Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je po 26. únor 2018, 02:02

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 25 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: so 20. leden 2018, 22:05 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. květen 2006
Nahoru
Dobrý den,chystám se na reinstal systému,ten mám nainstalovaný na SSD,mám ale dva stejné 1TB disky a přemýšlím že bych je zrychlil RAID ,kdysi jsem ho používal a bylo to o.k. .... má to ale dnes ještě smysl ,mám-li systém na vcelku rychlém SSD ???? Používal bych je na hry ... na ukládání mám externí disk.

_________________
Asus Z170 Pro Gaming,i7 6700K(Corsair H80i v2 Extreme),Asus Strix GTX980-DC2OC-4G ,2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,SSD A-Data XPG SX900 128GB,2x HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor Asus VE278H,klávesnice GIGABYTE Force K85,myš Asus Echelon,router ASUS RT-AC51U,Windows 10 Home 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 23. leden 2018, 10:33 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Pokud mluvíš o plotnových discích a diskovém poli RAID 0, tak podle mého názoru to smysl má.
Načítání levelů ve hrách by to zrychlilo.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 23. leden 2018, 10:34 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
hry instaluj pokud možno taky na SSD, pořád to bude řádově rychlejší než jakýkoliv RAID z plotnových harddisků.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 23. leden 2018, 15:49 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Dle me pri nacitani mensich souboru budou dva disky naopak pomalejsi nez 1 disk (seekuji 2 hdd). Do raidu 0 bych nesel.

zombux to je fakt rada, to je snad jasne... ale na 128GB SSD fakt moc her k systemu nenacpes.

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 23. leden 2018, 19:43 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. únor 2007
Bydliště: Opava
Nahoru
Smysluplne vyuziti RAIDu vidim dneska jen v zrcadleni. Kdyz ma nekdo cenna data a neche prijit o par TB behem vteriny, tak to chapu. Jako prostredek ke zrychleni nacitani asi tezko, kdyz dneska koupis dobre 500GB SSD za 4000,- Leda, ze bys drel bidu s nouzi....

_________________
i7 8700K @ 4800MHz/1.25V+LLC7|Scythe Ninja 4|ASUS Strix-F|Vengeance LPX 2x 8GB DDR4 3600 CL16|Gainward GS GTX1070 8GB|Samsung Evo 840 120GB, Samsung Evo 850 512GB, WD Green 2TB - Scythe Himuro|Fracral Design R4|Corsair RM850i 850W|24" IPS Dell P2414H @80Hz|Logitech Z-5500 5.1|Logitech G9|Fanatic Gear MxRed Silent|Win 10 Pro 64


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 23. leden 2018, 22:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Shaquille napsal:
Dle me pri nacitani mensich souboru budou dva disky naopak pomalejsi nez 1 disk (seekuji 2 hdd). Do raidu 0 bych nesel.

Jenže každý disk by vyhledával jen polovinu dat a ne každý tytéž data postupně po sobě.
Takže zrychlení a ne zpomalení.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: st 24. leden 2018, 07:10 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ani jedno ani druhé, v seek operacích to bude plichta, protože raid0 funguje na bázi stripů (jejichž velikost učíš během tvoření raidu, standard se pohybuje mezi 32-256K), tzn data raid řadič rozseká na jednotlivé stripy a ty pak putujou na jednotlivá HDD. Čím menší strip tím větší šance že i malá data budou urychlena ale o to zas větší nároky na řadič. U sekvenčních přenosů je tedy výkon až dvojásobnej, ale jakmile se stává bottleneckem seek tak je prostě bottleneckem přístupovka a konec. Tzn v random access a tudiž i vyhledávání bude zlepšení výkonu mizové až nulové. Raid0 zlepšuje pouze sekvenční operace.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: st 24. leden 2018, 09:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
No a načítání levelů v hrách je přesně to, kde zrychlení pocítíš.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: st 24. leden 2018, 21:35 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
No... to právě moc ne. Hry maj 2 typy, ty co maj tunu malejch datovej souborů (tam raid nepřinese skoro nic) nebo ty co jeden velkej, tam sekvenčka použít může ale ten zas bejvá dost komprimovanej ala bejvá tam i částečnej CPU bottleneck při loadingu. Načítání programů a her u HDD raid 0 přinese tak s bídou 10-30% dle situace. Bottleneck je prostě přístupovka a tu raid nezlepší. Když máš slow SSD co čtě třeba jen 50MB/s ale má přístupovku 0,1ms, a vedle toho HDD raid 4 disků co čte 1GB/s, ale má přístupovku 12ms tak programy a hry se budou stále načítat mnohem rychleji na SSD. Jediný v čem HDD vyhrajou jsou sekvenční operace.

