Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 14. listopad 2019, 14:44

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 161 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 23. září 2019, 13:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Já už jsem to vrátila zpátky na default, kvůli pár desítkám MHz jet trvale na vysokém napětí, mít vyšší teploty a vyšší spotřebu v idle i v zátěži a výkon jen neznatelně vyšší (WCG o cca 20 sekund rychleji spočítané) mi nepřijde jako dobrá věc.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 23. září 2019, 14:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
KapriQ napsal:
Kedy pochopíte, že taktovať tento CPU je strata času? ... Konečne CPU ktorý stačí plug&play a radíte tu kraviny... Maximálne môžeš skúsiť undervolt ak ti ide o teploty nejakým offsettom a hotovo. Zbytočné sa v tom hrabať.

Zase x krát omielané dookola. Tento CPU sa zle chladí kvôli jeho malej ploche... Môžeš mať vodu akú chceš, ale nedá sa to dobre uchladiť. 8-)

Voda je na to dobrá, že dlhšie udrží Tctl/Tdie pod 95°C, čím CPU je schopný ísť dlhšie na vyššej frekvencii = lepší boost pri auto nastavení. AMD deklaruje, že boost závisí okrem iného aj od kvalitného chladenia. Ak si zákazník zvolí kvalitné chladenie, AMD mu dovoľuje boostovať viac aj za cenu vyššej teploty. AMD teda počíta s vyššou teplotou a dovoľuje ju zvyšovať až po 95°C, kedy sa CPU vypne. V opačnom prípade by FW nedovolil pchať vysoké napätie.

Mám možnosť porovnať na svojom kuse, že chladič Coolink Corator mi dovoľuje oproti Wraith Stealth asi o 50 MHz vyšší boost. Kebyže nemám Coolink už z minulosti, ani by sa mi neoplatilo kupovať niečo iné. Ten cenový príplatok za to imho nestojí.

Tieto pokusy vyvracajú tvrdenie tu niekde na fóre (Doc_Zenith?), že 3600 je best budget, lebo stačí len allcore 4200 MHz nastaviť. Nie je to pravda. 3600 je síce best budget, ale na 4200 Mhz allcore pôjde možno len 10 kusov zo sto, a aj to len s vodníkom.
Abby napsal:
Já už jsem to vrátila zpátky na default, kvůli pár desítkám MHz jet trvale na vysokém napětí, mít vyšší teploty a vyšší spotřebu v idle i v zátěži a výkon jen neznatelně vyšší (WCG o cca 20 sekund rychleji spočítané) mi nepřijde jako dobrá věc.

Je na každom z nás, či sa oplatí investovať do lepšieho chladenia. A ak už to lepšie chladenie máme, je tiež na nás, či sa nám oplatí manuál allcore OC za cenu vyššej spotreby, teploty, hluku, potenciálne kratšej životnosti (?), výkonu atď.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 23. září 2019, 15:42 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Mě se to určitě nevyplatí, právě kvůli vyšší spotřebě, hluku a teplotě. Každopádně díky, šlo mi o ty teploty a zdá se že je to normální že prostě topí.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 23. září 2019, 17:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 02. únor 2012
Nahoru
Comby napsal:
dovoľuje ju zvyšovať až po 95°C, kedy sa CPU vypne.

a to si si istý? :roll:

_________________
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 3700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3333MHz, CL16 | GPU: POWERCOLOR RX 5700 Red Devil with XT Bios | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | HDD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | HDD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: PANASONIC TX-L47FT60e | PHONE: iPhone 6s 64GB, Space grey |


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 23. září 2019, 20:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Zle som sa vyjadril. Pri automatike po 95°C začne klesať frekvencia, pri allcore OC začne throttlovať a aplikácia vyhodí chybu.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 17:50 
Začátečník
Začátečník

Založen: 01. prosinec 2013
Bydliště: Česká Třebová
Nahoru
Tak jsem konečně upgradoval z biosu s agesou 1.0.0.2 na 1.0.0.3 ABBA a všechny problémy co jsem měl s r5 3600 jsou fuč :D Idle je krásně mezi 35 až 45°C (předtím 45 až 55°C) napětí je nižší jak v idle tak v zátěži. A to co mě nejvíc štvalo, že hejbání myši boostuje procesor je už taky pryč :D

_________________
MB: Asus Crosshair VI HERO, CPU: AMD Ryzen 5 3600 + Dark Rock Pro 4, RAM: Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8GB DDR4 3200MHz CL16, VGA: Asus ROG Strix Vega 64 8GB HBM2, SSD: Sillicon Power P34A80 512GB, Sillicon Power P34A80 1TB, Samsung 850 EVO 250GB, HDD: Seagate 1TB, CASE: NZXT H440, PSU: Corsair RMx 1000W


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 21:38 
Nováček
Nováček

Založen: 10. červen 2011
Nahoru
Co som si vsimol ja tak po prechode na ABBA (takisto C6H) undervolt neznizuje vykon. Akurat ak sa to prezenie, tak je to nestabilne.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: pá 11. říjen 2019, 11:50 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Konecne dobra sprava. :!:


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: pá 11. říjen 2019, 11:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
JJ to by bylo fakt dobré, tenhle throttling vkládáním prázdnejch cyklů netburst style je dost na *****


