Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 3. březen 2021, 03:47

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 315 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/3600XT -infa, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: ne 4. říjen 2020, 17:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Slušný kousek už, já koupil brzo po vydání 3600 a při stejným napětí bych měl o několikset MHz míň, takže mně se to fakt ani nevyplatí dělat jak jsem psal, PBO mi dá to samý + úsporný funkce + větší boost jednoho jádra.
A co se týče toho PBO, tak to je vyloženě jak u koho, záleží na chladiči, desce, verzi biosu a nevím na čem ještě, takže je celkem normální že stejný model bude jednomu boostovat líp než druhýmu.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/3600XT -infa, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: ne 4. říjen 2020, 18:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
Citace:


jj přesně tak.. PBO mi nefunguje jak bych chtěl vůbec to pro mě není OC neumím to nastavit aby to drželo třeba 4.3 nebo 4.4GHz..

Takže mám manuální OC jen jsem myslel že u toho půjde i ta šetřící funkce ale nejde.

Jinak 4.2GHz mám při 1.170V (teploty do 65st v zátěži s Wraith Prism) , pak 4.3GHz při 1.240v a 4.4GHz při 1.310v



Ja to meril, mezi pevnym napetim a setricima funkcema je rozdil do 10W v iddle.

Jinak to pbo a setrici funkce jde, pres edc bug a nebo nektere desky nabizi i moznost nejakyho Enchanced pbo, kde jsem mel na 3700x allcore pres 4.3ghz, pak jen das minusovej offset na napeti, pokud ti ho deska buse zbytecne prestrelovat a mas jak oc, tak setrici funkce.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/3600XT -infa, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: ne 4. říjen 2020, 19:15 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. říjen 2008
Bydliště: Vratimov
Nahoru
icebosss napsal:
Citace:


jj přesně tak.. PBO mi nefunguje jak bych chtěl vůbec to pro mě není OC neumím to nastavit aby to drželo třeba 4.3 nebo 4.4GHz..

Takže mám manuální OC jen jsem myslel že u toho půjde i ta šetřící funkce ale nejde.

Jinak 4.2GHz mám při 1.170V (teploty do 65st v zátěži s Wraith Prism) , pak 4.3GHz při 1.240v a 4.4GHz při 1.310v



Ja to meril, mezi pevnym napetim a setricima funkcema je rozdil do 10W v iddle.

Jinak to pbo a setrici funkce jde, pres edc bug a nebo nektere desky nabizi i moznost nejakyho Enchanced pbo, kde jsem mel na 3700x allcore pres 4.3ghz, pak jen das minusovej offset na napeti, pokud ti ho deska buse zbytecne prestrelovat a mas jak oc, tak setrici funkce.



To jsem zkoušel ale když jsem dal -offset automaticky padal i takt.. a pak už to neboostovalo na 4.1GHz v zátěži ale třeba jen 4GHz... úplně k ničemu pro mě právě

_________________
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<

Ryzen 5 3600X 4.3GHz | ASUS PRIME B350-PLUS | DDR4 2x8GB 3200MHz | Gainward GTX 1080 | AOC 144Hz 1080p


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/3600XT -infa, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: ne 4. říjen 2020, 20:30 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 16. srpen 2009
Nahoru
VeCkO napsal:


To jsem zkoušel ale když jsem dal -offset automaticky padal i takt.. a pak už to neboostovalo na 4.1GHz v zátěži ale třeba jen 4GHz... úplně k ničemu pro mě právě


To je zajimavy, i sam OptimumTech se nechal zmylit https://www.youtube.com/watch?v=2wM3obN2pAE
I me to pri brutalnim (zapornym samozrejme) offsetu ukazovalo vysoky clocky, nizkou spotrebu ale delalo to clock stretching, takze tam ten vykon prakticky nebyl.

e: Shit ted nevim jestli to byl zaporny offset nebo staticky nastaveny nizky napeti...


