Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je so 16. prosinec 2017, 19:31

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 31 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 16:06 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. prosinec 2011
Nahoru
Chief4 tu resi RAM, a ne VRAM, to je uplne jina kapitola. Vsude na netu je plno testu ohledne vlivu rychlosti RAM na vykon. Tak jsem to tady obecne vysvetlil jak to funguje a ty tady zacnes tocit neco o vram...


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 16:15 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Pretoze nijako inak ram logicky mat dopad na vykon platformy mat nemozu :roll: :lol: ak ano tak nam to vysvetli.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 16:27 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. prosinec 2011
Nahoru
Mr_Trollfan napsal:
Pretoze nijako inak ram logicky mat dopad na vykon platformy mat nemozu :roll: :lol: ak ano tak nam to vysvetli.

vsak ja to vysvetlil ve svem prvnim postu. Mozna trosku zjednodusene, ale proste to tak je :).
A jsou aplikace, ktere tezi ciste z propustnosti/rychlosti RAM, kde je vram naprosto irrelevantni, takze si nevymejslej :P.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 16:39 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Boze ty si s prepacenim pripad. OC VRAM ti pridava vykon iba ked vyuzivas plnu kapacitu VRAM ked zvysis priepustnost? :lol: Ak by bol bottleneck RAM s dopadom na cpu tak ti pri OC cpu FPS neskaluje vobec pokial nedvihnes ram. Nikdy to tak nebolo tak ze sa jedneho dna niekto dobre vyspal a zrazu skaluje s oc ram kazda architektura a nikdy to tak nebude.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 17:11 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 14. prosinec 2011
Nahoru
Mr_Trollfan napsal:
Boze ty si s prepacenim pripad. OC VRAM ti pridava vykon iba ked vyuzivas plnu kapacitu VRAM ked zvysis priepustnost? :lol: Ak by bol bottleneck RAM s dopadom na cpu tak ti pri OC cpu FPS neskaluje vobec pokial nedvihnes ram. Nikdy to tak nebolo tak ze sa jedneho dna niekto dobre vyspal a zrazu skaluje s oc ram kazda architektura a nikdy to tak nebude.

Napodobne. VRAM neres, koukni se na netu na vselijake testy vlivu frekvence RAM na vykon ve hrach. Vyjde ti z toho zaver +/-, jaky jsem psal.
Mozna se to snazis pochopit/vysvetlit jinak, ale to je celkem irrelevantni. Jo, a rychlejsi ram pomuzou i napr stare sandy bridge architekture, viz. https://www.youtube.com/watch?v=frNjT5R5XI4
jen pro zajimavost prihodim neco starsiho, ze nejde jen o skylake a win 10.
http://www.overclock.net/t/1366657/ddr3 ... ce-in-game


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: út 24. leden 2017, 22:12 
Moderátor
Moderátor

Založen: 24. červen 2004
Bydliště: Thessaloniki
Nahoru
Mr_Trollfan je uplne mimo.
Nemá to spojitost s Win, WDDM, VRAM, atd..., ale proste s tim, ze CPU ma rychlejsi pristup k RAM, takze muze zpracovavat data rychleji u aplikaci, který to vyzaduji. Jde primarne o rychly zpracovani volani, který muzou slusne zahltit cykly CPU a o zahlceni cache, když CPU nemůže dostatecne rychle menit data. Pak plati cim rychlejsi RAM, odkud to CPU taha, tim rychleji to CPU muze zpracovat a poslat to dal. (třeba Creation engine je na to haklivej) GPU tam ma spojitost jen tu, ze ceka co mu CPU nahodi. Nejde vůbec o WDDM a tahani textur z RAM (tam je brzdou sbernice PCI-E) a to se projevuje jinak.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: st 25. leden 2017, 08:22 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Urcite. Preto sa jedneho dna niekto dobre vyspal a z nicoho nic povedal ze to doteraz tak nebolo, bola to nuda ale teraz to tak vsade bude :D cpu dokazes vyuzit na 100% ale bottleneck cpu bude zarucene v RAM lebo ram nestihaju dodavat data :) ano logicky plati to co si napisal, ale v tom pripade sa ti to odrazi na cpu usage, nikdy nevyleti na 100% ak ho budu brzdit pamate a nebude mat co spracovavat.

