Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 6. prosinec 2019, 13:34

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 2736 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 137  další
Autor Zpráva
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 21:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
Jinak mě by spíše zajímal tento WD disk, ale na netu nemůžu najít žádné recenze:
Western Digital Caviar RE 3.5" 500GB WD5001ABYS
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10512007H1TZ1TUG0J


 Profil  
 Předmět: Re: Tichý vs. velký disk
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 21:50 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
Asi nepochopis v cem vse je vyhoda 10rpm disku.I kdyby mel sea sequential read/write 100MB/s porad bude vzdy pomalejsi.Rychlejsi start systemu,swapping,instalace programu,nacitani programu,proste rychly pritup k datum,to je Raptor.Me je uplne fuk,kolik Raptor stoji.Kdo kupuje Raptor neresi pomer cena/GB.Jinak nevim kolik topi tobe,me AAKS 750 30st a Raptor 33st.Jo i 5let zaruka potesi.3x vyssi MTBF proti beznym diskum taky.


 Profil  
 Předmět: Re: Tichý vs. velký disk
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
Asi nepochopis v cem vse je vyhoda 10rpm disku.I kdyby mel sea sequential read/write 100MB/s porad bude vzdy pomalejsi.Rychlejsi start systemu,swapping,instalace programu,nacitani programu,proste rychly pritup k datum,to je Raptor.Me je uplne fuk,kolik Raptor stoji.Kdo kupuje Raptor neresi pomer cena/GB.Jinak nevim kolik topi tobe,me AAKS 750 30st a Raptor 33st.Jo i 5let zaruka potesi.3x vyssi MTBF proti beznym diskum taky.


Já vím přesně o čm mluvíš, vím přesně co je to přístupová doba. Jen ti naznačuju, že přístupová doba není vše. Protože pak by si Raptor s průměrem 8ms proti SCSI Cheetahovi s 5ms ani neškrtnul. A vono je to naopak. Raptor je rychlejší, protože je optimalizován na pár jednotlivých přístupů, kdežto Cheetah je server-disk, a jeho výkon je optimalizovaný na velmi mnoho přístupů (uživatel+aplikací). Přístupová doba holt není vše. Jjinak mi napiš jak rychle ti startuje například OS, abychom všichni věděli, jak velká výhoda Raptor je :-D

Až nebudu vědět co s penězma, koupím si SAS Disk. Raptor je podle mě dost špatná cesta. Je to totiž kočkopes.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:10 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
Jak jsem vypsal,nejde jen o start sys....


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
Jak jsem vypsal,nejde jen o start sys....


Samozřejmě že nejde. Ale využiješ ho jen v případě čtení mnoha malých souborů poházených po disku nebo třeba databáze. Ale zase, když budeš data číst místo z HDD raději z RAM, můžeš Raptor zahodit, protože je neskutečně pomalý. Pak je to jenom o to, jaká data v té RAM máš.

Já jsem se nedávno o Raptory živě zajímal. Nejen že jsou drahé. Co mi vadilo je ten neskutečný hluk. A pokud je nakonec průměrný přínos do 10% za 4 násobnou cenu, a s obrovským hlukem, pak to pro mě význam nemá. Tím nechcu říct, že je Raptor apriori blbost, ale je to o prioritách. Mě rozhodně více prospěje investice například do RAM.


Naposledy upravil ElCondor dne út 25. prosinec 2007, 22:41, celkem upraveno 3x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:40 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
10% ceho?30% minimalne.Nekde az 50%.
Startup sys.Desitky procent.12MB/s versus 9MB v prumeru.Aplication loading 15-20% navic.Hry o dost vice.Instalace programu cca o 40% rychlejsi atd..
Citace:

Používám Raptora 150GB jako systémový disk. Nemůžu si ho vynachválit. Třaba ve hrách nahrání pozice je otázkou 2-4 sec (Oblivion, Gothic3) oproti kolegovi jen s diskem 7.200Ot/sec.. 10-20 sec. Na dost podobné konfiguraci.


Naposledy upravil godlike dne út 25. prosinec 2007, 22:50, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
10% ceho?30% minimalne.Nekde az 50%.


V čem? Jak se to měří? Myslíš v nějakém směšném teoretickém testu? A Kterém? Tom, co se skutečně nazývá systetický? Nebo nějaký, který si hraje na tzv. reálný? Nebo dokonce tu šaškárnu HD Tach?

Jediný "test", který mě zajímá je ten, jak rychle se ti spustí OS? Jak rychle se ti spustí program XYZ? Jak rychle se ti zkopíruje šložka ABC. atd... A tam na nějakých 30% můžeš s klidem zapomenout. Těch dosáhneš jen extrémních nebo teoretických případech.