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/3600XT -infa, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: po 5. říjen 2020, 12:52 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 12. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Promazal jsem OT. Jey se laskavě uklidní a odpustí si osobní útoky. Téma je o Ryzenu 3600/X/XT tak se toho držte.

A ne, PBO není přetaktování v pravým slova smyslu, je to jen posunutí napájecích limitů nad standard. To bys za přetaktování musel považovat i Enhanced Turbo u Intelu.

_________________
Ryzen 2600X (stock) | Noctua C12P SE14 | 2x16GB Crucial Ballistix @ 3200MHz | MSI GTX1080 Gaming X 8GB @ 2050/11200MHz | Asus Prime X470-Pro | Crucial MX500 1TB & WD Green 3TB | Samsung SH-S223Q | FD Define R3 Black | Seasonic Fucus Plus 650W | Dell U2715H


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: po 5. říjen 2020, 15:02 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 15. říjen 2008
Bydliště: Vratimov
Nahoru
Takže v podstatě u Ryzenu 5 3600X co jsem teď koupil nejde u manuálního OC v biosu zachovat šetřící funkce podtaktovávání frekvencí v idle. Chápu to správně? Nebo dělám někde chybu já?

_________________
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<

Ryzen 5 3600X 4.3GHz | ASUS PRIME B350-PLUS | DDR4 2x8GB 3200MHz | Gainward GTX 1080 | AOC 144Hz 1080p


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: po 5. říjen 2020, 15:07 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 12. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Chápeš to správně, tanhle se to chová od první generace Ryzenu, pokud vím. Pokud ručně nastavíš násobič v BIOSu, tak se frekvence zamkne na té nastavené a v idle se nepodtaktovává. Rozdíl spotřeby v klidu bývá kolem 10W, takže žádná hrůza (proti nepřetaktovanému CPU). Jde jen o to, jestli ti to OC za to stojí nebo ne.

_________________
Ryzen 2600X (stock) | Noctua C12P SE14 | 2x16GB Crucial Ballistix @ 3200MHz | MSI GTX1080 Gaming X 8GB @ 2050/11200MHz | Asus Prime X470-Pro | Crucial MX500 1TB & WD Green 3TB | Samsung SH-S223Q | FD Define R3 Black | Seasonic Fucus Plus 650W | Dell U2715H


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: út 6. říjen 2020, 13:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: PRAG@FM
Nahoru
VeCkO napsal:
Takže v podstatě u Ryzenu 5 3600X co jsem teď koupil nejde u manuálního OC v biosu zachovat šetřící funkce podtaktovávání frekvencí v idle. Chápu to správně? Nebo dělám někde chybu já?


Ne, chybu nedelas ale jsou lepsi reseni, jak uz sem tu zminil xkrat, vazne zkus ten CTR. Snazi se najit idealni optimum max frekvence a co nejnizsiho napeti. Stejne jako si muzes nastavit kyzenou frekvenci stejne jako napeti. Vysledkem jsou mensi teploty a slusny takty.
Pokud jsi ale nasel slusne optimum rucne, taky se nic nedeje a da se s tim fungovat. Nicmene s ctr najdes dane stropy a limity bez problemu a nemusis zkouset oc metodou pokus omyl.
Sam mam jen 3600 a nakonec jsem s ctr odladil 4,2GHz na 1,2v. Teploty v idle -15, v loadu -10. 8-) Samozrejme by slo jit vys, ale nepotrebuji toliko vykonu abych to honil moc.
Max jsem ze svyho cpu rucne vytah https://valid.x86.fr/944bfj ale nemam takovy chlazeni aby to bylo na dlouhodobejsi provoz.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: út 6. říjen 2020, 15:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Nebo můžeš zapnout v BIOSu funkci PBO, pozn. kterou ale někteří jedinci nepovažují za přetaktování.
Procesor bude běžet na vyšších frekvencích při vytížení all-core a šetřící funkce zůstanou zachovány.

