Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 25. leden 2020, 14:25

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 20 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: pá 4. únor 2011, 20:43 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Dobrý večer, mám velký problém. Koupil jsem si výkonější procesor AMD Athlon XP 3000+ namísto Athlon XP 2200+.
Tady je o tom novém: http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%203000%2B%20-%20AXDA3000DKV4D.html
Sestava: MB: DFI AD77 (žádné premium či infinity!) info tady (přímý link nefunguje, takže vybrat PhaseOut Model a pak AD77): http://lp.lanparty.com.tw/portal/CM, GK: NVidia MX440+ 64MB, 512MB unbuffered DIMM
Nejdříve jsem podle manuálu základní desky přehodil jumper z původních 133MHz (266MHz FSB) na 166MHz (333MHz) FSB. Před spuštěním OS jsem ještě v BIOSu zvýšil FSB, protože takt CPU nebyl od výroby 2158MHz, ale byl pouze na 1750MHz. Ještě jsem to zkusil zapnout do WIN na 2GHz a WIN načetli do přihlašovací obrazovky a najednou bác - okno s nějakou chybovou hláškou Read ohledně paměti s hexadecimálním číslem pokud se dobře vzpomínám (Učím se na zkoušky z VŠ matiky). Pak, po automatickém restartu už to naběhlo jen do výběru OS, kde mám na výběr ze dvou 1) Ten funkční + 2) Nedokončená instalace XP Professional - (To Prof. teď neřešme, to zas tak nevadí zatím.)
Na obrazovce výběru systému po vybrání XP Home Edition se objeví tato podivná hláška, která se před výměnou procesoru nikdy předtím neobjevila
Systém Windows nelze spustit, uvedený soubor je poškozen nebo nebyl nalezen \WINDOWS\System32\Config\SYSTEM
Tento soubor můžete zkusit opravit
...) celé viz odkaz:
http://img.fotoalba.centrum.cz/img18/2183/23822183_1_eihxjm.jpg
No fuj, teď jsem musel ještě prstem cvrnknout do větráčku grafiky, aby se roztočil! Ještěže to není high-end topičův, ten tam přijde později.
Teď se bojím, že přijdu o data ze školy, když budu muset znovu instalovat OEM XP Home Edition.
Tak co byste mi prosím vás poradili? Po ruce mám CD s ERD Commander 05, ale s tím jsem ještě nepracoval (Ten nahraje svůj vlastní OS (určitě na disk) a dá se v něm prý dělat cokoli s úpravou WIN, Přehazovat soubory a složky, či je mazat a také zálohovat.).
Dovolte mi prosím pod tento text psát po EDITU, aby se šetřilo místem, jestli pán funkcionář s avatarem s panem žlutým vlasatým mi to dovolí, nové poznatky jak jsem pokročil.
P.S. CPU tam původní vracet nebudu! Radši dvakrát vyhořet desku než měnit vyndavat chladič na socketu A! A navíc, stříbrová teplovodivá pasta stála přes tři stovky.
Díky všem, kteří se dostali až sem a ještě více těm, kteří už ví, jak chybu odčinit. (^_^)
___
*Zatím jsem vrátil FSB v Award BIOSu z5 na 166MHz (1750MHz)


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: pá 4. únor 2011, 22:06 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 23. květen 2007
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Asi to musí mít pro uvedený CPU nějaký novější BIOS:

http://www.cpu-upgrade.com/mb-DFI/AD77.html

http://dfi-acp.com/Support/Download/bios_download_es.jsp?PRODUCT_ID=1010&CATEGORY_TYPE=null&INDEX_TYPE=null&STATUS_FLAG=A&SITE=ES

_________________
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone B3000 (Vodafone Připojení bez kabelu Naplno)


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: pá 4. únor 2011, 23:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
A jé. To budu muset zapojit do nového PC FDD floppy, nahrát Bios a teprv pak strčit tu disketu do starého. Ale jinak to nejde, když nejde ani pohotovostní režim.


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 00:53 
Začátečník
Začátečník

Založen: 24. červenec 2004
Bydliště: Tábor
Nahoru
Především - pokud si nejsem stoprocentně jistý, co dělám, a na disku mám důležitá data, V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ SI NEMŮŽU DOVOLIT HRABAT SE V POČÍTAČI BEZ FUNKČNÍ ZÁLOHY PEVNÉHO DISKU.

Rozdíl mezi výkonem prastarého XP2200+ a XP3000+ bude minimální. To bohužel není žádný upgrade (spíš tak pro dobrý pocit). Pokud je potřeba vyšší výkon, je nevyhnutelně nutné přejít na modernější platformu. Pokud vyšší výkon není potřeba, radši nechat počítač tak, jak je (protože zvýšení systémového výkonu o 10% imo nemá valný smysl).

Pokud tvoje deska automaticky nenastavila správné hodnoty pro CPU (napětí, FSB apod.), je nutný update BIOSu.

