Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 27. listopad 2020, 10:13

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 304 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 17. listopad 2019, 18:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
hm tak to už jsem koupil zdegradovanej cpu, to jsou sv... :lol:

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 17. listopad 2019, 18:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Atapi napsal:
Však na minulý straně se to řešilo a oc se tu řeší furt... Default je co? Jestli myslíš base clock, tak na tom se to nedrží snad nikdy. I při 100% zatížení v benchmarku to jde okolo 4 GHz, takže bude výkonnější o cca 200 MHz a ve hrách ještě míň (tam se drží boost víc), to se tady taky řeší furt dokola že OC skoro nemá smysl, stačí zapnout jen PBO2, protože když si s tím budeš hrát, tak z toho dostaneš maximálně nějaký jednotky procent výkonu navíc, u mě kdybych to porovnal tak v benchmarku to je tak 5-6% a ve hrách ještě míň, prostě se s tím nevyplatí srát a testovat to, kdyby to šlo aspoň na 4,4 tak dejme tomu, ale to se mi teda nepovedlo ani na jenom CCX a moc velký napětí jsem tam cpát nechtěl.


Default je default, prostě to co je nastaveno ve výchozím stavu + PBO, což u mě je při zatížení 10 vláken v Boinc po většinu času 3950 MHz, někdy klesne na 3925 MHz a někdy stoupne až na 4050 MHz. Kvůli 5% ale nemá smysl taktovat a zbavovat se výhod úsporného režimu. To jsem chtěla vědět. Výkon vyšší o 200 MHz mi nic neřekne, ty procenta už mají vypovídací hodnotu. Takže děkuji :-)


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 17. listopad 2019, 18:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Tak 200 MHz navíc je 5% při 4 GHz taktu žejo. :)

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 17. listopad 2019, 20:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Jenže takhle to nefunguje. Já se ptám na skutečný rozdíl ve výkonu :-)


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 18. listopad 2019, 12:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
https://pctuning.tyden.cz/hardware/proc ... 53?start=9

Bez oc to drží cca 4 GHz (o trochu víc na začátku testu), oc dali na 4250, to je rozdíl asi 6%
V testu vyšlo 3638 na automat a 3862 po OC, teda zase 6%, tak co víc tam chceš řešit? Hrubý výkon CPU se ti s taktem zvedne prakticky lineárně, jestli to nějaká aplikace nebo hra využije nebo ne je věc druhá, ale to ti nikdo neřekne jestli se to zrovna u tebe vyplatí nebo ne.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 18. listopad 2019, 13:35 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Děkuji. Mě šlo jen o to číslo, ne že to je o 200 MHz víc, ale kolik to dá rozdíl klidně i v benchmarku a zjišťuju že se mi to fakt nevyplatí, lepší pro mě nechat default, kde fungují úsporné režimy, procesor se podtaktuje a celková spotřeba je výrazně menší než kdybych měla o 6% vyšší výkon.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 18. listopad 2019, 14:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Nevyplatí no, pokud fakt nehoníš benchmarky, tak to prakticky nepoznáš a není třeba se s tím testovat atd. Jestli mám někde fps 70 nebo 72 už je mi fakt jedno, to samý jestli náhodou rozbalím soubor o vteřinu dřív... Navíc jak říkám v menší zátěži to boostuje víc (ve starým CS GO mi to jde na 4160 např.), takže to bude ještě menší rozdíl oproti pevnýmu OC než je těch 5-6%. Zlatej E2140, to jsem měl přetaktovaný o 100% :D, tady jsem se na OC procesoru vyprd a taktuju jen ram, tam je to aspoň vyšší číslo i když přínos je taky mizivej. :roll: :lol:

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 18. listopad 2019, 21:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Já ani tu RAM netaktuju, jede na XMP profilu :-) Jediné co mám přetaktované je grafika a na ní jen paměť, jádro jsem nechala, protože to nemělo přínos, ale ta paměť o 600 MHz mi docela dost zrychlila výpočty na Boinc, které jedou přes Nvidii (RTX 2060).


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: po 18. listopad 2019, 23:00 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Tak z 3200 to je na 3733 to je už slušnej rozdíl, teď si s tím můžu hrát znova, protože po updatu biosu tam nezůstaly profily. :lol:

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 21. listopad 2019, 19:42 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Jo RAM je jedina vec, ktera se vyplati pretaktovat u ryzenu.Potom je taky dulezity dat IF a pametovej radic cpu na stejnou frekvenci jako RAM.

_________________
CPU-Ryzen 3700X,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3733Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-Sapphire 6800XT 16GB,Zvuk-Sound Blaster Z,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: pá 22. listopad 2019, 00:04 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
HEAD napsal:
Potom je taky dulezity dat IF a pametovej radic cpu na stejnou frekvenci jako RAM.


Poradíš jak? A má to smysl, když mám RAM jen 2666 MHz (mám ji už pár let, tenkrát o moc rychlejší nebyly a když se něco našlo tak to stálo hříšné peníze)?


