PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=1&t=122844
Stránka 1 z 3

Autor:  flanker [ so 7. červen 2008, 19:38 ]
Předmět:  male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2

Pro ty, kteří uvažují o upgrade CPU v AM2 desce a uvažují o 3-4 jádrech...
Tak jdeme na to. Po všech menších peripetiích s BIOSem 1401 se nakonec povedlo rozchodit tříjádrový AMD Phenom v základní desce ASUS M2N-E bez sebemenších potíží. Testy budou trošku zkreslené díky už roční instalaci Windows XP SP2, ale pro představu výkonu určitě stačí...

První dojmy? Procesor je o něco svižnější než můj dosavadní AMD Athlon X2 4600+EE taktovaný na 2604MHz. Zhruba vzato již základní frekvence X3 8650 2.3Ghz v základní desce socketu AM2 je alespoň na úrovni taktovaného X2 4600+EE, čili asi jako AMD X2 5000+ . HTT jistě nějaký vliv mít bude, že je v tomto socketu omezena pouze do hranice 1000MHz, ale můj odhad je ztráta cca 10-15% proti AM2+.

Udělal jsem pár benchmarků, neboť jsem nechtěl trávit celý den měřením všeho možného, x264 benchmark jsem nakonec vynechal, udělám dodatečně.
Testoval jsem tedy na základní desce ASUS M2N-E socketu AM2, paměti A-Data DDR2 800MHz CL5 o kapacitě 4x512MB , grafická karta x1950pro 256Mb s ovladači 7.9, systémem byl Windows XP SP2 Vista mizer.
Postavil jsem tedy proti sobě dvoujádro X2 4600+ EE Windsor F2 revize taktované na 2604MHz a čerstvý X3 Phenom 8650 běžící na frekvenci 2300MHz a poté přetaktovaný X3 8650 na 2702MHz (k tomu se ještě dále vyjádřím).

screen CPU-Z:
Obrázek



Testoval jsem převážně benchmarky a to: 3D Mark 2005, Wprime, Cinebench R10, HOT CPU benchmark, quake3 timedemo, superpi a dekomprimaci winzip

Nejprve tedy 3D mark 2005, který jsem ponechal v defaultním nastavení

Prvně X2 4600+EE @2640Mhz

Obrázek
score bylo 10130

Pak X3 8650 na základní frekvenci 2.3Ghz
Obrázek

A následně Quake 3, kde vliv CPU díky dnešní už nenáročnosti nějaký vliv mít bude, jedná se o timedemo 1 demo004 puštěné z konsole, první případ je X2 4600 taktované na 2604Mhz
Obrázek

A níže trojádro na základní frekvenci, jak vidíte, dopadlo lépe
Obrázek

A zde ještě přetaktované tříjadro na 2702Mhz:

Obrázek

Další byl oblíbený benchmark superpí, který je ovšem zastaralý a dle mého názoru by jej měl nahradit příhodnější wprime, který nám o síle procesorů, zvlášť vícejádrových, řekne mnohem více
První znovu X2 4600+, ovšem na fekvenci 2640Mhz (maximální stabilní frekvence)
Obrázek

A zde X3 8650 na základní frekvenci, na přetaktované nebylo superpí schopno provést výpočet, ačkoliv netuším proč...
Obrázek

Jak jsem předeslal, mnohem příhodnější pro dnešní CPU je benchmark Wprime. Hodnoty byly na 32M a 1024M, při 1024M je vidět, jak se nískok trojádra prohlubuje...

Obrázek

X2 4600+ 2604Mhz
Obrázek
Obrázek

X3 8650 default clock
Obrázek
Obrázek

X3 8650@2702MHz
Obrázek
Obrázek

Pak následoval oblíbený Cinebench R10, jak pro singl, tak X- CPU. K obrázkům není co dodat...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

A přehledná tabulka Cinebench R10 s výsledky:
Obrázek

HOT CPU už také nemá tu pravou vypovídající hodnotu, ale pro zajímavost přidám, znovu nejprve X2 4600+ taktovaný na 2,6GHz, pak X3 8650 a X3 8650 na 2.7Ghz

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Winrar jsem bohužel neudělal nejlépe, šlo o dekomprimaci souboru se stejně velkými složkami, takže výsledky byly téměř totožné, jednalo se o 710Mb velký soubor, který oboum procesorům zabral 46s, taktovaný Phenom 45s.

