PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=136&t=237977
Stránka 1 z 1

Autor:  broncekP [ út 26. leden 2016, 13:49 ]
Předmět:  Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak korektně vyřešit domácí síť. Poskytovatel bude místní wifi na 5GHz, standartně to osazují Ubiquiti Powerbeam M5 300, rychlost cca 30-50 Mbit/tam i zpět. Momentálně jsem na jiné místní wifi 2,4 GHz přez Asus 550 s rychlostí 5-8 Mbit + switch. Jde mi o to, že bych rád zakoupil nějaký slušnější ( jaký? ) n-kový router s Gb porty, protože uvažuju výhledově o síťovém úložišti. Připojeny dosud jsou přez Lan 2 x PC, 2x TV, 3x sat. přijímač (ty mezi sebou sdílejí kartu po síti). Na wifi obvykle 1-2 notebooky + 3-4 telefony, to jsou asi max počty.
Jde mi o to, že Ubiquiti má výstup 100 Mbit ( na net dostačující ) a když bych nechal routování na něm (jak mi doporučuje poskytovatel), tak přez něj poteče i komunikace s NAS úložištěm a to by asi chtělo gigabitový provoz...
Byl by nějaký problém se zapojením druhého routeru ( tedy vlastně dva za sebou ) a tím pádem by veškerá vnitřní komunikace probíhala v jeho gigabitové síti, jen provoz na net by jel z ubiquiti?
Vždyť adresa se stejně překládá bůhvíkolikrát, než dorazí do PC ?

Děkuji - broncek

Autor:  Brázda.l [ út 26. leden 2016, 14:16 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

A je nějaký důvod aby byl NAS v jiné siťi než je tvoje LAN? Protože pokud budou ve stejné siti, přes router to nepojede.

Autor:  broncekP [ út 26. leden 2016, 14:31 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

Jo takhle... Já v tom zase nejsem tak kovaný, takže když bude mít den druhý router vypnuté DHCP, a adresy bude přidělovat to Ubiquiti, tak ten ,,vnitřní" provoz (tedy přenos dat) poteče jen přez jeho gigabitovou síť?

b.

Autor:  crazzykiller [ út 26. leden 2016, 20:02 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

No mas v tom dost hokej, doporucil bych nastudovat zaklady (napr zde).

Dat dva routery za sebe je zbytecny, routuje se jen provoz mirici mimo tvoji lan. Imho potrebujes gigabitovej switch a AP s n-wifi. To ze ma ubiquiti jenom 100 mb ethernet nevadi, komunikovat pres to budes jen s internetem.

Autor:  broncekP [ út 26. leden 2016, 21:13 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

Dík za postrčení správným směrem, asi se ptám někdy blbě, ale snažím se. První PC jsem dostal do ruky když mi bylo 40, pak se ty vědomosti získavají pomaleji, než když v tom ležíš od školky... :-D

b.

Autor:  crazzykiller [ st 27. leden 2016, 16:33 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

V pohode, hlavni je se nevzdat.

Nejjednodusi bude, kdyz si nechas od poskytovatele nastavit Ubiquiti, dokoupis gigabitovej switch (treba https://www.alza.cz/tp-link-tl-sg1016d- ... d=18842923 (potrebujes bohuzel vic jak 8 portu, pac mas 7 zarizeni +1 port na AP a +1 port pro ubiquiti)) a na n-wifi poridis obycejny APcko (treba https://www.alza.cz/tenda-a30-d454088.h ... d=18853413).

Tohle ma teda smysl jen pokud bys chtel provozovat NAS, sdilet soubory mezi pc atd atd. Pokud to mas jenom k tomu aby na internet mohlo vic zarizeni najednou, tak si klidne nech stavajici reseni a jenom prohod ten asus 550 za ubiquiti.

Autor:  broncekP [ čt 28. leden 2016, 13:53 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

A nebude moc vadit, když tam zařadím dva switche ( třeba 8 a z něj další 8 ) s nimiž bych pokryl dvě patra ? Bylo by to dost jednodušší na kabeláž, kterou už tak nějak mám tahanou...

b.

Autor:  crazzykiller [ čt 28. leden 2016, 17:51 ]
Předmět:  Re: Řešení sítě doma s Ubiquiti PowerBeam M5 300

Vubec ne, jestli 1x 16 nebo 2x 8 vyjde na stejno. Jen mysli na to ze na kazdem switchi ti jeden port zabere jejich propojeni.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/