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 20. říjen 2019, 14:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Tak jsem zkusila po overclocking (zbytečný, nárůst výkonu nula nula nic a trvale vysoké napětí i když mi to běželo stabilně na 4200 MHz při 1.375 V, jenže to tak běželo pořád, i v klidu na ploše) i undervolting a ten už smysl má. Můj Ryzen 5 3600 běží stabilně na offsetu -0.0750 V, je to znát na teplotě (o 12°C nižší při počítání Boinc, místo 79°C je 67°C což je úplně super :-) ) i na spotřebě, výkon zůstal stejný. Zkusila jsem i 0.0825, tam to prošlo půlhodinovým testem OCCT, počítání Boinc také bylo v pohodě, ale pustila jsem si k tomu film a PC se restartoval. 0.1 V už došlo k restartu během načítání rezidentních programů. Každopádně s undervoltingem jsem spokojená, je fajn že to jde takhle snížit. Jen nechápu proč to na defaultu běží na zbytečně vysokém napětí.

edit: jo a maximální frekvence se mi tímto zvedla až na 4175 MHz, běžná při počítání je 4075 MHz, takže jsem tím vlastně získala i nějaký výkon navíc.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 20. říjen 2019, 16:33 
Nováček
Nováček

Založen: 10. červen 2011
Nahoru
Pekny kusok, ja som na -0,0625 a frekvenci mi to drzi u CB20 nejak 4130 ale (ale teploty a zataz sa moze menit).Nizsie uz nejde. 4,3 ghz naopak dava na 1,35-1,37
edit: cim to chladis ?
Tak som to skusil este raz a druhy run ide k 4120 a teplota 61


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 20. říjen 2019, 17:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Chlazení mám Cooler Master Liquid 240 s ventilátory Noctua Redux 1200 PWM na radiátoru, na stropě skříně Fractal Design Define C. Dovnitř foukají dva 120 mm ventilátory zregulované na cca 600 otáček a ven fouká jeden, ty samé otáčky. Chystám se je všechny vyměnit za ty Noctua.
4.3 GHz jsem nezkoušela, zůstala jsem u těch 4.2 s tím, že to nemá smysl když nefungují úsporné režimy. Možná by to šlo na nižší napětí nebo by naopak šla vyšší frekvence, ale jak říkám, nemá to pro mě smysl.
Výkonu má pro mé potřeby až až a není nutné jet "na krev" za každou cenu. U i5 7600k mělo smysl přetaktovat na 4600 MHz (víc mi bez delidu moc topilo a do delidu se mi nechtělo i když jsem měla taky dobrý kousek), u tohoto Ryzenu taktování smysl nemá, spíš vidím smysl ve vyladění spotřeby a snížení teploty. A kdybych potřebovala vyšší výkon, tak pořád můžu přejít na R7 nebo dokonce R9. Původně jsem uvažovala o Ryzen 7 3800X ale nakonec jsem si nedokázala obhájit příplatek cca 3.000 Kč, 16 vláken bych už momentálně využít nedokázala resp. jen na ten Boinc a ten pro mě není prioritou.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 21. říjen 2019, 09:57 
Nováček
Nováček

Založen: 10. červen 2011
Nahoru
Jasny, ja som tych 4.3 len skusal pre radost, inak idem taky default. Inak u mna je to Thermalright MAcho a 4x 140 fany (tie som ale vyhnal na max ked som to skusal).


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 21. říjen 2019, 16:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Ja mám taký zaujímavý prípad, že na default je 3600 total nestabilná, bsod každú chvíľu. Keď však prepnem na TPU, tak je to rock stable, idem teraz 4100 MHz allcore. Rozmýšľam, či ho nereklamovať.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 21. říjen 2019, 16:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Co je to TPU?

Jinak bych asi zkusila vyndat a vrátit procesor, vyndat a vrátit RAM a i grafiku a udělat clear cmos.

Jakou máš základní desku? BIOS je aktuální?


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 21. říjen 2019, 17:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Mám Asus x370-pro. TPU = sú OC profily z výroby, doska má dva 3850 MHz a 4050 MHz. Ten druhý som ešte zvýšil na 4100 MHz. Všetky ostatné hodnoty mám auto + ručne nastavené ramky na 3600MHz CL16. Bios mám 1.0.0.3ABBA, ale bsod som mal so všetkými.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: út 22. říjen 2019, 10:00 
Nováček
Nováček

Založen: 31. srpen 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Comby napsal:
Mám Asus x370-pro. TPU = sú OC profily z výroby, doska má dva 3850 MHz a 4050 MHz. Ten druhý som ešte zvýšil na 4100 MHz. Všetky ostatné hodnoty mám auto + ručne nastavené ramky na 3600MHz CL16. Bios mám 1.0.0.3ABBA, ale bsod som mal so všetkými.


Problém bych hledal v nastavení pamětí ...

_________________
ASUS TUF B450M PRO GAMING; AMD Ryzen 5 3600; 2x HX433C16PB3/16;


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: út 22. říjen 2019, 10:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. duben 2006
Bydliště: Beroun, Praha
Nahoru
X370 nedávají 3600 cl16, pokud to není Crosshair Hero

_________________
Facebook page - HW novinky, Overclocking, atd.
Youtube Channel


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: út 22. říjen 2019, 10:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Ale pri TPU1/2 mám 3600 CL16 úplne stabilné. Tento problém mám však dlhodobo, t.j. bsod na auto sú aj vtedy, keď len nastavím XMP profil 3200 CL16. Pre istotu však nastavím pamäte na stock 2400.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: út 22. říjen 2019, 16:10 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Prosimtě co to děláš? Jaké TPU? Ryzen 3000 se takhle netaktuje, tohle jsou utility pro první ryzeny co neměly XFR2, na tomhle CPU tohle nezapínej. Všechno tohle vypni dej CPU do defaultu a v praxi ti bude možná boostovat vejš a hlavně bez problémů.

Musíš také řešit takt IF aby byl přesně na 1/2 frekvence RAM což ten starej TPU taky nebude zohledňovat.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 161 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.