Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je ne 17. listopad 2019, 16:21

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 39 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 11:43 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Hele ještě k tomu raidu5

Při založení nech uděat ten long build, nedělej ten fast může bejt chybovej. Počítej s tim že to bude trvat dlouho, u mejch 4x4TB to trvalo cca 2 dny, ne h24, ale postupně, založ to utilitou z OS ne z biosu ať nemusíš čekat a můžeš pc během toho používat.

Co se rebuildu/obnovy při chcíplym disku týče, tak to bude trvat ještě dýl, u mě cca 3 dny, ale během toho můžeš PC i samotné pole dál používat, bude slow (místo 400+MB/s cca 70) ale pojede to. Můžeš PC i vypínat a zapínat, rebuild bude po zapnutí pokračovat dál tam kde předtim skončil.

A ještě poslední bod, ničemu nevěř, pokud disk chcípne a pole bude degraded bez 1 disku ala stále funkční, napřes si všechny data zkopíruj jinam a pak udělej rebuild, jen pro jistotu kdyby se něco posralo. Mě vše proběhlo OK ale slyšel jsem hororové scénáře + i ten tvůj z toho intel SW raidu kde rebuild failnul a data byly poškozený.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 13:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Citace:
Akurat sa mi po dlhsom boji podarilo rozchodit Windows 10 na SDD disku, ktory bol cez RAID kartu pripojeny a boot bol na RAID0 2x320GB diskoch, ktore som zrusil, lebo pojdu cez novu RAID kartu. Skusal som vsetko mozne a nic, co by ho dokazalo vytvorit nanovo. Nakoniec som objavil skvelu pomocku a uz funguje :)


Kdyz vsechny ty radice uz system zna, tak prenos (ci vytvoreni noveho) startovaciho oddilu a BCD je otazka jednoho bootu z instalacky Win. Ale zvedavost mi veli se zeptat, co to bylo za 'skvelu pomocku'?


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 13:59 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Tak karta zalozena. Verziu FW mam:

Obrázek

Co som nasiel, tak posledna je 5.2.0 18948. Neviem, ci ho teda aktualizovat, alebo to nechat tak.

Ako prvy som vytboril RAID0, potom RAID5. Zatial vypada vsetko OK,RAID0 je funkcny, na RAID5 prebieha verifikácia. Nakonfiguroval som ich:

RAID0:
Obrázek

RAID5:
Obrázek

Je vhodne zapnut aj Power status a nechat vypinat HDD po napr. 30 minutach? Ked som ich mal na doske, tak si ich Windows vypinat. Tieto asi nebude mat moznost vypnut. Stripe size som nechal predvolenych 256K, je to tak spravne? Dalo sa aj viac nastavit (512K a 1024K).

Dakujem :)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 14:16 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
DOC_ZENITH: Nejak som si nevsimol, ze si pisal, hodilo to na druhu stranu. Vytvaral som ich v BIOSu, ale RAID0 mi hned neukazalo vo Windowse, tak som ho cez aplikaciu akoze uravil a uz bol vidiet. RAID5 zacalo verifikovat uz v BIOSe, ale po restarte v nom pokracovalo, aktualne mam 15%. Tento uz pekne vidim, ale este nevytvaram odiel, nech dokonci a potom budem pokracovat.
Budem teda pamatat, ze ked padne jeden HDD, tak aspon tie dolezite data zalohujem, popripade skusim vsetky a potom vymenim HDD - dakujem.

zsdx: Neviem potom co som robil zle, ale mne to cez instalacku nevedelo opravit. Tak som vyskusal HirenBootCd - posledna verzia pre USB a aj tam som s tym bojoval. Cez Lazesoft Windows Recovery mi to nepomohlo, ale nakoniec som tam nasiel EasyBCD a mal som to opravene behom par klikov.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 16:00 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Jo dobrý, asi je vše OK. Co se týče velikosti stripu, tak čím menší stripy tím náročnější je to pro řadič, ale také čím měnší stripy tím menší soubor může benefitovat z raidu (ala bude rozdělen), já obecně nasazuju co nejnišší stripy co ještě negativně neovlivňujou sekvenční výkon, v mém případě 64K.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 16:42 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Tak odporucas, aby som to prerobil na 64K? Zatial tam nemam data, takze kludne mozem. RAID5 ze jatial hotova na 44%, tak aj tu mozem prerusit.

A pouzivat vypinanie HDD?


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 16:55 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Já nikdy HDD nevypínám protože jim to škodí víc jak běžet v idlu. Předělat nebo ne, jak chceš, ono na tom zas tolik nesejde. To už je jen honění max výkonum, já jsem si to obenchmarkoval a ustálil jsem se na 64.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 17:01 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Dobre, tak ich vypinat nejdem :)
A na RAID0 som to skusil upravit na tych 64K. Akurat spustilo reconfiguring. Tak hadam to bude dobre :) Aj ked neviem, ci by nebolo rychlejsie ho dat zmazat a vytvorit nanovo .
Este raz dakujem velmi pekne za ochotu a rady.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 18:24 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Tak som RAIDy zmazal na nanovo vytvoril s 64K. Este posledna otazka. Odporucas po vytvoreni odielu urobit plne formatovanie?


