Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je po 10. prosinec 2018, 10:05

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 50 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další
Autor Zpráva
 Předmět: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: út 12. červen 2018, 16:01 
Nováček
Nováček

Založen: 11. červen 2006
Bydliště: Ricany/Praha/Severni Cechy
Nahoru
Ahoj,

mám desku Supermicro X10SRL-F s C612 chipsetem a v ní 4x Samsung 960 PRO 2TB v redukci do PCIe 3 4x. Problém je, že když ve Windows (Server 2016) vytvořím RAID 0 přes všechny 4 disky, v sekvenčním čtení/zápisu to nejde přes 4GB/s, což vypadá jako limitaci PCIE 4x. Každý z disků je ale připojen do svého PCIE 4x slotu, tudíž tím by to být nemělo. Navíc využívám sloty napojené přímo na CPU, ne přes DMI (viz přiložený obrázek s blokovým diagramem desky), tudíž ani tady by se žádný bottleneck neměl konat. Netušíte někdo jak toto troubleshootovat, nemůže to být nějakým nastavením v BIOSu?


//morke - přesun z disků


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: út 12. červen 2018, 19:16 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Co procesor, ma dost linek?
Neco dalsiho ve slotech mas?


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: út 12. červen 2018, 19:45 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
To bude disky ...

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: út 12. červen 2018, 21:10 
Nováček
Nováček

Založen: 11. červen 2006
Bydliště: Ricany/Praha/Severni Cechy
Nahoru
Tak po nejakem badani jsem v crystal disk marku zvysil pocet threadu a frontu, a jede to 8GB/5GB nicmene stale je to dost vzdalene teoretickym 3.5*4=14GB/s, samozrejme necekam ze to pojede 14, bude tam nejaka rezie, ale treba 11 by mohlo.

CPU ma 40 linek (XEON E5-2620v3) 4 disky sezerou 16, nic jineho tam pripojene neni

@python.p jak to myslis? jeden disk da 3.5/2


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: út 12. červen 2018, 21:44 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Problém může být IRST ...

Další jistota je nefungující GC - disk v tom RAIDu nebude v IDLE state. Nefungující TRIM. Podle mého to není / nebylo moudré rozhodnutí.

Intel disky by si s tím RAIDem poradili lépe.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: st 13. červen 2018, 17:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. listopad 2009
Bydliště: Most
Nahoru
Jenom trdlo může napsat, že je to disky :)

http://www.legitreviews.com/amds-free-nvme-raid-support-amd-x399-chipset-now-available_198347

Pošli foto, jak to máš zapojené...

V každém případě NVME RAID určitě haswell moc dobře neumí :) To umí normálně jen AMD X399 (nejlepší možnost), Intel X299

_________________
RIG ASRock X399M Taichi, Ryzen Threadrippper 2950X @ 16x až 4,4 GHz + SMT, RAM: GSkill Trident 32GB DDR4 3600MHz CL16, VGA: Nvidia TITAN V 12GB HBM2, SSD: M.2 Samsung 970 PRO 1TB NVME + M.2 Samsung 960 PRO 1TB NVME,CASE: Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered + 5x Noctua NF-A12x25 (Sterrox), EXT HDD: 8TB in Scythe Himuro box, Corsair Gaming K70 RGB RAPIDFIRE LED + Cherry MX SPEED, EIZO FS2735, Asus RT-AX88U, Harman Kardon HK980 + Bowers & Wilkins DM-602 S3....


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: st 13. červen 2018, 19:18 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Hlavně dávat jakékoliv SSD do raidu (a platí to i pro NVME) krom raid1 je kontraproduktivní, zvedá s jen sekvenční výkon kterého je stejně tuna. IO výkon se nezvedne ba většinou lehce sníží.


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: st 13. červen 2018, 22:59 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
michalos napsal:
Jenom trdlo může napsat, že je to disky :)


Ve vší úctě k tobě, nesouhlasím. :) A za trdlo se nepovažuji.

Viz: https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... tling-868/

V tom RAIDu to bude furt. Páč ten disk se nedostane do IDLE.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 08:17 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. listopad 2009
Bydliště: Most
Nahoru
python.p: Teď nějak nechápu, co jsi to postnul a proč jsi to postnul :)

Bavíme se o tom, že disky mají mít rychlost 14 GB/s čtení a 8 GB/s zápis. On se dostal max na 8GB/s a ty tu píšeš: to bude disky.

Dísky to není, což jsem ti dokázal obrázkem a recenzí, kde vidíš, že 4ks těhle disků normálně 14/8 dávají v RAIDu.