V případě, že se ti systém nepovede nahodit ani s defaultními hodnotami v BIOSu, můžeš zkusit konzoli pro zotavení z instalačního média WXP a pak zadat příkaz chkdsk /r


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 15:41 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. leden 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
Exp napsal:
můžeš zkusit konzoli pro zotavení z instalačního média WXP a pak zadat příkaz chkdsk /r

Tohle je nevyhnutelné - pravděpodobně je poškozen filesystém

_________________
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 15:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Po přetaktování i o více jak 20 % výkonu navíc. Stabilně ho prý používal jeden z uživatelů ve fóru roky na 2,5GHz s masivním chladičem, a pak trhl rekord na 2,9Ghz dokonce (samo sebou s kapalným dusíkem)! Přidám do něj v budoucnu 3GB DIMM, a nějakou výkonnou GK od ATI (HD3850 512MB/4670 1024MB). Na nový prostě ještě nejsou peníze. Zvlášť teď, když nám zdražili i náš oblíbený chleba o
60 % vydřiduši!
___
No tak já tedy zkusím druhý nejnovější BIOS, Floppy je již zapojena. :wink:
A s tím zálohováním tu na mě laskavě nekřič. Mám tam právě bootovací CD Nero BackItUp Image Tool a ten to případně jistí.
A kdyby skončil PC, tak mám ještě druhý anebo SmartPhone s Wi-Fi.
P.S. Díky za skromné rady, jde se flashovat.
Citace:
Tohle je nevyhnutelné - pravděpodobně je poškozen filesystém

Jak CPU poškodí filesystem? :?

*No a teď ještě tohle - FDD drive not detected or formate the floppy disk. Zkusi jsem už dvě diskety a disketovka nevypadá na to, že by svítila.
Citace:
můžeš zkusit konzoli pro zotavení z instalačního média WXP a pak zadat příkaz chkdsk /r

Nesmaže to nějaká data? Hlavně ta uživatelská - dokumenty atpod.?


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 20:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 24. červenec 2004
Bydliště: Tábor
Nahoru
TNT WagonInPentagon (°,°) napsal:
A s tím zálohováním tu na mě laskavě nekřič. Mám tam právě bootovací CD Nero BackItUp Image Tool a ten to případně jistí.
A kdyby skončil PC, tak mám ještě druhý anebo SmartPhone s Wi-Fi.
V tom případě ale nechápu tvou poznámku, že se bojíš ztráty dat. Kdybys měl funkční zálohu, tak se ničeho bát nemusíš. Moje rada byla imo zcela na místě (ale to poznáš až skutečně přijdeš o důležitá data, protože taková levnější obnova ve specializovaných firmách začíná asi tak na 10k).

Procesor FS zcela určitě sám nepoškodil, ale poškození nastalo pravděpodobně s tou BSOD. Taky zcela nerozumím tomu, že tam máš jeden funkční systém a jednu nedokončenou instalaci? To máš tedy na disku dva oddíly, nebo je to na dvou různých discích?

TNT WagonInPentagon (°,°) napsal:
*No a teď ještě tohle - FDD drive not detected or formate the floppy disk. Zkusi jsem už dvě diskety a disketovka nevypadá na to, že by svítila.
Vypni FDD v BIOSu, nebo jí na něco používáš? Zkus otočit kabel.

TNT WagonInPentagon (°,°) napsal:
Nesmaže to nějaká data? Hlavně ta uživatelská - dokumenty atpod.?
Checkdisk nic nemaže, pouze najde a opraví chyby FS.


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 20:44 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Citace:
Taky zcela nerozumím tomu, že tam máš jeden funkční systém a jednu nedokončenou instalaci?

Chtěl jsem upgradovat SP1 Home na SP3 Professional a instalace se nedodělala, ale to už je tak rok naz5. Oddíl mám jen jeden.
Citace:
Vypni FDD v BIOSu, nebo jí na něco používáš?

Na flash biosu přece. Kabel zkusim.
Citace:
Checkdisk nic nemaže, pouze najde a opraví chyby FS.

Jen aby.
*Už je spuštěn.


Naposledy upravil TNT WagonInPentagon (°,°) dne so 5. únor 2011, 22:14, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 20:51 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 25. prosinec 2009
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Ahoj,

Citace:
Citace:
Checkdisk nic nemaže, pouze najde a opraví chyby FS.

Jen aby.

Mohu potvrdit, že Checkdisk Ti opravdu nic nesmaže, tohle není formát.

Taktéž to vidím na nutný flash biosu na nejnovější verzi... Nemáš náhodou možnost místo FDD mechaniky využít pro flash USB flashdisk, a z něj udělat "disketu" s biosem (pokud tedy deska podporuje boot z USB zařízení)?

_________________
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 22:49 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Citace:
Taktéž to vidím na nutný flash biosu na nejnovější verzi... Nemáš náhodou možnost místo FDD mechaniky využít pro flash USB flashdisk, a z něj udělat "disketu" s biosem (pokud tedy deska podporuje boot z USB zařízení)?

Deska to podporuje jen pro Win Vista, na XP jde jen flash ve Win nebo disketou prý.
Píše se tak na DFI LanParty Supportu.
Zkusím otočit kabel od FDD disketovky, ale až se vyspím.


