Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 1. březen 2021, 09:10

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 1007 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 51  další
Autor Zpráva
 Předmět: NVIDIA SLI - info a vše okolo
PříspěvekZaslal v: po 17. duben 2006, 17:34 
Administrátor
Administrátor
Obrázek uživatele

Založen: 19. červen 2003
Bydliště: Satan City
Nahoru
Obrázek
NVIDIA SLI - Scalable Link Interface

Oficialní odkazy:
Introduction to SLI Technology: https://www.geforce.com/whats-new/guide ... gy-guide#1
Technology overview: http://www.nvidia.co.uk/object/sli_tech ... ew_uk.html
FAQ https://www.nvidia.in/object/sli-technology-faq-in.html
QUADRO SLI: http://www.nvidia.com/object/quadro-sli-technology.html

Externí odkazy:
Wikipedia (cz) https://cs.wikipedia.org/wiki/Scalable_Link_Interface
Wikipedia (en) https://en.wikipedia.org/wiki/Scalable_Link_Interface
What Is Nvidia SLI ? A Basic Definition (en) https://www.tomshardware.com/reviews/nv ... ,5761.html
How to Set Up NVIDIA SLI (en) https://www.drivereasy.com/knowledge/nv ... set-it-up/

Popis:
SLI je zkratka pro spojení Scalable Link Interface, jde o název pro technologii firmy NVIDIA sloužící k propojení dvou a více grafických karet. Účelem je zvýšení výkonu nebo zlepšení kvality obrazu. Název SLI původně používala firma 3Dfx (kterou nVidia později odkoupila) pro svoji technologii nazvanou Scan-Line Interleaving.

Jak SLI funguje:
V případě, že je v počítači přítomna pouze jedna grafická karta (lepší by bylo říci čip, protože se dnes obejvují GK které mají čipy dva) leží celá váha výpočtu dané scény právě na ní. SLI umožňuje rozdělit zátěž mezi dva (a více) čipů a tím dosáhnout vyššího výkonu, teoreticky dvojnásobného (v případě dvou čipů), v praxi se ovšem tak vyského nárůstu výkonu nedočkáme. Grafické karty musejí být propojeny speciální SLI propojkou. Ta může být realizována buď pomocí plošného spoje a nebo pomocí kabelu. Novější drivery umožňují tuto propojku vynechat a GK tak spolu komunikují pouze přes sběrnici PCIe.

Jaké režimy vykreslování SLI používá ?
  • SFR (Split-frame rendering) - podstata tohoto režimu spočívá v tom, že je obraz horizontálně rozdělen na dvě části (při použitá dvou čipů) a každou z nich má na starosti jeden čip. Obraz nemusí být rozdělen na stejné části, ale může být rozdělen na části, které jsou co do výpočtu stejně náročné což je výhodné, protože v případě, že je obraz rozdělen na dvě stejné poloviny z nichž jedna je náročnější než ta druhá tak musí karta, která počítá tu méně náročnou část čekat na kartu s náročnější částí. Výhodou tohoto režimu jsou velmi malé latence (nebo také grafické lagy), nevýhodou proti režimu AFR je menší navýšení výkonu a také, to, že není zvýšen geometrický výkon.
  • AFR (Alternate-frame rendering) - v tomto režimu počítá jeden snímek vždy jeden čip a čipy se ve vykreslování střídají tzn. že v případě dvou čipů počítá jeden z nich vždy liché snímky a druhý sudé. Režim AFR nabízí největší navýšení výkonu a narozdíl od režimu SFR také zvýšení geometrického výkonu. Nevýhodou je vznik grafického lagu, kdy má obraz oproti skutečnosti zpoždění (2x pokud se jedná o 2 čipy, 4x v příapadě 4 čipů).
  • SLI AA (SLI Anti-aliasing) - tento režim, byl přídán dodatečně jako odpověď na na ATI AA14x. a nabízí dva mody - SLI-AA 8x, který je realizován pomocí 4-násobného Multisamplingu (MS) a Supersamplingu (SS) 2x s SLI-AA 16x který je realizován kombinací 4násobného Multisamplingu (MS) a 4násobného Supersamplingu (SS). SLI-AA narozdíl od dvou předchozích režimů - SFR a AFR tentokrát není zaměřen na zvýšení výkonu, ale na zlepšení kvality obrazu. Protože nVidia podporuje programovatelnost vzorků max. v rámci mřížky 4x4, která ale pro dosažení optimální efektivity vyhovuje max. režimu AA4x znamená to, že nVidia nemůže při vyšším počtu vzorků upravit mřížku tak, aby vzorky optimálně vykrývaly plochu pixelu, ale může maximálně mírně posouvat ono rozložení, které používá při AA 4x, takže ve výsledku dochází k tomu, že jsou vzorky dost nacpané na sobě, což snižuje účinnost AA
  • SLI Physics - na konci března 2006 nVidia oznámila, že umožní pomocí SLI počítat fyziku. Nevýhoda tohoto režimu spočívá v tom, že se uživatel připraví o nárůst výkonu, protože jeden čip je vyhrazen jen pro počítání fyziky a na samotnou grafiku tak zbývá pouze jeden.

