Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 13. červenec 2020, 19:27

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 65 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: st 1. září 2010, 20:34 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Zajímavé.
Zatím to budu řešit Triggerem na Wake Up (User Unlock) ve Windows Scheduleru, který zavolá "hdparm.exe -B 254 hda". Scheduler to volá na pozadí, takže to není ani na ploše a člověk to ani neuvidí. Při normálním spuštění to jen "problikne" a nevyžaduje žádnou interakci, takže nějaké zatěžování, nebo tak nehrozí.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: st 1. září 2010, 20:53 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
Spíš bych uvítal smart disků od seagate a samsung, jak si vedou jejich 2.5" bratříčci ..., kolik toho mají "nacvakáno" :) Jinak na mém (K)ubuntu je už defaultně od autorů nastavený, aby když je na NTb AC HDD neparkoval, tudíž na AC mě neparkuje a když jdu jednou za měsíc na baterku, tam ať si tu 100 udělá, aspoň "ušetřím" a 600 000 cyklů mu bude trvat dlouho ... Ale myslím si, že to věčné rozjíždění a zastavování motorku má asik větší spotřebu než kdyby jel non-stop :D

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: st 1. září 2010, 21:05 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Já mám ještě 2.5" disky SEAGATE Momentus 5400.6 500GB G-Force (ST9500325ASG), pak Hitachi 160G (teď nevím přesně jaký, odnesl jsem ho do práce v boxíku) a pak mám Western Digital Scorpio WD2500BEVS (WD2500BEVS-08VAT2). Měl jsem je ve 2 ThinkPadech co mám, a necvaká ani jeden.
Cvaká mi jen tenhle WD Scorpio Blue (WD2500BEVT-80A23)

Cvakání je prostě "móda" poslední doby, hon za šetřením.

Mne děsně irituje, jak mi spuštěný mini cvaká na stole, když například programuju na stolním PC.
To by mi z toho cvaklo ...


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: čt 2. září 2010, 05:27 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
No, kámoš má taky HDD, nwm jestli přesně hitachi, ale má ..., ikdyž mu HDD necvaká, tak už potichu naparkoval 45 000x ... Ale já ti nwm, kdyby se to kazilo co rok, tak ve statistikách není kazivot 3-5%, ale snad 40% ... :?

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: čt 2. září 2010, 08:04 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Hmm, to abych se podíval do smartu. Nevíš přesně, jaká položka to má být? A je ta položka vidět normálně ve smart položkách, které zobrazuje HDTUNE? Nechtěl bych zbytečně něco dalšího instalovat.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: čt 2. září 2010, 14:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
hledej to v jakémkoliv smartu pod "Load/Unload Cycle Count", pak napiš ... :)

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: čt 2. září 2010, 18:20 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Tak bohužel se mi na ThinkPadech nepovedlo zobrazit Smart položky, i když jsem odinstaloval Intel Rapid Matrix, který přístup k nim 3rd aplikacím znemožňuje. Nicméně jsem zjistil, že na tom WDC je nastaveno APM na 128 (zatím co cvakající WDC v mini má 96), Seagate v druhém ThinkPadu má nastaven APM taky na 128. Hitachi mám v práci a navíc v boxíku - vyndal jsem ho z toho jednoho TP. Cvakající WDC má nalítáno 2200 Load Cycles a to ho mám týden.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 20:14 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Protože firmware pro můj disk (zatím) není, řeším věc takto:
(Je to obecný návod, kdo je trochu zdatný, chápe princip a upraví si dle svého)

Stáhl jsem si hdparm pro Windows
http://hdparm-win32.dyndns.org/hdparm/
Líbí se mi, že hdparm.exe jen tak profrčí a ukončí se.

