Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 26. únor 2021, 19:21

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 28 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 08:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Zdravim,

rad bych se tu zeptal a poprosil o radu odborniky, co tomu rozumi. Zajima me jak velky pokles (treba v radu procent) v rychlostech bude, pokud si koupim nove SSD pcie 4.0 a mam desku co ma "jen" pcie 3.0?


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 08:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
A při čem?
Při brouzdání na internetu? Těžko.
Při práci s celkým množství dat? Možná jo.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 08:19 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Vesměs nulový, klesne ti akorát sekvenčka a tu v praxi nepoznáš. Navíc, udržet jí dnešní disky dovedou obvykle jen ve čtení, v zápise jakmile jim přeteče SLC buffer tak stejně padne rychlost na držku, to by jsi musel mít alespoň high-end MLC disk.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 08:25 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
to by jsi musel mít alespoň high-end MLC disk.

... kterej dneska beztak už nikdo nedělá, poslední byl Samsung 970 Pro, a možná nějaké enterprise grade disky. opravte mě, jestli kecám.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 08:32 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Ono to bylo znát i na IOPS :)

Ale nic kvůli čemu bych si rval žíly. Je fakt, že jsem nevzal v potaz to, že aktuálně není na trhu moc disků který na realný limit narazí.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 09:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ono reálně pokud tam neděláš x databází kam se zapisuje a jiný šílenosti tak jediný co oceníš co se svižnosti systému týče je 4K random QD1 výkon a tam je to o ničem, tam sedíme na limitu NAND technologie, tam přináší pokrok až opane.

Zombux - Bohužel, nepleteš se.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 10:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Takze "mozna jo" nebo "vesmes nulovy" aha. Takze, kdyz si ted koupim ssd pcie 4 tak budu mit rychlosti treba 7000mb/s cteni i zapis i na pcie 3?


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 10:28 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ne, nebudeš, budeš mít polovc, to je ale pouze sekvenční rychlost a tu v těhlech hondotách praxi nepocejtíš, to se snažim říci. Tzn rozdíl poznáš leda v benchmarku. Důležitá pro svižnost systému je hlavně 4K QD1 hodnota a ta zůstane podobná.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 10:40 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Kdybys napsal jakej disk a na jakou práci, tak by se dalo poradit trošku lépe.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: čt 15. říjen 2020, 19:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Tak konecne mam trochu cas. Díky vsem za odpovedi, ktere padli konkretne na mou otazku. Slo mi ciste jen o to pripojení mezi temi PCIE. Jak moc ma smysl upg na desky od AMD s touto podporou (nebo cekat na intel).

python.p napsal:
Kdybys napsal jakej disk a na jakou práci, tak by se dalo poradit trošku lépe.


Nepsal jsem to, protože jsem se ptal na otazku, u ktere neni potreba znat konkretní díly a momentalní pouziti. Chtel jsem proste slyset bud " Ano, klesnou napriklad na polovinu" jako to napsal DOC_ZENITH nebo "Ne, rozdil tam je minimalní". Slo mi jen o to, co se stane jen tim pripojením toho disku s rychlostma do starsi technologie.

Ale dobre, pokud chces konkretni komponenty tak:
ASUS ROG MAXIMUS VIII HERO
Samsung 980 PRO 1TB

A pouziti system, hry a kopirovani vetsich souboru (10GB+)


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 00:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Uziti je to nejdulezitejsi. Pro hry a system vetsinou nepoznas rozdil ani vuci SATA SSD. Jinak ten vybrany disk je past na zakazniky, protoze Samsung tu PRO radu zrovna s 980 devalvoval. Kopirovat budes na nej nebo z nej a kam/odkud?


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 07:39 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Však jsem to psal hned v prvním příspěvku :razz:

10GB se vleze do cahce, takže cajk.

Jen bych vzal buď levnější disk a nebo doopravdové PRO. Tohle je odpadní odpad na úrovni EVO.

Takže za mě buď SX 8200 PRO, Viper, nebo MP600, pak až Samsung 970 PRO (ale to není pcie 4.0).
980 PRO má sice hezká čísla, ale tak na papíře. A když se oháníš kopírováním dat, to budeš mít ty disky 2? Nebo jak budeš generovat ty obrovský rychlosti ? Nebo snad myslíš kopírování v ramci jednoho disku.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 09:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Uz sem ti chtel psat víckrat soukrome o radu, ale nenasel jsem odvahu, tak kdyz uz to resime tady...

Ja vím, ze ted uz ty PRO nejsou MLC, coz me osobne dost sere hlavne z hlediska zivotnosti disku. No, kdyz uz sem to nakousl - jakou myslís, ze maji realnou zivotnost treba ty disky co jsi jmenoval? Tím nemyslím TBW, ale casový udaj. Rekneme pri tom pouziti co jsem psal výše. Jeste ted mam ke svym dvou SSD diskum svuj staričký SAMSUNG HD105SI 1TB, kteremu uz je snad deset let a je stale (podle programu) v dobre kondici. Rad bych, aby ten disk/disky vydrzili ALESPON 3/4 toho co tenhle samsung.

