PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Jak zapojit tři Hardisky?
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=14&t=282199
Stránka 1 z 1

Autor:  Peter_King [ so 23. květen 2020, 07:51 ]
Předmět:  Jak zapojit tři Hardisky?

Zdravím.
Mám tuto desku:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA ... -rev-10#ov

Tento SSD Disk jako primární na kterém mám systém:
https://www.alza.cz/crucial-mx500-500gb ... 42.htm?o=1

Dále mám k dispozici tyto dva hardisky:
WD 10EZEX 1TB
https://cdn-reichelt.de/documents/daten ... TA_MAN.pdf
WD5000AACS 500GB
http://office.manualsonline.com/manuals ... 0aacs.html

Chtěl bych je mít zapojeny všechny a správně. Jak na to prosím?
Předem děkuji za rozumné komentáře.

Autor:  PET5 [ so 23. květen 2020, 08:04 ]
Předmět:  Re: Jak zapojit tři Hardisky?

Všechno to jsou SATA disky a takže je zapojíš do libovolného z šestice žlutých konektorů na základní desce. Pokud jsou disky formátovány a obsahují data, měly by být v systému viditelné ihned po spuštění. Pokud ne, musíš je přiřadit ve správci disků v operačním systému. Google ti najde podrobný postup.

Autor:  Peter_King [ so 23. květen 2020, 08:09 ]
Předmět:  Re: Jak zapojit tři Hardisky?

A musím Jumperovat nebo něco nastavovat v Biosu?

Protože když jsem zapojil k tomu SSD Disku ten starší Terovej tak to dost blblo, někdy nechtěli nastartovat Windowsy, jindy se mi zasekl PC musel jsem restartovat a zase nenaskočili windowsy dokud jsem ten Terovej odpojil. Ten Terovej jsem projel a je v pořádku.

Oba ty starší disky nemají ve zdířkách ani jeden Jumper zapojenej.

Autor:  PET5 [ so 23. květen 2020, 09:12 ]
Předmět:  Re: Jak zapojit tři Hardisky?

V biosu si zkontroluj, zda máš nastaveno primární bootování z ssd disku. Jumpery u disků nepropojuj. Pokud nepotřebuješ stará data z terového disku, bylo by dobré jej nově formátovat včetně vytvoření nové logické jednotky. Nebyl ten terový disk dříve používán jako systémový?

Autor:  Peter_King [ so 23. květen 2020, 09:49 ]
Předmět:  Re: Jak zapojit tři Hardisky?

Ano byl používán jako systémový. A při instalaci Windows, my ho stále vidí jako systémový i když na něm už systém nemám. To mohu změnit?
Mám Terový disk rozdělený na dva a tam kde bylo na něm C tak to jsem zformátoval. na D bych chtěl soubory zanechat.

Autor:  PET5 [ so 23. květen 2020, 10:05 ]
Předmět:  Re: Jak zapojit tři Hardisky?

Pomocí správy disků odstraň ten původní spouštěcí oddíl, kde byl operační systém a také můžeš odstranit speciální oddíl, který si na disku systém rezervoval. Volné místo po těchto oddílech si spojíš a nově jej připojíš jako klasický oddíl pro uložení dat. Na původní oddíl D sahat nebudeš, jen si musíš pohlídat, abys smazal ten správný (nejlépe podle velikosti, neboť písmena se mohou měnit).
Nejsem si zcela jistý, jestli ti správa disků umožní oby oddíly odstranit. Pokud ne, použiješ některou z volně dostupných utilit. které najdeš na webu. Jsou tam i návody v češtině.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/