Funkce je plně automatická, frekvence se nastavuje sama na základě dat ze senzorů a BASIC a BOOST frekvence zůstane stejná.

Česky: https://www.svethardware.cz/amd-vysvetl ... rive/47306
Anglicky: https://community.amd.com/community/gam ... /27/asdasd

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: út 6. říjen 2020, 16:39 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: PRAG@FM
Nahoru
Jey napsal:
Nebo můžeš zapnout v BIOSu funkci PBO, pozn. kterou ale někteří jedinci nepovažují za přetaktování.
Procesor bude běžet na vyšších frekvencích při vytížení all-core a šetřící funkce zůstanou zachovány.

Funkce je plně automatická, frekvence se nastavuje sama na základě dat ze senzorů a BASIC a BOOST frekvence zůstane stejná.

Česky: https://www.svethardware.cz/amd-vysvetl ... rive/47306
Anglicky: https://community.amd.com/community/gam ... /27/asdasd


PBO ale porad pere do procesoru celkem kotel, a rozhodne mi neprijde lepsi jak vyuziti ctr. Ale tak je to vec nazoru, a dalsich podruznych detailu jako chlazeni atp. Ale predevsim jde o to, jestli ten vykon potrebujes.
Kdyz pustim pbo na 200, automatika mi rve do cpu klidne 1,45V, ve spickach i vice. Prijde mi to jako blbost volit prave pbo kdyz jsou tu jiny moznosti. Pokud mu to ale jede na nakejch 4,4GHz pri 1,3V, je to pro mne vic nez slusny vysledek. CPU je kus od kusu lepsi ci horsi.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: út 6. říjen 2020, 19:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Mně by vadilo provozovat procesor pořád na 4,4GHz v zátěži i bez zátěže a bez možnosti úsporných funkcí. Spotřeba je jen v zátěži.

Takže jsem zapnul PBO a dál to neřeším, nemám čas si hrát s CTR => s PBO se procesor podtaktovává bez zátěže => úspora energie.

I když z těch napěťových špiček mám taky respekt, a to tam mám občas i těch 1,45v, tak co jsem četl, senzor procesor skenuje 1000x za sekundu a pokud se tam takové napětí objeví, jsou to skutečně jen velmi krátké časové úseky.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


Naposledy upravil Jey dne út 6. říjen 2020, 20:25, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: út 6. říjen 2020, 20:19 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2009
Bydliště: Nitra, Slovensko
Nahoru
podľa mňa nemá zmysel bežať 24h na našponovaných 4.3/.4.4 a zrušiť šetriace funkcie, keď aj tak cpu väčšinu času ide v idle. Za tých pár percent výkonu to nestojí, ale chápem, že sú ludia, ktorí ten OC majú ako hobby.

_________________
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | Sapphire Pulse RX 5600 XT | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD RED NAS 2TB | WD RED NAS 6TB | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Acer Predator Cestus 320 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell UltraSharp U2412M


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 11:56 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Jey napsal:
Mně by vadilo provozovat procesor pořád na 4,4GHz v zátěži i bez zátěže a bez možnosti úsporných funkcí. Spotřeba je jen v zátěži.

Takže jsem zapnul PBO a dál to neřeším, nemám čas si hrát s CTR => s PBO se procesor podtaktovává bez zátěže => úspora energie.

I když z těch napěťových špiček mám taky respekt, a to tam mám občas i těch 1,45v, tak co jsem četl, senzor procesor skenuje 1000x za sekundu a pokud se tam takové napětí objeví, jsou to skutečně jen velmi krátké časové úseky.

Uspora energie? Mas prehled kolik zere nevytizeny CPU na 4,4GHz na dejme tomu 1,3V a nevytizeny v uspore (2GHz?) na treba 0,8V? To se prece nemuze vyplatit... To bych se skoro vsadil, ze daleko vice ztratis pri vytizeni s PBO na +1,4V nez s manualem na 1,3V i kdyz bude vytizeni CPU podstatne kratsi dobu nez nevytizene.

