Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 24. září 2020, 13:23

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 08:31 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Ahoj,

Zkoušel jsem už na dvou deskách kombinovat M.2 SSD a M.2 NVMe v příslušných slotech podporujících danou technologii. Oba disky jsem byl schopen vidět jak v Biosu tak ve Windows, bohužel ale nejsem schopen u NVMe disku dosáhnout očekávaných rychlostí -
viz
https://www.userbenchmark.com/UserRun/28056472

Co dělám špatně? Nejsem v tomhle super profík a na googlu jsem žádnou odpověď nenašel, zkoušel jsem to první s

Asus deskou - https://www.czc.cz/asus-rog-strix-b350-i-gaming-amd-b350/226468/produkt
a teď to zkouším s Gigabyte - https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10#kf

Došly mi PCI-E linky nebo kde je zakopaný pes?:D


//morke - přesun z disků

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 09:03 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
pozor na terminologii, M.2 SSD jsou oba - jak NVMe tak SATA. M.2 je typ slotu, SATA (tedy AHCI) nebo NVMe je protokol na kterém to zařízení pracuje. M.2 AHCI je prakticky jako kdyby byl disk připojený k SATA portu, kdežto M.2 NVMe je prakticky jako jiný tvar PCIe slotu (M.2 NVMe připojený přes PCIe adaptér je to stejné jako přímo v M.2)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 09:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Omlouvám se tedy za terminologii, ale moc jsi mi to neosvětlil:)

Mám tedy jeden disk podporující NVME a jeden nepodporující, jsem schopen rozběhnout jeden přes AHCI a druhý přes NVME na stejné desce?:)

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 09:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Resis ten Adata SX6000? Podle webu ma maximalni rychlosti 1000/800MB/s a ty mas na tom odkazu sekvencnich 1388/788MB/s, takze ve cteni vic nez specifikace. Kde je problem?

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 09:43 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
To vis, pisou mu tam cervene 'Performing below expectations' :)


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 09:51 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Ahaa to bude asi kámen úrazu, já jsem doteď dělal s SX8200 Pro a jsem u NVME zvyklý na 2500MB/s, nějak jsem si v hlavě implikoval ty rychlosti i k téhle nižší řadě (pořád jsem si myslel že jsem ho viděl jet těch 2500MB/s když byl nainstalován sám.

Takže s tím není žádná velká chemie a nastavování v BIOS a víceméně mi to pracuje správně, dá se to nějak přes OS ověřit že komunikace běží přes NVME a ne AHCI u disku který podporuje NVME?
CSM support mám v BIOS vypnutý:p

A jinak ano, vadí mi že "Performing below expectations" snažím se odladit PC vždy na nejvyšší možnou úroveň takže ten disk by mohl jet ještě rychleji:p

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 10:05 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
M.2 bud jede pres SATA do maximalni rychlosti cca 500MB/s nebo pres PCIe i rychleji. AHCI je jen SATA, ne? A SSD s PCIe radicem ti pres SATA nebude komunikovat. Nevim co chces tedy overovat :)

Testujes SSD, ze ktereho ti bezi i OS nebo je prazdne?

Edit:
Aha chyba, ja koukam na SX6000 a ty mas SX6000 Pro, ten ma maximalni rychlosti 2100/1500MB/s

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 11:10 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
A neběží ti to třeba na PCIe 2.0? To by tak odpovídalo, protože 4k testy máš tak jak maj bejt, jenom sekvenční rychlost je nějaká horší. Případně ještě může být omezení podle toho co všechno máš zapojené, ty linky bývají sdílené, takže ten slot může běžet třeba jen na dvou linkách místo čtyřech, takže v nejhorším případě to může běžet na PCIe 2.0 2x a to už poznáš na běžným nvme ssd. To se dočteš většinou v manuálu od desky nebo na stránkách výrobce jaká jsou omezení a které sloty sdílí stejné linky (většinou to bývají další sloty kromě grafiky a ještě i některé SATA porty atd., jak kde). Ty to chceš mít samozřejmě tak aby to pokud možno fungovalo na PCIe 3.0 4x

