PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=157&t=251781
Stránka 1 z 1

Autor:  michal3d [ st 8. únor 2017, 16:40 ]
Předmět:  DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

Zdravím,

potreboval by som poradiť s kompatabilitou DDR3. PC jak v podpise, teda ASUS P9X79 + i7-4820k. Mám tieto pamäte:

Kingston 16GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX
http://www.kingston.com/datasheets/KHX1 ... 4_16GX.pdf

Kingston 32GB KIT DDR3 1600MHz CL9 HyperX Savage Series
http://www.kingston.com/dataSheets/HX316C9SRK4_32.pdf

Na začiatku som mal tých 16 GB, nedávno som ale dokúpil 32 GB, tých 16 GB som ale nepoužil, lebo som si nebol istý či to spolu bude fungovať a vtedy my 32 GB stačilo a počítal som tak, že neskôr dokúpim dalšie tie isté 32 GB ramky a budem mať vystarané s max 64 GB. Problém je, že jak všetci vedia, ceny išli raketovo hore a keď som ich kupoval ja, stáli 140 €, dnes stoja 300 € a nemyslím si, že v dohladnej dobe tá cena výrazne klesne, hlavne pri DDR3, keď aj klesnú ceny ramiek, tak DDR3 tou dobou bude asi už tak staré, že aj tak nebudú lacnejšie a tieto konkrétne sa možno ani nebudú dať kúpiť. No takže som dospel k názoru, že by bolo fajn to skúsiť risknúť s tými 16 GB a teda mať 48 GB čo už by stačilo.
Lenže je tam jeden problém a to že tie 16 GB majú čipy len na jednej strane a tie 32 GB majú čipy na oboch stranách. Zdá sa my, že tu niekto preberal, že single sided s double sided moc dokopy vraj nejdú, tak preto som to radšej vtedy aj nechal tak. Inak samotné teda fungovaly oboje bez problémov.
Inak je tam ešte jeden malinký problém, že tie 16 GB majú tých 1600 MHz pri 1,65 V a tie 32 GB to zvládajú už pri 1,5 V, ale to moc neriešim, lebo aj tak idem na 1333 MHz, kde obe idú na 1,5 V a nepočítam, že by bol nárast výkonu pri 1600 MHz nejak výrazny, aj keď pre istotu to asi vyskúšam.

Takže moja otázka znie, budú tieto ramky spolu fungovať bez problémov?

Ďakujem :)

Autor:  Krteq [ st 8. únor 2017, 16:49 ]
Předmět:  Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

:? proč by to nemělo jít? Prostě je hoď do slotů pro druhý kanál řadiče. Sice příjdeš o quad channel protože to pojede v singlu, ale to tě asi moc trápit nemusí.

Autor:  michal3d [ st 8. únor 2017, 17:02 ]
Předmět:  Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

Tak v quad channel by to malo ísť myslím, veď je to 4x4 GB + 4x8 GB, akurát jak hovorím, niekto to tu už písal, že s tými single + double sided modulmi sú problémy niekedy, ale už neviem práve kedy a kto to presne písal (DOC_ZENITH myslím?). Aj na nete keď si to dáš do googlu, tak sú o tom diskusie, či to ide/nejde resp. ako to ide...

Autor:  havli [ st 8. únor 2017, 17:09 ]
Předmět:  Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

Problemy jsou hlavne u starych desek (CPU), co single rank neberou z duvodu vetsi hustoty chipu, zatimco dual rank pri stejne celkove kapacite ano. Ja provozuju Sandy Bridge notebook s 2+8 GB a no problem. I dual channel jede, ale ne pro celych 10 GB... rychlost v benchmarku zalezi podle zaplnenosti pameti. Tady to bude asi neco podobneho.

Asi nejlepsi bude dat na kazdy kanal kombinaci 4+8GB.

Autor:  michal3d [ st 22. únor 2017, 20:01 ]
Předmět:  Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

Tak som to tam zapojil normálne, tak že tie 8 GB moduly sú v modrých slotoch a 4GB v čiernych, takže by mal fungovať quad channel na celej kapacite. Zatiaľ sa zdá všetko funguje tak ako má, pre porovnanie screen z CPU-Z:

Obrázek

Všetko na doske som nechal na auto, len rýchlosť som nastavil na 1333 MHz. Aspoň základné nastavenia sú všetky rovnaké ako predtým (no v BIOS-e je tých nastavení mraky a to sa my kontrolovať nechce) s výnimkou Command Rate, ktorý je teraz 2T, predtým bol 1T. Čo som tak pozeral, tak to doska nastavila asi kvôli tomu, že sú obsadené všetky sloty.

Každopádne urobil som pár testov a porovnal s tým, keď som tam mal len tých 32 GB. V Cinebench R15 je rozdiel 1 bod, takže to je tak na úrovni chyby merania. V Sandre klesol pri pamäťových testoch výkon zhruba tak o 3% (predpokladám kvôli tomu CR 2T), ale len pri pamäťových testoch, CPU testy sú rovnaké. Potom som skúsil ešte pár hier a tam tiež žiaden rozdiel. Nechal som bežať OCCTPT s large data set hodinku a bez problémov.
Nakoniec som si ešte spravil rýchlu testovaciu scénku v MODO, aby som vyskúšal zaplniť RAM na max a tiež všetko prebehlo bez najmenších problémov, takže zatiaľ spokojnosť. :)

Obrázek

Autor:  DOC_ZENITH [ pá 24. únor 2017, 13:28 ]
Předmět:  Re: DDR3 single sided + double sided - bude to fungovať?

Jo máš to v pohodě, ty debaty o nefunkčnosti větších single-ranked modulů jsou jen o starejch platformách. U novějších (Sandy a vejš) funguje vše. Když jde o kombinování různejch RAM do více kanálů, tak jde vždy jen o to, aby každej kanál měl stejnou kapacitu a stejenj počet ranků, a pak bude dál perfektně fungovat dual/tripple/quad.

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/