A taktování? Nestačil jsem se divit, s Windsorem X2 4600+EE jsem se trápil, později jsem se dozvěděl, že s revizí F2 byly často problémy s jedním jádrem, které bylo příliš horké a taktování neuneslo-leda přes vysoké napětí a velmi kvalitní chlazení.
Od X3 jsem si nic extra nepředstavoval,co do taktovacích možností...Měl jsem podmínku neprovozovat tento CPU na vysokém napětí, kvůli spotřebě. Základní napětí X3 8650 se pohybuje na 1.15-1.25V dle specifikace výrobce. Nuže na téměř 2.7Ghz naběhl bez zvýšení napětí, při malém kroku na cca 1.26 se dostal na 2760Mhz, ale byl poměrně nestabilní, stabilitu při nízkém napětí (téměř defaultní) vykazoval na FSB 235Mhz, tj 2702Mhz, na kterém ho alespoň nějaký čas budu provozovat :). Zkoušel jsem z blbosti náběh až na 2815Mhz při 1.32V, stabilitu jsem však nezkoušel a hned zas se vrátil na pro mě bezpečné hodnotz napětí, přesněji spotřeby, kterou nechci vysokou:)


Obrázek

Obrázek
Obrázek

Autor:  Aros [ so 7. červen 2008, 21:42 ]
Předmět: 

Pěkné... Jen by to chtělo ověřit tu strátu v AM2 proti AM2+... Snad ten test udělají...

Mám v plánu X3/X4 pořídit takže dík za test... Až se potkám s nějakými penězi, provedu...

Autor:  foboss [ so 7. červen 2008, 21:55 ]
Předmět: 

v pohode praca, mam M2N-E tiez, neskusil by si koli mne kolko da najviac ten procak stabilne ? (p.s. na vyske napatia mi nezalezi moze to byt aj do 1.45V), lebo nad nim taktiez uvazujem, ale pod podmienkou ze pojde na tejto doske aspon na tych 2900-3000MHz

Autor:  destrik [ ne 8. červen 2008, 11:35 ]
Předmět: 

V akom teste by sa mal prejavit rozdiel HT?

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 12:44 ]
Předmět: 

destrik napsal:
V akom teste by sa mal prejavit rozdiel HT?


mozna sis nevsiml, ale testovalo se na AM2 socketu, cili HT 1000MHz vs 1600-1800MHz pro AM2+. Treba z Cinebench plyne, ze muj Phenom na 2.7Ghz ma vykon jeste nedostacujici na Phenom x3 8750 pracujici na 2.4GHz v socektu AM2+. Obecne vzato, vliv HT je ve vsech testech, slo o to porovnat, nakolik ztraci nove procesory ve "starem socketu" na stejny procesor v novych socketech.

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 12:46 ]
Předmět: 

Aros napsal:
Pěkné... Jen by to chtělo ověřit tu strátu v AM2 proti AM2+... Snad ten test udělají...

Mám v plánu X3/X4 pořídit takže dík za test... Až se potkám s nějakými penězi, provedu...


Snad se toho OBR ujme, nemel by mit problem sehnat desku AM2, nejakou ASUS M2N-E Deluxe SLI nebo nejako takovou...

Autor:  destrik [ ne 8. červen 2008, 13:32 ]
Předmět: 

Vsimol som si na com sa testovalo;) Chcel som porovnat vysledky s AM2+ doskou.

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 13:45 ]
Předmět: 

destrik napsal:
Vsimol som si na com sa testovalo;) Chcel som porovnat vysledky s AM2+ doskou.


Neni tak tezke vyhledat zahranicni recenze X3 8650...

Autor:  destrik [ ne 8. červen 2008, 13:56 ]
Předmět: 

No neviem ci v cinebench sa ma prejaivt rozdiel HT. skusal som 1800Mhz a potom 1200 cez AMD overdrive a vysledok je prakticky rovnaky a kopiruje tvoje vysledky v nepretaktovanom stave.

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 14:42 ]
Předmět: 

destrik napsal:
No neviem ci v cinebench sa ma prejaivt rozdiel HT. skusal som 1800Mhz a potom 1200 cez AMD overdrive a vysledok je prakticky rovnaky a kopiruje tvoje vysledky v nepretaktovanom stave.


Mas X3 v AM2+ desce jo? Dle tech testu maji na 2.4Ghz v Cinebench 6500 bodu, ja mam tolik az na 2.7Ghz...