Pro jaké sběrnice je SLI určeno ?
SLI je možné provozovat pouze na sběrnici PCIe. Je nutné, aby základní deska měla dva sloty PCIe ×16. SLI není v žádném případě možné provozovat na systémech se slotem AGP nebo se slotem PCI. Základní deska by mela nést viditelný certifikát SLI Ready.

Je možné provozovat v SLI dvě různé GPU ?
Ne, není to možné, SLI vyžaduje dvě typově stejné karty od NVIDIA. Pro příklad XXXGT nemůže být spárována s XXXGTX.

Je možné párovat jakoukoliv GPU od nVIDIA ?
Ne. Pouze ty které mají certifikat NVIDIA SLI-Ready.

Je možné provozovat v SLI dvě typově stejné karty, ale od různých výrobců ?
Ano. Od verze ovladačů 180 lze použít karty od různých výrobců se stejným GPU, jako GeForce XXXGT od výrobce ABC a GeForce XXXGT od výrobce XYZ.

Je možné zapojit do SLI dvě typově stejné karty s rozdílným množstvím paměti ?
Ačkloliv to není doporučeno tak to možné je, ale na každé kartě bude využito jen tolik paměti, kolik jí má karta s menším množstvím paměti.

Co je to Hybrid SLI ?
Hybrid SLI je technologie od NVIDIA, která umožňuje spolupracovat integrované GPU NVIDIA na základní desce s diskrétní NVIDIA GPU ve slotu.

//Hladis - rework 23.3.2019

_________________
Goldnoob team proud member!


Naposledy upravil Hladis dne so 23. březen 2019, 18:16, celkem upraveno 33x.
Reason: upraven název


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: po 17. duben 2006, 19:13 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
no-X se zlobit nebude, maximálně ho to dožene k lepšímu propracování CF FAQ :twisted:
(toto je jen odpověď, až si to přečteš, můžeš to smazat)

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 18. duben 2006, 15:59 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 01. září 2003
Bydliště: Brno
Nahoru
me by zajimalo jak je to SLI na intel chipsetech? konkretne 955x. moje deska viz podpis ma dva PCI-e 16x sloty ale oficialne sli neumi. muzu stim neco delat?

_________________
Gigabyte EP35-DS4, C2D E8400 400FSB 3.6ghz, 2x1024MB 800MHz Geil CL4, Asus GTX260, 2x F1 640Gb Samsung, NEXUS 500W, Zalman Reserator 1 + Laing DDC 12V DDC-1 Plus (vodnik) chladi CPU a GPU,
S/pdif > Marantz Sr5002 > B&W CDM1, B&W 683, Panasonic TH-42PZ80EA


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 18. duben 2006, 17:03 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
Ano i ne. nVidia sice vydala různé neoficiální patche pro desky s dvěma PEG 16x sloty, ale pak to někoho v nVidii omrzelo a v ovladačích přestali SLI na těchto deskách podporovat. Takže kdo si koupil dvě karty do SLI, teď buďto musí používat staré drivery, nebo je mu druhá karta na nic, protože s novými už to neběhá. Takže SLI jedině s NF4, jinak riskuješ, že investice do druhé karty budou jen vyhozené peníze.

