Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 26. květen 2020, 22:45

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 10 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 14:26 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
Ahoj,
v práci máme jeden server, kde je raid 1 dvakrát a raid 10.

Raid1 pole0 je systém (2x300gb)
Raid1 pole1 jsou data1 (2x300gb)
Raid10 pole2 jsou data2

Nyní odešel jeden disk - pole1 bylo degradované, jenže se v tom tolik nevyznám (kolega co to měl na starost, odešel) a já si spletl disk a omylem vytáhl funkční disk. Výsledkem bylo degradované pole0 a pole1 (toho jsem si nevšiml).

Potřebovali jsme aby server běžel ale náhradní disk jsme neměli, tak jsem to nabootoval v tomto stavu a objednal disk. Běželo to tak dva dny (jen pípal řadič)

Až dnes jsem zjistil, že jsem odpojil disk který byl ve skutečnosti ok, když jsem ho tam vrátil, tak pole0 systém - byl offline (nešlo nabootovat) a pole1 bylo degradet.

V biosu řadiče jsem dal rescan disk a nyní už je u pole0 vidět oba disky, ale je degradované a já nevím co dál.

Potřebuji nejdřív zprovoznit pole0 systém a v další fázi bych vyměnil skutečně vadný disk v poli1

Řadič je Adaptec 5805

Díky


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 16:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Kdyz mas pole0 degradovane, nabootuj z nej jako predtim a pak dej rebuild.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 16:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Udělej zálohu všeho a pak něco rebuilduj, pro příště, to měl bejt první krok. 0 náhradních nebo zálohovacích disků je co? Nechat běžet server několik dní na zdegradovanym poli kde další 1 závadička může znamenat ztrátu dat je nehoráznej risk. Pojem "nebyl zrovna k dispozici mi přijde LOL", pokud nebyl na místě tak Alza nebo CZC určitě něco měli, něco co se mělo hned vzít a zálohovat všechny data před tím než budu fyzicky čachrovat se serverem kor když se v něm nevyznam a nebyl jsem ten kdo ho dával dohromady.

Pole by ti také nezdegradovalo při tom vytažení toho špatného disku pokud by jsi nenechal nabootovat OS (ala na pole by se neprovedly žádné zápisy), při onom vyndání disku jsi měl jít do biosu řadiče a kouknout se co jsi to vlastně vytahnul. No, pozdě bycha honit, teď udělej zálohu a pak udělej rebuild jak ti řekl zsdx.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 21:41 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
jj teď už jsem poučenej, co dělat příště, jen nevím jak udělat zálohu - běží tam vmware a v něm 3 virtuály...

Ještě zjistit jak se dělá ten rebuild...

Jo a ještě poznámka - ty disky co tam jsou tak to jsou velociraptory 10000 otáček sata 2.5 v rámečku (WD3000HLFS) a ty už nejsou k dispozici, tak jsme objednali disk wd 1TB gold - snad nebude problém ho do toho raidu dát k tomu 300gb disku


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: st 20. květen 2020, 22:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Rozdilna kapacita nevadi.
Rebuild spustis v obsluzne aplikaci nebo v BIOSu radice.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 01:06 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
j ale nějak to nemohu najít. Dle tohoto návodu (https://ask.adaptec.com/app/answers/detail/a_id/17082/~/how-to-rebuild-a-degraded-raid-array-on-a-sata-or-sas-raid-controller%3F) jsem zkusil dát u toho pole0 ctrl+s a objevilo se toto: https://ctrlv.cz/O0ja

Akorát jsem neudělal to Initialize Drives jak píšou v tom návodu...


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 14:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ten novej disk musíš napřed inicializovat a udělat z něj spare. V žádném případě ale neinicializuj ten starej, přišel by jsi o všechny data.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 14:39 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Tohle je docela "sranda" doufám, že tam jsou jen vaše data.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 16:10 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Když to tak ctu, tak by bylo lepsi si zavolat servisaka od výrobce serveru, zaplatit ho a radeji to nechat na nem.


 Profil  
 Předmět: Re: Degradované pole raid1
PříspěvekZaslal v: čt 21. květen 2020, 17:30 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 01. duben 2006
Bydliště: Liberec
Nahoru
Jj, jen naše data, říkáme tomu server ale je to normální tower, řadič je jak přídavná karta. Už jsem volal bývalému kolegovi, příští týden se na to kouknu. Stroj je zatím vypnutý.

Edit: taky mě napadlo že teoreticky kdybych ten disk co jsem omylem vytáhl, naformatoval, tak by se tvářil jako nový a pak se mohl vrátit do pole jako nový. Ale je to jen teorie...


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 10 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 7 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.