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 12:12 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Tak jsem prubnul ten CTR, samozřejmě se potvrdilo jak mizerný zezačátku byly. ;-)
Kód:
Step# 3
Sets overclocking parameters...
CCX1  Quality 127  Frequency 4050 MHz  Voltage 1306 mV  OC=
CCX2  Quality 116  Frequency 4025 MHz  Voltage 1306 mV  OC=
Cinebench 20 started
Cinebench 20 finished with result: 3573
Voltage: 1.306 V  PPT: 80.9 W  Temperature: 75.8?

No do Zen 3 to nějak přežiju a pak se může někdo v bazaru/aukru těšit na můj kousek. :lol:

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 12:38 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. leden 2004
Bydliště: Chomutov
Nahoru
Hosi, poradi mi teda nekdo, jak spravne zapnout PBO na Gigabyte desce ?Viz muj predchozi prispevek. Diky.. :)

_________________
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | GigaByte B550M DS3H | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | Gigabyte WindForce GTX1060 6GB | Samsung 970 Evo Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 12:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
No a jak se to chová? Ke kolika to boostuje v single a multicore zátěži tak jak to je? Ono totiž nastavení scalar a ppt/tdc/edc často nemá kýžený efekt, takže pokud to boostuje dobře, klidně to můžeš nechat na auto.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 14:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Shaquille napsal:
Uspora energie? Mas prehled kolik zere nevytizeny CPU na 4,4GHz na dejme tomu 1,3V a nevytizeny v uspore (2GHz?) na treba 0,8V? To se prece nemuze vyplatit... To bych se skoro vsadil, ze daleko vice ztratis pri vytizeni s PBO na +1,4V nez s manualem na 1,3V i kdyz bude vytizeni CPU podstatne kratsi dobu nez nevytizene.


Ne přehled nemám (a co ty?), ale určitě má menší spotřebu na menší frekvenci při menší voltáži. Můžeš to spočítat, postup je celkem jednoduchý a nebo to změřit. Já na to nemám čas. Je to moje volba, ty dělej, jak myslíš. Rád se podívám na výsledky.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 15:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
Rozdil je asi 10-15W v iddle, takze nic zasadniho, aspon dle meho mereni.


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 15:56 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červen 2003
Bydliště: PRAG@FM
Nahoru
Atapi napsal:
Tak jsem prubnul ten CTR, samozřejmě se potvrdilo jak mizerný zezačátku byly. ;-)
No do Zen 3 to nějak přežiju a pak se může někdo v bazaru/aukru těšit na můj kousek. :lol:


Krasny, normalne te lituju :)

_________________
Ryzen 3600@Radeon
Mé články na Vašem serveru Mé články na Vašem serveru 2
Právě poslouchám http://www.last.fm/user/liquidphunk


 Profil  
 Předmět: Re: Ryzen 5 3600 a 3600X/XT - info, zkušenosti
PříspěvekZaslal v: st 7. říjen 2020, 17:41 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. leden 2004
Bydliště: Chomutov
Nahoru
Atapi napsal:
No a jak se to chová? Ke kolika to boostuje v single a multicore zátěži tak jak to je? Ono totiž nastavení scalar a ppt/tdc/edc často nemá kýžený efekt, takže pokud to boostuje dobře, klidně to můžeš nechat na auto.


V Mafii konstatne na 4100 - 4200MHz pri nastaveni PBO na AUTO. V systemu obcas vyskoci na 4370-4400MHz, ale treba ne mene nez 3400. Cekal bych, ze bez zateze to pojede o dost niz.

_________________
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | GigaByte B550M DS3H | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | Gigabyte WindForce GTX1060 6GB | Samsung 970 Evo Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 315 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.