Naposledy upravil TNT WagonInPentagon (°,°) dne ne 6. únor 2011, 01:33, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 5. únor 2011, 23:02 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 21. červenec 2006
Bydliště: Benátky nad Jizerou
Nahoru
//trochu mimo misu, co se tyce ty tvoje konfigurace ja sem skladal pritelkyni AXP 3200+ 3GB RAM a 4650 DDR II, HD3850/4670 se pravdu uz nevyplati kupovat, jenom to zbytecne bude brzdit procesor, i sam sem premejslel jestli nebude staci jenom 2600XT ddr3 nebo HD3650.... grafiku sem vicemene kupoval jenom kvuli tomu aby se poprala s full hd filmama.. :wink:


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: pá 18. únor 2011, 00:17 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Takže se můžu s počítačem asi rovnou rozloučit. :sad:


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: pá 1. duben 2011, 13:54 
Nováček
Nováček

Založen: 14. květen 2009
Nahoru
Chlape že se na tu sestavu rovnou nebodneš. V dnešní době daleko lepší processor a desku koupíš za pár peněz. Tohle tě naopak vyjde daleko dráž ve výsledku než novější komponenty. Viz pořekadlo - starší komponenty víc stojej, protože jsou doprodejové a díky tomu, že je stále zájem tak vyšší poptávka a nižší nabídka = vysoké ceny a taky marže ;-)


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: po 4. duben 2011, 21:13 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
HDD s OEM OS nevezme jiný PC s jiným hardwarem nebo jeho část, ne?


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: út 5. duben 2011, 10:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. říjen 2006
Bydliště: Ostrava
Nahoru
OEM system funguje jen na konfiguraci na kterou byl nainstalovan, změnil jsi konfiguraci (vymena procesoru), nepojede OEM system.

_________________
Dell Precision M6600 - Core i7 2720QM, Quadro 3000M, 16GB DDR3, 120GB SSD + 2x320GB HDD.
Acer Iconia A700 - RootBox Android 4.2.2


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: út 5. duben 2011, 12:05 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
a ještě něco, jestli nechceš přijít o data, tak vytáhni ten disk a připoj ho jako sekundární do funkčního pc...nabotuj (ale ne přes tvůj disk) a pak si jen z toho disku zkopíruješ data....taky jsem to tak udělal, stala se mi stejná hláška jako tobě (poškozený soubor...)..až budeš mít udělanou tu zálohu, tak jen pak zformátuješ ten disk a uděláš čistou instalaci win....


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 23. duben 2011, 01:17 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Oriwen napsal:
OEM system funguje jen na konfiguraci na kterou byl nainstalovan, změnil jsi konfiguraci (vymena procesoru), nepojede OEM system.

Takže když vrátím zpátky původní OEM CPU, tak by měly Win fungovat? pokud ano, tak msuím podstoupit hororovou výměnu v křehkém socketu A.


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 23. duben 2011, 01:22 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Václav Sedlář napsal:
a ještě něco, jestli nechceš přijít o data, tak vytáhni ten disk a připoj ho jako sekundární do funkčního pc...nabotuj (ale ne přes tvůj disk) a pak si jen z toho disku zkopíruješ data....taky jsem to tak udělal, stala se mi stejná hláška jako tobě (poškozený soubor...)..až budeš mít udělanou tu zálohu, tak jen pak zformátuješ ten disk a uděláš čistou instalaci win....

Čili jen po instalaci OEM Win vrátit zálohovaná data z5 a vše v pořádku hned.
P.S. Děkuji vám oběma, kteří poradili zatím nejlépe. Až bude čas, tak tak provedu a dám vědět.


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: so 23. duben 2011, 19:18 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
samo že programy musíš opět nainstalovat ale data (save her, dokumenty, videa,hudba,obrázky, cojávím...) si pak jen zkopíruješ ze zálohy...


 Profil  
 Předmět: Re: Po výměně procesoru nejde spustit OS OEM XP Home
PříspěvekZaslal v: po 25. duben 2011, 09:48 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 09. září 2007
Nahoru
Václav Sedlář napsal:
samo že programy musíš opět nainstalovat ale data (save her, dokumenty, videa,hudba,obrázky, cojávím...) si pak jen zkopíruješ ze zálohy...

Jupí, už jsem se dostal přes jiný PC k disku s OEM Win! :-D Jen byl zamezen přístup k Documents and settings/Uživatel/Plocha, Dokumenty... :(
Avšak Acronis True Image mě tam kupodivu pustil, mazánek. Žádné překážky při zálohování nehlásil. Především mi jde jen o památeční fotografie ze staré školy, e-knihy, učebnice, savy gamesové atpod.
Snad to obnoví i s tím zamknutým uživatelským účtem.
P.S: Děkuji, konečně si můžu dočíst sci-fi - Stopařova průvodce po Galaxii a dohrát Final Fantasy. :D
Veselé Velikonoce a díky za výpomoce! 8)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 20 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.