Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 8. březen 2021, 14:00

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: st 7. prosinec 2016, 19:50 
Nováček
Nováček

Založen: 07. prosinec 2016
Nahoru
Zdravím,

plánuji upgrade RAMek a rozhoduji se jestli přikoupit 4GB se stejnou frekvencí 1333MHz za 700Kč nebo koupit 2x4GB kit 1333MHz/1600Mhz za 1400-1600Kč.
Problémy jsou takové:

1, dokoupení> Zkoušel jsem si dát do ntb sestřinu RAMku (stejný výrobce a velikost, ale jiná frekvence(1060MHz) a časování; vím, že si to deska dokáže nastavit, aby to bylo stejné) a Memtest při druhém průchodu našel nějaké chyby. Windows však bežel v pořádku.
Takže první otázka - Jak se takovéhle chyby dají opravit? Nikde jsem nenašel žádný návod... až na ECC, ale to tyhle RAMky nepodporují.

2, dual channel> Bylo by neefektivní dokupovat další 4GB, kdyby spolu nekomunikovaly. Dual channel ten výkon dost zvyšuje, takže - když dokoupím další RAM stick, bude mi fungovat dual channel? Nechci, aby si tam jen tak seděly a dual neběžel

3, kit 2x4GB...cena> Nejsem si jist jestli moje deska a cpu podporují frekvenci RAMek 1600MHz. Kdyby ne, deska by si to potom snížila, to jo. Ale proč ji zatěžovat když bych tam mohl rovnou dát 1333MHz. Dočetl jsem se, že to nepodporují, je to tak?
Kdybych koupil 1333MHz teda, tak by to byla drahá investice "jen" za další 4GB.

No a taková otázka vedle: když už si deska sníží frekvenci, tak snižuje i napětí nebo to nechává být?

Díky za odpovědi a dole další specifikace. :)

ntb: Acer Aspire 5750G
cpu: i3-2330M 2,2GHz
deska: JE50_HR
ramky: Kingston 4GB DDR3 1333MHz 1,5V CL9-9-9-24 PC3-10600
os: win 7 home 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: st 7. prosinec 2016, 20:16 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. květen 2004
Bydliště: Prerov
Nahoru
1. sestrinu pamet jsi mel otestovat jeste zvlast-samotnou. Proc to delalo chyby je mozne, ze to jelo na nastaveni te puvodni tve lepsi RAM a sestrina nestihala...hm nebo si nerozumnely..nevim, stahni CPU-Z.
2. dual channel v realnych aplikacich prida 00 nic
3. za mne dokup jen 4GB stejnou frekvenci a stejny pocet cipu.

add 4. dokup SSD disk.

_________________
i3 6100 4,66GHz 1,35V, Xigmatek Æegir, MSI Z170 Tomahawk, 16GB RAM Micron 3190MHz, PowerColor Red Devil RX 470 4GB


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: čt 8. prosinec 2016, 16:02 
Nováček
Nováček

Založen: 07. prosinec 2016
Nahoru
1, Jo, to je možné. To mě nenapadlo. CPU-Z mám, tak jsem to vše zjišťoval.
2, Něco málo jo. Třeba u Winraru je to znát a ten používám hodně. Vím, že to můj ntb podporuje, takže - bude běžet?
3, To asi udělám. Z bazaru nic kupovat nechci.

4, SSD už sem kupovat nebudu. To ještě vydržím a potom koupím ntb rovnou s SSD. ;)

-Dají se chyby zjištěné Memtestem opravit?
-Když si deska sníží frekvenci, tak snižuje i napětí?


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: pá 9. prosinec 2016, 11:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
a1d) Bezne kombinuji v ntb ruzne moduly (ruzne velikosti, ruzne rychlosti), prohozeni modulu vetsinou problemy vyresi, ale obcas jsou dva moduly ktere spolu proste vyhazuji chyby uz pri prvnim pruchodu Memtestem. Pokud spolu nechodi, tak to neopravis, ntb vesinou zadne nastaveni pameti nemaji.

ad2) Bude fungovat, funguje i asynchronni dual channel s ruzne velkymi moduly, napr. 4GB + 8GB.
Nasel jsem test WinRARu na desktopovem ctyrjadru s 16GB RAM a rozdil necele 3%:
http://www.gamersnexus.net/guides/1349- ... nel/Page-3

ad3) Ja bych popremyslel o dokoupeni 8GB modulu. 8GB RAM je fajn, 12GB RAM je lepsi :) Klidne nejlevnejsi model s moznosti ho do 14 dnu vratit, kdyby byla nejaka nekompatibilita.

