Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 3. březen 2021, 03:50

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 53 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: st 3. červen 2020, 13:33 
Nováček
Nováček

Založen: 02. červen 2020
Nahoru
Sice možná trochu pozdě, ale pokud by to někoho zajímalo. Takže konkrétně tato deska - tedy GA-B450 Aorus Elite je velmi vhodná pro uživatele, kteří chtějí zachovat starší W7 a přitom použít novější procesory. Ryzny 1 a 2 generace s touto deskou a W7 jely naprosto bez problémů (bavíme se samozřejmě o CPU bez grafiky). Nově se však na trhu objevila lízátka 3 generace a hned se vyrojila spousta dotazů, zda to s W7 stále pofrčí. A mohu potvrdit, že ANO. Konkrétně Ryzen 5 3600, který mám s touto deskou sezdaný a svědek není nikdo jiný než W7 :)Přeskočím rady jak nainstalovat W7, návodů je všude dost a přímo Gigabyte má k tomu fajn funkční utilitku. Poskočím k okamžiku, kdy je Windows nahozený. CD s ovladači, které je u desky se už nechce spustit, prý nepodporuje OS, ale to nechte ležet v krabici. Potřebujete stáhnout poslední driver ze stránek AMD 2.04.04.111, ten spusťte a máte nahozeno vše kromě USB3, pak je potřeba sehnat starší ovladač AMD 18.10.813, tuším, že stále lze stáhnout ze stránek Gigabytu u této desky. Z tohoto ovladače si vytáhněte pouze driver USB30 a otevřete ho:

USB30/amdxhc/W764A/amdxhc.inf

soubor inf otevřete v total commanderu nebo notepadu a upravte řádek:

%AMDXHCI.DeviceDesc% = AMDXHCI, PCI\VEN_1022&DEV_145C

kde 145C na konci řádku změníte na 149C, prostě z pětky na devítku. Uložit. Otevřete správce zařízení a dáte aktualizovat jediné neznámé zařízení, které zbylo a tím je USB. Aktualizujte tím, že mu cestu navedete k upravenému inf. Protože W7 ovladače podepisují, začnou řvát, že to nedoporučují, ale nebojte se a potvrďte. Máte opět funkční USB3.0 :)) Dosud jsem nenarazil na HW, který by vykazoval nějaké problémy, ale netvrdím, že se takový nemůže objevit.

Jelikož jsou lidé různí a dokáží zmastit cokoli, tento návod užíváte jen na vlastní riziko !!!
Good luck!

http://sousedodnaproti.sweb.cz/Hry/Ryzen5.jpg

_________________
1: GA-B450 Aorus Elite, AMD Ryzen 5 3600, 16GB 3200 HyperX Predator, SSD WD250GB NvME (System), WD1TB Black (Data), Asus GTX1060, 6GB, MidiTower In Win 303 white
2: Amiga A1200, Blizzard 68030/50, HD Sandisk Flash 4GB, 32MB RAM, ScanDoubler Indivision


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: st 10. červen 2020, 16:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Mám B450 Aorus Pro a momentálně Ryzen 3 1200. Protože používám ISO s již staženými aktualizacemi, tak mi ta utilita od GB na přidání driverů nikdy nefungovala. Takže jsem použil program NLITEOS a pohoda.

Za návod děkuji, určitě budu v budoucnu upgradovat CPU, uvažuju o Ryzen 3 3700X, pokud není nic nepšího (max. 65W TDP)

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: pá 26. červen 2020, 17:03 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Takže se povedlo.. Přecházel jsem z Ryzen 3 1200 na Ryzen 7 3700X na Windows 7. Deska Gigabyte B450 Aorus Pro.
Po výměně za nové CPU a nabootování do OS nefungovala ve Windows 7 klávesnice ani myš (chybějící USB ovladač).
Ten se mi podařilo nainstalovat přes vzdálenou plochu pomocí jiného PC. Takže jsem ani nemusel dělat reinstall OS.

EDIT: použil jsem samozřejmě úpravu USB ovladače 145C => 149C popisovanou výše.

Obrázek

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 16:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Ještě dodatek k návodu od Achera:

Nejnovější ovladače na čipset nenabízí výrobce základní desky, ale AMD, konkrétně zde:
https://www.amd.com/en/support
Já jsem použil nejnovější ze stránek pro Windows 7 x64, tedy 2.04.28.626.

Konkrétně pro správnou funkci USB periferií je potřeba jen: AMD Root Hub(xHCI) - zde je potřeba úprava 145C => 149C a AMD USB3 Host Controller. (tyto ovladače se integrují do instalačního USB OS pomocí utility výrobce základní desky nebo programem NLITEOS)

K souborům ovladačů se dostanete tak, že spustíte instalaci a tu necháte rozbalit do vybraného adresáře, pak dáte "konec instalace". Pak v této složce najdete a spustíte "AMD_Chipset_Drivers.exe", a ovladače se již rozbalí do uvedené složky, kde je také najdete.

