Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je pá 5. březen 2021, 17:47

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 48 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další
Autor Zpráva
 Předmět: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: ne 28. červenec 2019, 23:57 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Zdravím,
prosil bych o radu zdejší HW mistry o radu s následujícími problémy, které se mi vyskytli po upgradu mého PC.

Přecházel jsem z i5 6500 sestavy na již zmíněný Ryzen 5 3600 s deskou Asus Crosshair Hero VI.
Update biosu přes USB proběhl bez problému, instalace windows a ovladačů taktéž. Poté jsem hrál již nějaké hry jako Zaklínač 3 nebo Sekiro a zkoušel i streamování cca dvou hodinek a vše také OK.

Ale již párkrát se mi stalo že když jsem byl mimo PC resetoval se mi. Netušil jsem proč a jednou když jsem koukal na filmík, tak mi vyskočila modrá smrt s názvem "DRIVER OVERRAN STACK BUFFER"
Tak jsem googlil a zkoušel přes cmd "scannow" nebo "chkdsk" či také diagnostiku pamětí a vše naprosto v pořádku, tak jsem udělal ještě jednou čistou instalaci windows a od té doby se mi objevila modrá smrt jednou ale nyní s názvem "KERNEL SECURITY CHECK FAILURE". Tak netuším jestli první BSOD problém vyřešen a druhý teda objeven, ale opět přes zmíněné utilitky jsem testoval a nic špatného. Jediné co mě tedy napadá je že všude píšou že je dobré mít nainstalovaný nejnovější update windows na verzi 1903, tu ale nemám a i po manuální snaze ho nainstalovat se mi ukáže následující chyba: https://support.microsoft.com/en-us/hel ... versions-o.

Přitom Intel RST na AMD chipsetu nejde a opět jsem googlil a jediné co jsem se dočetl bylo, že mám nainstalovat RAID ovladače od AMD, což jsem samozřejmě udělal (AMD chipset drivery atd mám jinak nainstalované). Tak netuším co dál, při hraní se mi zatím BSOD naštěstí neobjevil.

Má sestava je jinak:

Motherboard: ASUS CROSSHAIR VI HERO (X370)

PSU: Cooler Master G650M

GPU: MSI GTX 970 GAMING 4G

CPU: Ryzen 5 3600 + Noctua NH-U9B SE2

RAM: Kingston HyperX 16GB DDR4 2133Mhz

Sound Card: Creative Sound Blaster-Z

Storage: SSD: Kingston 120GB, (32/7200) Seagate Barracuda 2TB (64/7200)

Budu velice vděčný za veškeré nápady či rady co s tím.
Děkuji mnohokrát :)

PS: Ještě je taky divné že se svým zmíněným chladičem se mi v IDLE pohybují teploty mezi 45-60 stupni, skáče to jak kdyby to bylo nemocné a v loadu jdu na 70 stupňů. Stejné teploty byly se stock chladičem, jako kdyby nebyl žádný rozdíl ale co jsem četl, tak tento problém má spoustu lidí, přitom chladič mi ani nepřijde tak horký.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 00:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak si na jinem PC na flasku udelej instalacku poslední verze Win 10 a nemusi to pak updatovat. Třeba ti to pomuze.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 04:41 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. leden 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Promin že to říkám ale ty paměti jsou hrozně pomalé 2133Mhz ?? to chce minimálně 3000Mhz procesor jede zbytečně pomaleji než by mohl jet ryzenu chutnají vyšší frekvence a netuším jak je to s deskami X370 ale raději by bylo lepší spíš něco jako B450 nebo X470 X370 se mi zdá moc stará vím že má podporu ale i tak ale je to jenom MŮJ názor.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 07:36 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 23. květen 2007
Bydliště: Hradec Králové
Nahoru
Stáhni si MemTest86 (https://www.memtest86.com), udělej s ním bootovací flashku (je na to u toho utilita).
Pak z ní spusť a nech projet, nejlépe několikrát za sebou všechny testy (v téhle free verzi jsou 4 opakování, tak celé víckrát).
Pokud to kdykoli během testů vyhodí nějakou chybu, může to ukazovat na nějakou chybu/nekompatibilitu pamětí.
(Předpokládám, že jsi zatím dělal ten vestavěný test z Windows 10).

Případně můžeš zkusit ve Windows 10 MemTest64 (https://www.techpowerup.com/memtest64).
V nějaké prvotní fázi může vypadnout, že se nedostal do oblasti paměti kam potřeboval, to je normální, pustit ho znovu.
Pokud bude detekovat špatnou velikost paměti, nebo hlásit chyby, je s pamětmi něco špatně.
Pozn.
Primárně bych spustil ten MemTest86.

V BIOSu máš nastavený mód Normal?

