Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 14. listopad 2019, 15:04

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 39 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další
Autor Zpráva
 Předmět: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 13:58 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Ahojte. Prosim Vas o radu. Ako je to ohladne zapisu pri RAID 5 poli? Aktualne mam v RAID5 poli 3 HDD:

    1. WD1003FBYX-01Y7B0 (1TB, WD Black, 64MB cache)
    2. WD1003FBYX-01Y7B0 (1TB, WD Black, 64MB cache)
    3. WD1001FALS (1TB, WD Black, 32MB cache)

Donedavna som prve dva HDD pouzival v RAID0 poli a fungovali krasne, rychlost zapisu ak si dobre pamatam okolo 120MB/s) pocas celeho zapisu aj vacsieho suboru (>1GB). No zacal mierne blbnut - po case som zistil, ze pri cisteni PC som zle dotlacil na jednom HDD datovy kabel, a tak rychlost zapisu bola uz pri zapise suboroch >50MB nizka, okolo 4MB/s. Ale o to tu nejde.... Na zaklade tohto som sa rozhodol pre RAID5 pole, nakolko uz tieto HDD maju nejaky ten rok za sebou a tak chcem mat ochranu dat cez RAID5 pole.

Preto som cele pole prerobil na RAID5 a pouzil som volny HDD WD radu Black, ale s 32MB case. No sklamanim bolo to, ze ak zapisujem subor cca >400MB, tak pri cca 400MB sa zapis rapidne spomali. Zo zaciatku ide krasne cca 110MB/s ale potom nastane rapidne spomalenie, taky sek a zrazu ide zapis len cca 10MB/s. Myslel som si, ze to je tym tretim HDD, nakolko ma o polovicu mensiu cahe. No skusil som vybrat ten treti HDD z pola, ale sprava sa to rovnako. Aj som vymenil SATA kable, pre istotu, ci to moze byt nimi, ale stale nic. Pri dvoch HDD rychlost klesne na cca 6MB/s.

Je toto obmedzenie RAID5 pola? Alebo preco dochadza po zapise vacsich suboroch az k takemu prepadu rychlosti? RAID radic vyuzivam priamo na MB. MB je Gigabyte GA-P35-DQ6. V aplikacii som nastavil pre RAID5 Cache mode Write throungh.

Myslite si, ze by pomohlo kupit novy HDD WD1003FZEX a vymenit ho za ten treti? Dakujem Vam za vace rady a ochotu poradit.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 17:30 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
1. Používáš SW raid na P35, tím tvé pokusy asi klončí.
2. Write-trough cache je useless, ta totiž necachuje data pro zápis, používej write-back.
3. Pokud chceš RAID5 tzn komplexní raid na kterej je třeba výpočetní výkon a cache řadiče, tak si kup ňákej raid řadič, doporučuji ňákej starej adaptec cca 2007/8 éra, co maj bios upgrady pro podporu více jak 2TB disků. Jsou cheap a stále ok. Snaha stavět raid 5 na intelu a ještě historickym to fakt ne.

Co tam máš vlastně za OS? Mohlo by se totiž stát že používáš disky s 4K sektory se kterejma takhle starej řadič a firmware vůbec nepočítá, tehdy neexistovaly a jsou naformátovaný jako 512b disky, to mívá pro výkon zápisu katastrofální dopady.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 18:00 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Dakujem velmi pekne za odpoved.

Pouzivam Windows 10, ten je na SSD cez PCES-SH4 PCIe řadič 4/2x SATA 6G. Teraz som pozeral, tento radic podporuje len RAID 0, 1 a 10. Tak asi RAID5 nan nedam a aj tak nerozpozna 1TB disk.

Takze bud sa zmierit s pomalym zapisom na tomto rieseni, ktore mam, alebo skusit najst RAID kartu, ktoru mi radis?

A ako su na tom nove dosky od Gigabyte? Ci nikdy sa pri RAID5 nespoliehat na maticnu dosku?