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: pá 22. listopad 2019, 00:15 
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Obrázek uživatele

Založen: 01. listopad 2014
Bydliště: Olomouc
Nahoru
MCLK:FCLK 1:1

https://www.alza.cz/jak-pretaktovat-pro ... le_part_02

_________________
Oficiální Facebook OC profil -> Soutěže o hardware, zajímavosti a mnoho dalšího
Twitter - Bitcoin, mining...


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: so 23. listopad 2019, 09:36 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 27. listopad 2005
Bydliště: Usti n/L
Nahoru
Ja bych jen doplnil, ze PBO je vetsinou zabugovany a boost ve hrach je vetsinou nizsi nez s vypnutym PBO.Hlavne auto OC snizuje frekvenci dost vyrazne a cpu stejne nikdy nebude pracovat na 4.6Ghz misto 4.4ghz.
Kdyz uz tak +25mhz a pohrat si se scalar.

_________________
CPU-Ryzen 3700X,MB-MSI B450 Tomahawk,PAMET-2x16GB Kingston HyperX Predator 3333Mhz@3733Mhz CL16 1T,HDD-SAMSUNG 840 120GB+Crucial MX500 500GB+Toshiba x300 6TB+WD Blue 6TB,GK-Sapphire 6800XT 16GB,Zvuk-Sound Blaster Z,SKRIN-CM HAF 922,ZDROJ-Seasonic 750W


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 27. únor 2020, 08:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Môže niekto skúsiť Prime95 na akej frekvencii sa drží 3600 pri stress teste? Mne klesá k 3000 MHz. Ja som totiž svoj kus stále nereklamoval, nechcem ostať mesiac bez PC.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 27. únor 2020, 11:00 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Při blendu při prvním testu to má 4 GHz na 66 °C a při testu 2 to ještě klesne o pár desítek MHz níž se 73 °C.
https://imgur.com/a/p09IHWE

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 27. únor 2020, 13:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Ráda bych to zkusila ale hlásí mi to chyba aplikace a nejde to spustit.

edit: staženo odjinud a funguje, kolísá to mezi 3975 a 4000 MHz, teplota maximálně 80°C, většinou 71°C. PC mám nastavené na ticho, kdybych povolila ventilátorům větší otáčky tak to bude chladnější.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 27. únor 2020, 21:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 06. březen 2009
Nahoru
Atapi napsal:
Při blendu při prvním testu to má 4 GHz na 66 °C a při testu 2 to ještě klesne o pár desítek MHz níž se 73 °C.

A small FFTs?
Abby napsal:
kolísá to mezi 3975 a 4000 MHz, teplota maximálně 80°C, většinou 71°C. PC mám nastavené na ticho, kdybych povolila ventilátorům větší otáčky tak to bude chladnější.

Ktorý test? Zaujíma ma small FFTs.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: čt 27. únor 2020, 21:43 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
3,9 a teplota už jde na 80 °C i s 280 mm aio, po 2-3 minutách jsem to vypnul, nebudu to zbytečně mučit, taky mám větráčky nastavený jen na pár desítek procent, až u těch 75-80 mi to začne víc foukat.
Jestli tam máš horší chladič, tak bych se nedivil kdyby to dělalo to co píšeš, jak se to chová v tom blendu nebo ve hře? Koukám že to máš i s vyšším napětím aby to vůbec fungovalo, jestli to ještě platí, to bych fakt reklamoval no, nebo si zkus "půjčit" v eshopu jinej kus a uvidíš...

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 15. březen 2020, 12:20 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Můžu se zeptat jak dosáhnout snížení teplot? Undervolting jsem si přečetl, že:
1)funguje https://www.overclock.net/forum/10-amd- ... rt-ii.html
2)nefunguje https://www.hwcooling.net/undervolting- ... -se-brani/

Jde mi o nízkou teplotu, výměnou klidně za mírné snížení výkonu, automatika mi tam hází 1,475V což je 55°C v idle a 85°C v loadu, což jsem viděl naposledy u Prescottu před x lety. Mám slabý větrák (https://noctua.at/en/nh-l9a-am4) a malou skříň (https://www.ab-com.cz/phanteks-enthoo-e ... gLftfD_BwE) , takže je to potřeba řešit takhle..

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix SC311 128GB M.2 | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X
PříspěvekZaslal v: ne 15. březen 2020, 12:26 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
S tím druhým jsem se nesetkal, když to nechám na defaultu (tzn. s PBO atd. zaplým) tak mi to snižuje napětí, výkon zůstane prakticky stejný, možná přinejhorším o nějaké desetiny procenta menší (nižší desítky bodů v cinebenchi, ale test jsem dělal jen jeden). Když to sundám o moc, víc než tak 3-4 kroky, tak to regulérně v zátěži spadne, ne že by se snižoval výkon.

_________________
Obrázek


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 304 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.