Len tak btw. Vykon ram stupa daleko daleko rychlejsie ako vykon sucastnych cpu takze tento scenar je by som povedal dost nerealny a nepravdepodobny a 8core cpu by z tych rychlych ram mali tym padom benefitovat daleko viac kedze maju hruby vykon uplne iny, ako nejaky Skylake/Kaby.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: st 25. leden 2017, 14:15 
Moderátor
Moderátor

Založen: 24. červen 2004
Bydliště: Thessaloniki
Nahoru
Muzes protestovat, muzes se o tom hadat, ale to je tak vse co s tim muzes delat ;-) Ostatne jde videt, ze vůbec nevis která bije, taháš sem dojmy a ještě delas chytreho.
Polozme si kontrolni otázku soudruzi. Vite procpak ma Broadwell s L4 128MB cache tak obrovsky narust vykonu ve hrach ? Nevite ? No protože ma velkou rychlou cache a nebrzdi ho tak pomalejsi RAM.

Pro zbytek. CPU pracuje s nejakym objemem dat v cache a v RAM. Pokud není cache dostatecne velka pro nároky aplikace, tak CPU samozrejme musí rychle menit data v cache a musí to neustale tahat z RAM tam a zpet. Dochazi tam k latencim, který u pomalych RAM snizuji vykon CPU a jeho schopnost posilat rychle data GPU. Proto třeba obri rychla L4 cache dokázala z Broadwella vytahnout tak velky herni vykon, jelikož 128MB L4 cache je dost na to, aby při zpracovani dat nedoslo k velkym latencim. U procesoru bez L4 cache to samozrejme taha z RAM a cim vetsi rychlost RAM, tim to snizuje latence a CPU dokaze sypat data rychleji. Jsou aplikace, který dokazi slusne zahltit cache u CPU a slusne ho zacykluje se zpracovanim volani, cimz dojde k vytvoreni CPU bottlenecku, který se projevi poklesem vytizeni GPU a snizenim fps.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: st 25. leden 2017, 14:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
To ze ma velku a rychlu cache znamena ze ho nebrzdia ram? :-D Pristup k datam z RAM ma rovnako pomaly. Tou cache si dvihol akurat tak IPC.

Logicke je ze pripadny bottleneck ram s dopadom na cpu sa ti ukaze na cpu usage. Ak nedokaze zasobovat datami cpu, cpu sa bude flakat a nedokazes ho vytazit naplno.

Chcem asi len logicke vysvetlenie, neuverim niecomu co niekto napise lebo to tak je a nikdy to tak nebolo.


Naposledy upravil Mr_Trollfan dne st 25. leden 2017, 14:29, celkem upraveno 4x.

 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: st 25. leden 2017, 14:20 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 21. květen 2011
Bydliště: Uherský Brod
Nahoru
Je to logické, tak velká cach, už nabízí dost dobrý zásobník dat pro CPU, takže ram dostačuje bohatě.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 rychlé
PříspěvekZaslal v: st 25. leden 2017, 14:49 
Moderátor
Moderátor

Založen: 24. červen 2004
Bydliště: Thessaloniki
Nahoru
AllowedCry:
Je to dost velky zasobnik na pripravu dat k zpracovani a hlavne ma malicky latence, takze CPU dokaze data zpracovávat daleko rychleji bez vyraznych prodlev. To samozrejme bez L4 nejde a taha se to z RAM a tam samozrejme rychlost a latence nedosahuji parametru L4 cache. Cim rychlejsi RAM s co nejlepsim casovanim, tim samozrejme se snizuji latence a CPU muze zpracovat a poslat dal vice dat.

Mr_Trollfan:
Chces logicky vysvetleni, toho se ti dostalo a ne jen logicke vysvetleni, ale i fakticke. To co pises není logicky, rovnou to oznacim za uplny nesmysl a ještě jsi tu "hazel machry" s dojmologii na jiny usery. Dal k tomu nemam co rici.

PS:
Citace:
4Ghz L4 online RAM 2133Mhz: 26079 bodů.
4Ghz L4 online RAM 1333Mhz: 25751 bodů.
4Ghz L4 offline RAM 2133Mhz: 22418 bodů.
4Ghz L4 offline RAM 1333Mhz: 18689 bodů.
U Broadwellu jakmile se zapne L4 cache, vliv RAM je minimalni. S L4 cache vypnutou znacny.


Hladis//Promaz.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 31 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum