Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 16. říjen 2019, 01:43

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: st 17. duben 2019, 20:18 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
provozuju dneska už muzejní Asus P5B Deluxe, v obou spodních PCIe slotech (tj. 1x x16 slot reálně s x4 a pak 1x x1 slot) mám superlevné PCIe x1 dvouportové SATA řadiče Axago PCES-SA.
k těmhle řadičům mám připojené interní disky, které hardwarovým přepínačem (Lian-Li BZ-H06) zapínám jen občas, když na ně potřebuju udělat zálohu disků běžících na onboard řadiči.

vtip je v tom, že tyhle srandařadiče fungují skvěle, podporují hotplug a ve Windows bez problému podporují "bezpečné odebrání". jenže výkonově to není nic moc a při plném zápřahu už třeba lehce poškubává zvuk, a hodilo by se místo nich mít jeden čtyřportový řadič - je už jedno jestli čtyřportový SATA nebo nějaký SAS, do kterého by se ty SATA disky připojily.
(osmiport by byl jedině lepší! :) )

nějaký tip na něco, co by fungovalo v prastarém PCIe 1.0, stálo rozumnou cenu, obešlo se bez nějakých overkill ovládacích utilit (nejlépe jen s nějakým nenápadným standardním driverem) a fungovalo to rockstable ve Windows 7, s výhledem na budoucí použití v nové sestavě (kde nejspíš budou Windows Server 2019 aka Windows 10 1809)?

připomínám, že mi absolutně nejde o použití v RAID poli, to na tom nejspíš nikdy nepoběží, naopak jde o čtyři nezávislé disky, u kterých je nejdůležitější bezproblémový hotplug.

díky :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: pá 19. duben 2019, 07:08 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
OK, skoro to vypadá že Adaptec 6805H by mohla být cesta :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: pá 19. duben 2019, 09:14 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Myslim že jsi si našel dobře. :)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: pá 19. duben 2019, 16:44 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
Myslim že jsi si našel dobře. :)

nojo, jenže kde to sehnat, v různých online shopech je po tom totálně vymeteno. má to nějakou alternativu nebo nástupce? koukám že existuje aktuální HBA 1100-8i ale tam si nejsem zrovna dvakrát jistej kompatibilitou s Gen1 PCIe...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 22. duben 2019, 18:54 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
PCI-E je vždy zpětně kompatibilní.


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 22. duben 2019, 18:59 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
PCI-E je vždy zpětně kompatibilní.

takže tohohle Adapteca doporučuješ taky? good.
je kromě 6805H a 1100-8i nějaký mezimodel nebo je to dohromady jedno a dá se vzít cokoliv na tenhle způsob?
a ještě - kdybych do toho chtěl připojit 8 disků, má význam mít řadiče dva a připojit to po čtyřech kvůli propustnosti sběrnice, nebo je to fuk a dá se na to navěsit úplně cokoliv, protože se PCIe 3.0 stejně nemá šanci saturovat? :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 22. duben 2019, 19:19 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Nevim, já jsem si poslední generaci řadičů neprojížděl a nestudoval, obvykle byla Areca známkou výkonu, Adaptec spolehlivosti, 3Ware se občas snažil, highpoint byl cheap, atd. Ale vesměs cokoliv na ten způsob bude fungovat obdobně.

Více řadičů do systému nedávej, nemá to benefit, limitem prostupnosti určitě nebude PCI-E ale samotnej řadič, nebo disky, jde o to co přijde jako dříve ale jsou to čísla tak velký že označovat je za "bottleneck" je trochu mimo.


