Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 1. červen 2020, 07:41

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: so 13. květen 2017, 13:22 
Začátečník
Začátečník

Založen: 25. leden 2006
Bydliště: Teplice
Nahoru
Budu pořizovat SSD do m.2 slotu jako hlavní na systém. Normálně by samozřejmě stačila nějaká 250GB varianta. Zajímá mě ale kdybych vzal třeba 1TB jestli bych ho mohl rozdělit na oddíl cca 250gb na systém a zbytek na data. Je mi jasné že to jde, ale nevím jestli to tomu nvme m.2 ssd to rozdělení na více oddílů nějak nevadí co se týče životnosti nebo rychlosti atd?

Předem diky za radu.

_________________
MB: ASUS Z170 PRO GAMING | CPU: i5-6700K@4,6GHz | NOCTUA NH-U14S | RAM: Kingston 16GB KIT DDR4 2666MHz@3100MHz CL15 HyperX Fury 2x8GB | VGA: MSI GTX960 Gaming 2G | 1x SSD disk Crucial MX200 250GB, 1x HDD WD Blue 1000GB 64MB cache | CASE Fractal Design Define R5 Black |Zdroj EVGA SuperNOVA 750 B2


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: so 13. květen 2017, 19:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
tohle bych určo na ssd nedělal, pokud vím tak i na normálním ssd přijdeš rozdělením na více částí o trim a nějaké ty jiné fičury co se týče rozprostření opotřebení buněk atd.


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: so 13. květen 2017, 19:59 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
icebosss napsal:
...pokud vím tak i na normálním ssd přijdeš rozdělením na více částí o trim a nějaké ty jiné fičury co se týče rozprostření opotřebení buněk atd.
:? Nějaký link nebo něco?


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: so 13. květen 2017, 20:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
někde jsem to kdysi četl, ale vypadá to že to platilo pro staré OS, moderní by to měly zvládat, takže sry za mystifikaci


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 09:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 25. leden 2006
Bydliště: Teplice
Nahoru
Tak že v tom není žádný problém ani teoreticky?

_________________
MB: ASUS Z170 PRO GAMING | CPU: i5-6700K@4,6GHz | NOCTUA NH-U14S | RAM: Kingston 16GB KIT DDR4 2666MHz@3100MHz CL15 HyperX Fury 2x8GB | VGA: MSI GTX960 Gaming 2G | 1x SSD disk Crucial MX200 250GB, 1x HDD WD Blue 1000GB 64MB cache | CASE Fractal Design Define R5 Black |Zdroj EVGA SuperNOVA 750 B2


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 09:38 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 22. duben 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Není, můžeš být v klidu.


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 10:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 25. leden 2006
Bydliště: Teplice
Nahoru
A když budu mít ten disk teda rozdelenej a třeba po roce budu chtit znovu provést čistou instalaci win10 tak budu postupovat tak že v instalátoru nejprve odeberu všechny oddíly kromě toho datového a znovu vytvořím systemovy oddil a spustim instalaci?

_________________
MB: ASUS Z170 PRO GAMING | CPU: i5-6700K@4,6GHz | NOCTUA NH-U14S | RAM: Kingston 16GB KIT DDR4 2666MHz@3100MHz CL15 HyperX Fury 2x8GB | VGA: MSI GTX960 Gaming 2G | 1x SSD disk Crucial MX200 250GB, 1x HDD WD Blue 1000GB 64MB cache | CASE Fractal Design Define R5 Black |Zdroj EVGA SuperNOVA 750 B2


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 10:41 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 07. prosinec 2005
Bydliště: Středočeský kraj
Nahoru
Drejk napsal:
A když budu mít ten disk teda rozdelenej a třeba po roce budu chtit znovu provést čistou instalaci win10 tak budu postupovat tak že v instalátoru nejprve odeberu všechny oddíly kromě toho datového a znovu vytvořím systemovy oddil a spustim instalaci?

Nic by jsi odebírat nemusel, stačilo by naformátovat systémový oddíl a pak nainstalovat okna.

_________________
CPU: i7-8700K@5.0 GHz (delid by PKBO) MB: Asus ROG Maximus X Hero RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4133 MHz@CL17 GPU: MSI RTX 2080 Ti Gaming X TRIO FAN: Noctua NH-U14S SSD: 1x Samsung 960 Pro M.2 512GB, 1x Samsung 960 Pro M.2 1TB, 1x Samsung 840 Pro 256GB, 1x Samsung 850 EVO 1TB HDD: 3x Seagate Barracuda 7200 3TB Display: 34" Samsung C34F791, 3440x1440 @ 100 Hz PSU: Seasonic Prime SSR-750PD 750W Mouse: Logitech G602 Keyboard: Cherry MX-Board 6.0 UPS: CyberPower Professional Tower 1000VA/900W CASE: LIAN LI PC-P50 Black Audio: Creative SOUND BLASTER X-Fi Titanium Fatal1ty Pro + Genius SW-5.1 Home Theater


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 12:31 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
nic nerozděluj, nemá to žádný smysl. jak už tady napsal kolega výše, je vhodné mít SSD vcelku, kvůli rovnoměrnému rozdělení opotřebení.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 15:59 
Začátečník
Začátečník

Založen: 25. leden 2006
Bydliště: Teplice
Nahoru
No smysl to má přeci při reinstalaci systému neprijdu o všechny data v případě vetsiho ssd. A zatim mi nikdo nedolozil proč by to vadilo. Holt budu muset ještě googlit.
Nebo když bych měl ten datový oddil poloprazdny tak by se stejně pořád zapisovalo do buněk toho systemoveho?
Je docela zajímavé jak rozporuplne názory ohledně toho jsou.