_________________
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Huawei B535s-232 alias HUAWEI 4G Router 3 Pro (Datamánie.cz O2)


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 07:48 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
MartinCZ80 napsal:
Promin že to říkám ale ty paměti jsou hrozně pomalé 2133Mhz ?? to chce minimálně 3000Mhz procesor jede zbytečně pomaleji než by mohl jet ryzenu chutnají vyšší frekvence a netuším jak je to s deskami X370 ale raději by bylo lepší spíš něco jako B450 nebo X470 X370 se mi zdá moc stará vím že má podporu ale i tak ale je to jenom MŮJ názor.


Paměti jsou z roku kdy vyšli DDR4, tak už mají svůj věk :D pořád z přechodu i5 6500 je to pro mě obrovský skok a samozřejmě než jsem šel do X370 desky tak jsem sledoval jak moc je to v pořádku a mělo by to být naprosto v pořádku, spousty uživatelů do Crosshairu šli, právě kvůli nekonkurečnímu poměru cena/výkon.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 07:49 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Nagant napsal:
Stáhni si MemTest86 (https://www.memtest86.com), udělej s ním bootovací flashku (je na to u toho utilita).
Pak z ní spusť a nech projet, nejlépe několikrát za sebou všechny testy (v téhle free verzi jsou 4 opakování, tak celé víckrát).
Pokud to kdykoli během testů vyhodí nějakou chybu, může to ukazovat na nějakou chybu/nekompatibilitu pamětí.
(Předpokládám, že jsi zatím dělal ten vestavěný test z Windows 10).

Případně můžeš zkusit ve Windows 10 MemTest64 (https://www.techpowerup.com/memtest64).
V nějaké prvotní fázi může vypadnout, že se nedostal do oblasti paměti kam potřeboval, to je normální, pustit ho znovu.
Pokud bude detekovat špatnou velikost paměti, nebo hlásit chyby, je s pamětmi něco špatně.
Pozn.
Primárně bych spustil ten MemTest86.

V BIOSu máš nastavený mód Normal?


Dobrá dobrá, až se vrátím z práce tak se na to vrhnu a uvidíme, zatím díky moc :)
Jinak, ano mám.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 07:56 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Ještě můžeš zkusit změnit voltáže z "auto" na "normal" by default když je auto tak často bejvaj u Ryzenů 3000 voltáže divný. RAM určitě otestuj, ale fungovat by ihmo měly, pokud nejsou vadný, a až to stabilizuješ měl by jsi je i přetaktovat, 2133 Mhz moduly jdou většinou taktovat hodně. Když je necháš na defaultu budou tě docela dost brzdit.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 18:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 01. prosinec 2013
Bydliště: Česká Třebová
Nahoru
Kiron napsal:
PS: Ještě je taky divné že se svým zmíněným chladičem se mi v IDLE pohybují teploty mezi 45-60 stupni, skáče to jak kdyby to bylo nemocné a v loadu jdu na 70 stupňů. Stejné teploty byly se stock chladičem, jako kdyby nebyl žádný rozdíl ale co jsem četl, tak tento problém má spoustu lidí, přitom chladič mi ani nepřijde tak horký.


Se zbytkem ti neporadím, ale tohle je normální, prostě to okamžité teplo nejde z tak malé plochy čipu odvést, takže to bude nejspíš furt skákat v idle mezi 45 a 60, dělá to všem. Podle mě to opravěj maximálně tím, že tam dají nějaké zpoždění a budou to nějak průměrovat, aby to nemátlo ventilátory.

_________________
MB: Asus Crosshair VI HERO, CPU: AMD Ryzen 5 3600 + Dark Rock Pro 4, RAM: Crucial Ballistix Sport LT Grey 2x8GB DDR4 3200MHz CL16, VGA: Asus ROG Strix Vega 64 8GB HBM2, SSD: Sillicon Power P34A80 512GB, Sillicon Power P34A80 1TB, Samsung 850 EVO 250GB, HDD: Seagate 1TB, CASE: NZXT H440, PSU: Corsair RMx 1000W


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 19:09 
Červená karta
Červená karta

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Aku mas verziu BIOSu?


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: po 29. červenec 2019, 23:14 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Mr_Trollfan napsal:
Aku mas verziu BIOSu?


7201- tedy poslední.
Jinak děkuji za rady a nápady! Zítra respektive už dnes :-D na to mrknu neboť včera jsem se k PC vůbec nedostal.

Ramky by ale měli být v pohodě, šlapali do teď bez problému, ale uvidíme uvidíme.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: út 30. červenec 2019, 00:37 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
DOC_ZENITH napsal:
Ještě můžeš zkusit změnit voltáže z "auto" na "normal" by default když je auto tak často bejvaj u Ryzenů 3000 voltáže divný. RAM určitě otestuj, ale fungovat by ihmo měly, pokud nejsou vadný, a až to stabilizuješ měl by jsi je i přetaktovat, 2133 Mhz moduly jdou většinou taktovat hodně. Když je necháš na defaultu budou tě docela dost brzdit.


Na kolik by jsi navrhoval OC? Vím, že Ryzeny chtějí víc, koukal jsem že 2666Mhz by mělo být save ale klidně bych to popohnal dál ale samotné RAM jsem nikdy netaktoval a upřímně nemám ani zkušenosti jak je to s nastavením i časování a jaký to má vliv na výkon či stabilitu atd..