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 18. duben 2006, 18:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Nahoru
no-X napsal:
Ano i ne. nVidia sice vydala různé neoficiální patche pro desky s dvěma PEG 16x sloty, ale pak to někoho v nVidii omrzelo a v ovladačích přestali SLI na těchto deskách podporovat. Takže kdo si koupil dvě karty do SLI, teď buďto musí používat staré drivery, nebo je mu druhá karta na nic, protože s novými už to neběhá. Takže SLI jedině s NF4, jinak riskuješ, že investice do druhé karty budou jen vyhozené peníze.

Myslím, že je zde i thread o patchi od ULI, který dovoluje SLI na jejich čipsetech a později byl upraven na všechny čipsety (ATI 3200, ATI 200, Intel 975X atd..), ale nejsem si jistý.

BTW - Mohu vyzkoušet, pokud mi někdo řekne, jestli se objeví v ovladačích položka SLI i když nemám zapojené dvě karty, ale jenom jednu.

_________________
?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 18. duben 2006, 18:23 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
Tak ten už taky nechodí:

http://www.cdr.cz/a/17196

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 18. duben 2006, 18:26 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2006
Nahoru
no-X napsal:
Tak ten už taky nechodí:

http://www.cdr.cz/a/17196


Ouu.. Tak to je špatný. Ikdyž ty poslední drivery (81.98?) co to dovolují nejsou až tak starý, jediný co by asi mohlo činit potíže je Oblivion. No snad to někdo obejde...

Omlovám se za matení špatnými informacemi

_________________
?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 19. duben 2006, 13:43 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 02. březen 2004
Bydliště: Praha 6
Nahoru
zajimalo by me, kdyz soupnu pomalejsi kartu k rychlejsi, jestli se mi nejak zpomali vykon, jestli nejaka 6600 treba s 7800GTX vykon navysi o vykon 6600 nebo jestli se bude 7800GTX zpomalovat v dusledku cekani na ni.Jak to je?kdybych chtel SLI mod s kartou 7800GTX, vyplati se mi to prasknout do naky pomalejsi karty?
diyk

_________________
Deska: Asus P5N-E SLI, CPU: C2D E6750, chladi Zalman CNPS9700 , Ram: OCZ 4096MB DDR II 800MHz ) 5-5-5-18 , Grafika : ASUS 8800GTS 320MB , zdroj Seasonic 500W, LCD : Samsung syncmaster 226BW 22" , Mys : Logitech G7 ,Zvuk : M-audio revolution 5.1, Repro : Logitech Z-5500 ;)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 19. duben 2006, 14:21 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 23. leden 2004
Bydliště: SK,BA
Nahoru
na SLI musis mat stejne jadro a stejne mnozstvo pamete.. :roll:

dufam ze tu otazku si myslel ako for.

_________________
3Dfx Helppage/Game Guide


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 19. duben 2006, 14:49 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 24. únor 2004
Bydliště: Č.Budějovice
Nahoru
Jádro ano, ale paměť už ne. Údajně by mělo fungovat 128MB+256MB atp, přičemž se i z 256MB verze využije oněch 128MB...

Jinak i kdyby byla kombinace 6600 + 7800 podporovaná, byl by výsledný výkon prakticky stejný jako na dvou 6600, protože 7800 by stejně na 6600 čekala. Tzn. pokud rozdíl ve výkonu jednotlivých karet přesahuje nějakých 20-30%, nedává SLI (a ani CrossFire) smysl, protože výsledkem bude zpomalení oporoti samostané rychlejší kartě.