_________________
MB: ASUS Z170 PRO GAMING | CPU: i5-6700K@4,6GHz | NOCTUA NH-U14S | RAM: Kingston 16GB KIT DDR4 2666MHz@3100MHz CL15 HyperX Fury 2x8GB | VGA: MSI GTX960 Gaming 2G | 1x SSD disk Crucial MX200 250GB, 1x HDD WD Blue 1000GB 64MB cache | CASE Fractal Design Define R5 Black |Zdroj EVGA SuperNOVA 750 B2


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: ne 14. květen 2017, 19:50 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
uznávám, možná přece jen SSD řadič je schopen rozprostřít wearing přes celé SSD, tím pádem by tenhle argument padl. jistý si na 100% nejsem a opravdu jsou na webu dost rozporuplné názory.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 07:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 25. červen 2006
Bydliště: Střední Čechy
Nahoru
Čistě z praktickýho hlediska - já bych to nerozděloval. Při přeinstalaci systému nainstalovaný aplikace stejně budeš muset nainstalovat znova a na odkládání používat část m.2 disku mi přijde zbytečnej luxus. Na to jsou velkokapacitní plotnový disky.

_________________
Core i7-8700K @ 5.0/4.8GHz (delid) | ASUS Maximus X Hero | G.SKILL Ripjaws V Black 2x8GB DDR4 3800MHz CL16 | Samsung 960 Pro M.2 512GB, Samsung 850 Pro 256GB, Samsung 860 EVO 1TB, WD Green 3TB | ASUS ROG Strix 1080Ti O11G | EVGA Supernova G2 750W | FD Define R5 | DELL Ultrasharp U2515H | Windows 10 Pro 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 09:21 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
Kama napsal:
Čistě z praktickýho hlediska - já bych to nerozděloval. Při přeinstalaci systému nainstalovaný aplikace stejně budeš muset nainstalovat znova a na odkládání používat část m.2 disku mi přijde zbytečnej luxus. Na to jsou velkokapacitní plotnový disky.

taky si myslím. osobně mám jedno SSD na systém a hry (při reinstalu se těch pár aplikací lehce přeinstaluje, resp. většina je stejně portable) a druhý SSD na data, který chci mít rychle přístupný (fotky pro úpravy a katalogizaci), zbytek se válí na plotnových discích...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 09:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. červen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Ja bych to zas rozdelil. Nevidim jediny dovod na to, abych systemu priradoval cely, niekolko stoviek GB velky SSD disk. Uz len z toho hladiska, ze system na nom mi moze kedykolvek klaknut, a nevidim dovod pre to, aby so sebou zbytocne bral ake kolvek data navyse, bez ohladu na to, ake nedolezite.

_________________
MTB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5, CPU: Intel Core i7-6700K@4,4GHz + Scythe Mugen 4, RAM: Patriot Viper 4 Series DDR4 16GB 3000MHz, GPU: MSI RX 470@570 4GB RAM, SSD: Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: LG IPS277L
Google Pixel 3a, Nexus 7 (2013) 32GB


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 12:31 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
ano, a pak když systému dojde místo, tak řešit repartitioning :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 14:03 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. červen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Ktory ale na SSD vyzera uplne inak ako na mechanickom disku, a je zalezitostou asi 30 sekund v ramci jedneho restartu...

_________________
MTB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5, CPU: Intel Core i7-6700K@4,4GHz + Scythe Mugen 4, RAM: Patriot Viper 4 Series DDR4 16GB 3000MHz, GPU: MSI RX 470@570 4GB RAM, SSD: Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: LG IPS277L
Google Pixel 3a, Nexus 7 (2013) 32GB


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 16:59 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
a proč se tím vůbec zabývat, když jsou dneska k dispozici kvanta storage za směšnou cenu?

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: NVME SSD oddíly?
PříspěvekZaslal v: út 16. květen 2017, 17:06 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. červen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Pretoze chcem ochranit data na disku, ktore sa mi nechce z neho dolovat v pripade havarie OS?

Nikomu nic neberiem, ale ja odjakziva vyrabam particiu na OS, a nikdy to nebudem robit inak. Ani teraz na 180GB SSD nevidim dovod, abych celych 180GB priradoval cisto na OS. Ziaden system nie je az tak rozozrany (napr. ja mam 50GB particiu na OS a 20GB z nej volnych).

_________________
MTB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5, CPU: Intel Core i7-6700K@4,4GHz + Scythe Mugen 4, RAM: Patriot Viper 4 Series DDR4 16GB 3000MHz, GPU: MSI RX 470@570 4GB RAM, SSD: Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: LG IPS277L
Google Pixel 3a, Nexus 7 (2013) 32GB


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 6 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.