Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 15. listopad 2019, 01:54

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 13 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: st 23. leden 2019, 23:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
Zdravím,

Do firemního serveru jsem, kvůli centrální síťové aplikaci (přistupuje k ní 8 uživatelů současně), pořídil 2x Samsung 860 EVO 250GB v RAID 1.
Bohužel se mi zdá, že je celková odezva nyní pomalejší než když byla aplikace na systémovém RAIDu 1 které je tvořené z HDD.

Server DELL T100
CPU: Xeon X3220
RAM: 2x2GB DDR2 ECC
HW řadič: DELL SAS 6/iR Adapter
HDD: 2x WD RE RAID Edition 500GB
SSD: Samsung 860 EVO 250GB
OS: Windows server 2008 Standard 32bit

Zapojení HDD a SSD je na jednom kabelu pro 4 disky. Mám ještě jeden kabel pro 2 disky. Myslíte, že by pomohlo přepojení SSD na samostatný kabel?

Napadá někoho proč tomu tak je? Moje tušení je, že SSD jsou pro server moc moderní a nedovolí využít plný potenciál, nicméně, že to je pomalejší než HDD mě překvapuje.

Než jsem vytvořil RAID pole, tak jsem místo DVD mechaniky připojil SSD Crucial M4, zda to server vůbec přijme. Crucial dle testů v AS SSD rychlejší než výsledné RAID pole, což mě opět překvapilo..

FW biosu i HW řadiče jsou nejaktuálnější.

Díky za každý názor.
Lukáš


//morke - přesun z disků


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: čt 24. leden 2019, 09:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Citace:
Moje tušení je, že SSD jsou pro server moc moderní

Tvoje tuseni je spravne. TLC+ mala cache do serveru opravdu nepatri! Kdyz uz Samsung, tak Pro.

Jestli nechces utracet, tak po sesynchronizovani pole se to trosku zlepsi.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: čt 24. leden 2019, 12:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
Výhledově vím, že koncem roku pořídím server nový, už kvůli OS. Takže velké investice opravdu nechci, leda takové, které by se daly přenést do nového serveru.

Kromě sesynchronizování pole navrhuješ jaké další řešení? :)

EDIT: mezi 860 PRO a EVO moc rozdíl nevidím, nebo mu nerozumím ? :) tu cache mají oba 512MB, oba jsou V-NAND MLC 2bit pro/3bit evo.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: čt 24. leden 2019, 13:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Na smajliky se u serveru nehraje...

2,5" SATA SSD v pohode prendas i do noveho serveru.
Dat tam M4 bez RAIDu.
Prave to 2 proti 3.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: čt 24. leden 2019, 18:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
MLC 3bit = TLC :D

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: pá 25. leden 2019, 21:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
zsdx: na jaké smajlíky? Jakou M4 a k tomu jaký řadič? Díky!
Zivan: asi hodinu po svém příspěvku jsem to s těma 3bit a TLC vyčetl taky :(


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: pá 25. leden 2019, 21:39 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. červen 2006
Bydliště: Vsetín
Nahoru
Sám jsi psal o M4:
Citace:
"Než jsem vytvořil RAID pole, tak jsem místo DVD mechaniky připojil SSD Crucial M4, zda to server vůbec přijme. Crucial dle testů v AS SSD rychlejší než výsledné RAID pole, což mě opět překvapilo..
"

M4 je neošizený MLC disk, proto je i přes stáří rychlejší jak "benchmark only" SSD jako 860 EVO.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: pá 25. leden 2019, 22:42 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
M4 nebo M500 rozseká to EVO na hadry. Mít tak Intel 320 s 50 na 50 jsi happy jak 2 grepy.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Proč není EVO dobrý disk? -> http://bit.ly/2tnhOuq


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: pá 25. leden 2019, 23:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
Tu M4ku mám starší a jen jednu ale..


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: so 26. leden 2019, 07:27 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Kolik a jaké SSD potřebuješ?

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Proč není EVO dobrý disk? -> http://bit.ly/2tnhOuq


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: ne 27. leden 2019, 00:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
To se snazim zjistit jake koupit.

Situace jak to vypada ve firme je vysse uvedena.. ale kdyztak to rozepisuju trosku vic.
Data na SSD zabiraji do 50GB, je to ale cca 100k souboru.
Denne je online 8 lidi kteri na stanici spusti program ktery pracuje prave s temito daty ze serveru.
Stanice ma namapovane to ssd ze serveru klasicky pres SMB.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: ne 27. leden 2019, 12:07 
Žlutá karta
Žlutá karta

Založen: 16. srpen 2009
Nahoru
WS2008 (bez R2) jsou Visty, a SMB samotna limituje tezce IOPSy, vyhoda ssd oproti dvoum serverovym (10k+) plotnam bude hlavne v iopsech a tak ti stejne moc SSD nepomuze pokud te smb nepusti, neresis nahodou problemy dva? Jednak ze novy Raid ma z nejakyho duvodu mensi vykony nez jedno lepsi SSD, a taky problem s tim, ze to mas pomaly, protoze se snazis cpat hodne iops z nekolika stanic po sambe?
Ja tohle resil a musel jsem prejit na iscsi, SMB dokonce V3 me tezce omezovala, ale mam tam zas jednoho klienta, ted z hlavy nevim, jestli by se vic klientu mohlo pripojovat na jeden disk pres iscsi.


 Profil  
 Předmět: Re: Pomalé SSD v Serveru
PříspěvekZaslal v: po 28. leden 2019, 11:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. leden 2009
Bydliště: Ústí nad Labem
Nahoru
keistown: tys na to kápnul, rychlost přes SMB je peklo od začátku! ale nějak razím názor, že pokud věci fungují nehrabu do toho :) a zahrabal jsem do toho teď těmi SSD a už mám zas starost navíc..

No, mě by bohatě stačilo rozjet třeba remoteapp, jenže k tomu je třeba terminálovej server a ten nemáme a nemá smysl kvůli roku ho řešit, možná pořídím novej server dřív, uvidím :)

Co se týká nastavení SMB vs iscsi, tak SMB protokol a tak jak to vlastně celé máme nastavené je přímo od TEASu (dodavatel SW) doporučené, v W10 doporučují provést nějaké úpravy na síťové kartě pro lepší běh atd. ale žádný změny jsem nikdy nezaznamenal. ISCSI co jsem zkoušel kdysi já tak jen jedno připojení.. aspoň to tak bylo do QNAPu na kterej zálohuju server právě přes iscsi. Chtěl jsem tak zálohovat ještě dva důležité PC ve firmě a přes iscsi jsem to nerozchodil - ale to te trochu OT..

Závěrem k tomu všemu, že jsem si teda těma SSD nepomohl, zkusím dneska večer nahodit místo Samsung raidu ten Crucial M4 samostatně a uvidím zítra co to udělá.

Uvítám stále ale další názory, nápady apod :)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 13 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 3 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.