Ale to už jsme odběhli od tématu

Já ẗvrdím, že 7200.10 ST3250410AS je rychlejší, tišší a chladnější disk než WD5000AAKS. Za tu cenu to je prostě skvělý kauf!
Tenhle 250GB disk s jednou plotnou, který technicky spadá spíše do řady 7200.11 se fakt vyvedl. (a to říkám i přesto, že dávám přednost řešením od WD)
Vážně zvažuju, že ten 5000AAKS nahradím jedním-dvěma ST3250410AS


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 22:57 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
MTBF:
ST3250410AS: 700 000 h
WD5000AAKS: 500 000 h :wink:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 23:02 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
A co jako?
Ja neresim 500GB AAKS.Proc vlastne brat 250GB za 1800kc kdyz za 2300kc jsou 500GB.

EDIT:
Covece ty ses nejakej kopirovac.Porad denne kopirujes data?Tak ted je jasny proc resis 80MB read/write u Sea.Nebo mas 100MB?


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 23:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
A co jako?
Ja neresim 500GB AAKS.Proc vlastne brat 250GB za 1800kc kdyz za 2300kc jsou 500GB.

EDIT:
Covece ty ses nejakej kopirovac.Porad denne kopirujes data?Tak ted je jasny proc resis 80MB read/write u Sea.Nebo mas 100MB?


Ne. 80MB read/write skutečně neřeším. Řeším to ticho. A když je k tomu ještě jen tak náhodou nepatrně nižší přístupová doba a vyšší read/write, tak je to super!

Za 2300,- 500GB mít nemůžu! WD stojí 2800,- a Seagate ještě víc! Takže ten rozdíl není tak propastný. A je to jenom o tom, kolik si za to ticho ochoten připlatit. (ještě jsem se nerozhod). jinak chápu, že když máš doma uřvance Raptora, tak je to hluk lhostejný! :wink:


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 23:33 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
Lze jej ztisit,to neni problem.Shrnuto,podtrzeno.Vyhodou Raptora je rychlejsi loading aplikaci,instalace aplikaci,celkova odezva Win.To je duvod,proc si lidi kupuji rychlej Raptor.Ne nejaky cteni/zapis.To je podruzne.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 23:44 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
Lze jej ztisit,to neni problem.Shrnuto,podtrzeno.Vyhodou Raptora je rychlejsi loading aplikaci,instalace aplikaci,celkova odezva Win.To je duvod,proc si lidi kupuji rychlej Raptor.Ne nejaky cteni/zapis.To je podruzne.


:-D Víš co. Demonstruji ti to raději sám, protož tobě to stále ještě nedochází :-D

Pojďme se podívat, jak se zrychlí práce, pokud si člověk pořídí Raptora, přímo na reálných aplikacích:

http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3061&p=9

Jak vidíš, v porovnání s AAKS je rozdíl 0,00hovno nic + 0,5% pro Raptora. Fakt skvělé. Super. No nekup to za tu cenu :-D


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: út 25. prosinec 2007, 23:50 
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Založen: 30. červen 2004
Nahoru
Mel si ho v PC? :wink: Kup si treba tri Sea do RADIdu 5 me je to fakt fuck.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: st 26. prosinec 2007, 08:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
godlike napsal:
Mel si ho v PC? :wink: Kup si treba tri Sea do RADIdu 5 me je to fakt fuck.


Jak jsem řekl. Jestli budu stavět RAID 1 pro datovou partition tak zaměrně třeba právě ze Seagate a Western Digital - různé řady i kapacity. Je to bezpečnější. :-D 3 stejné disky považuji za hovadinu a smysl to má jen na serverech.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 12:28 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 31. leden 2007
Bydliště: Roudnice nad Labem
Nahoru
Cau chci si do novyho pc koupit tajten disk Western Digital Caviar SE WD2500JS - 250GB SATA II nebo si mam radsi vybrat nakej jinej??? Kdyztak mi reknete jakej. Dik


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 12:34 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 11. únor 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
stale doporucim Samsung SpinPoint S250 HD250HJ, kdyz vyresis nejak vibrace, tak paradni, vykonny, tichy disk.

_________________
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 15:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
Lipsak napsal:
Cau chci si do novyho pc koupit tajten disk Western Digital Caviar SE WD2500JS - 250GB SATA II nebo si mam radsi vybrat nakej jinej??? Kdyztak mi reknete jakej. Dik


Pokud chceš přímo 250GB, tak nejlepší je Seagate ST3250410. Má jednu 250GB plotnu, takže je tichej, chladnej a slušně výkoný. Ostatní Seagate model jsou ale nic moc, takže pozor přesně na to číslo.

Jinak, pokud ti nejde přesně o 250GB, doporučil bych ti spíše Western Digital WD3200AAKS 320GB. Obecne mají disky WD asi nejlepší poměr ticha, teploty a výkonu. Ostatní disky jsou buď horké, hlučné nebo vibrují. Záleží pak na konkrétních modelech.

Jinak nejlepší poměr cena/gigabyte mají dnes 500GB disky.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 15:50 
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Založen: 04. leden 2006
Bydliště: Praha - Štěrboholy, Hloubětín
Nahoru
ElCondor napsal:
godlike napsal:
Mel si ho v PC? :wink: Kup si treba tri Sea do RADIdu 5 me je to fakt fuck.