_________________
Nejlepší moderátor ve výslužbě


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 19. duben 2006, 19:28 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 02. březen 2004
Bydliště: Praha 6
Nahoru
to sem chtel slyset.takze moje jedina moznost je 7800GTX znova

_________________
Deska: Asus P5N-E SLI, CPU: C2D E6750, chladi Zalman CNPS9700 , Ram: OCZ 4096MB DDR II 800MHz ) 5-5-5-18 , Grafika : ASUS 8800GTS 320MB , zdroj Seasonic 500W, LCD : Samsung syncmaster 226BW 22" , Mys : Logitech G7 ,Zvuk : M-audio revolution 5.1, Repro : Logitech Z-5500 ;)


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 01:01 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. leden 2006
Bydliště: Brno
Nahoru
prave sem si instnul 2* 6600gt a jsem mile prkvapen a zaroven zklaman ....to ze my 3d mark03 vyplivl cca 18000bodu toho sem se az lekl ale 05 je cca na 4500 .... no nic :sad:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 11:12 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. duben 2004
Bydliště: BRNEIN | BRNIE | БРНЕТ
Nahoru
spojení dvou slabejch karet je... mírně řečeno zbytečný... :)

_________________
Kód:
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T470s | i7 7600U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE |  16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 15:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. leden 2006
Bydliště: Brno
Nahoru
honny napsal:
spojení dvou slabejch karet je... mírně řečeno zbytečný... :)
no na me to docela zapusobilo ... pokud si budu kupovat neco silnejsiho do SLI rozhodne pujdu


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 15:53 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2003
Nahoru
raduss napsal:
honny napsal:
spojení dvou slabejch karet je... mírně řečeno zbytečný... :)
no na me to docela zapusobilo ... pokud si budu kupovat neco silnejsiho do SLI rozhodne pujdu

kdybys nekupoval dve karty nanic, mohl jsi mit jednu poradnou... :roll:

_________________
0118 999 881 999 119 7253


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 16:00 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. leden 2006
Bydliště: Brno
Nahoru
cool.user napsal:
raduss napsal:
honny napsal:
spojení dvou slabejch karet je... mírně řečeno zbytečný... :)
no na me to docela zapusobilo ... pokud si budu kupovat neco silnejsiho do SLI rozhodne pujdu

kdybys nekupoval dve karty nanic, mohl jsi mit jednu poradnou... :roll:
no prece jenom nejsem z rodiny milionaru a za 4k nic moc luxusniho nekupis....


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 16:02 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 16. prosinec 2003
Nahoru
raduss napsal:
no prece jenom nejsem z rodiny milionaru a za 4k nic moc luxusniho nekupis....

za 4k mas 7600gt ktera strci 2x66gt do kapsy celkem bez problemu, navic mas volnej slot , nizrsi spotrebu systemu a nemusis spolehat na ovladace optimalizovane pro dannou hru a sli... :roll:

_________________
0118 999 881 999 119 7253


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 16:02 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 17. duben 2004
Bydliště: BRNEIN | BRNIE | БРНЕТ
Nahoru
nic moc luxusního, ale silnějšího než dvě 66gt jo

_________________
Kód:
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T470s | i7 7600U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE |  16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 16:03 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 20. leden 2006
Bydliště: Brno
Nahoru
cool.user napsal:
raduss napsal:
no prece jenom nejsem z rodiny milionaru a za 4k nic moc luxusniho nekupis....

za 4k mas 7600gt ktera strci 2x66gt do kapsy celkem bez problemu, navic mas volnej slot , nizrsi spotrebu systemu a nemusis spolehat na ovladace optimalizovane pro dannou hru a sli... :roll:
hmm asi jo


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 27. srpen 2006, 16:39 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. září 2004
Bydliště: Brnó
Nahoru
spis ted si koupis komfortni kartu a az v budoucnosti nebude stihat pocitat, tak misto nove karty za 2X penez si koupis kartu do SLI za X penez.
otazka ale je, jestli nahodou nenarazis na technologicky strop spis ;).

_________________
CPU: AMD Athlon 64 X2 (Windsor) 3800MHz+ @ 2000MHz | CPU cooler: box | RAM: 2048MB Geil DDR2 @ 800MHz (5-5-5-15) | MB: MSI K9T SLI-2F | GPU: Zotac 8800GT OC 512MB GDDR3 @ "def" | HDD: Seagate Barracuda 320GB 7200.10 | Mechaniky: Lite-on SHM-165P6S black | case: Thermaltake Matrix VX | zdroj: Fortron Blue Storm 500W


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 1007 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 51  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: skaven321 a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.