Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 15. listopad 2019, 01:48

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: st 16. leden 2019, 19:09 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
Ahoj všichni mám takový dotaz týkající se raid konfigurace ( zrcadlení )

jeden znamej má počítač, ve kterým jsou nainstalované Win10 na 2 HDD discích. V okně disků přimo ve windows je vidět použité místo cca 105GB (widle + programy). Chtěl by tyto dva disky vyměnit za jeden SSD o velikosti 240 GB. Při použití Acronisu v automatickém režimu se ale ukázalo že disk je obsazený cca 580GB dat takže nešlo data překopírovat na 240GB SSD. Myslel jsem že se s tím Acronis nějak popere protože windows ukazují obsazených jen cca 105 GB dat na disku C. Tak jsem zkusil ruční režim, který podporuje přerozdělení podle kapacity použitých disků. V tomto řežimu Akronis provedl přesnou kopii disku na SSD. Obsazená kapacita byla skutečně oněch 105GB jak ukazovaly widle. Problém je že v biosu se disk pořád tváří jako RAID, přesto že jde o jeden jediný fyzický SSD disk. Myslel jsem že pak stačí přepnout v biosu režim z RAID na AHCI/SATA jenže počítač v tomto režimu prostě nenabootuje. Nabootuje normálně jen když zvolim zpátky režim RAID na SSD disku.

Tak se chci zeptat, jestli je potřeba nejdřív vypnout/zrušit raidové pole z těch původních dvou disků a teprve potom udělat nový klon disku přes Acronis nebo co udělat aby se z toho SSD raid disku stal klasický SATA/AHCI disk s operačním systémem windows nebo jestli to nechat plavat když to normálně funguje ? Popravdě s raidem mám minimum zkušeností a nechápu jak může raid fungovat na jediném disku, který není fyzicky rozdělený....

Jedná se o desku Asus P6TSE

\\ našel jsem akorát tohle, ale ještě jsem nezkoušel zda to funguje

_________________
"Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/


 Profil  
 Předmět: Re: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: st 16. leden 2019, 21:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
RAID1 na jednom disku muze bezet, akorat je degradovany.
Na te desce jsou disky spojeny uz v BIOSu nebo az ve Win?

Tak ci tak by melo jit naklonovat pouze C: a pak opravit BCD.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: st 16. leden 2019, 21:03 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
už v biosu, při bootovaní se tam na pár vteřin objeví nějaká konfigurační obrazovka pro raid.

Co přesně znamená degradovaný raid ? ten výraz neznám

\\ edit: tak postup z internetu opravdu fungoval bezchybně :thumbsup:

_________________
"Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/


 Profil  
 Předmět: Re: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: po 21. leden 2019, 09:04 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
Degradovany RAID znamena ze nebezi v plnej konfiguracii ale jeden alebo viac diskov chyba.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: po 21. leden 2019, 11:54 
Pokročilý
Pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Omicron Persei 8
Nahoru
nou napsal:
Degradovany RAID znamena ze nebezi v plnej konfiguracii ale jeden alebo viac diskov chyba.


to snad platí jen o systému, který je složený z více jak dvou disků. Když jsou v RAID jen dva a jeden odstraníš, tak to už přece nemůže být raid a taky takto se ten disk hlásil v systému ( jako non raid SSD ) přesto, že v biosu bylo vyžadováno zapnutí raid (kvůli bootování).

Důležité je že ten popis z internetu fungoval a disk teď bootuje jako AHCI. :)

_________________
"Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/


 Profil  
 Předmět: Re: RAID 1 na dvou HDD
PříspěvekZaslal v: čt 31. leden 2019, 19:27 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
i degradovaný RAID je pořád RAID, i kdyby byl složený z více disků a všechny až na jeden umřely, pořád to poběží (jen v takovém případě v závislosti na režimu RAID pravděpodobně na poli nebudou žádná čitelná data).
pro studium doporučuju soustředit se na kapitolu, která popisuje kolik disků v RAID poli může umřít, aniž by to znamenalo ztrátu dat. RAID1 je mezi RAID poli ještě tak trochu výjimka, protože vzhledem k prachsprostému mirroringu se dá vzít i jeden disk z RAID1 pole, zapojit ho jako non-RAID a stejně všechno bude fungovat - na rozdíl od jakéhokoli jiného RAID modu.
takže samozřejmě RAID1 pole jen s jedním diskem bude pořád RAID pole a navíc i nebudou dotčená data :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 6 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.