Jak jsem řekl. Jestli budu stavět RAID 1 pro datovou partition tak zaměrně třeba právě ze Seagate a Western Digital - různé řady i kapacity. Je to bezpečnější. :-D 3 stejné disky považuji za hovadinu a smysl to má jen na serverech.



Looool, RAID 5 že je nahovno? RAID5 je ten nejefektivnější RAID vůbec. U RAID 0 je sice využito téměř 100%, ale kolabujou data, proto ho vynechám. RAID 1 - využití diskového prostoru jen z 50%, RAID 5 - Využití se procentuálně nedá vyjádřit, záleží na počtu disků - ale je to vkaždém případě minimálně 66% a víc... Data jsou v bezpečí, výkon stoupne a využít se to dá krásně i na desktopu.

Je mnohem větší pravděpodobnost, že ti klekne jeden ze dvou disků v RAID 0, než dva disky v RAID 5 (v případě tří-diskového řešení)...

Jo a nové raptory opravdu nejsou tak moc hlučné, slyšel jsi někdy raptora? A výkon můžu sám porovnat - ve srovnání s jedním 80GB WD AAKS je system na raptoru o dost svižnější. Subjetivně tak o 50%. Spouštění Ubuntu ve VMwaru též o dost rychlejší. Dokud nevyzkoušíš, nepochopíš. Osobně už spořím na systémák 36GB raptora.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 16:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. listopad 2007
Nahoru
h4__ napsal:
ElCondor napsal:
godlike napsal:
Mel si ho v PC? :wink: Kup si treba tri Sea do RADIdu 5 me je to fakt fuck.


Jak jsem řekl. Jestli budu stavět RAID 1 pro datovou partition tak zaměrně třeba právě ze Seagate a Western Digital - různé řady i kapacity. Je to bezpečnější. :-D 3 stejné disky považuji za hovadinu a smysl to má jen na serverech.



Looool, RAID 5 že je nahovno? RAID5 je ten nejefektivnější RAID vůbec. U RAID 0 je sice využito téměř 100%, ale kolabujou data, proto ho vynechám. RAID 1 - využití diskového prostoru jen z 50%, RAID 5 - Využití se procentuálně nedá vyjádřit, záleží na počtu disků - ale je to vkaždém případě minimálně 66% a víc... Data jsou v bezpečí, výkon stoupne a využít se to dá krásně i na desktopu.

Je mnohem větší pravděpodobnost, že ti klekne jeden ze dvou disků v RAID 0, než dva disky v RAID 5 (v případě tří-diskového řešení)...

Jo a nové raptory opravdu nejsou tak moc hlučné, slyšel jsi někdy raptora? A výkon můžu sám porovnat - ve srovnání s jedním 80GB WD AAKS je system na raptoru o dost svižnější. Subjetivně tak o 50%. Spouštění Ubuntu ve VMwaru též o dost rychlejší. Dokud nevyzkoušíš, nepochopíš. Osobně už spořím na systémák 36GB raptora.



WD 80GB AAKS neexistuje :-D , písmenka AA v názvu znamenají 160GB/plotnu. Nejnižší model je tedy WD1600AAJS 160GB, 8MB cache, 1 plotna. Ale jinak máš pravdu, male disky mají nízký výkon.

Raptora jsem slyšel, a je to fakt humus, záleží co zde pánové diskutující představují pod pojmem ticho. :wink:

Ano, RAID5 je nejefektivnější RAID, ale podle mě je RAID na doma vopruz :wink: Dávám přednost synchronizovanému zálohování přes rsync, což je ve výsledku to samé co RAID 1 co do spolehlivosti HDD, ale jinak mnohem bezpečnější než RAID. Průser RAIDu je v tom, že tě ochrání jen proti výpadku disku. Chyby filesystemu, viry, smazání omylem a mnoho dalších mají za následek katastrofu a RAID je ti pak stejně na hovno.

Taky bychRAID dělal doma spíše na různých discích různých výrobců a řad, abych minimalizoval riziko nepovedeného modelu v celé řadě. A Proto RAID 1, protože v RAID 5 by mohly různé disky snižovat výkon.


 Profil  
 Předmět:
PříspěvekZaslal v: ne 30. prosinec 2007, 16:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 15. březen 2007
Bydliště: Štúrovo, SR
Nahoru
Ehm, on povedal 3 disky rovnakeho typu. Preco je to hovadina ? Lebo v drvivej vacsine si pre RAID kupujes disky naraz a od jedneho predajcu. Co to znamena ? Ze su z jednej serie, jednej varky, proste je vacsia pravdepodobnost ze ak niektory z nich zlyha, tak ti zlyhaju vsetky.

A normalny pouzivatelovi bude Raptor naozaj zbytocny. Ze mi Windows startuju o 10 sekund viac ? No a ? Ze mi hra startuje o 5 sekund viac ? No a ? PC je zapnute cely den (tj 1 boot), hry u ktorych by bol badatelny rozdiel v nahravani sa nehras 5 minut.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 2736 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 137  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.