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: po 12. prosinec 2016, 00:50 
Nováček
Nováček

Založen: 07. prosinec 2016
Nahoru
1, U stolního PC by se teda nějak opravit daly? Jestli ty mají nastavení pamětí? Když nebudeme počítat ECC...

3, To je moc dobrý nápad těch 8GB. Nevadilo by to hardwaru teda jo? Ikdyž myslím, že celých 12GB bych nevyužil. :D Na náročné hry nestačí, videa ani hudbu needitiju, a programování snad tolik nevyžaduje ne? :) A navíc, když stojí skoto stejně jako ten 2x4GB kit.

4, Jo a ještě otázka: když vezmeme single-sided a dual-sided modul ram, tak je jeden z nich lepší? Překonávají se ve výkonu v něčem? Nebo to je fakt jenom vzhledový rozdíl - čipy na jedné nebo dvou stranách?


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: po 12. prosinec 2016, 10:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
ad1) Nektere pameti nezvladaji treba sve specifikace, ale na nizsich funguji. Uz roky treba v rodine mam 2GB DDR2 800MHz Zeppelin a ten na 800MHz vyhazuje chyby, ale na 666MHz je plne stabilni. Takze ten modul sice neopravis, ale muze fungovat na jine nastaveni. Podobne muze kombinace ruznych modulu fungovat na nizsi nastaveni a na automaticke ne.

ad3) Nevadilo, 2 roky jsem to pouzival u sveho Thinkpadu X220, nez jsem koupil druhy 8GB modul.

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: út 13. prosinec 2016, 18:02 
Nováček
Nováček

Založen: 07. prosinec 2016
Nahoru
Obe ramky jsou teda PC3-10600S. Jsou teda stejný, ale u sestry to jede podtaktovaně, že? Když jsem je tam dal podruhé a koukl na CPUZ, tak mi to ukázalo stejné frekvence, časování, napětí.. všechno, u obou. Podruhé jsem ale memtest nezkoušel.
Navíc v mém biosu ani taktovat nemůžu... mám prý bios přímo a jenom pro Acer ntbky a nevidím, tam tu možnost taktování. To jsem vyčetl při bootování v informacích o biosu (v1.11)

Taky je otázka, jestli by mi ten můj ntb vzal 8GB modul. ;)

a ještě ta otázka otázka: když vezmeme single-sided a dual-sided modul ram, tak je jeden z nich lepší? Překonávají se ve výkonu v něčem? Nebo to je fakt jenom vzhledový rozdíl - čipy na jedné nebo dvou stranách?


 Profil  
 Předmět: Re: otázky k RAM a jejich upgrade
PříspěvekZaslal v: st 14. prosinec 2016, 10:47 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červen 2005
Bydliště: Brno
Nahoru
Nikde neuvadis, co ma sestra za notebook. Ale pokud je to originalni pamet, tak bych tipoval, ze pobezi na plne frekvenci. Ale to neznamena, ze musi fungovat i tobe. Jestli chces jeste zkouset ty dva moduly spolu, tak je zkus prohodit, sestry modul dej tam, kde mas svuj modul a ten svuj do prazdneho. Nekdy to pomuze. Pokud bude Memtest vyhazovat chyby, tak spolu proste ve tvem notebooku nefunguji a zbytecne to dal neres.

Proc by nemel vzit 8GB modul? Notebooky se Sandy Bridge procesory nebo novejsimi by nemely mit problem
http://forum.notebookreview.com/threads ... am.706366/

Na single/dual sided se vyprdni, rozdil 0,0 nic. Res jen to, jestli funguje jebo nefunguje.

_________________
Lenovo Thinkpad X220 (i5 2410M, 16GB RAM, HD3000, 500GB mSata Samsung 850 EVO + HDD 1TB, 12.5" IPS) + Mini Dock Plus Series 3 + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 8 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.