Obecně raid 0 pro "urychlení" systému je děsně přeceňovanej. Nikdy to nebylo moc dobrý, u SSD je to total hovadina a u HDD pokud byl benefit v IO tak to většinou bylo díky přítomnosti solidního HW řadiče s vlastní cache a pod. Jinak stoupá jen sekvenční výkon kterej je celkem useless.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: po 29. leden 2018, 10:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. květen 2006
Nahoru
Dík za infa ..... rozhod jsem se podle toho ..... až budu kupovat novou grafiku (teda až konečně budou k dostání :-D :-D ),že koupim i 500GB SSD,jelikož ve Falout 4 bylo to načítání fakt vopruz ..... na RAID0 teda nechám bejt .... ještě jednou dík

_________________
Asus Z170 Pro Gaming,i7 6700K(Corsair H80i v2 Extreme),Asus Strix GTX980-DC2OC-4G ,2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,SSD A-Data XPG SX900 128GB,2x HDD Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor Asus VE278H,klávesnice GIGABYTE Force K85,myš Asus Echelon,router ASUS RT-AC51U,Windows 10 Home 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: po 29. leden 2018, 12:27 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
jo, přesně tam jsem mířil :) nemusí to bejt ani žádnej trhač asfaltu, stačí něco relativně levnýho, byť koukám že ceny SSD šly taky docela drsně nahoru. ty 1TB plotny můžeš využít na skladování dat, ke kterým nepotřebuješ přistupovat rychle (typicky filmy, instalačky her, fotoarchiv), druhej pak může sloužit třeba jako záloha prvního, např. v USB boxu

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 13. únor 2018, 03:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. únor 2018
Nahoru
DD,
pred lety kdyz vysel FarCry4, jsem si tu hru nainstaloval na 2xWD Raptor v R0. To koncertove tornado, co znelo jako kdyz soulozi dve sponky v krabicce maticek, me donutilo preckat noc a hned rano vyrazit koupit SSD. Nebe a dudy! (Jak rychlost tak samozrejme ne-rachot)
RAID se stripem pro mechanicke disky ma smysl snad leda v RAID10, ale tam jsou potreba 4 kousky - ziska se rychlost a slusna jistota dat, ale to pouze v pripade alespon WD RED (a podobnych od jinych vyrobcu). Pro dva starsi "konzumni" 1TB, jen zrcadlo. Pri pouziti bud onboard RAIDu, nebo Storage Spaces se o trochu zvysi rychlost cteni. Ja jsem z duvodu migrace na alternativni zelezo (a s tim spojena spatna zkusenost) jsem presel z HW RAIDu (Intel/LSI) na SW "RAID" (two way mirror pres Storage Spaces a pak strip pres LDM)

_________________
Sharp MZ-821 Z-80@6MHz OC Yeah!, 64kB RAM!, 256kB RAMdisk!, 32kB VRAM!, 4 barvy pri 640x400! JapanUberPower!