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: út 30. červenec 2019, 10:03 
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Založen: 08. květen 2010
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak klasicka, musíš prostě zkoušet.

Dej do ram 1,2v dej ručně časování 15-16-16-36-1T a začni zvedat takt, napřed 2400 pak 2667 pak 2933. Po každym úspěšnym OC si ulož profil do biosu a jdi vejš. Až ti to někde nenaběhne zkus zvednou voltáž na 1,35v a zkus to znova, pokud nic tak se vrať na poslední stabilní hodnotu, tam dej těch 1,35v a začni snižovat latence.

To je takovej základ aniž bych se rozepisoval na celou stránku no, pro začátečníka to bude stačit. Ale napřed by jsi měl vyřešit ten fakt že tvůj systém je nestabilní, dokud nebude OK tak nemá smysl taktovat.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 16:18 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Tak se mi podařilo updatnout na nejnovější verzi WIN, dokonce jsem už myslel že to je všechno ok protože všechno fachalo dva dny OK, testy úspěšně bez jakýchkoliv problémů, ale opět najednou BSOD "KERNEL SECURITY CHECK FAILURE" ale zajímavé je že při hraní či při běžném používání se mi to nestane, naběhlo to teď asi po 30 minutách cca kdy jsem ve VLC koukal na seriál a takhle 2x už. To mi řekni člověče co je tohle za černou magii.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 16:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 22. říjen 2012
Nahoru
Kiron napsal:
Tak se mi podařilo updatnout na nejnovější verzi WIN, dokonce jsem už myslel že to je všechno ok protože všechno fachalo dva dny OK, testy úspěšně bez jakýchkoliv problémů, ale opět najednou BSOD "KERNEL SECURITY CHECK FAILURE" ale zajímavé je že při hraní či při běžném používání se mi to nestane, naběhlo to teď asi po 30 minutách cca kdy jsem ve VLC koukal na seriál a takhle 2x už. To mi řekni člověče co je tohle za černou magii.


Problém bude v ramkách


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 16:46 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 19. září 2004
Bydliště: Žďár nad Sázavou
Nahoru
Barnews napsal:
Kiron napsal:
Tak se mi podařilo updatnout na nejnovější verzi WIN, dokonce jsem už myslel že to je všechno ok protože všechno fachalo dva dny OK, testy úspěšně bez jakýchkoliv problémů, ale opět najednou BSOD "KERNEL SECURITY CHECK FAILURE" ale zajímavé je že při hraní či při běžném používání se mi to nestane, naběhlo to teď asi po 30 minutách cca kdy jsem ve VLC koukal na seriál a takhle 2x už. To mi řekni člověče co je tohle za černou magii.


Problém bude v ramkách

Souhlas, řešil jsem něco podobnýho, BSOD jedna za druhou, proházený všechny komponenty a nakonec RAMky, přestože bez problému prošly 24h memtestem.

_________________
Realita je jenom pro ty, kteří se nejsou schopni smířit s drogou.
5600X ● Fortis ● TUF GAMING B550-PLUS ● Ballistix 2x8GB 3600MHz CL16 ● Strix 3070 OC ● Xonar DX/XD ● SX8200 PRO 1TB ● Barracuda 3TB ● Burst 480GB ● Focus+Gold 650W ● Regnum RG4 ● K200 ● G400s ● Q3279VWFD8 ● DTT 2200 ● PortaPro ● W10P


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 17:06 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Tak ramky to být nemohou. Zkoušel jsem příkaz “verifier” přes ČKD a pak respektoval pc a od te doby mi Botiče pomalu a po dvou minutách se resetuje. Zkoušel jsem ramky mě přítelkyně a děla to to same.. co s tím proboha..najednou z ničeho nic.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 17:07 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
Nemůže být problém třeba ve slotů ramky? Poškozena deska? Vadný kus?


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 17:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 22. říjen 2012
Nahoru
Kiron napsal:
Nemůže být problém třeba ve slotů ramky? Poškozena deska? Vadný kus?

Pokud i s jinýma ramkami to dělá tak nevím no. :-/ zkusil bych BIOS na default + možná i změnit na nějakou jinou stabilnější verzi biosu.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 17:17 
Začátečník
Začátečník

Založen: 22. říjen 2012
Nahoru
Jde tam vypnout používání úspornejch stavů procesoru? Pokud jo tak bych to zkusil bez nich. Případně zkusti ocnout procesor na nějakej stabilní takt atd.... Aby to furt neměnilo frekvence.


 Profil  
 Předmět: Re: BSOD - Ryzen 5 3600 + Crosshair Hero VI
PříspěvekZaslal v: st 31. červenec 2019, 17:19 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 13. duben 2013
Nahoru
BIOS na default jsem zkusil, četl jsem ze poslední verze biosu co mám je pech nu, tak zkusim i to. Ale reinstalovat windows snad nemá smysl
Po čtvrté už..


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 48 příspěvků ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.