Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je st 14. listopad 2018, 21:00

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 55 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: po 19. březen 2012, 23:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Zdravím. Mám malý dotaz, po instalaci Biosu Version 2.29-1.08 BIOS: 2.29 / ECP: 1.08 na můj T61 kvůli SATAII, mám pocit že mi dost naskočily teploty na procesoru. Dřív jsem je měl cca na 70°,ale teď mi skáčí i na 96°. Ale na dotek na klávesnici v místě procesoru bych řekl že teploty jsou stále stejné jako byli dřív. Nemá s tím někdo zkušenost prosím?

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 08:59 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Nestáhl sis ten Dual-IDA BIOS?

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 09:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Pokud dobre vidim, tak dual-IDA jsou vsechny "SATA2"
http://forum.notebookreview.com/lenovo-ibm/459591-t61-x61-sata-ii-1-5-gb-s-cap-willing-pay-solution-8.html#post6501443

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 128GB mSata Crucial M4 + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 11:17 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Co si pamatuju, tak přehazování Fn, Dual IDA a podobně byly volitelné - v packu bylo víc BIOSů.

Jaký je stav CPU v CPU-Z?

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 17:14 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Stáhnul jsem si IBM T61 unofficial BiosDual-IDA_SATA-II_Whitelist_SLIC21_Thermal_Sensing_Error_ThinkPad_T61_T61p_BIOS_(2.29-1.08), v nich jsou 2 BIOSy,
1.BIOS update
2.BIOS update + CTRL-FN swap
Nejdřív jsem nainstaloval BIOS 1. ,ale bohužel žádná změna ohledně disku. Zkusil jsem tedy BIOS 2 a to verzi #1 (jak píšou v infu, #2 se instaluje jen když nejde #1)
Je pravda že při BIOS 2 už opravdu disk jede rychleji, zatím nemám SSD(ovšem je v plánu), ale ty teploty jsou opravdu vyšší než normálně a to se mi moc nelíbí.
CPU-Z ale nepíše teploty(vytížení je minimální a to mám teploty na 70°, při vytížení jdou rapidně nahoru a to mám notebook ještě na chladícím stojan)....Na teploty používám Core Temp.
Jaký přesně BIOS jste na T61 instalovali vy?

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 17:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Spíš jde o to, jestli jsou správné takty (není aktivní "přetaktování" pomocí IDA) a jestli máš aktivní SpeedStep (zkontroluj i v BIOS).

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 18:38 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
To IDA by mělo být jak nastavené? A kde hledat? Jinak SpeedStep by měl být ok. Okouknu to zrovna.
Edit:
Tak IDE jako takové jsem nenašel, tak nevím co tím myslíš. A SpeedStep je zapnutý.

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: út 20. březen 2012, 21:44 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Tak malá změna, asi chápu že mě to topí.... Nevim jak je to možné, ale přetaktoval se mi procík skoro o 200MHz. Občas to vylítne na 2390MHz Mám tam T7500. A ta má 2200MHz.
Ale jak to dát zpátky????

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: st 21. březen 2012, 11:15 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Nepoužít BIOS s Dual-IDA. Jsem si jistý, že to bude ono. Jde o něco na způsob dnešního Turba - původně to sloužilo k přetaktování jednoho jádra, když se používalo jen jedno, ale ten Dual hack umožní provoz obou zároveň.

IDA v BIOS vůbec nebylo, pokud vím, SpeedStep ale jo.

V Power Manageru si taky přepni mód CPU - když je nastavený na nejvyšší, tak je pořád na nejvyšší frekvenci, což topí.

Co se týče taktování v širším smyslu, moje "téčko" šlo docela slušně podvoltovat, což snížilo teploty a spotřebu dost razantně (5 - 12°C). V nástroji se dalo i omezit nějaké módy (na screenshotu je vypnutá IDA, ale ta beztak nebyla nikdy aktivní, protože "Dual" jsem nepoužíval a fungoval jsem dualcore).

Obrázek

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: st 21. březen 2012, 16:21 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Asi hloupost otázka, ale je tedy nějaký jiný BIOS, který by řešil jen ten SATA bez dalších vylepšení? A pokud je, nepostnul by jste mi ho prosím někdo? Moc se mi nechce dalším programem řešit stáhnutí procesoru....

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: pá 23. březen 2012, 18:58 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Tak jsem zkusil všechny tři co jsou v tom balíčku a bohužel pro mě, vždycky to automaticky přetaktovalo procesor. :-( Takže jsem dal zpátky originál poslední BIOS. Jenže přetaktované je to dál... Stále mi procík běhá k 2373MHz.... Mám T7500. Nemáte prosím někdo radu?

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: pá 23. březen 2012, 21:51 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 21. červenec 2006
Nahoru
Skutečně se ten BIOS přepsal? Nedává to moc smysl, že se frekvence nevrátily...

Můžeš použít ten RightMark a přenastavit to, ale to je jen SW řešení.

_________________
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."


 Profil  
 Předmět: Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300
PříspěvekZaslal v: pá 23. březen 2012, 23:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 18. srpen 2004
Bydliště: Náchod
Nahoru
Tak jsem stáhnul znovu BIOS z Lenova, znovu to flashnul a je to ok. Nevím proč to před tím nepřepsal. Ale štvě mě to. Měl jsem v plánu SSD a takhle si říkám jestli ho tam bude mít cenu cpát.
Stejně je to zvláštní že jen já mám tenhle problém. A to jsem zkoušel všechny tři z toho balíčku. Nebo jestli jsme někde něco udělal špatně....

_________________
Intel Core 2 Duo E8400@3600 + Zerotherm BTF90/Abit IP35PRO/2x 2GB PC1066 Corsair Twinx Dominator/Sapphire ATI HD5770/Asus DX/Pro-Ject Head Box SE II + AKG K240monitor, AKG K242HD, Shure SRH440/panel Zalman ZM-MFC1/Seasonic S12II-500 500W/BIGTOWER SHARKOON Rebel 12 Economy Edition/Logitech G15,mx518/Logitech z640/Lenovo T61(T7500,4GB,nVidia Quadro,2x HDD) + NuForce uDac2/Sansa e260 + Etymotic Research ER-6i/HTC HD2 Android


 Profil  
 Předmět: SSD na pavilion dv6810, ahci
PříspěvekZaslal v: st 4. duben 2012, 12:30 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. říjen 2006
Nahoru
zdravim. chcel by som sa opytat, ci niekto nemate skusenosti s SSD diskom na NB HP pavilion dv6810, konkretne by ma zaujimalo AHCI. co sa biosu tyka, jedna moznost prestavenia IDE na AHCI sa tam nachadza, po jej prepnuti sa vsak pri starte PC disk nenajde.

zaujimalo by ma teda, ci treba urobit este nejake zmeny v registroch pred tym prepnutim (co som sa docital niekde), alebo moja zakladna doska nepodporuje AHCI mod (akurat preco by potom bol v biose?)?

tu su specifikacie NB:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01420006&tmp_task=prodinfoCategory&cc=us&dlc=en&lc=en&product=3716738

podla cpu-z je zakladna doska quanta 30d0, chipset nvidia nforce 520. bios mam najnovsi.

dakujem za kazdu radu :)


 Profil  
 Předmět: Re: SSD na pavilion dv6810, ahci
PříspěvekZaslal v: st 4. duben 2012, 13:04 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
AHCI na starších nForce je vždycky tragédie, takže bych to neřešil a zůstal v IDE režimu, rozdíl proti AHCI je minimální a ve srovnání s plotnovým diskem to bude tak jako tak zásadní skok :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 55 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.