Tak kontraproduktivní to není, získá neskutečně rychlé diskové pole, IOPS cca zůstanou.

Máš starší platformu, ta na tohle prostě není připravena, ty rychlosti tam musí lítat hned v základu :)

_________________
RIG ASRock X399M Taichi, Ryzen Threadrippper 2950X @ 16x až 4,4 GHz + SMT, RAM: GSkill Trident 32GB DDR4 3600MHz CL16, VGA: Nvidia TITAN V 12GB HBM2, SSD: M.2 Samsung 970 PRO 1TB NVME + M.2 Samsung 960 PRO 1TB NVME,CASE: Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered + 5x Noctua NF-A12x25 (Sterrox), EXT HDD: 8TB in Scythe Himuro box, Corsair Gaming K70 RGB RAPIDFIRE LED + Cherry MX SPEED, EIZO FS2735, Asus RT-AX88U, Harman Kardon HK980 + Bowers & Wilkins DM-602 S3....


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 10:26 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Ty mi nerozumíš. Ty disky se přehřívají - 2TB ještě více.

Druhá věc je jak to testují, pokud doopravdy jenom 1MB a QD32. Tak to je velmi směšná zátěž.

Pokud jsou tyto disky v RAIDu a nemají upravená FW, tak pochybuji, že je řadič pustí do IDLE State. Potom to bude fungovat ze začátku, ale potom padnou rychlosti, viz odkaz co jsem ti poslal.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 10:36 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 04. květen 2014
Bydliště: Slovensko
Nahoru
Jasne, preto mu to nejde lebo sa mu prehrievaju disky. :D

Ty si fakt “expert”. Podla mna to nejde preto, lebo Haswell. Obcas je s tym problem aj na X299 a INTEL diskami.

_________________
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 11:14 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Měl jsi někdy ten disk v ruce? Víš jak se chová v zátěži? Viz. odkaz z pugetu, kde je to jasně popsané.

https://www.youtube.com/watch?v=d3GlInzvHr8

Takže bych si ten na tvém místě ty kecy schoval na koledu. Akorát se ztrapňuješ.

Ano Hasswel na tom má taky podíl, ale stále bych víc vsadil na problém s přehříváním. :)

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 11:35 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 04. květen 2014
Bydliště: Slovensko
Nahoru
Podla toho co citam je jasne kto sa strapnil/“ukazal”. :-D

Minimalne na zaciatku by mu to malo ist full speed ked su disky chladne ale nejak nejde, huh. Neviem co si chcel ukazat na tom videu co si prve nasiel. Tu mas nieco od obera ked si tie disky nevidel: https://pctuning.tyden.cz/hardware/disk ... m?start=10

V ruce aj v pc. :wink: A ty si uz niekedy videl nvme raid?

Viac sa mi nechce pisat. Python ti poradi 12 Arctic fanov urcite a problem sa vyriesi. Hf

_________________
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 11:50 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Má ta deska / řadič něco jako SSD Guard, kterým si vynutí timeout pro daný disk? Aby mohl jet GC, TRIM, atd...

To je otázka na tazatele, páč danou fošnu jsem fakt v ruce neměl.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 12:02 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 06. leden 2009
Bydliště: Cheb
Nahoru
Teď možná plácnu kravinu, ale když koukám na ten diagram, tak jsou tam PCI-E sloty. Ano jsou tam i dva x16 sloty. Je to generace 3.0. Ale v diagramu jsou x16 sloty jenom x8 rychlostní. Což znamená PCI-E x8 = Jednosměrná propustnost 8GB/s. Obousměrná 16GB/s, x4 je 4GB/s a obousměrně 8GB/s. Ano ty disky má zvlášť, ale není to tam nějak napojený, že prostě ta cesta nedá takovou rychlost jakou by to mělo mít a vlastně ani nemůže na téhle desce. Což je ano, špatná platforma obecně.

_________________
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 17:57 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. listopad 2009
Bydliště: Most
Nahoru
python.p - nepiš hovadiny :) Moc dobře víš, že jsem 960 prodal tuny a rozhodně se nepřehřívají :) Jsou úplně okay :) On má každý disk navíc v jednom slotu, takže uplně NO CHANCE :)

Je jasně, že když ho má nějaký vocásek pod 300TDP grafikou, tak se mu přehříva nebo zero airflow ve skríňi...

