PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=127&t=255727
Stránka 1 z 1

Autor:  Akbuk [ út 6. červen 2017, 21:58 ]
Předmět:  2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

Zdravím. Na základní desce ASRock Z270 Taichi mám tři M.2 disky instalované přes M.2 patice umístěné na desce. Samsung 960 EVO 250 GB používám jako systémový a bootovací disk, dva disky Samsung 960 Pro 512 GB bych rád sloučil do RAID 0. Jedu pod Win 10 Pro 64.
Pod Windows mi RAID vytvořit nejde a to ani pomocí jiné aplikace např. od Acronics. V Biosu RAID vytvořím přesně podle návodu od ASRock (https://www.youtube.com/watch?v=qg1Vvh67Efw), ale Windows pak raidové pole nevidí a disky nedetekuje. Domnívám se, že mi chybí nějaký RAID ovladač. V druhé části video návodu výše, je postup, jak nainstalovat ovladače pro zprovoznění M.2 raidu jako bootovací disk, což ale není můj případ. Myslíte, že potřebuji ty samé ovladače pro detekci raidu ve Win i když se nejedná o boot disk? Jak je mám případně nainstalovat (jedná se o formát Floppy Image)? Nebo je problém úplně někde jinde?
Díky za radu, jak problém vyřešit a RAID pole zprovoznit. Honza

Autor:  icebosss [ út 6. červen 2017, 22:12 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

to sis mohl rovnou koupit 1 tb verzi, na co si kurvit takhle ssd, v raidu ti nefunguje trim, trash collection a v reálných aplikacích si stejně nepomůžeš :)

Autor:  Akbuk [ út 6. červen 2017, 22:18 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

PC používám jako videostřižnu a M.2 disky 960 Pro mám na video. Střih videa je hlavně o rychlých discích, ale i ostatní komponenty mám samozřejmě na obdobné úrovni. 4K video při 100 Mb/s potřebuje fakt rychlé disky....to mi věř.
Prosím o radu a ne názor, zda to má význam či nikoliv.

Autor:  icebosss [ st 7. červen 2017, 13:41 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

omezuje tě rychlost 960 bez raidu? Pokud ne, vyprd bych se na to, takhle si fakt zkurvíš disk, protože opotřebování disku bude nerovnoměrný a kor pokud máš kvanta dat a děláš to hodně často

Autor:  Akbuk [ st 7. červen 2017, 13:55 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

icebosss napsal:
omezuje tě rychlost 960 bez raidu? Pokud ne, vyprd bych se na to, takhle si fakt zkurvíš disk, protože opotřebování disku bude nerovnoměrný a kor pokud máš kvanta dat a děláš to hodně často


Nechápu proč furt řešíš opotřebení mých disků za moje prachy. Pokud neumíš poradit, tak to neřeš...díky.

Nikdo žádný nápad, návrh, jak to řešit?

Autor:  icebosss [ st 7. červen 2017, 14:45 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

a já se ptám jestli tě rychlost 1 disku limituje?

Autor:  Srandista [ st 7. červen 2017, 15:11 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

Akbuk: v prvom rade, mas nainstalovany aktualny Intel RST?

Autor:  Akbuk [ st 7. červen 2017, 17:44 ]
Předmět:  Re: 2x Samsung 960 Pro v RAID poli 0

Tak vyřešeno. Problém byl skutečně v IRST, jak píše Srandista. Měl jsem sice aktuální verzi, ale přeinstaloval jsem ji, vytvořil RAID dle návodu výše a pak už M.2 RAID Windows normálně detekovaly.
Díky za rady pánové.
Mějte se....

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/