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 13. únor 2018, 07:44 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
R10 je dobrá volba, pokud mám v šuplíku čtyři stejný nebo podobný disky a nevím co s nima. sám jsem takhle nějakou dobu provozoval 4x2TB WD Green a bylo to fajn, odezvy byly solidní a hlučnost snesitelná. samozřejmě SSD je jiná galaxie...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 13. únor 2018, 13:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Nevim proč by raid 10 ze 4 disků byla dobrá volba když získáš kapacitu dvou a sekvenční výkon dvou. Kdežto když dáš 4 disky do raid5, tak získáš stejnou redundanci a a kapacitu 3, a výkon cca 2,5-3, tam hodně záleží na tom co máš za řadič.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 13. únor 2018, 13:55 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
jo, a taky získáš mizerný zápis a extrémně pomalý rebuild když se to rozpadne - samozřejmě když se budeme bavit o integrovaných "takyRAID" řadičích co jsou standardně na boardech, u hardwarových řadičů to je úplně jiná situace.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: út 13. únor 2018, 13:59 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Mizerný zápis? Mé 4x4TB Toshiby daj 450MB/s to mi nepřijde jako mizerný. Samo sebou při rebuildu je to jen cca 100 ale kolikrát děláš rebuild? A ano trvá dlouho ale jede to na pozadí a nemusíš to řešit. Ala ano s řadičem máš pravdu, na boardu bez aktivního procesoru a cache RAM bych raid5 nedělal. Já obecně nerad dělam jakejkoliv raid krom 1 na boardu, je to tfuj.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: pá 16. únor 2018, 10:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. únor 2018
Nahoru
DD,
RAID5/6 je pri rebuildu nejcitlivejsi na cokoliv. Pokud behem rebuildu dostane radic dost URE hits, tak je konec s celym polem. Sedet a modlit se den (ci spise dny pri dnesni kapacite) "jestli to rozdejcha" mi neprijde jako oblibena cinnost. Ono to ma svoje duvody proc uz nikdo rozumnej R5 nedopoducuje (a nepamatuju si kdy nejakej vetsi vyrobce nabidl jeste R5 jako podporovany typ RAIDu) a kdekoliv to jde, tak se migruje na lepsi reseni (vesmes prave R10), stejne jako konecne lidem doslo, ze i R6 je k nicemu.
Jak casto se dela rebuild R5/R6 pole? Kdykoliv, kdy konzumni disk nejak zaskytne (proto jsem doporucoval neco co ma TLER, jako napr WD RED) a samozrejme, kdyz se rozlouci.

_________________
Sharp MZ-821 Z-80@6MHz OC Yeah!, 64kB RAM!, 256kB RAMdisk!, 32kB VRAM!, 4 barvy pri 640x400! JapanUberPower!


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: pá 16. únor 2018, 10:40 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
@PixleFMixle: přesně tak. a proto jsem taky napsal, že R5/6 klidně, ale ne v běžných domácích podmínkách s obyčejnými disky a s integrovaným řadičem na desce. v serverech se serverovými disky a kvalitním řadičem je to jiná situace. nehledě k tomu, že tyhle RAIDy se dneska reálně stejně dělají ještě úplně jinak a v polích (kde je hromada disků) to bývá ve skutečnosti RAID50/60. vysvětloval mi to kdysi obchoďák z Dellu, už si to pravda moc nepamatuju :mrgreen:

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: pá 16. únor 2018, 14:47 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Já provozuju raid5 na Adaptecu 5805Z (je to hodně starej řadič, 10+ let ale pořád dobrej), mam to raid 5 z 4x4TB + 256GB Samsung 830 jako SSD caching. A ten 1 rebuild co jsem musel dělat taky problěhnul ok. Jelikož první co jsem po pádu jednoho z HDD udělal, ala ještě před rebuildem byl backup všech dat, tak jsem si s tim mohl pohrát a dal jsem tom utrochu záhul ala benchamrkoval jsem ho parchata v degradovanym stavu, během rebuildu, atd, nehnul brvou, rebuild trval 3 dny s přestávkama kdy byl komp off, protože je to nomal komp a používá se jen večer a na noc se vypínal.

Na integrovanym Intelu bych raid 5 nikdy nedělal. Jednak jsem slyšel že je dost sloě pokiud používáte počet HDD co potřebuje komplexníé přerozdělování stripů, ala třeba 4 disky slo, 3 a 5 ok, ale tam se zas užíráte o kapacitu. A pak absence HW cache tzn loaduje to RAM a jakákoliv nestabilita RAM = možná ztráta dat nedej bože celého pole. + to loaduje CPU protože to nemá vlastní CPU a pod. Kdepak, já řikam krom raidu 1 vždy kvalitní řadiče jinak raději soft raid.

