Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 13. červenec 2020, 08:30

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napájení
PříspěvekZaslal v: st 1. duben 2020, 12:22 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 14. duben 2016
Nahoru
Nevite nekdo, jestli ohrozuje disky, kdyz HDDs v PC (board podporuje hotswap) odpojuji HDDs tak, ze zapinam/vypinam napajeni a datovy kabel zustava stale pripojeny? (Je to pro me nutnost - bezpecny boot bez bootmanageru, oddeleni operacnich systemu, odpojeni/zapojeni nekolika disku, fungujicich jako odkladiste jednou za cas dle potreby.

Napred jsem to mel zbastlene na privodnich kabelech napajeni, potom jsem si koupil v Cine SWITCH na 6 disku.

Vypadá takto:

Obrázek

Pozdeji jsem objevil mnohem SOFISTIKOVANEJSI A DRAZSI SWITCH, do ktereho vede nejen napajeni in/out, ale take 4 datove kabely SATA in/out a podle popisu (neumim DE, translatoroval jsem popis) prepina i datovou sbernici. Na vlastnim PCB prepinace je spousta ICs, takze to urcite dela "neco navic", nez pouhe odpojovani/pripojovani napajeni.

Sofistikovanejsi a drazsi switch:

Obrázek

Obrázek

Budto je to zbytecny nesmysl, nebo muze pri stalem pripojeni sbernice a zapinani/vypinani napajeni dochazet k hazardnim stavum, nebo je to nebezpecne z hlediska mozneho poskozeni radice MB, nebo HDD behem zapinani/vypinani hrozi pruraz nejakeho prechodu.

Tak nevim, nevim - pouzit ten switch napajeni, nebo jej zahodit a koupit ten druhy, ktery prepina jak napajeni, tak i datovou sbernici? To bych ale potreboval dva a to je se vsemi poplatky cca 5 kKc, coz se mi moc nelibi - nemluve o tom, ze by mi to na case sezralo dve pozice.


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: st 1. duben 2020, 15:18 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
provozuju už dlouhý a dlouhý roky první variantu v podobě Lian Li BZ-H06B a funguje to naprosto skvěle :)
ke druhé variantě - no, teoreticky by tam problém být neměl, SATA je sama o sobě hotplug, ale přijde mi to jako celkem zbytečný overkill...

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: st 1. duben 2020, 18:49 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 14. duben 2016
Nahoru
Ten Lian Li jsem neznal (dobrá zpráva, že Ti funguje bez problémů). Když jsem jej teď googlil, tak jsem našel pár zajímavostí. Li BZ-H06B existuje v několika modifikacích, nejběžnější je s neosazenými elyty, případně s dvěma:

Obrázek

Zato ale má na PCB 6 SMD ICs (nějaká obdoba uA7805, pověšená na 12V větvi?), které netuším, co tam mohou dělat. Jiné varianty mají osazeny elyty 2(!) a také existuje velmi podobný switch s názvem ORICO , který má také osazených 6 SMD ICs a 12 elytů.

Ten můj kousek má osazených 12 elytů 100uF a žádné ICs.

Asi bych to po Tvém příspěvku hodil za hlavu, ale vygooglil jsem také BOARD - LINK ZDE , na kterém (pokud jsem správně porozuměl přetranslátorované italštině) si pár lidí stěžuje, že 1) při zapnutí/vypnutí jednoho disku dochází ke krátkodobému vypnutí a následnému restartu jiného zapojeného HDD a že 2) Lian Li i Oriko opakovaně zapínají a odpojují připojené disky. Tematem 4 stránek threadu je pokus o napodobení původního přepínače (bastl) a problémy s tím spojené.

Celkově mi nepřišlo, že by se jednalo o diskusi profesionálních obvodářů (slušně řečeno) a nechápu, jak by mohla spouštět HDDs odpojená větev napájení, byť i osazená pomalým elytem 2,2G (tady přece nejde o nějakou nasuperponovanou špičku, ale o dostatek energie na roztočení motoru klasického disku). Na druhou stranu je to popis uživatelských zkušeností - byť i je někdo BFU, tak by neměl být neschopný pozorování - hluchý a slepý :-)

Jasně, za cca 14 dnů (po upgrade PC) to uvidím sám, ale chci se pro případ neúspěchu vyhnout opakované montáži/demontáži kablíků a další mechaniky, protože case je (a bude) fest natřískaný.


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: st 1. duben 2020, 19:20 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
mno, nevím co přesně je elyt, nejsem elektrikář :mrgreen: ale je možný že to dělali ve véce modifikacích. moje pokud si dobře pamatuju vypadá zezadu takhle a napájí se dvěma molexama.
Obrázek
co se týče spolehlivosti, za celou dobu co to provozuju jsem nenarazil na jedinej problém :)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: čt 2. duben 2020, 01:20 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 14. duben 2016
Nahoru
Tvůj switch má na sobě celkem 4 elyty (elektrolytické kondensátory), uvnitř máš dva PCB a na každém z nich je elyt na +12V a +5V větev + 6 neznámých SMD ICs (jeden na každý výstup). U toho mého výrobku (podíval jsem se na PCB zespoda) je pro každou pozici HDD dvojpřepínač, který zapíná/vypíná 12V a 5V, každý výstupní drát (6x 12V + 6x 5V) je ošetřený blokovacím/vyhlazovacím kondíkem proti zemi.

Můj switch neobsahuje žádné polovodiče. Každopádně moc díky za info, protože jsi mi ukázal rozdíl v zapojení.

To all (nejlépe pro obvodáře) - existují 3 typy přepínačů HDDs:

Typ 1 zapíná/vypíná napájení i datovou sběrnici pomocí elektroniky (přes Kč 2.000,-)
Typ 2 zapíná/vypíná pouze napájení polovodiči, ovládanými přepínačem (cca Kč 2.000,-)
Typ 3 zapíná/vypíná pouze napájení mechanickým přepínačem (cca Kč 600,-)

Na italském boardu (viz předchozí příspěvky) se zmiňují o problémech s vzájemným ovlivňováním jednotlivých pozic a dokonce o periodickým on/off HDDs (nechápu, jak by k tomu mohlo docházet), na rozdíl od zombuxe, který má dobrou zkušenost s typem 2.

Tak co mám sakra dělat? Vyhodit typ 3 a koupit za značný obolus zjevně nejlepší typ 1 (nutno 2x!), nebo zatnout zuby a risknout typ 3?


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: čt 2. duben 2020, 07:32 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
což co se týče vybavenosti kondíky, tohle vypadá docela robustně :mrgreen: https://www.amazon.de/Voll-Aluminium-Co ... ub-Schutzhülle-Schalter/dp/B074FXXBFK

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: čt 2. duben 2020, 09:31 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Obecně tohle nemá smysl hrotit, rozodně člověk nepotřebuje mechanizmus co by odpojoval datovou část, stačí power.

Co se poweru týče, je třeba mít na vědomí, že čím větší délka kabelů + počet disků na jednom 12V vodiči, tím větší proudový ztráty, (pokud na tom budou viset třeba 4 disky atak start jednoho z nich by je mohl shodit pokud 12V na jejich straně při jeho roztáčení poklesne příliš hluboko. Bojoval jsem s timhle u 1+m dlouhejch kabelů co jsem vedl mimo PC, jeden disk jsem na něm ještě držel ,dva už ne. Jak moc by přítomnost (a jak velkýho) kondíku v takovym obvodu pomohla je otázka.

Co se samotnýho hotswapu týče, zde problém nebude, jen si danné sata porty člověk musí v biosu nastavit jako Esatu nebo removable, aby disk šel "bezpečně odebrat z OS" před fyzicky vypnutim ,aby na něj bylo vše dopsaný z cache a člověk neriskoval ztrátu dat.


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: čt 2. duben 2020, 11:29 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
Co se samotnýho hotswapu týče, zde problém nebude, jen si danné sata porty člověk musí v biosu nastavit jako Esatu nebo removable, aby disk šel "bezpečně odebrat z OS" před fyzicky vypnutim ,aby na něj bylo vše dopsaný z cache a člověk neriskoval ztrátu dat.

ano, případně při tomhle počtu disků už možná i mít externí řadič kterej umí safely remove (moje superlevný Axago PCES-SA PCIe x1 s chipsetem ASMedia 106x fungujou skvěle a podpora max SATA 3Gbps plotnám stejně nevadí)

_________________
Obrázek
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Přepínání HDDs v PC pouze pomocí vypínání/zapínání napáj
PříspěvekZaslal v: so 4. duben 2020, 01:22 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 14. duben 2016
Nahoru
Switch má dva vstupy pro napájení, tak je zapojím oba - pro jistotu separátními vodiči přímo ze zdroje (mám s větším průřezem), na přívody napájení pověsím navíc filtrační elyty s velkou kapacitou a pro jistotu dám na každý výstup pro HDD blokovací kondík - keramiku 100k. No a potom to zapojím - uvidí se. Je fakt, že odpor přívodního kablíku (tenkého) ve "spolupráci" s kondíky by mohl mít teoreticky nevhodnou časovou konstantu RC, k tomu se může přidat přechodový odpor mechanikcých přepínačů - to mohlo dělat Talošům problémy.

Na ošetření problému s cache jsem zapomněl, to by se určitě ukázalo v nejméně vhodné chvíli (ctrl X > ctrl V).

Pánové díky, zkrátka nebudu posera :-)


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.