Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 16. září 2019, 21:32

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: po 21. únor 2011, 18:58 
Nováček
Nováček

Založen: 17. únor 2011
Nahoru
Zdravím,

Prosím o radu, mám už za sebou 3 reinstaly Windows 7 - 64 bit na nový SSD OCZ Vertex2 3.5 180 GB a ten mi jede stále maximálně na polovičních hodnotách.

Viz.http://www.pixhost.org/show/2082/5946037_crystaldiskmark3_0_1a-en-vysledky_new.png

Motherboard je Gigabyte GA-MA790FX DQ 6 tedy chipset AMD

Zapnul jsem v BIOSu AHCI, ale když chci nahrát nějaké AHCI drivery v průběhu instalace, tak mi je neoznačí jako ovladače komptaibilní s připojeným zařízením a tak mi to prvně v benchmarku ukazovalo pciide a teď zase RAID ty se mi tam nějaké podařilo při druhé instakaci nahrát, všichni tam mají AHCI nebude problém v tom ?
Viz. http://www.pixhost.org/show/1951/5946055_as-ssd-bench-ocz-vertex2-3-5-19-2-2011-21-08-30.png

Dokonce mi některé testy ani nejdou spustit a hlasí, že mám snad odebrat všechny partitions.
http://www.pixhost.org/show/1951/5946060_write-chyba.png

Děkuji za jakoukoliv radu.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: po 21. únor 2011, 23:40 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. srpen 2003
Bydliště: Fulnek
Nahoru
Nějak mi z toho hlava nebere :sad: viz. zde Jak to vyřešit? Mohl bych ho i vyměnit za jiný v rámci 14 dní.

_________________
CASE/ Corsair Obsidian 1000D,ZDROJ/ Corsair RM750i, 750W,CPU/ Intel Core i7 - 8700k@5Ghz,MB/ Asus ROG Maximus X Hero, RAM/ G.SKILL 32GB DDR4 3200MHz CL14 Trident Z,VGA/ ASUS GeForce TURBO-RTX2080TI-11G, HDD/ WD Caviar Blue WD40EZRZ 3.5" 4TB, Crucial MX300 1TB M.2 2280SS ,WIN/ Win 10 Pro 64bit,REPRO/ Logitech Z-5500 Mouse/Logitech MX 518 2019 verze, CHLAZENÍ/ Watercooled, MONITOR/ Asus ROG SWIFT PG279Q - 27", 165Hz


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: út 22. únor 2011, 00:46 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
@AoD: Máš na disku flashnutý poslední firmware? Možná už i do drahých a velkých disků zapojují menší počet kanálů? Upřímnou soustrast. :nervous:

Ještě zkus rady z tohoto čínského fóra (pomůže to, pokud je to softwarová závada, za kterou může AMD): http://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbbs.pceva.com.cn%2Fthread-7498-1-1.html

Povinné čtení před koupí SSD se SandForce (moje práce):
Zkus si ty rady projít z toho čínského serveru (strojový kód do EN je relativně v pohodě, občas to chce přemýšlet, pohon = řadič, splachování = trim), budu pár dní mimo a nemám čas si to nastudovat. Ale:
1) Pokud platí to, o čem jsem napsal v aktualitě, tak má disk méně kanálů
2) Pokud nutně nepotřebuješ SandForce (který má na AMD problémy s trimem), kup Intel
3) Pokud chceš SandForce, nech si to vyměnit za alternativu v podobě Patriot Inferno Extreme

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 25. únor 2011, 17:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Banánová Republika Ɨ (SR)
Nahoru
nejde mi nahrať firmware 1.29 na Agility 2. Posledný mam 1.24 a od 1.28, keď sa ten firmware inštaluje už cez ten Toolbox mi to vypisuje toto:

Obrázek

v default 1.11 od výrobcu bol výkon pri sekvenčnom zápise 100MB/s, teraz s 1.24 je len 65MB/s. Trim je enabled , AHCI tak isto. Any ideas ?

A ešte sa chcem spýtať, keď ho chcem resetnúť do továrenského nastavenia, tak tým sa obnoví pôvodný firmware, ktorý tam bol?


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: so 26. únor 2011, 00:24 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Musíš ho mít jako druhý disk (tzn. SATA 1, 2, 3) a na prvním portu SATA 0 systémový disk a dále nainstalované Intel RST v9.6.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: so 26. únor 2011, 15:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. září 2006
Bydliště: Banánová Republika Ɨ (SR)
Nahoru
aha, ja som to pochopil tak, že nie je podporovaný samotný disk a nie že je nepodporovaný, keď je primárny. Lebo do firmware 1.24 bez toolboxu to šlo aj na primárnom disku a teraz už nie. Čiže keď mám notebook tak mám smolu :| nikoho zo stolným PC v okolí nemám

a čo ta druhá otázka? Resetuje sa to na firmware z výroby?


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: so 26. únor 2011, 16:09 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
foboss napsal:
a čo ta druhá otázka? Resetuje sa to na firmware z výroby?

Nevím přesně, co to dělá. Šlo mi to pouze u archaické verze fw (že by v1.08??), snad to maže wear-leveling tabulku, ale nevím.

