Viro Plus | DXRACER OH/WY103/N


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 10:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
No to je i můj názor, ale kdybych to napsal rovnou, tak mi tu DOC napíše, že se pletu. Já z vlastní zkušenosti doporučuju OCCT.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 10:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Já s ním mám zase opačný problém u moji sestavy, víceméně neprojdu do druhého kola s HW errorem - špatné zaokrouhlení ale PC je rock solid už 3roky na tomto nastavení :D

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 13:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Asi to máš přetaktovaný málo chce to víc :D pak to bude stabilní

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 13:22 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Kovarova kobyla chodi bosa, ale kdyz delam zakaznikum OC tak mi taky Prime moc nepomohl, klidne jsem jel 24h Blend Test - projede vsechni casti , v prime se to tvarilo vsecko stabilne, borec zapl GTA V a za hodinu BSOD:D

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 14:55 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Aha no to naštve :-D :) Jinak další dotaz. Na netu sem nenašel jestli zvyšování CPU-NB nějak razantně s voltáží zvyšuje spotřebu procáku. Zvýšil sem právě CPU-NB frekvenci ne ten hlavní takt.

Teď jsem spustil ten Large FFT abych měl jistotu že je teda paměťovej řadič stabilní. Jak dlouho bych to tak měl nechat? Stačí púl hoďka?

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 15:42 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
C1c1n napsal:
Kovarova kobyla chodi bosa, ale kdyz delam zakaznikum OC tak mi taky Prime moc nepomohl, klidne jsem jel 24h Blend Test - projede vsechni casti , v prime se to tvarilo vsecko stabilne, borec zapl GTA V a za hodinu BSOD:D


Tohle je bohužel normální u Intelů už od doby Sandyho. Intely jsou často více nestabilní v lehkém loadu než v full burnu. Ztrácej stabilitu v určitejch C-states a při jejich přepínání dříve jak ve full loadu.

Zcela nečekaně se mi tohle podařilo vyvolat programam co si říká "Latencymon" sleduje latence systému/driverů, geneuje jen malinkou zátěž, ale jeho činnost neustále u Intel CPU způsobuje přepínání C-statesa a shodil mi systém u těchlech částečně nestabilní strojů mnohem rychleji než třeba test hraní, obvykle do několika minut.


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 16:32 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Tak co zvyšuje hodně spotřebu přetakt CPU-NB frekvence u Phenoma 2 x6 1090t? :))

edit: Ted jsem vypnul turbo core a napětí kleslo z 1.475 na 1.325v. To by mělo bejt úspornější ne?

edit2: S vypnutym turbem mnohem horší výkon.

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: so 15. květen 2021, 18:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Citace:
edit: vs edit2:


To dává smysl.

Určitě zvyšuje spotřebu a o kolik záleží na velikosti přetaktu. Nikdo ti to přesně nenapíše. Můžeš zkusit porovnat spotřebu v OCCT, ale nevím, jestli její zobrazování tvůj procesor podporuje. Navíc zobrazení spotřeby v programu není moc přesné, spíše jen pro zevrubné porovnání. Ideální řešení je koupit si za 2-3 stovky v elektru wattmetr a měřit spotřebu celé sestavy přímo na zásuvce.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: ne 16. květen 2021, 02:52 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Je mírné podvoltování procáku bezpečné? Snížil jsem vcore o 0.050v. O grafice jsem četl, že je to bezpečné a odešla(radeon hd 7970). Jinak taky sem se dočetl, že cpu-nb voltáž má být nižší než vcore. Je to pravda u phenomu 2 x6 1090t?

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: ne 16. květen 2021, 09:04 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Ano, je to bezpečné. Otázka je spíš, jaký to má smysl. Procesor je dodáván s nějakou nominální frekvencí a napětím adekvátním této frekvenci, na které je i otestovaný. Podvoltování může snížit spotřebu, ale taky způsobovat nestabilitu. Tak jestli se to vyplatí vzhledem ke snížení spotřeby v řádu několika wattů za rok. Novou platformu máš za pár tisíc a možná, že se zaplatí jen na spotřebě.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Prime 95
PříspěvekZaslal v: ne 23. květen 2021, 15:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. srpen 2008
Nahoru
Tak sem teda vypnul turbo který hnalo voltáž na 1.475 a nastavil násobič, aby to dávalo stejnou frekvenci jako při turbu. Voltáž sem nechal v biosu na automatice. Teď je to 1.325. To by mělo snížit spotřebu ne?:) Hodinu a půl v Crysis stabilní. Prime taky stabilní, ale zkoušel sem jen chvíli

_________________
please wait... rebuilding


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 40 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 6 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.