PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Zprovoznění SSD na Notebooku
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=127&t=165777
Stránka 3 z 3

Autor:  Tonyno [ po 19. březen 2012, 23:37 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Zdravím. Mám malý dotaz, po instalaci Biosu Version 2.29-1.08 BIOS: 2.29 / ECP: 1.08 na můj T61 kvůli SATAII, mám pocit že mi dost naskočily teploty na procesoru. Dřív jsem je měl cca na 70°,ale teď mi skáčí i na 96°. Ale na dotek na klávesnici v místě procesoru bych řekl že teploty jsou stále stejné jako byli dřív. Nemá s tím někdo zkušenost prosím?

Autor:  Maranov [ út 20. březen 2012, 08:59 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Nestáhl sis ten Dual-IDA BIOS?

Autor:  Zivan [ út 20. březen 2012, 09:35 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Pokud dobre vidim, tak dual-IDA jsou vsechny "SATA2"
http://forum.notebookreview.com/lenovo-ibm/459591-t61-x61-sata-ii-1-5-gb-s-cap-willing-pay-solution-8.html#post6501443

Autor:  Maranov [ út 20. březen 2012, 11:17 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Co si pamatuju, tak přehazování Fn, Dual IDA a podobně byly volitelné - v packu bylo víc BIOSů.

Jaký je stav CPU v CPU-Z?

Autor:  Tonyno [ út 20. březen 2012, 17:14 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Stáhnul jsem si IBM T61 unofficial BiosDual-IDA_SATA-II_Whitelist_SLIC21_Thermal_Sensing_Error_ThinkPad_T61_T61p_BIOS_(2.29-1.08), v nich jsou 2 BIOSy,
1.BIOS update
2.BIOS update + CTRL-FN swap
Nejdřív jsem nainstaloval BIOS 1. ,ale bohužel žádná změna ohledně disku. Zkusil jsem tedy BIOS 2 a to verzi #1 (jak píšou v infu, #2 se instaluje jen když nejde #1)
Je pravda že při BIOS 2 už opravdu disk jede rychleji, zatím nemám SSD(ovšem je v plánu), ale ty teploty jsou opravdu vyšší než normálně a to se mi moc nelíbí.
CPU-Z ale nepíše teploty(vytížení je minimální a to mám teploty na 70°, při vytížení jdou rapidně nahoru a to mám notebook ještě na chladícím stojan)....Na teploty používám Core Temp.
Jaký přesně BIOS jste na T61 instalovali vy?

Autor:  Maranov [ út 20. březen 2012, 17:55 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Spíš jde o to, jestli jsou správné takty (není aktivní "přetaktování" pomocí IDA) a jestli máš aktivní SpeedStep (zkontroluj i v BIOS).

Autor:  Tonyno [ út 20. březen 2012, 18:38 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

To IDA by mělo být jak nastavené? A kde hledat? Jinak SpeedStep by měl být ok. Okouknu to zrovna.
Edit:
Tak IDE jako takové jsem nenašel, tak nevím co tím myslíš. A SpeedStep je zapnutý.

Autor:  Tonyno [ út 20. březen 2012, 21:44 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Tak malá změna, asi chápu že mě to topí.... Nevim jak je to možné, ale přetaktoval se mi procík skoro o 200MHz. Občas to vylítne na 2390MHz Mám tam T7500. A ta má 2200MHz.
Ale jak to dát zpátky????

Autor:  Maranov [ st 21. březen 2012, 11:15 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Nepoužít BIOS s Dual-IDA. Jsem si jistý, že to bude ono. Jde o něco na způsob dnešního Turba - původně to sloužilo k přetaktování jednoho jádra, když se používalo jen jedno, ale ten Dual hack umožní provoz obou zároveň.

IDA v BIOS vůbec nebylo, pokud vím, SpeedStep ale jo.

V Power Manageru si taky přepni mód CPU - když je nastavený na nejvyšší, tak je pořád na nejvyšší frekvenci, což topí.

Co se týče taktování v širším smyslu, moje "téčko" šlo docela slušně podvoltovat, což snížilo teploty a spotřebu dost razantně (5 - 12°C). V nástroji se dalo i omezit nějaké módy (na screenshotu je vypnutá IDA, ale ta beztak nebyla nikdy aktivní, protože "Dual" jsem nepoužíval a fungoval jsem dualcore).

Obrázek

Autor:  Tonyno [ st 21. březen 2012, 16:21 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Asi hloupost otázka, ale je tedy nějaký jiný BIOS, který by řešil jen ten SATA bez dalších vylepšení? A pokud je, nepostnul by jste mi ho prosím někdo? Moc se mi nechce dalším programem řešit stáhnutí procesoru....

Autor:  Tonyno [ pá 23. březen 2012, 18:58 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Tak jsem zkusil všechny tři co jsou v tom balíčku a bohužel pro mě, vždycky to automaticky přetaktovalo procesor. :-( Takže jsem dal zpátky originál poslední BIOS. Jenže přetaktované je to dál... Stále mi procík běhá k 2373MHz.... Mám T7500. Nemáte prosím někdo radu?

Autor:  Maranov [ pá 23. březen 2012, 21:51 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Skutečně se ten BIOS přepsal? Nedává to moc smysl, že se frekvence nevrátily...

Můžeš použít ten RightMark a přenastavit to, ale to je jen SW řešení.

Autor:  Tonyno [ pá 23. březen 2012, 23:29 ]
Předmět:  Re: Zprovoznění SSD a SATA2 na Thinkpad T61/R61/X61/X300

Tak jsem stáhnul znovu BIOS z Lenova, znovu to flashnul a je to ok. Nevím proč to před tím nepřepsal. Ale štvě mě to. Měl jsem v plánu SSD a takhle si říkám jestli ho tam bude mít cenu cpát.
Stejně je to zvláštní že jen já mám tenhle problém. A to jsem zkoušel všechny tři z toho balíčku. Nebo jestli jsme někde něco udělal špatně....

Autor:  poker10 [ st 4. duben 2012, 12:30 ]
Předmět:  SSD na pavilion dv6810, ahci

zdravim. chcel by som sa opytat, ci niekto nemate skusenosti s SSD diskom na NB HP pavilion dv6810, konkretne by ma zaujimalo AHCI. co sa biosu tyka, jedna moznost prestavenia IDE na AHCI sa tam nachadza, po jej prepnuti sa vsak pri starte PC disk nenajde.

zaujimalo by ma teda, ci treba urobit este nejake zmeny v registroch pred tym prepnutim (co som sa docital niekde), alebo moja zakladna doska nepodporuje AHCI mod (akurat preco by potom bol v biose?)?

tu su specifikacie NB:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01420006&tmp_task=prodinfoCategory&cc=us&dlc=en&lc=en&product=3716738

podla cpu-z je zakladna doska quanta 30d0, chipset nvidia nforce 520. bios mam najnovsi.

dakujem za kazdu radu :)

Autor:  zombux [ st 4. duben 2012, 13:04 ]
Předmět:  Re: SSD na pavilion dv6810, ahci

AHCI na starších nForce je vždycky tragédie, takže bych to neřešil a zůstal v IDE režimu, rozdíl proti AHCI je minimální a ve srovnání s plotnovým diskem to bude tak jako tak zásadní skok :)

Stránka 3 z 3 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/