Ohladne bodu dva, skusil som to dat na write-back, ale nemozem mat zapnuty write-cache buffer fushing - neviem co je lepsie. Pripajam screen nastavenia RADI5:

Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 18:06 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Este sa chcem specialne podakovat za ten write-back. Teraz som skusil prekopirovat 12GB subor a islo toovela lepsie. Zaciatok ako vzdy zacalo okolo 110MB/s a potom to kolisalo medzi 80-95MB/s, takze celkom super :)

A este otazka z prveho prispevku. Je potrebne nahradit ten 3. HDD? Alebo ho nechat tak ako je? Dakujem :)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 19:27 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Raid 5 z 2 disků je degradovaný pole. Degradovaná RAID5 má obecně pomalý zápis a máš tam nulový zálohování, tzn pokud máš 2 disky tak raid5 rozhodně ne. Osobně já raid 5 doporučuji od 4 disků i ty 3 mi přijde jako meh.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 20:00 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
pokud máš ještě jeden SATA port, tak můžeš jít cestou RAID10, ten je i na integrovaném SW RAID čipu pekelně rychlý. jen bys musel koupit ještě jeden disk...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 22:39 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
A přišel o kapacitu jednoho HDD, raid 10 je ble, ano jede dobře i na SW řadiči ale zde je potřeba investovat do něčeho trochu jiného než diskové pole (eghm 13 let stará Core2 platforma). Navíc ten raid 10 bude mnohem více trpět na to že disky co tam dává nejsou indentický.

K tazateli, co se týče raid řadičů já třeba používám letitej Adaptec 5805Z pro HW raid5 a jsem spokojenej, propustnost s 4x4TB Hitachi diskama cca 650MB/s čtení i zápis.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 7. duben 2019, 22:52 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
To mi je jasne, ze RAID5 s dvoma HDD je degradovany. Pri vypnutom PC som mu 3. HDD zobral - chcel som otestovat, ako pojde bez toho pomalsieho. Uz som ho opat pripojil - tiez pri vypnutom PC. Len som si narobil problemy. Prvy pokus obnovenia 3. HDD neprebehol uspesne. 2. HDD dalo do chyby a neviem preco. Tak som ho oznacil za normal a aj cely RAID a skustil nanovo obnovenie 3. HDD. To uz preslo v poriadku, ale niektore subory su chybne. A najviac ma stve poskodeny profil v Thunderbirde. Nenacitalo mi vsetky konta. A momentalne mi nechce premenovat cely adresar, kde mam postu na diskoch v RAID5 - vraj sa neda citat. Asi som ho nemal pouzivat pri obnove toho 3. HDD. Thunderbird uz nejak obnovim, len co s tym chybnym adresarom? Zmazat ho skusit zatial nechcem, zalohovany ho uz mam, aj ked chybny. Je nieco na obnovu? Kontrola RAIDu dopadla uspesne, tak neviem, moc sa mi nechce 1600GB dat zase zalohovat a sformatovat cely odiel. Viete prosim nieco poradit?
Som si myslel, ze RAID5 bude bezpecnejsi, ale mam akosi viac problemov ako s RAID0 :/ Paradox, ale no nevadi, aspon sa trosku poucim...

Ta RAID10 nevypada zle, len velmi volny port nemam, musel by som si zrusit jeden HDD a prisiel by som o dalsi 1TB z kapacity. Aj ked zase by som mall 100% zalohu a rychlost ako som mal doteraz na RAID0. Ale ako teraz pred chvilkou napisal DOC_ZENITH, asi nie je vhodne do neho kombonivat 3 druhy HDD - kedze by som musel kupit este jeden aj ked podobny ako su prve dva. Doporucujes mi teda radsej kupit novy radic Adaptec 5805Z? A na integrovane RAID sa nespoliehat ani na novych MB?

Dakujem Vam vsetkym za rady a cas :)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: po 8. duben 2019, 13:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 11. prosinec 2009
Nahoru
SW RAID5/6 je pouzitelny iba na Linuxe. Pouzivam uz par rokov a rychlost sekvecneho citania/zapisu je prakticky dvojnasobok jedneho disku.

Hm takze si zapisoval na RAID5 v degraded konfiguracii? A potom po pripojeni toho tretieho si spravil sync/resilvering? Pretoze po vytvoreni RAID5 sa musia zosynchronzivat paritne bloky na tych diskoch. Toto trva niekolko hodin pri TiB diskoch pricom kym neskonci tak vykon je deradovany. A ak vymenis disk predtym nez skonci resync tak moze a aj prislo k strate dat. Takze daj zbohom vsetkym datam co si na tom RAID5 poli mal.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: po 8. duben 2019, 16:58 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Nie, zase taku hlupost by som neurobil. Tak poporiadku:

1. Vytvoril som RAID5 asi pred vyse tyzdnom z tych 3 HDD ako som vypisal. Odiel naformatoval, RAID5 sa vytvoril.
2. Po vytvoreni som dal urobit aj overenie.
3. Postupne som tam pokopiroval vsetky data z povodneho RAID0 (to boli prve dva HDD)
4. Fugnoval RAID v pohode, bez chyb, len bol velmi pomaly zapis, ako som pisal v prvom prispevku.
5. Tak som chcel skusit, ci to brzdi ten 3. HDD. Pri funkcnom RAID5 som pri vypnutom PC odpojil 3. HDD a PC zapol.
6. RAISD5 bezal bez problemov v degraded mode a zistil som, ze zapis je taky isty pomaly.
7. Ten 3. HDD som potreboval na nieco skusit. Potom som z neho odstranil odiel, aby bol akoze bez odielu, takmer ako novy.
8. Pri stale funkcnom RAID5 aj ked v degraded mode som pri vypnutom PC vlozil 3. HDD
9. RAID radic zacal automaticky obnovovat 3. HDD.
10. RAID5 pole som pouzival, nakolko tam mam na nom plochu, stiahnute subory a aj postu - profil Thunderbird.
11. Pri cca 20% neviem presne mi vypisalo, ze je 2. HDD chybny a tym padom aj RAID5.
12. Oznacil som 2. HDD a aj RAID5 pole ako normal a spustil som opat obnovu RAID5 pola - vytvorenie 3. HDD. Postu som uz pre istotu vypol.
13. Prebehlo to v poriadku.
14. Zapol som postu a uz bol spominany problem. Dokonca aj posledne stiahnute video nechcelo prehrat.
15. Tak som skontrolovat RAID5 pole a kontrola presla bez chyby. Ale problem s postou pretrvava.

Neviem co sa mohlo stat. Myslim si, ze ten 3. HDD malo pekne obnovit. Mozno bola nejaka chybicka na 2. HDD alebo mohlo prist k istej strate dat pri zmene rezimu z Write-trough na write-back?
Vacsina dat ide uplne v pohode, RADI5 mam plny na 87% a zatial som ine nefunkcne data nespozoroval. Ako keby sa stratila len cast, ktora bola pouzivana a nezapisala sa uplne cela.

V praci mame na QNAP tiez RAID5 pole z 3 ks 4TB WD RED a tam jeden HDD vykazoval chyby, tak sa nahradil, RAID sa za prevadzky obnovil a funguje dalej. Dokonca sa vyberal za chodu QNAPu a prace s RAID polom. Preto som cakal, ze aj tento zvladne na chvilu vyber jedneho HDD.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: po 8. duben 2019, 17:52 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Tome obecně... takhle, pár informací pro tebe.

1. V době Core2 byl SW raid šmejd a krom raid1 nemá žádnej smysl. Problém je anvíc v tom že je zde velká šance že chcípne boar a k datům se pak bez jinýho podobnýho boardu z té doby nedostaneš. RIAD vytvořenej jednim řadičem neni čitelnej jinym řadičem pokud se nejdná o podobej produkt ze stejný doby. Pokoušet se o něco jako RAID5 na chipsetu je naprostá hovadina. Dnes se situace zlepšila ale ani tak se to nedoporučuje, protože SW raid je náchylnej na nestabilitu systému, ala nestabilní RAM nebo CPU? = corrupted data na poli.

2. HW raid řadiče s vlastnim CPU a RAM tenhle problém nemaj protože pracujou separé, nezatěžujou raidem (hlavně složitym typu 5) CPU a nestabilita zbytku systému je neovlivňuje. Rovněž jsou to obecně taky velice spolehlivý kusy HW.

3. Write-trough cache je useless. Write-trough pouze načíta nedávno čtený či zapisovaný data. Neslouží jako zápisovej buffer, tzn je velice safe, nemůžeš třeba výpadkem proudu ztratit data, ale zase nepřínáší skoro žádnej výkonnostní benefit (až na specifický situace).

4. Write-back cache se používá jako zápisovej buffer a zvedá výkon. Doporučuje se opět jen s HW řadiči se svou vlastní pamětí. V mission-critical systémech tyhle řadiče nesou navíc vlastní baterie které v nejhoršim udržej při výpadku proudu data pár hodin v RAM řadiče než se systém znovu nespustí, aby nedošlo k jejich ztrátě.

5. V dnešní době se SW raid stylu emulujem HW řadič na chipsetu skoro nepoužívá, max v raid1, občas v tom hybridnim režimu pro SSD caching, občas ňákej sebevrah si myslí že něco získá s raid 0, ale složitý raid jako 5/6 timhle způsobem je mrtvej. Pokud někdo dělá SW raid dělá se jako dynamickej disk z OS a celej raid je řízenej OS, ne biosem, ne řadičem. Jeho osud je ale opět v rukou stability onoho systému, furt ale lepší jak emulovanej raid na Intel ICH.

6. Já jsem si vybral Adaptec 5805Z, protože jsem ho levně viděl na bazaru, tak. Navíc je to za Z/Q verze tzn umí i SSD caching. Vybral jsem si ho proto že Adaptec má top SW podporu (dodatečné upgrady FW pro podporu novejch disků) + OS to už od win7 znaj nativně a nepotřebujou ani drivery. Mam tu ještě jeden záložní 5405 na kterej v nejhoršim pole rozjedu, je ze stejný řady a kompatibilní. Obecně jakejkoliv adaptec z 5400/5800 řady s aspoň 8 portama je dobrej bazarovej deal. Mam tu ještě Highpoint 3510 kterej ve svý době super výkon, ale 0 SW podpora z něj udělala dnes skoro useless věc nepodprující více jak 2TB disky. Pokud ho chceš a máš aspoň jeden PCI-E 4x či vyšší slot volnej kam ho zasunout, dám ti ho.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: po 8. duben 2019, 18:29 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Dakujem za vysvetlenie. Asi som sa mal na ten RAID5 uplne vykaslat a ostat na RAID0. Aj ked viem, ze ho vsetci odsudzuju, ale ja som to bral vzdy z tej strany, ze radsej kupim dva mensie disky (napr. 1x 1TB), a dam ich do RAID0 pola, ako jeden velky (napr. 2TB) a mat ho samostatne. Ak by odisiel jeden HDD, tak v prvej variante pridem o vsetky data, ale jeden disk mi ostane, kdes to pri druhej variante mi neostanu ani data a ani disk :)

Cache som teda radsej vratil na Write-trough - radsej budem mat zatial pomaly zapis, ako prichadzat o data.

Neviem teda, ci sa vratit k RAID0 na tych prvych dvoch HDD a teoreticky ten 3. HDD pouzit na vytvaranie zalohy.