Ostatní chybějící ovladače nainstalujete až po instalaci Windows 7 x64 z balíků ovladačů čipsetu od AMD.
Konkrétně u mně se podařilo všechna zařízení nainstalovat a tedy nezbylo žádné zařízení bez ovladačů.

Nakonec doporučuju otevřít "možnosti napájení" a zkontrolovat, že při vybraném profilu máte v "řízení spotřeby procesoru" jako "minimální stav procesoru" nastaveno 5% z důvodu, aby procesor neběžel neustále v režimu plného boostu.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: ne 28. červen 2020, 17:02 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 26. prosinec 2003
Nahoru
tak výrobcovia dosiek všeobecne neupdatujú ovládače :mrgreen:
ked chceš najnovšie tak len výrobca chipsetu

_________________
Intel Core i9 9900kf@5,1GHz,Strix Z370 F, 2X32GB 3733 DDR4, Gainward Phoenix 3090 1,9/21,5GHz, H2O + Carbide 600Q,SF Leadex 1kW Ti, 6,5 TB SSD, Topping D50s + Schiit Magni 2U + Shure1540, LG 38GN950, Mate 20 Pro, HTPC, ITX 8700k + 3060Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: út 21. červenec 2020, 16:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Samozřejmě. Navíc v balíku od výrobce základní desky chybí celá řada ovladačů.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: pá 14. srpen 2020, 19:23 
Nováček
Nováček

Založen: 02. červen 2020
Nahoru
Citace:
killerek napsal - Archer: Velke firmy nekupuji jednotlive licence, ale jiz davno presli na rocni placeni s tim, ze muzou instalovat vždy akutalni verzi. Vyrobni systemy jsou většinou schovane ve vlastní VLAN (pripadne uplne fyzicky oddelene) za FW a je do nich povolena jen nutna komunikace, takze tam se upgrady neresi.


Jasně je to tak. Nicméně to, co jsem tím chtěl říci je, že spousta firem a institucí stále pojede na W7 a bude je mít aktualizované, páč prostě je pro ně zatím výhodnější zůstat u W7 a platit za to.

Na webu lze dohledat, dva tři měsíce zpátky článek, kdy Merkelová potvrdila pro mrkvy jistou částku Eur, tuším že 800K pro tento rok, pro podporu placených aktualizací na W7 v německém státním sektoru. Takže úředníci pojedou dál na W7. Je jen otázka času, kdy se tyto záplaty objeví i ve veř. prostoru. O W7 se minimálně další 2 roky nebojím....

_________________
1: GA-B450 Aorus Elite, AMD Ryzen 5 3600, 16GB 3200 HyperX Predator, SSD WD250GB NvME (System), WD1TB Black (Data), Asus GTX1060, 6GB, MidiTower In Win 303 white
2: Amiga A1200, Blizzard 68030/50, HD Sandisk Flash 4GB, 32MB RAM, ScanDoubler Indivision


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: st 18. listopad 2020, 19:56 
Nováček
Nováček

Založen: 22. únor 2009
Nahoru
Já používám toto, https://forum.videohelp.com/threads/384 ... readripper funguje parádně ze všema Ryzenama, i 5xxx. Ale z nějakého důvodu nejde s ASUS deskama, sekne se při druhem restartu u ovladače classpnp.sys. Nemá s tím někdo nějakou zkušenost? Všechny ostatní desky Gigabytem Asrock a MSI jedou OK.. Potřeboval bych to rozeběhnout u průmyslových PC..


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: st 18. listopad 2020, 23:35 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 13. prosinec 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Jaká konkrétní deska?

_________________
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 3800X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo 240, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: čt 19. listopad 2020, 13:53 
Nováček
Nováček

Založen: 22. únor 2009
Nahoru
flanker napsal:
Jaká konkrétní deska?


Hele prave že to je jedno, maji tam vice stanic s TUF GAMING B550-PLUS, STRIX B550-F GAMING, PRIME X570-PRO a PRIME B450-PLUS a chyba se projevuje porad stejna, navic tam maji i vic CPU 2600, 3800X a 5800X. Ani CPU nehraje roli..


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: čt 19. listopad 2020, 20:04 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 13. prosinec 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
CSM je zakázaný, asi jo, ne? Divný...Nějak v zimnějším měsíci vyzkouším, protože WIn7 s X570 potřebuju :)

_________________
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 3800X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo 240, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 13:55 
Nováček
Nováček

Založen: 22. únor 2009
Nahoru
flanker napsal:
CSM je zakázaný, asi jo, ne? Divný...Nějak v zimnějším měsíci vyzkouším, protože WIn7 s X570 potřebuju :)


Podle toho cloveka, co dela ten image updater by melo CSM byt zapnuto. Ale zkousel jsem ho i vypnout. Zatim to resim https://www.aliexpress.com/snapshot/0.h ... _edm_other ale neni to idealni..


 Profil  
 Předmět: Re: AMD Ryzen a Windows 7 - jak nainstalovat
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 18:09 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Pokud nepoužíváš UEFI boot, ale Legacy BOOT, tak by mělo být CSM zapnuto.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 53 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.