PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=141&t=285043
Stránka 1 z 1

Autor:  Zdenekbak [ ne 25. říjen 2020, 20:10 ]
Předmět:  A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Ahoj,

s nadšením jsem si po dlouhé době sestavil nový PC, vše šlape, ale mám menší problém s klávesnicí připojenou do USB 2.0 portu. Klávesnice má při psaní záseky (lagy), někdy vynechá znaky a někdy se zasekne na znaku a napíše ho třeba 10x.. Myš má taky mikro záseky. Na desce je 4x USB 2.0 HUB, v jiných USB 3.x portech to nedělá (každý je zvlášť - žádný HUB). Když připojím bezdrátový set myš+klávesnice, tak je to ještě horší. Naopak fleshky fungují v pohodě. Nestekal se někdo s podobným problémem? Nechci připojovat klávesnici a myš do 3.0 portů.. Díky.

P.S: Ovladače a bios jsou nejnovější.

EDIT: Zkoušel jsem bezdrátový set připojit do jednoho z USB 3.0 portů a zde je problém se vzdáleností na jakou set funguje.. pokud dám myš/klávesici metr od PC, tak spojení vypadává se seká se.. V USB 2.0 na předním panelu je vše bez problému..

Sestava:
Gigabyte Aorus Elite A520
AMD Ryzen 5 3600
Patriot Viper 4 2x 8GB
AMD HD5850
Kingstone A2000 NVMe 250GB
500 W

Autor:  Bolito [ út 10. listopad 2020, 12:00 ]
Předmět:  Re: A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Zdar, měl sem ten samý problém, akorát na desce GA B550 Aorus Pro.
Stěžuje si víc lidí, na redditu je na to celý vlákno: https://old.reddit.com/r/gigabyte/comme ... us_pro_ac/
U mne vypozorované chování:
- lagují jen "horní" 4 USB 2.0 porty. V dalších dvou USB 2.0 portech o řadu níž (vedle HDMI) je to ok.
- kb laguje bez ohledu na to, zda je připojená vedle myš. Při odpojené myši to laguje méně častěji.
- laguje to zřejmě na všech biosech - zkoušen F1, F10, F11d. V samotném biosu jsem se ale s žádnými lagy nesetkal (např. při zadávání znaků v Q-flash)
- klávesnice Dell KB212-B nelaguje. Klávesnice hp KU-1156 laguje (na jiných počítačích bezproblémů)
- lagují W10 UEFI. Ze zvědavosti vyzkoušeno Lubuntu (MBR) - tam nic nelaguje. Podezření na UEFI ovladač USB (blob), nebo něco v komunikaci W10 s UEFI.

Lagování přestalo po zapnutí ErP v biosu.
(https://forum.gigabyte.us/thread/10297/ ... otherboard)

Autor:  Zdenekbak [ út 10. listopad 2020, 12:18 ]
Předmět:  Re: A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Díky! Vlákna si pročtu.
Ano, zkoušel jsem bootnout live distro Ubuntu a zde klávesnice bez problému ve všech portech. Zatím jsem zkoušel jen dvě klávesnice (drát obyč C-tech a bezdrát Microsoft Wireless Desktop 900) a obě lagují. Problém je hlavně ve 4x USB 2.0 portech, které jsou dle manuálu na desce zapojeny jako hub. Psal jsem na ofiko support Gigabyte, ale jejich odpovědi jsou s prominutím z p*dele. Mám kontaktovat prodejce a že když to v Linuxu nedělá, tak je asi něco s ovladači ve Woknech.. žádná snaha z jejich strany to řešit.
Díky moc za odpověď, projdu ty fóra dám vědět, zda něco zabralo.

Autor:  Wili123 [ pá 13. listopad 2020, 22:56 ]
Předmět:  Re: A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Mal som uplne rovnaky problem (b550 aorus pro v2) skusal som vsetko mozne a nic nepomahalo len napojit periferie do usb3.0. Par tyzdnov som takto fungoval ale takto to fungovat nema a neni to normalne a aj ked sa mi do toho fakt nechcelo dal som dosku na reklamaciu... som zvedavy ako dopadne.

Autor:  Zdenekbak [ ne 15. listopad 2020, 00:04 ]
Předmět:  Re: A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Tak dej vědět, jak jsi dopadl. Přemýšlím zda taky reklamovat, ale nechce se mi do toho. Jinak zkoušel jsem vše možné na základě toho, co jsem se na odkazovanýnch fórech dočetl, bohužel bez výsledku. Psal jsem již několikátý, tentokrát nasraný email na podporu Gigabyte, ale nedělám si velké naděje na nějakou konstruktivní odpověď..

Autor:  Zdenekbak [ po 30. listopad 2020, 20:29 ]
Předmět:  Re: A520 Aorus Elite - USB 2.0 lagy klávesnice

Gigabyte právě vydal novou verzi BIOSu F11k, která jak píše: „Improve connection stability for USB 2.0 ports of USB hub“ a mohu potvrdit, že to funguje! Konečně! Žádné lagy. Bezdrátová klávesnice a myš však stále fungují jen na krátkou vzdálenost (asi 1,5 metru), takže stále existuje prostor pro zlepšení. Mrkněte, zda není nový BIOS i pro B550. Snad to někomu pomůže.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/