Pokud chceš zkusit aktualizovat firmware, zkus naklonovat systém na externí disk a nabootovat z něj. Jen budeš muset při zálohování měnit ručně zarovnání sektorů.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: so 26. únor 2011, 19:13 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
U Windows serveru R2 s SP1 už ten problém se standardním ovladačem msahci není a funguje to stejně dobře, jako s instalovanými ovladači od intelu - navíc ovladače 9.6 neumí HDD > 2TB, což msahci umí


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 03:32 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
K8_ napsal:
U Windows serveru R2 s SP1 už ten problém se standardním ovladačem msahci není a funguje to stejně dobře, jako s instalovanými ovladači od intelu - navíc ovladače 9.6 neumí HDD > 2TB, což msahci umí

To není bohužel úplná pravda - příkaz trim v řadiči SandForce 1500/1200 není kompatibilní s normou ATA8/ACS-2 a proto je nutné použít ovladač Intelu. Schválně si zkus náhodný přístup v HD Tune.

Co se týče toho Intel RST v9.6 jiný není komatibilní OCZ/SandForce Toolboxem.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 10:49 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
-HoNY- napsal:
Schválně si zkus náhodný přístup v HD Tune.
no to jsem prave zkousel a ukazovalo to "normální" hodnoty, zítra dodám printscreen
on to totiz neni asi problem jen trimu a SSD, nebot se to projevovalo i u klasických HDD - viz prilozený obrázek msahci
Příloha:
01.png
a Intel RST 9.6
Příloha:
03.png


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


Naposledy upravil K8_ dne ne 27. únor 2011, 14:23, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 14:17 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
K8_ napsal:
-HoNY- napsal:
Schválně si zkus náhodný přístup v HD Tune.
no to jsem prave zkousel a ukazovalo to "normální" hodnoty, zítra dodám printscreen
on to totiz neni asi problem jen trimu a SSD, nebot se to projevovalo i u klasických HDD - viz prilozený obrázek
Příloha:
01.png


Dělá to i u opakovaných měření? Jaký řadič má na sobě ten disk? Vím že, se hodně osazuje Marvell a JMicron.

Někde jsem viděl tweaky v registrech na zlepšení přístupu po sběrnici. Zkusím dohledat. Prováděl jsem je jen u notebooku a tam mi to snížilo výdrž baterie a zrychlylo zápis asi o 5 %.

-HoNY- napsal:
Řadič SandForce 1500/1200 není kompatibilní s normou ATA8/ACS-2 a proto je nutné použít ovladač Intelu.

Obrázek

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 14:30 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
dela to opakovane a zkousel jsem nekolik disku stejneho typu, co je tam za radic zjistim zitra - pokud se mi to povede nejak snadno na disku zjistit
ale napr. u 3TB disku WD30EZRS to neni (nebo presneji, neni to tak drasticke) viz
Příloha:
read.png
a
Příloha:
write.png
a s Intel 10.1 zápis
Příloha:
write.png
s 9.6 mereni neslo provest, kdyz takto velke disky neumi


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


Naposledy upravil K8_ dne ne 27. únor 2011, 14:45, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 14:43 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
a ten 3TB disk WD30EZRS na řadiči (Rocket, speciální řada pro WD), co s ním WD dodává
Příloha:
read.png
Příloha:
write.png


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: ne 27. únor 2011, 17:11 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
Jinak všechny staré (bez SP1) naměřené hodnoty jsou teď k vidění http://disky.kreteni.eu/


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: po 28. únor 2011, 17:35 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
A na http://disky.kreteni.eu/ přibyly testy na Windows serveru s tím SP1 a zítra přidám ještě další


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: út 1. březen 2011, 17:18 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
tak testy jsem doplnil o všechny varianty
jinak Vertex 2 na 25nm bych uplně nezatracoval, podle mých měření má mírně horší zápis, ale výrazně lepší čtení oproti 34nm a to s tím ovladačem msahci z toho SP1:
34nm http://disky.kreteni.eu/index.php?disk=43
25nm http://disky.kreteni.eu/index.php?disk=46


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: čt 10. březen 2011, 22:59 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2007
Nahoru
Dotaz, dělám známýmu pc, má desku ASUS M4A87TD/USB3 a ssd ocz 60gb, přes as sdd mi to vypíše že primárně je nainstalovaný ms ahci, mám tam přeinstalovat ovladač od intelu jak je tu pořád propagovaný? vysvětlí mě někdo proč bych měl či neměl ho tam dávat i když je chipset od AMD a neměl tam deafultně nainstalovat sata ovladače od amd? dík zaodpoved


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 11. březen 2011, 08:46 
Nováček
Nováček

Založen: 26. únor 2011
Nahoru
Ovladač od Intelu je možné instalovat jen na desky, které mají Intel chipset - což není váš případ, pak jde o verzi msahci, jak jsem dělal měření já, tak mě msahci ze service packu 1 pro W7 nebo W2K8 přišel lepší, než ovladač od Intelu, takže nejlépe si nainstalovat windows a otestovat pomocí http://www.hdtune.com/download.html a zjistit, který ovladač dává lepší výsledky - jestli ten msahci od Microsoftu, nebo ten od AMD k danému chipsetu.


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 11. březen 2011, 18:24 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2007
Nahoru
Otestuju a dám vědět :)


 Profil  
 Předmět: Re: !!! SSD s řadiči SandForce – optimalizace výkonu a problémy
PříspěvekZaslal v: pá 11. březen 2011, 18:37 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 22. duben 2004
Bydliště: Brno
Nahoru
Rozdíl mezi msahci a Intel RST v10.1 je u Intel SSD 510 okolo 5-15% v počtu IOps. AMD do tohoto srovnání nepočítám, je to jen papírový drak - jejich SATA 6 Gb/s je na úrovni různých Marvellů a JMicronů v PCIe ×1.

_________________
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 411 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.