Ve Windows7 (pro Vista to asi bude podobné, v XP neznám možnosti scheduleru) jsem si v scheduleru nastavil jeden task:
- General: Název libovolný, ; Spustit i když uživatel není přihlášený (ale asi to je jedno)
- Triggers (2 kusy): 1) At system startup; 2) On an event - Parametry: Basic; Log: System; Source: Power-Troubleshotter; Event ID: 1
- Actions: Action: Start a program; Program/script: "C:\Program Files\hdparm\bin\hdparm.exe" i s uvozovkama; Add arguments (optional): "-B 254 hda" bez uvozovek

Uložit. Tento schedule zajistí, že se při startu, probuzení z hibernace, i probuzení ze sleepu spustí "hdparm -B 254 hda" který nastaví APM na hodnotu 254 (nebo vámi zvolenou), protože tato hodnota se při restartu, usnutí, hibernaci, atd. resetuje na tu "vadnou".
Celá akce probíhá na pozadí a na ploše neproblikne ani konzolové okno.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 20:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
primárně by mě zajímalo, jak hdparm funguje ..., kam uloží nastavení APM, že HDD se tak chová ..., jestli to dočastně vnutí do HDD, nebo po dobu, která je nastavena průběžně nutí pracovat HDD ... ?

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 20:39 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
JiH napsal:
Já mám ještě 2.5" disky SEAGATE Momentus 5400.6 500GB G-Force (ST9500325ASG), pak Hitachi 160G (teď nevím přesně jaký, odnesl jsem ho do práce v boxíku) a pak mám Western Digital Scorpio WD2500BEVS (WD2500BEVS-08VAT2). Měl jsem je ve 2 ThinkPadech co mám, a necvaká ani jeden.
Cvaká mi jen tenhle WD Scorpio Blue (WD2500BEVT-80A23)

Cvakání je prostě "móda" poslední doby, hon za šetřením.

Mne děsně irituje, jak mi spuštěný mini cvaká na stole, když například programuju na stolním PC.
To by mi z toho cvaklo ...


No, teď jsem si vzpoměl ..., ten HDD při parkování cvakat nemusí. Kámošova Toshiba(?) parkuje hlavičky tak, že to nejde slyšet ..., kdybych jsem se u něho náhodou nedíval na SMART, tak ani neví, že se mu HDD zachvilku uparkuje k smrti ..., takže bych se na smart toho necvakajícího Seagatu raději podíval, pak popř. napiš, kolik zaparkování za kolik hodin provozu udělal, díky.

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 20:46 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
hdparm stejně jako ostatní utility (smarthdd, quiethdd ..) nastaví v disku dočasně APM hodnotu, která drží do doby, než se disk reinicializuje (restarten, vypnutím, sleepem, hibernací ..) a načte si z firmwaru původní hodnotu. Nic víc to nedělá. hdparm ani neběží jako proces, ani nic jiného, jen se nastaví tu hodnotu a ukončí se, takže ani pracovat s diskem nemůže.
Na Seagate se mrknu, jen nevím momentálně jak, protože nějaká aplikace mi brání v přístupu čtení smart položek pomocí jiných aplikací.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 21:58 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Byl to boj, ale mám to. Smart ukazuje u toho Seagate Load/Unload hodnotu 97.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 22:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
Aha, takže jestli to chápu, tak nastavení APM se nastaví přímo v HDD jako dočasný "log", to se tam ukládá do cache, nebo kam ... ? No, QuietHDD běží neustále, ale asik spí po celou dobu, co uživatel nemění hodnoty, ne ? Jinak jak je to s tím hdparm, aby se spustil a zase vypl, na to potřebuji nějaký speciální program, nebo to umí přímo windows příkaz ?

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 22:33 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
QuietHDD, atd sice běží, ale právě proto, že při svém startu nastaví ty AAM a APM hodnoty. Pak je v trayi, kde má nějaké možnosti, ale klidně se může vypnout, nastavení AAM a APM zůstane (do té reinicializace disku). Je možné, že to dělá i nějak periodicky, nicméně já nejsem moc nadšený, když mi běží taková věc stále. Proto jsem hledal způsob, aby se APM jen nastavil - a to i po hibernaci, sleepu, kdy neprobíhá startup a nic mi neběželo dál.

