PCTuning
http://pctforum.tyden.cz/

Systém využívá 12 ze 20GB DDR3
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=157&t=252681
Stránka 1 z 1

Autor:  kotas [ ne 5. březen 2017, 21:05 ]
Předmět:  Systém využívá 12 ze 20GB DDR3

Zdar, netušíte, kde by mohl být ptoblém, nebo to může dělat jeden vadný modul "nahodile", viz screen:


Obrázek


Jde mi o to, že pomůže popřeházet RAM moduly, pak už se přihlásí jako 20GB plně využitelných. Mám kit 2x8 + 1ks 4GM modulu, totožná značka, časování, napájení, prostě všechno. Před koupí toho 4GB modulu to dělalo taky a ukázala se jen polovina, tedy 16GB a použitelných jen 8GB. Pak jsem přehodil RAMky ve slotu a zas to dělá. Naposledy se mi to stalo někdy měsíc zpět, od té doby klid a dnes jsem si toho všiml, nechce se mi zas lozit pod stůl, při testování RAMek se tváří že jsou OK.

Nikdy dříve jsem se s tím nesetkal WTF?! Vadný kit, respektive jeden 8GB modul nebo co? Testy pamětí po xx hodin jsou ale OK, nebo to dělá MB, CPU?......

Citace:
Jo a jedná se o CRUCIAL BALISTIX SPORT a když v msconfig nastavím maximum paměti, tak to nepomáhá, v BIOS taky vidím plných 20GB, nechce se mi zase lozit pod stůl jak kař a přehazovat moduly, dokud OS nenajede v pořádku, ani když jsem dal vše v BIOS na default bez OC, nepomohlo.

Autor:  DOC_ZENITH [ po 6. březen 2017, 16:13 ]
Předmět:  Re: Systém využívá 12 ze 20GB DDR3

Může to dělat cokoliv. Různé RAM si prostě nemusej sednout. Ujisti se v biosu, že nemás aktivovanej fastboot nebo mem controller fastboot. Občas v kombinaci různějch modulů musí bejt na kanálu ten větší, občas ten menší jako první. Obvykle ten co má více ranků pokud maj rozdílnej počet dávám jako první. Může to ovlivňovat i deska nebo bios, bohužel nečekej žádnou zázračnou radu nebo řešení, bez možnosti zkusit paměti jinde nebo zde jiné ram je to otázka pro věštecnou kouli.

Autor:  kotas [ po 6. březen 2017, 19:14 ]
Předmět:  Re: Systém využívá 12 ze 20GB DDR3

Zkoušel jsem i různá nastavení, 3x jsem RAM popřehazoval ve slotech.. Když jsem napoprvé dal do dualu 2x 8GB kit, vše v pořádku, jakmile jsem přidal ten 4GB, bylo zle. Na podruhé najel PC s 8GB RAM a pak už najel takto:

Obrázek

Zkoušel jsem vyměnit mezi sebou i ty osmičky pak na rychlo, dokonce je dát do single jen ty dvě a najelo z 16GB jen 12GB zase, teď už mi přes hodinu fachá AIDA v plné zátěži a RAM se tváří že jsou bez chyb, i CPu, všecko, wtf :|

Nechal jsem teď jen XMP profil na enabled, bez dalšího nastavení, viz.:
Obrázek
Nic mi nepomáhá a stejně OS najede teď už jen s 19,2GB RAM a předtím celý měsíc jel v poho s 20GB .... nějaké nápady? plllss

Autor:  kotas [ po 6. březen 2017, 20:27 ]
Předmět:  Re: Systém využívá 12 ze 20GB DDR3

Nakonec jsem tu čtyřku vyřadil úplně, nechal jsem dle návodu ty 2x 8GB kit zapojené v dual chanel a zatím se to tváří OK. Ale co mi nejde do hlavy, předtím to minimálně měsíc jelo a ukazovalo 20GB RAM i v OS

Obrázek

Autor:  kotas [ út 7. březen 2017, 13:32 ]
Předmět:  Re: Systém využívá 12 ze 20GB DDR3

Obrázek

MÁM TEN KIT 2X8GB ASI DÁT REKLAMOVAT, ŽE? PROTOŽE PO DRUHÉM ZAPNUTÍ UŽ TO ZASE HAPRUJE A NEUKAZUJE MI 16GB ALE 15,2GB I KDYŽ JSEM VYŘADIL TU ČTYŘKU (PRODAL). NIKDY DŘÍVE JSEM SE S NIČÍM PODOBNÝM NESETKAL :( DESKA? NEMÁM TO KDE VYZKOUŠET...

Obrázek

Stránka 1 z 1 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/