Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 1. duben 2020, 04:24

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: út 6. červen 2017, 21:58 
Nováček
Nováček

Založen: 06. červen 2017
Nahoru
Zdravím. Na základní desce ASRock Z270 Taichi mám tři M.2 disky instalované přes M.2 patice umístěné na desce. Samsung 960 EVO 250 GB používám jako systémový a bootovací disk, dva disky Samsung 960 Pro 512 GB bych rád sloučil do RAID 0. Jedu pod Win 10 Pro 64.
Pod Windows mi RAID vytvořit nejde a to ani pomocí jiné aplikace např. od Acronics. V Biosu RAID vytvořím přesně podle návodu od ASRock (https://www.youtube.com/watch?v=qg1Vvh67Efw), ale Windows pak raidové pole nevidí a disky nedetekuje. Domnívám se, že mi chybí nějaký RAID ovladač. V druhé části video návodu výše, je postup, jak nainstalovat ovladače pro zprovoznění M.2 raidu jako bootovací disk, což ale není můj případ. Myslíte, že potřebuji ty samé ovladače pro detekci raidu ve Win i když se nejedná o boot disk? Jak je mám případně nainstalovat (jedná se o formát Floppy Image)? Nebo je problém úplně někde jinde?
Díky za radu, jak problém vyřešit a RAID pole zprovoznit. Honza

_________________
Deska - ASRock Z270 Taichi, Procesor - Intel Core i7-7700K, RAM Kingston HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 2400, Grafika - ASUS GTX 1070 8GB Turbo, Zdroj - Zalman ZM850 EBT, Systémový disk - Samsung M.2 SSD 960 EVO 250GB, 2x M.2 disky Samsung 960 PRO 500GB na video, dvě klasické plotny WD v RAID0 (2TB) a jeden SATA SSD disk Kingston HyperX Savage 480GB na data a zálohy, vše pod Win 10 PRO 64 zabalené v kejsu Nanoxia Deep Silence 3)


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: út 6. červen 2017, 22:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
to sis mohl rovnou koupit 1 tb verzi, na co si kurvit takhle ssd, v raidu ti nefunguje trim, trash collection a v reálných aplikacích si stejně nepomůžeš :)


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: út 6. červen 2017, 22:18 
Nováček
Nováček

Založen: 06. červen 2017
Nahoru
PC používám jako videostřižnu a M.2 disky 960 Pro mám na video. Střih videa je hlavně o rychlých discích, ale i ostatní komponenty mám samozřejmě na obdobné úrovni. 4K video při 100 Mb/s potřebuje fakt rychlé disky....to mi věř.
Prosím o radu a ne názor, zda to má význam či nikoliv.

_________________
Deska - ASRock Z270 Taichi, Procesor - Intel Core i7-7700K, RAM Kingston HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 2400, Grafika - ASUS GTX 1070 8GB Turbo, Zdroj - Zalman ZM850 EBT, Systémový disk - Samsung M.2 SSD 960 EVO 250GB, 2x M.2 disky Samsung 960 PRO 500GB na video, dvě klasické plotny WD v RAID0 (2TB) a jeden SATA SSD disk Kingston HyperX Savage 480GB na data a zálohy, vše pod Win 10 PRO 64 zabalené v kejsu Nanoxia Deep Silence 3)


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: st 7. červen 2017, 13:41 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
omezuje tě rychlost 960 bez raidu? Pokud ne, vyprd bych se na to, takhle si fakt zkurvíš disk, protože opotřebování disku bude nerovnoměrný a kor pokud máš kvanta dat a děláš to hodně často


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: st 7. červen 2017, 13:55 
Nováček
Nováček

Založen: 06. červen 2017
Nahoru
icebosss napsal:
omezuje tě rychlost 960 bez raidu? Pokud ne, vyprd bych se na to, takhle si fakt zkurvíš disk, protože opotřebování disku bude nerovnoměrný a kor pokud máš kvanta dat a děláš to hodně často


Nechápu proč furt řešíš opotřebení mých disků za moje prachy. Pokud neumíš poradit, tak to neřeš...díky.

Nikdo žádný nápad, návrh, jak to řešit?

_________________
Deska - ASRock Z270 Taichi, Procesor - Intel Core i7-7700K, RAM Kingston HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 2400, Grafika - ASUS GTX 1070 8GB Turbo, Zdroj - Zalman ZM850 EBT, Systémový disk - Samsung M.2 SSD 960 EVO 250GB, 2x M.2 disky Samsung 960 PRO 500GB na video, dvě klasické plotny WD v RAID0 (2TB) a jeden SATA SSD disk Kingston HyperX Savage 480GB na data a zálohy, vše pod Win 10 PRO 64 zabalené v kejsu Nanoxia Deep Silence 3)


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: st 7. červen 2017, 14:45 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. červen 2008
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Nahoru
a já se ptám jestli tě rychlost 1 disku limituje?


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: st 7. červen 2017, 15:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 16. červen 2009
Bydliště: Brno
Nahoru
Akbuk: v prvom rade, mas nainstalovany aktualny Intel RST?

_________________
MTB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5, CPU: Intel Core i7-6700K@4,4GHz + Scythe Mugen 4, RAM: Patriot Viper 4 Series DDR4 16GB 3000MHz, GPU: MSI RX 470@570 4GB RAM, SSD: Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design Define C, Monitor: LG IPS277L
Google Pixel 3a, Nexus 7 (2013) 32GB


 Profil  
 Předmět: Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
PříspěvekZaslal v: st 7. červen 2017, 17:44 
Nováček
Nováček

Založen: 06. červen 2017
Nahoru
Tak vyřešeno. Problém byl skutečně v IRST, jak píše Srandista. Měl jsem sice aktuální verzi, ale přeinstaloval jsem ji, vytvořil RAID dle návodu výše a pak už M.2 RAID Windows normálně detekovaly.
Díky za rady pánové.
Mějte se....

_________________
Deska - ASRock Z270 Taichi, Procesor - Intel Core i7-7700K, RAM Kingston HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 2400, Grafika - ASUS GTX 1070 8GB Turbo, Zdroj - Zalman ZM850 EBT, Systémový disk - Samsung M.2 SSD 960 EVO 250GB, 2x M.2 disky Samsung 960 PRO 500GB na video, dvě klasické plotny WD v RAID0 (2TB) a jeden SATA SSD disk Kingston HyperX Savage 480GB na data a zálohy, vše pod Win 10 PRO 64 zabalené v kejsu Nanoxia Deep Silence 3)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.