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 6. květen 2019, 16:56 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
tak nakonec jsem pořídil Adaptec HBA 1000-8i, tak uvidíme jak to pojede.
dodané kabely vypadají dost srandovně, místo relativně tlustého SATA-SATA kabelu k tomu je jedna SAS->4xSATA "čtyřocasá kočka" se směšně tenkými žílami, až se mi skoro nechce věřit že to bude fungovat :lol:
je to koukám ale origo a běžně k dostání, takže nejspíš cajk https://www.softcom.cz/eshop/microsemi- ... 35761.html
test jakmile nahodím nové PC, tj. asi ve středu.
cpt. datahoarder out

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 6. květen 2019, 17:19 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Fugovat to bude tyhle kabely jsou kvalitou OK, jsou to kabely do serverů takže víš co, sám je používám roky a je to ok. Co je lepší? Kvalitní tenkej klabel s odstíněnim nebo cheap kabely zalitý v tlustym plastu co je velkej a tuhej....


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 6. květen 2019, 17:24 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
no jasně že to musí fungovat, jen mě to trošku překvapilo, je fakt že do fyzických serverů moc nefušuju, takže jsem neměl přehled jaký kabely tam teď vlastně frčí. ale mělo by to bejt v cajku. když to pojede podle mých představ, pořídím z ebaye ještě jedny kabely a nechám přes to jet co půjde :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: pá 10. květen 2019, 19:56 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
@DOC: řadič funguje asi hezky. hřeje to jako samo peklo, i když to nic moc nedělá, ale to je řešitelný.
horší je že to nevidí SMART těch disků a nevím proč.
nejsem to taky zaboha schopnej naučit "safe remove", ale s tím se nějak poprat dá (vypnout write cache a vypnutí dělat metodou ručního zamknutí Bitlockeru, pak v Disk Manageru dát disk do offline a pak se to jakžtakž gracefully dá vypnout).

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: so 11. květen 2019, 08:13 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Nevidí ten smart vůbec a nikdy? Já když se chci kouknout na smart disků na raid řadiči tak musim přes utilitu výrobce ve win, smart to nepropouští ale sám řadič jej vidí, tobě nevidí vůbec?


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: so 11. květen 2019, 09:08 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
jj. CDI nevidí nic, a maxView Storage Manager nevidí taky nic. zajímavý je, že řadič ty disky vidí jako RAW a prázdný - nevím jestli to má něco společnýho s tím, že jsou zabitlockerovaný, nebo jestli mám špatnej typ SAS->SATA kabelu, těžko říct.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: so 11. květen 2019, 10:28 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak kabelem to nebude určitě, něco jako vodič pro SMART neexistuje. Formátem by to taky nemělo bejt, to nedává smysl, spíš ňákej FW bug.


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: so 11. květen 2019, 14:10 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
koupil jsem to s firmwarem tuším 3.52, flashnul jsem poslední 4.50 a chová se to stejně. jedinej rozdíl je, že předtím se ten řadič ještě zobrazoval jako položka v UEFI desky a tuším že tam i byly vidět disky, teď už ne - ale na to asi celkem sere pes.

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: SAS řadič pro SATA disky?
PříspěvekZaslal v: po 13. květen 2019, 18:35 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
fajn, tak tudy cesta pro můj scénář asi fakt nevede. zkusil jsem rollback firmwaru na 3.52 a řadič se zase zjevil v UEFI, fajn. ale to je z jeho strany vše.
na supportu mi nebyli schopní vysvětlit, jakto že není vidět SMART.
a na dotaz, jak to mám naučit hotplug ve Windows mi rovnou řekli, že to nepodporujou a mám si pořídit hotplug enclosure.

no, tak jsem zase zapojil svoje superlevný Axago PCES-SA, předhodil jim aktuální drivery, a všechno funguje absolutně hladce na první dobrou - jak SMART, tak hotplug.

takže co bych se s tím mazal :) Adaptec půjde do světa. asi je na určitý scénáře dobrej, kor když má někdo hodně disků který chce mít v chodu, ale ne na můj scénář "občas za chodu zapni a pak zase vypni".

fláknu to do Bazaru, když to bude někdo chtít, je k mání :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 16 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.