Mam v planu koupit si dva SSD disky vetsich velikosti. Jeden do M2 a jeden SATA (protoze mam jen jeden m2 vystup na desce). Videl jsem nejake (i tvoje) recenze, plus jsem procital zde na forum ve "vyberech SSD disku do.." a taky mam v merku do m2 SX8200 PRO. Co se tyce toho Viperu, tak ktery myslís? Na alze jsou hned 3x - https://prnt.sc/v0eg63
A ten MP600 - nvm jestli se mi teda vyplatí kupovat pcie 4, kdyz uz jen pri zapojeni jsem na polovine vykonu.
O 970 Pro jsme taky uvazoval, ale nevím jestli se mi chce platit 2x tolik za to, ze bude MLC. Kazdopadne, kdyby casova zivotnost disku byla 2-3x delsi, tak by to mozna stalo za zvazení. Co by jsi prosim te doporucil ze SATA disku?

Kopiruju hlavne na exterak. Spis jsem myslel, ze by ty rychlosti pcie 4 mohli pomoc systemu, programum a hram.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 10:08 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
životnost bych tolik neřešil, pokud na tom nebudeš dělat psí kusy a zapisovat stovky GB denně, tak to těch pár let morální životnosti přežije bez problému :) to už je větší šance že během záruky to chcípne na řadič, než že to uzapisuješ k smrti... a řadič může zdechnout kdykoliv u čehokoliv, i u statisticky nejspolehlivějšího disku.
stejně jako u všech úložišť, platí i tady - zálohovat, zálohovat, zálohovat a počítat s tím, že prostě občas něco může chcípnout :)

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 10:11 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Mars -
Ne, tak v tomhle zrovna by jsi poznal nula nula nic. Pravděpodobně by jsi ve spouštění OS, programů a her nepoznal ani rozdíl mezi Satou a M2.

TLC ti bude problémem jen pokud na te disk budeš často zapisovat velký množství dat. Pokud si dáš těch 10GB deně tak za těch 10 let bude pravděpodobně stále fungovat. Většina SSD umře na radom elektronickou vadu nebo (prostě něco odejde) na zprasenej FW (poslední roky tohle u lepších výrobců už nebejvá problém). Na smrt NAND opotřebnim, s tim jsem se defakto ještě nesetkal. Problém TLC je že když uděláš souvislej zápis a dojde ti SLC cache padne výkon na držku, a to už pocejtíš. To jestli ti dá sekvenčku PCI-E 4.0 vs 3.0 6GB/s nebo 3GB/s to jsou takový čísla že to neni v paxi nikdy bottlenckem a může ti to bejt fuk. Když ti ale dojde SLC cache tak ti nejen že zápisovej výkon rapidně klesne třeba na 300-200MB/s ( u QLC třeba až na 80MB/s), ale cache je v tu chvíli plná a jakejkoliv IO load disku nedej bože zápis bude taky slimák.

Zase ale nemá cenu kupovat MLC disk jestli ho fakt doslova nepotřebuješ, alternativou je kapacita, čím větší disk tím menší opotřebení a větší TBW a větší cache. Tzn hodně velkej TLC disk by asi pro tebe byl optimum.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 10:58 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
DOC_ZENITH - S tou cachou vím, jak to je. Jen jsem moc nenarazil u jeednotlivych disku jak je ta cach velka. Respektive kdyz ma vyrovnavaci pamet treba 1gb, tak pri jakem souboru se zaplní aby to spomalilo disk. Vidis, to mi nedoslo vlastne, ze cím vetsi disk tim lepe pro nej vlastne. Takze da se rict, ze pro me bude lepsi kdyz si koupím treba m2 2TB nez 1 + 1TB, ze? Ale zase na druhou stranu, kdyz umre, tak jsem v prdeli.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 11:04 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Když umře tak zálohuješ ne ? :)

Ve tvém scénaři je to celkem jedno, nepředpokládám, že tam budeš mít naráz X virtuálů a Y databází tak abys narazil na úzké hrdlo u toho disku.

Bohužel doba kdy sis mohl koupit dobrej MLC disk a špatnej MLC disk je pryč. Dnes už můžeš víceméně jen koupit menší TLC zlo. (jo dělají SLC a MLC disky ale ne pro smrtelníky)

Takže chci výkon, tak poslední Samsung PRO - dokud jsou.

Nějak to neřeším, tak vemu disk s velkou cache a pořeším chlazení řadiče. Dneska už na to výrobci přišli sami a většina disků má nějaký pasiv a nebo jsou na deskách. :)

Takže to stejný co píše DOC.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 12:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Zalohovat, jasny, jen nechci treba den po zaruce, aby disk odesel a ja tohle musel resit znovu. Proto chci, aby to melo nejakou zivotnost.

Dobrej MLC SSD disk mam prave jeste v pocitaci, HyperX Savage 240gb. Skoda, ze jsem tenkrat nevzal 960gb.

Jeste by me zajimalo kde zjistil tu cache jak je velka u jednotlivych disku? Treba hned prvni terovy disk na CZC - "Team TEAMGROUP GX2, 2,5" - 1TB" - ani vyrobce to neuvadi nebo to aspon nevídím.


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 12:23 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
MarssCZ napsal:
Zalohovat, jasny, jen nechci treba den po zaruce, aby disk odesel a ja tohle musel resit znovu. Proto chci, aby to melo nejakou zivotnost.


tohle ti nezaručí ani sebelepší disk. Bohužel.

To bude bez. Ty levný krámy ji nemají.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: SSD PCIE 4.0 na PCIE 3.0
PříspěvekZaslal v: pá 16. říjen 2020, 12:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. listopad 2016
Bydliště: Chrudim
Nahoru
Takze se nema co zaplnit a zpomalit disk, kdyz to tam není. Chytré :D


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 28 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.