Este taka otazka. Ak budem mat RAID kartu a na nej vytvoreny RAID5, tak pri prechode na iny PC (vymena dosky - upgrade PC) bude RAID5 prenosny? Ze ho len tak isto vyskladany z HDD prehodim do novej MB a bude hned plne funkcny?

Za tie RAID karty ti napisem spravu.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: po 8. duben 2019, 20:35 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
no, k RAID0 - jasně že ho všichni odsuzujou, protože úroveň ochrany je tam nula a riziko ztráty dat poměrně brutální.
na druhou stranu, pokud na něm nejsou data, na kterých záleží, je to velice efektivní cesta jak navýšit výkon storage.
takže bych to nehejtil za každou cenu :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 17:45 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Výkon navýší jen v sekvenčních operacíhc, ale tam kde jej 99% lidí (a i korporátů) nepotřebuje.

Tom - jakmile máš raid řadič na kartě tak ten má vlastní bios co nabíhá při postu a je přenosný na jiná PC, ten raid je založený na tom řadiči, nezávisle od zbytku PC.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 09:34 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
zauvazoval bych nad timto...
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=163&t=274143

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 11:31 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
On už si sehnal Adaptec 5805, což je lepší deal.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 11:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
jestli jej mel za petikilo, tak jo...

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: pá 12. duben 2019, 09:52 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Shaquille, takujem za tip. Ako pise DOC_ZENITH, zohnal som Adaptec 5805, dnes mi akurat prisiel. Kedze to islo dobierkou z CR, tak sa mi to predrazilo o 4€, celkovo ma stala karta 32,17€. Zajtra sa ju budem pokusat rozbehat, dnes zalohujem HDD, pre istotu ich aj kontrolujem, uz ked su samostatne.

Este sa chcem opytat na Vas nazor. Mam kdispozicii este jeden WD1001FALS (1TB, WD Black, 32MB cache). Dat ho spolu k tym trom HDD do RAID5 - vsetky 4 dokopy? Budem mat vacsie RAID5 pole zalohovane. A vykon uz aj tak bude jeden WD1001FALS trosku znizovat.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: pá 12. duben 2019, 14:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Zalezi na datech, pokud mas vetsi soubory, tak bude pri vice dischich cteni rychlejsi (cte z vice disku), ale zapis je pomalejsi (nutnost pocitat opravny kod pro vice disku).
Nejsem si jisty, jak pracuje radic s cashe disku. Nemyslim si, ze by byl vyrazny rozdil mezi 32/64MB disky, ale nejsem expert, DOC bude jiste vedet vice.

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: pá 12. duben 2019, 22:58 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
No uvidime, co poradi DOC_ZENITH. Ale ohladne pocitania opravneho kodu by nemuselo az tak zaberat pri viac HDD casu, ci? Ved aj tak bude len jeden opravny kod, len mozno z vacsieho objemu dat, kedze sektory budu rovnako velke na kazdom HDD, ale pri troch sa tam zmesti viac dat. A zase menej sektorov by mal zabrat jeden subor, kedze je deleny na 3 HDD, tak zase menej kontrolnych suctov bude musiet pocitat. Neviem ci je moja uvaha dobra a ci som to pochopitelne napisal :)

Akurat sa mi po dlhsom boji podarilo rozchodit Windows 10 na SDD disku, ktory bol cez RAID kartu pripojeny a boot bol na RAID0 2x320GB diskoch, ktore som zrusil, lebo pojdu cez novu RAID kartu. Skusal som vsetko mozne a nic, co by ho dokazalo vytvorit nanovo. Nakoniec som objavil skvelu pomocku a uz funguje :) Zajtra sa pustam do zalozenia Adaptec 5805. Uz len pockat na odpoved DOC_ZENITH, ze ci tam dam 4 HDD :)
Zatial vam vsetkym dakujem :)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 39 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.