Autor:  destrik [ ne 8. červen 2008, 16:08 ]
Předmět: 

Ano mam 8650 v AM2+ (ASUS M3A-H/HDMI) 780G. 6500 dosiahnem ak to pustim ako 64bit

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 16:54 ]
Předmět: 

destrik napsal:
Ano mam 8650 v AM2+ (ASUS M3A-H/HDMI) 780G. 6500 dosiahnem ak to pustim ako 64bit


A v 32 bit? A co taktovani?Zkousel si? Doporucuju bez zvyseni napeti, kam az ti to pujde...

Autor:  flanker [ ne 8. červen 2008, 17:34 ]
Předmět: 

Zajimavy, zkusil jsem znovu superpi a tentokrat mi to spocitalo, takze dodatecne superpi na 1M v pretaktovanem stavu 2702Mhz
Obrázek

Autor:  flanker [ so 14. červen 2008, 17:22 ]
Předmět: 

Takze tu mam finalni vysledek. Predem upozornuji, ze problem neni v procesoru, ale asi nejaky limit FSB a nebo NB, ktery uz bezel na kolem 2100MHz. Do CPU jsem nakonec pustil pouze 1.31V (vice diky nemoznosti prekonani FSB a nebo jiz zmineneho NB nemelo smysl, na FSB 241MHz bylo cerno :) )
Obrázek

Vysledna frekvence tedy cini "pouze" 2760MHz (netusim, jak zmenit jinym zpusobem NB nasobic, kdyz v BIOSU teto desky neni zpristupnen).

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=375530

PS:kdyby nekdo vedel o nejakem softwaru, ktery umozni zmenit nasobic NB, budu urcite rad...

Autor:  flanker [ pá 27. červen 2008, 21:33 ]
Předmět: 

rozhodl jsem doplnit další výsledky již v proběhnutých testech, asi budu časem ještě doplňovat....podařil se mi znovu lepší SUPERPI a ostatní výsledky se hnuly jen nepatrně. Během dneška ještě hodím 3D mark 2005 a během víkendu x 264 benchmark. Mrzí mě, že mi nejde opatchovat Crysis a tím pádem mi nefunguje Crysis benchtest :( ...

Takže wprime nyní:
Obrázek

Cinebench R10:
Obrázek

A CPU-Z se superpi 1M
Obrázek

***stačilo pouze 1.28V na 2750MHz a snížit paměti na 667MHz+následně snížit časování na 4-4-4-12***

Autor:  flanker [ út 22. červenec 2008, 08:54 ]
Předmět:  Re: male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2

Obrázek

nejvyssi stabilni FSB (musel bych si hrat s NB v registrech a to se mi nechce-trochu obav)

Obrázek

Cinebench R10, system Windows XP SP2 32bit (64bit verze maji znatelne vyssi skore!)
Obrázek
6524bodu

Autor:  flanker [ po 11. srpen 2008, 16:34 ]
Předmět:  Re: male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2

pridam dalsich nekolik benchmarku:
HWbench při puštěných Mp3..
Obrázek

geekbench
Obrázek

fritz chees
Obrázek

Autor:  Aros [ po 22. září 2008, 19:24 ]
Předmět:  Re:

flanker napsal:
Aros napsal:
Pěkné... Jen by to chtělo ověřit tu strátu v AM2 proti AM2+... Snad ten test udělají...

Mám v plánu X3/X4 pořídit takže dík za test... Až se potkám s nějakými penězi, provedu...


Snad se toho OBR ujme, nemel by mit problem sehnat desku AM2, nejakou ASUS M2N-E Deluxe SLI nebo nejako takovou...


No tak teď už můžu bezpečně prohlásit, že to zase byla falešná propaganda s tím testem... Teď už by se mu akorát všichni vysmáli jaký je to aktuální novinář...

Autor:  flanker [ čt 25. září 2008, 16:36 ]
Předmět:  Re: male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2

ale myslim, ze leccos snad pomohlo i z mych mereni na AM2 socketu

Autor:  Bedas [ pá 26. září 2008, 10:50 ]
Předmět:  Re: male preview AMD Phenom X3 v desce socketu AM2

nešel by udělat následující test?:
Phenom X3 vrazit do AM2 desky a změřit
Phenom X3 vrazit do AM2+ desky a změřit

no a zajímal by mě ten výkonnostní rozdíl právě :roll:
tím se chcu zeptat, zda má cenu upgradovat z X2 5000+ na Phenom X4 9850 BE, když mám desku s AM2, viz podpis.

Stránka 1 z 3 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/