Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 8. březen 2021, 17:06

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 09:48 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2017
Bydliště: SK - Trnava
Nahoru
Zdravím, chcel by som dať dva 4TB disky WD RED Plus WD40EFRX do RAID 1 (mirroring) no nejak som sa zasekol. Pozeral som rozne návody na YT, čítal som manuál k doske ale nikde som nenašiel návod.
Cez windows to robiť nechcem.

Mám dosku ASUS Rog Strix X570-F Gaming (PC1 v popise) no v UEFI som našiel len položku: Sata Configuration - SATA mode - AHCI/RAID, keď prepnem na RAID nikde nemožem nájsť ako spojiť/inicializovať disky :)
Disky budú čisto len na dáta, systém je na SSD.

S UEFI nemám žiadne skúsenosti, rovnako s RAID-om, v tomto som úplný začiatočník :oops:
Dík za rady.

_________________
PC1:CPU: AMD Ryzen 9 5900X + NH-D14 MB: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming AM4 RAM: 64GB G.Skill GPU: MSI GTX 1080 OC PSU: Corsair HX750i CASE: Fractal Design Vector RS
PC2:CPU: Intel Xeon X5690 + CM 212+ MB: ASUS P6X58D-E LGA1366 RAM: 36GB HyperX DDR3 GPU: Sapphire TOXIC R9 270X PSU: Corsair TX850 V2 CASE: Cooler Master HAF 922


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 09:59 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Sice od jiné desky, ale ňák takhle?

https://download.gigabyte.us/FileList/M ... 0-raid.pdf


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 10:34 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2017
Bydliště: SK - Trnava
Nahoru
Tak nejak sa mi to podarilo, aj keď trochu inak ako bolo v tom návode. RAID 1 pole je vytvorené, no pole/disky už nevidím v PC, ani v správe diskov. Asi je niečo zle :-?

_________________
PC1:CPU: AMD Ryzen 9 5900X + NH-D14 MB: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming AM4 RAM: 64GB G.Skill GPU: MSI GTX 1080 OC PSU: Corsair HX750i CASE: Fractal Design Vector RS
PC2:CPU: Intel Xeon X5690 + CM 212+ MB: ASUS P6X58D-E LGA1366 RAM: 36GB HyperX DDR3 GPU: Sapphire TOXIC R9 270X PSU: Corsair TX850 V2 CASE: Cooler Master HAF 922


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 10:39 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
No to je, ve správci disků by pole mělo bejt vidět jako 1 disk a normálně by jsi na něm měl vytvořit novej oddíl. Jak je to ve správci zařízení, nejsou tam ňáký zařízení bez driverů? Je tam vidět pole nebo jednotlivý disky?


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 10:54 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Ano, nejprve je treba aktualizovat ovladac radice disku ze SATA na RAID verzi.


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 11:09 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2017
Bydliště: SK - Trnava
Nahoru
Ano problém bol v tom že som nejak zabudol nainštalovať ovládač a bol som v tom že je už nainštalovaný :bigups: Už to funguje ako má :)

Ale nejde mi do hlavy prečo vobec bol ovládač treba, veď RAID je cez UEFI, nie cez windows, windows by mal len vidieť jeden disk, nie ? :)

Len pre kontrolu či je všetko OK: V UEFI som nadstavil toto:

SATA Configuration - SATA Mode - RAID
BOOT - Launch CSM - Disabled
A toto je pole:


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
PC1:CPU: AMD Ryzen 9 5900X + NH-D14 MB: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming AM4 RAM: 64GB G.Skill GPU: MSI GTX 1080 OC PSU: Corsair HX750i CASE: Fractal Design Vector RS
PC2:CPU: Intel Xeon X5690 + CM 212+ MB: ASUS P6X58D-E LGA1366 RAM: 36GB HyperX DDR3 GPU: Sapphire TOXIC R9 270X PSU: Corsair TX850 V2 CASE: Cooler Master HAF 922


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: st 9. prosinec 2020, 11:17 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
Windows potřebujou ovladač proto, aby uměly pracovat s RAID řadičem. tady jsi sice vytvořil RAID v UEFI, ale ve skutečnosti to je úplně stejné jako když se v dobách před UEFI vytvářel RAID v BIOSu řadiče.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: čt 10. prosinec 2020, 20:46 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2017
Bydliště: SK - Trnava
Nahoru
Už chápem, dík :)
Ešte jedna otázka - momentálne mám na doske beta BIOS pre ryzen 5000, ak budem v budúcnosti flashovať bios za novší, nebude to mať vplyv na pole ?

_________________
PC1:CPU: AMD Ryzen 9 5900X + NH-D14 MB: ASUS ROG STRIX X570-F Gaming AM4 RAM: 64GB G.Skill GPU: MSI GTX 1080 OC PSU: Corsair HX750i CASE: Fractal Design Vector RS
PC2:CPU: Intel Xeon X5690 + CM 212+ MB: ASUS P6X58D-E LGA1366 RAM: 36GB HyperX DDR3 GPU: Sapphire TOXIC R9 270X PSU: Corsair TX850 V2 CASE: Cooler Master HAF 922


 Profil  
 Předmět: Re: RAID1 - ako na to
PříspěvekZaslal v: čt 10. prosinec 2020, 22:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Nebude, jsou tam oblasti, ktere se pri fleshi neprepisuji.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.