Je to tím Haswel-E xeonem a platformou, vůbec to nemá co dělat s teplotama disků..... Takovou blbost by to mohlo dělat po nějaké době provozu, ale ne při obyč testu :)

_________________
RIG ASRock X399M Taichi, Ryzen Threadrippper 2950X @ 16x až 4,4 GHz + SMT, RAM: GSkill Trident 32GB DDR4 3600MHz CL16, VGA: Nvidia TITAN V 12GB HBM2, SSD: M.2 Samsung 970 PRO 1TB NVME + M.2 Samsung 960 PRO 1TB NVME,CASE: Phanteks Enthoo Evolv mATX Tempered + 5x Noctua NF-A12x25 (Sterrox), EXT HDD: 8TB in Scythe Himuro box, Corsair Gaming K70 RGB RAPIDFIRE LED + Cherry MX SPEED, EIZO FS2735, Asus RT-AX88U, Harman Kardon HK980 + Bowers & Wilkins DM-602 S3....


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: čt 14. červen 2018, 21:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Takže Puget lže a to video podvrhl? Viděl si je? Vážně si myslíš, že mají potřebu lhát? Video je na 950 ano, ale 960ka to řeší omezením rychlosti, takže teplota je nižší ale stejně tak výkon.

Kolik lidí si hlídá teploty SSD? Kolik lidí řeší velikost cache TLC disků? Kolik lidí ví o revizích Kingston Savage? Kolik lidí ví, že první revize Adata SP920 byla stejná jako Crucial M500 a dal se tam dostat jejich FW? Kolik lidí ví, že KC400 se před zničením NAND zamkne a můžeš z něj tahat data 25 - 30MB/s? Kolik lidí ví, že Intel 320 spolu s M500 je stále nepřekonané SSD co se týka consumer segmentu.

Mám ti ukázat jak se 960 EVO / PRO přehřeje (respektive omezí se rychlost aby nelezla teplota nahoru) při běžném kopírování dat. Na APEXU, kdy bude SSD ofukováné ventilátorem na NH-C14? Zas tak moc k tomu není potřeba.

To že lidí si nehlídají teploty a neřeší to, protože "jim to stačí" neznamená, že tam ten problém není. Stejně jako to, že jim na 128GB EVO dojde cache.

Ano, může to být i tou platformou. To nepopírám, ale stejně tak to může být disky. Více můj dotaz na tazatele. Něco jiného je jeden disk a druhá věc jsou SSD v RAIDU.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: pá 15. červen 2018, 14:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
...postni uz ten svuj slibeny clanek...
(pokud uz je, pls dej odkaz, unikl mi a velmi me zajima). Tohle vecne (věčné aby nedošlo k zamene za věcné) debatovani je uz dost o nicem.

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: pá 15. červen 2018, 17:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Článek EVO vs Hyperx, nemá s tímhle nic společného. ;)

A taky bych už byl rád aby byl venku.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Pro každého tazatele -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html

Proč volit raději MLC SSD (dokud jsou) před TLC SSD -> http://bit.ly/2tnhOuqp


 Profil  
 Předmět: Re: 4xNVMe SSD v RAID0 pomalé
PříspěvekZaslal v: pá 15. červen 2018, 21:44 
Nováček
Nováček

Založen: 11. červen 2006
Bydliště: Ricany/Praha/Severni Cechy
Nahoru
Díky všem za názor, dnes jsem to celé rozebral a pomocí laserového teploměru měřil teplotu, při idle mají disky 37C, po cca 2min běhu ATTO benchmarku mají 57C, ale celkem rychle to spadlo zpět k cca 37C, měřeno v otevřené skříni, v zavřené to bude spíše horší. Výsledek přikládám, tentokrát to byl RAID0 (Striping ve windows) jen ze 3 disků. Na discích teď nic není, takže je nic nevytěžuje a každý test začínají z IDLE teploty.
Byť si nemyslím, že tento konkrétní problém s rychlostí v RAID0 je způsoben přehříváním disků, tak jsem překvapen jak se hřejí, nemyslím, že by se u mě ty disky v reálu nějak přehřály, pár LABových virtuálek je rozhodně nevytíží na 100%, spíš bude bottleneck CPU a RAM (Mám jen 128GB - kdyby měl někdo za dobrou cenu 4x32GB DDR4 ECC reg. tak koupím) ale chlazení preventivně pořeším. Grafika tam žádná není, stačí integrovaná.

Debata nad smysluplností tohohle setupu je samozřejmě na místě, v realu to takhle používat nebudu, ale když už se mi tady sešel ten hardware tak bych to rád zkusil a jen nerozumím tomu kde je bottleneck, když podle toho diagramu desky by tam nikde být neměl.


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 50 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.