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 20:17 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ne, to nemusíš, kor pokud se ten raid5 tvořil pomalu tak už se tim defakto zformátoval.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: so 13. duben 2019, 20:24 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Dobre, tak RAID5 nebudem, no tvori sa pomaly, akurat ma 9% :) A RAID0 ten urobilo rychlo, tak ten formatujem, tam mam akurat 50%.
Este raz, dakujem za vsetko, velmi si mi pomohol. ;)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 14. duben 2019, 03:39 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 05. listopad 2005
Bydliště: Nitra-SVK
Nahoru
Keď ešte experimentuješ (a máš na to ešte chuť), nechcel by si skúsiť RAID10 zložený z tých dvoch WD1003FBYX a zvyšných dvoch WD1001FALS? Zvýšil by si tým odolnosť poľa pri určitom zachovaní výkonu RAIDu0 (čo si budeme nahovárať, stávajúce disky už niečo odžité majú a podobný sekvenčný výkon bez problémov dosiahnem na ktoromkoľvek modernom 2TB/3TB HDD).
Práve to asi bolo prvou iniciatívou, prečo si asi premýšľal ísť do RAIDu5 (čo sa ukázalo viac menej ako dosť komplexné riešenie).

_________________
PC: Intel Core 2 Extreme QX6700@2,66Ghz ES Noctua NH-U12P + NF-F12 (500-800rpm) 1,1V - Asus P5B + (Noctua NC-U6) - A-Data DDR2 2x 2048MB 800Mhz CL6 + Kingston DDR2 2x 2048MB 800MHz CL6 - MSI R7750-PMD1GD5/OC V2 - Dell P2414H 24" (16:9) - SanDisk Extreme Pro SSD 240GB + 2x Toshiba DT01ACA300 3TB + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba DT01ACA200 2TB) + PCES-30 RAID1 (2x Toshiba E300 2TB) - Fractal Design Define XL R2 - Super Flower SF-550P14PE Golden King
Foto: Sony α850 + Minolta 7000 AF


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 14. duben 2019, 08:32 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
To už je teď plejtvání když má HW řadič na kterym pojede RAID5 fajn a rychle.

https://i.imgur.com/Vi8ORyc.jpg

Tohle je výkon mojeho pole. Omluvte ten rychlej start + zuby + ultra nízkou přístupovku, mam zapnutej SSD caching, ale sekvenčnky odpovídaj cca tomu jako kdybych to měl v raid10, spolehlivost by byla stejná + přišel bych o kapacitu 1 disku.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: ne 14. duben 2019, 12:27 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Ako RAID10 je isto bezpecnejsia, ale uz o dalsi 1TB nechcem prist. Doteraz som bol na RAID0 a bolo dobre. Teraz, uz ked su HDD starsie,tak im davam ochranu jedneho HDD. Verim, ze s tymto radicom uz bude RAID5 plne funkcne a ak nejaky ten HDD raz odide, tak jeho nahrada skonci uspesne - ale nejaku tu zalohu urobim.

Ked mi spravi verifikaciu, tak sem dam tiez vysledok z HD Tune. Teraz mam ale este len 16%, tak uvidime kedy skonci...

Ale citelne vidno, ked radic robi dve veci naraz. Vcera formatoval RAID0 a verifikoval RAID5. Ked som znizil prioritu na RAID5, tak sa formatovanie krasne rozbehlo :) Asi ho ta RAID5 poriadne zamestnava :)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: st 17. duben 2019, 20:52 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Tak konecne akurat mi skoncila verifikacia RAID5, tak pridavam testy pre citanie a zapis v HD Tune. Postupnost testou ide od spodku. Odiel este nebol vo Windowse vytvoreny. 3x som dal test na zapis, lebo mi robil zuby, ale nedocielil som, aby tam neboli. Neviem preco.

https://imgur.com/a/dCbJDKC

Este som sa chcel spytat, ze ci teda skusit aktualizovat FW, alebo nechat tak. Nikde som nenasiel popis rozdielu medzi verziou 18937 a 18948. Mam trosku pred tym respekt, lebo ak to neprejde, tak uz takuto kartu asi nezozeniem.

Dakujem vsetkym za pomoc, hlavne vsak velke dakujem patri pre DOC_ZENITH, ktory mi velmi pomohol.

Akurat zacinam plnit disky. Inak pri tom HD Tune a teste pre zapis na konci neskutocne rachotili tie HDD. WD Black je dost hlucny sam o sebe, no teraz ked idu 4 naraz, tak je to tohovy orchester :D


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: st 17. duben 2019, 21:52 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ty zuby v zápise nech bejt, je to jen teoretickej test a jak už vidíš z přístupovky dost se do něj sere cache řadiče, tvůj výkon je ve všech směrech zdá se OK.

Co se FW řadiče týče, řikal jsem ti ať ho flashneš jako první než začneš cokoliv dělat, ach jo, teď už to nech bejt, jediný na co ho budeš potřebovat je možná jednoho dne podpora velkejch disků. Nevim od jakýho FW to tam dali.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: čt 18. duben 2019, 19:07 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Viem, ze si mi to vravel, ale mam respekt pred tym flashnutim, nakolko druhu kartu by som uz asi takuto za celkom priatelnu cenu nezohnal. Ale tak na tychto HDD pojdem urcite dlho. A velky ciselny rozdiel medzi FW tam nebol, tak som ho nechal tak.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: pá 19. duben 2019, 09:25 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Každopádně jede ti to pěkně, tady vidíš jakej je rozdíl mezi tim horrorem zezačítku ala SW raidu na Intelu a kvalitnim raid řadičem.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID5 a pomaly zapis po cca 400MB
PříspěvekZaslal v: pá 19. duben 2019, 17:27 
Nováček
Nováček

Založen: 07. duben 2019
Nahoru
Ano, ide to krasne. Dnes doobeda som tam uz vsetky data nakopiroval. Z 4TB WD Red pri velkych suboroch to islo okolo 150 000kB/s. Z SSD disku to islo aj okolo 250 000kB/s a to na SSD mam aj Windows :) Takze to ide fakt krasne. Som ti velmi vdacny, ze si sa ma ujal a takto si mi poradil. Este raz velke DAKUJEM.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 39 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: luckerr a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.