Hodně ilustrativně - v disku je software podporující funkce - APM (kupříkladu, a dalších XX funkčností). Ten software zachází s hodnotami, na které je vyhrazené místo. Můžeme si to představit třeba jako prázdnou tabulku v "chipu" disku, ze které si ten software APM čte parametry. A při inicializaci disku Firmware naplní/nastaví tyto hodnoty. Třeba u mne na hodnotu 96. A když se spustí hdparam/quietHDD/smartHDD/..., tak neudělá nic jiného, než to samé, co firmware. Ty hodnoty v "tabulce" prostě nastaví na tu, kterou si zvolím a ten APM software s ní prostě pracuje dál. A ta tam zůstane dokud neproběhne nějaká inicializace disku která způsobí, že Firmware je zase nastaví na těch 96 a musíme to po něm opravit - změnit.

hdparm je jen command prompt utilitka - konzolová, která se spustí z příkazové řádky, nastaví ty hodnoty a zase skončí, sama. Nemá žádné grafické rozhraní. I QuietHDD má tu možnost, ale skončí čekáním na klávesu, což je nežádoucí. Z příkazové řádky se napíše "hdparm -B 254 hda" a ona jen problikne a skončí. Nic víc.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: so 4. září 2010, 23:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
Aha, tak to je OK, já jen, jestli to třeba nezůstává v RAM, nebo to nějak celou dobu nehlodá CPU ..., takže to by bylo OK, když to zůstane v disku.

Jen nechápu, jak jsi ten souštěcí skript vytvořil, z těch bodů jsem tak trochu mimo, mohl by jsi mi to prosímtě trochu více objasnit ? Díky :oops:

// Ono by vlastně stačilo udělat script, který se dá "Po spuštění", kde bude jenom "cesta/k souboru hdparm -B 180 hda", pokud se nepletu ... ? Windows se mi přihlašuje sám, takže to parkovat do té doby nebude, protože to pracuje a ten script ..., to by akorát problikl příkazový řádek, což mi nevadí ... Takže by to tak mohlo být ne ...? No, jdu to skusit :lol:

///Ok, tak to by bylo, ale mám tu jeden háček ..., pro tuto změnu musím mít admin.práva ..., ale jak to mám udělat, aby se ten script tak spouštěl ? Sice jde spustit jako správce, ale v kompatibilitě není, aby se spuštěl jako správce pokaždé ... :(

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: ne 5. září 2010, 10:59 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
No to je to co mi právě taky vadilo na Smartech, že žerou ram a cpu. I když to je téměř zanedbatelné, ale nemám to rád. Když se to dá vyžešit jinak.

Je to jak píšeš - "cesta/k souboru hdparm -B 180 hda".
Ale má to právě několik háčků.
1) problikne okno
2) bude to fungovat jen a jen při restartu windows. Nebude to funguvat při usnutí, nebo hibernaci
3) jak píšeš, ten script se pouští na Tebe

Proto jsem vymyslel ten postup přes Task Scheduler a tam jsem nastavil, aby se provedl vždy po obnovení usnutí/hibernace, i při startu. A taky se tam u toho Tasku dá nastavit uživatel, pod kterým se má spouštět, takže bys tam nastavil správce.


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: ne 5. září 2010, 11:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 02. listopad 2009
Bydliště: Chropyně (Zlínský kraj)
Nahoru
Jo, to vypadá suprově, jenže ... Přes ten tash asik Windows spuští více věcí, tudíž ho nebudu muset extra aktivovávat kvůli hdparm, že ? A kde ho ve windows 7 najdu ? :?

_________________
Z 99%
problému u PC vzniká mezi žídlí a klávesnicí, popř. myší !

 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: ne 5. září 2010, 11:44 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Start menu - a začít psát "Scheduler" on vyskočí jako první. Doufám, že v české verzi mu neříkají jinak.
Task Scheduler běží v podstatě stále. Je v něm víc věcí, ale ty jsem si dal pryč. Například se tam nacpe Google Update. Takže jsem si tam nechal jen hdparm:

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: ne 5. září 2010, 13:35 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. leden 2006
Bydliště: Praha
Nahoru
Zkusil bych napsat na podporu, takovéto aktualizace fw jsou často na dotaz, nikoliv volně dostupné.

_________________
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB


 Profil  
 Předmět: Re: Cvakání HDD - WDC blue, 640GB, 2.5"
PříspěvekZaslal v: ne 5. září 2010, 13:44 
Nováček
Nováček

Založen: 01. září 2010
Nahoru
Tam jsem psal. Podpora ASUS mi řekla, že to řeší s Taiwanem a že budu stejně muset poslat minibook do servisu a tu utilitu mi nespokytnou. A na posílání mini z Prahy do Ostravy pár dnů po koupi, na to jim kašlu.
A WD aktualizace FW na webu má volně, tak nechápu, proč ne i pro toto.
Jsou to prostě ******, co si budeme povídat.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 65 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.