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 14:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Atapi napsal:
A neběží ti to třeba na PCIe 2.0? To by tak odpovídalo, protože 4k testy máš tak jak maj bejt, jenom sekvenční rychlost je nějaká horší. Případně ještě může být omezení podle toho co všechno máš zapojené, ty linky bývají sdílené, takže ten slot může běžet třeba jen na dvou linkách místo čtyřech, takže v nejhorším případě to může běžet na PCIe 2.0 2x a to už poznáš na běžným nvme ssd. To se dočteš většinou v manuálu od desky nebo na stránkách výrobce jaká jsou omezení a které sloty sdílí stejné linky (většinou to bývají další sloty kromě grafiky a ještě i některé SATA porty atd., jak kde). Ty to chceš mít samozřejmě tak aby to pokud možno fungovalo na PCIe 3.0 4x

Jo vypadá to že jsi to rozlouskl:

Š - 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and
PCIe 3.0 x4/x2 SSD support) (M2A_SOCKET)
Š - 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280 PCIe 3.0 x2 SSD
support)(M2B_SOCKET)

Já mám AHCI SSD (jak to mám správně nazývat teda?:p) v tom slotu horním který podporuje x4 a NVME mám v tom spodním který podporuje x2:D jdu to zkusit přehodit

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 14:45 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
C1c1n napsal:
jak to mám správně nazývat teda?:p

M.2 SATA například a každý bude vědět o čem se mluví, ten disk funguje stejně jako běžný sata disk, jen to má jiný konektor.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 15:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Atapi napsal:
C1c1n napsal:
jak to mám správně nazývat teda?:p

M.2 SATA například a každý bude vědět o čem se mluví, ten disk funguje stejně jako běžný sata disk, jen to má jiný konektor.


Tím přehozením jsem se dostal k tomu problému proč jsem to tak zapojil.
Pokud je v horním slotu NVME tak spodní M.2 sata nejde vidět ve Windows ani v BIOS

Co koukám na konfiguraci SATA portů tak to mám ok (naopak to jelo a pozici SATA portu HDD jsem něměnil aby se to blokovalo)

https://ctrlv.cz/RdxL
https://ctrlv.cz/Ii8e

a odpovím si sám -

Š - 1 x M.2 connector (Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SATA and
PCIe 3.0 x4/x2 SSD support) (M2A_SOCKET)

SATA podporuje jen první socket:D takže buď NVME omezeně nebo bez SATA na plno

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 15:18 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
To je hlavne na honeni ega v benchmarku. V praxi ten rozdil az na vyjimky nepoznas... Klidne nech ssd v x2 slotu

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 15:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
C1c1n napsal:
SATA podporuje jen první socket:D takže buď NVME omezeně nebo bez SATA na plno

Tak to je pešek, no ale jestli vyloženě nepotřebuješ rychlý sekvenční zápis a čtení, tak to neřeš, při běžný práci a nebo hraní (tzn. většinou malý soubory) to nepoznáš.

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 15:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
No já mám to PC na prodej a právě se tím userbenchmarkem snažím to PC vychválit:D

Každopádně vám moc děkuju za konzultaci a pomoc

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 15:56 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Tak M.2 SATA vymen za 2,5" SATAIII a mas x4 volnou.
Nebo pomalejsi NVMe ;)


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: út 19. květen 2020, 17:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Používám co je no, ale asi to prcnu do krabičky z 3D tisku a připojím na redukci:p

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: pá 17. červenec 2020, 08:31 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. říjen 2014
Nahoru
Zdar.mam desku ZI70 Killer SLI a chci si pořidit ADATA XPG SX8200 PRO, M.2 - 1TB bude kompatibilita stou deskou,nebo jaký byste doporučili.Dík.


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: pá 17. červenec 2020, 09:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
koudy113 napsal:
Zdar.mam desku ZI70 Killer SLI a chci si pořidit ADATA XPG SX8200 PRO, M.2 - 1TB bude kompatibilita stou deskou,nebo jaký byste doporučili.Dík.

Z270?

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: pá 17. červenec 2020, 11:15 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 04. duben 2007
Bydliště: Jihlava
Nahoru
Otázka je spíš proč by to nešlo? Pokud to má M.2 slot s PCIe a to předpokládám že Z270 deska má, tak to bude fungovat... O případných omezeních se kdyžtak dočteš v manuálu nebo na stránkách výrobce (jestli nejsou na některých portech sdílené linky atd.).

_________________
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: M.2 SSD s M.2 NVME
PříspěvekZaslal v: pá 17. červenec 2020, 13:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. říjen 2014
Nahoru
ASRock Z370 KILLER SLI


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 21 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.