Já mam tyhle řadiče 3, ještě jeden adaptec a pak jedne Highpoint, pobral jsem je léta páně někdy 2007/8 kdy nastal první boom SSD a byly tu takové hvězdy jako Core co mněly hrozné zápisové IO neměly cache a pod a ty jsem raidoval právě na těhlech řadičích a komenzoval jejich impotenci tou cache řadiče, atd.

Když přišly Sata3 SSD co byly už solidní dobré IO + všude TRIMM tak řadiče pčesedlaly na raid pole pro klasické HDD a tak pracujou ku spokojenosti dodnes, tyhle řadiče jsou nejspolehlivější HW co jsem kdy mněl, obvzláště ty od Adaptecu, kor se mi líbí že vydal nové FW zprovozňující nové features a neomezené velikosti disků a pod. To se o tom kusu od Highpointu řídi nedá nicméně rovněž stále jede a je spolehlivej, ale byl odsouzen do druhého kompu protože nepodporuje disky nad 2TB.


 Profil  
 Předmět: Re: Má smysl ještě dát dva disky do RAID
PříspěvekZaslal v: pá 16. únor 2018, 17:36 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. únor 2018
Nahoru
To co pises ma hlavu a patu, jenze to jsou vsechno duvody (ktery vidim ja) proc se na R5 vykaslat. Porad ta vec, ze existuje parita rozsypana po jinych discich a pred rebuildem si musis/mel bys udelat zalohu, nasledne premyslet o tom, jestli nahodou neskoci vysoky URE.... moc starosti a obav pro nekoho, kdo ma takovy pole "v produkci".

ad Intel FW Assisted RAID (df LSI radic, kde misto CPU a RAM onboard, se to smeruje primo na CPU a RAM, ale taky je to kus od kusu jinak) vs HW RAID:
Ano, RST na end-user desce, kde si nekdo spatla PC podle tajemneho klice "internet + QVL + penezenka", tak na to nemam odvahu ani ja. Prechazel jsem po dlouhe dobe z Cxxx desek na Z370 a to je ta "spatna zkusenost". RSTe v konfiguraci "podle knizky" (Cxxx + Xeon + ECC RDIMM) budu verit vzdycky, jelikoz me zatim nikdy nevysplouchla (at uz na WS, tak na serverech a ze mi jich za hlavou huci mraky).
Ne, doba kdy i pro domaci pouziti mel separatni HW radic s cache a BBMC smysl je pryc. Protoze s odchodem paritnich RAIDu doslo i na ztratu duvodu proc drzet pamet nazivu kdyz je server vypnuty. (mirror ani stripe nic takovyho extra nepotrebujou v pripade vypadku stavy). Serveru se brani vypnuti pri ztrate stavy zaloznim zdrojem. Cache pamet je pomala a ten HW XOR z roku nebrec (tzn, ten co by podporoval jeste RAID5) to taky nevytrhne, kdyz ho do zeme zabusi i ten nejlevnejsi Xeon a ECC RDIMM.
Pro koncaka muzu doporucit Storage Spaces - chci dat nekomu do ruky reseni, o kterym nebudu muset premejslet... a ne predavat PC se slovy "tady mas nahradni radic, opatruj ho jako oko v hlave" - ackoliv ty radice stoji do petistovky pouzity. Taky se mi nechce moc modlit, ze v pristich verzich Win budou mit jeste drivery. Coz se mi stalo ted u par HP (nebo to byl DELL? nevim, ted uz jsou kontejner) radicu, proste nejsou drivery pro Win10/Server2016...

_________________
Sharp MZ-821 Z-80@6MHz OC Yeah!, 64kB RAM!, 256kB RAMdisk!, 32kB VRAM!, 4 barvy pri 640x400! JapanUberPower!


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 25 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 4 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum