Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je ne 7. březen 2021, 17:32

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: st 19. srpen 2020, 20:22 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Existuje ve w10 prikaz kterym bych zastavil pevne disky?
Jde to udelat tak, ze si v dialogu uspory energie nastavim zastaveni disku po 1 minute, ale je to takove hodne krkolomne. Chtel bych disky jednoduse zastavit poklikanim na ikonu a staly by do te doby dokud by k nim nic nepristupovalo, pri prvnim pristupu by se zacly tocit dokud bych je zas nevypnul.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: st 19. srpen 2020, 23:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Proc bys to vubec delal? Plotnove disky je lepsi nechat bezet a u SSD je to jedno.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: čt 20. srpen 2020, 06:41 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
killerek napsal:
Proc bys to vubec delal? Plotnove disky je lepsi nechat bezet a u SSD je to jedno.

Třeba je nechce poslouchat?:p

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: čt 20. srpen 2020, 15:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Jo, presne tak.
Nekdy uploaduju velke objemy dat, coz delam pres noc a vedle compu spim. Zbytek PC jede pri takovem nizkem zatizeni s vyplymi vetraky, a jedine co hluci jsou dva disky (v raidu). Ty pri tomhle vubec nepotrebuju, data pro upload si hodim na ssd, ktery samozrejme vypinat nebudu. Jinak disky nechavam bezet porad, proto mi zminene vypinani po nejake dobe pres rizeni spotreby prijde nahovno.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: čt 20. srpen 2020, 15:43 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
SW RAID? Tam bych hledal zakopanýho psa....

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: čt 20. srpen 2020, 20:29 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. srpen 2006
Nahoru
Já používám na manuální uspání disků utilitu hdparm. Původem je pro Linux, ale lze ji stáhnout i pro Windows (funkční i pod desítkama). Bližší popis třeba zde:
https://superuser.com/questions/857123/what-is-an-alternative-to-linux-utility-hdparm-on-windows-8

Program nemá žádné GUI, je to jen pár desítek kB velký exe soubor a já tím uspávám disk v hot-swap pozici, než s ním začnu manipulovat. Dávku mám v klasickém bat souboru s odkazem na plochu, tak, jak to chceš i ty. Pro příklad, já tam mám:

Kód:
hdparm -Y /dev/hdd


Je používáno linuxovské adresování zařízení, tvůj disk může být např. "hdb", je to dáno pozicí na sběrnici - písmena jednotek to nebere v potaz.

Jak si to poradí s RAIDem netuším.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: čt 20. srpen 2020, 22:22 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
python.p napsal:
SW RAID? Tam bych hledal zakopanýho psa....


Co ma spolecneho RAID s hlucnosti roztoceneho disku?
Mam 2 disky v RAID1, ale i pokud bych je nemel v RAIDU, hucely by prece stejne :-)


Dik za tip, utilitu hdparm vyzkousim.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 06:16 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
"bezpečně odebrat disk" (pro úplnou jistotu je dobré aby to podporoval i driver řadiče) a hardwarový switch, nazdar. používám takhle už hrubě přes dekádu a jsem naprosto spokojen, až do kompletní náhrady harddisků za SSD nechci jinak :)
konkrétně mám Lian Li BZ-H06B, ale bude jich víc.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 06:30 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Třeba to, že ten RAID1 stále porovnává jaké data má na jakém disku? Nebo třeba to, že on řídí co a jak se na ty disky zapisuje? Pokud bys je neměl v RAIDu, tak by se po delší době uspali nejspíš sami. Pokud bys měl dospělej řadič, tak bys mu to vnutil nastavením.

Ale protože jsme se za 2 dny nedozvěděli ani co máš za disky, tak je fakt těžké radit.

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 18:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Ale mi to uspani pomoci rizeni spotreby normalne funguje, jak jsem psal. Disky nic neporovnavaji apod. normalne se po ztadanem case prestanou tocit a pri pokusu o pristup zase roztoci. Ale vypinat disky pomoci tohoto je extremne krkolomne, nehlede k tomu, ze tu funkci musim zase vypnout, jinak mi disky usinaji kazdou chvili.

Disky mamTOSHIBA X300, a opet nechapu jaky ma typ disku vliv na zpusob jak ho zastavit.

Funkce "bezpecne odebrat disk" se mi u zadneho HDD vubec nenabizi.


Naposledy upravil termit256 dne pá 21. srpen 2020, 18:04, celkem upraveno 1x.

 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 18:03 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Třeba to, že každý disk má jinak nastavený FW? :wink:

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 18:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Vis vubec o cem mluvim?
Ja chci aby se PRESTAL TOCIT DISK.
Znas tedy nejaky zpusob jak to ve w10 udelat at uz mam RAID nebo ne, a at uz je to disk jakehokoliv typu ktery uznas za vhodne s jakykoliv FW ktery ti vyhovuje?
Nebo ti budu muset nakonec sdelit i cislo bot abych se nakonec dozvedel ze to neumis? :-)


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 21:10 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
pokud je nastavený RAID, tak žádná taková možnost neexistuje, to je dáno by design.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: pá 21. srpen 2020, 21:53 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
Vzdyt pisu ze pri nastaveni v rizeni spotreby to FUNGUJE a disky se po nastavene dobe bez pristupu zastavi.
Ja uz nevim jak bych to jinak napsal aby jste to pochopili.


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: so 22. srpen 2020, 00:23 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
termit256 napsal:
Vis vubec o cem mluvim?
Ja chci aby se PRESTAL TOCIT DISK.
Znas tedy nejaky zpusob jak to ve w10 udelat at uz mam RAID nebo ne, a at uz je to disk jakehokoliv typu ktery uznas za vhodne s jakykoliv FW ktery ti vyhovuje?
Nebo ti budu muset nakonec sdelit i cislo bot abych se nakonec dozvedel ze to neumis? :-)



Já to vím, ale ty ne. Vypni RAID a sleduj jak se ti krásně budou disky v nečinosti vypínat.

Podívej se třeba co znamená takové APM a zkus si je třeba nastavit přes všemi oblíbený CrystalDiskInfo...

Aby to nakonec nebylo jak s tím outlookem, jenom lenost a blbost. Nic víc...

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: so 22. srpen 2020, 06:59 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. leden 2005
Nahoru
To je jak u blbejch. Uz po ctvrte pisu ze vypinani disku v necinnosti mi funguje i s RAIDem.
Ja nevim jak uz to jinak napsat nez kapitalkami a cervenym pismem, mozny bych mohl dat jeste tucny font :-)


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: so 22. srpen 2020, 08:56 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 08. únor 2010
Nahoru
Seš linej jak vepř. Naprosto a dokonale. A ke všemu si myslíš, že se z tebe všichni poserou....

Kdybys nebyl linej, tak bys za pár dní co to tady řešíš a děláš ramena, dávno našel tohle: https://www.meinfach.net/revosleep/

_________________
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !


 Profil  
 Předmět: Re: Jak vypnout pevne disky?
PříspěvekZaslal v: po 24. srpen 2020, 08:01 
Začátečník
Začátečník

Založen: 04. duben 2017
Bydliště: Frýdek Místek
Nahoru
Tohle fórum je snad vyhledáváč s lidským rozhraním nebo co?!:D

_________________
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 18 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.