Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 20. duben 2021, 02:17

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 17 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 12:20 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Zdravím , chci se zeptat , ovlivní hodně výkon při hraní her:

stáv DDR3 , 8 Gb 1866 King cl9 a k ní dokoupím 4GbGB 1866

nebo


stáv DDR3 , 8 Gb 1866 King cl9 a k ní dokoupím 8GbGB 1866

viděl jsem, že si dnešní hry berou okolo 9-10Gb ram a to by ta 4 stačila, jen nevím, zda nemusí být stejné velikosti proti sobě?

vzhledem k dnešním cenám... 8Gb fury jsem kupoval v roce 2015 za 900,-kč novou a nyní za ní chtějí 2 tis.... .

předem děkuji za rady


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 12:40 
Odborník PCT
Odborník PCT
Obrázek uživatele

Založen: 05. červen 2003
Bydliště: sluníčkář a havloid z pražské lumpenkavárny
Nahoru
zda "ovlivní hodně výkon při hraní her" - to je špatně postavená otázka. paměť sama o sobě výkon neovlivňuje, ne nijak zásadně. je to jen o jedné věci - buď paměti máš dost a hraješ, nebo nemáš a místo hraní swapuješ na disk.

_________________
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 12:47 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Jakou máš konkrétně desku?
Víš kolik paměti dokáže její chipset adresovat?
Máš jeden paměťový modul 8 GB
nebo máš 8GB paměti s použitím dvou 4GB paměťových modulů?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 15:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Tak sestava

FX 8350
Deska : GA970A-DS3P
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb ... prev_10#kf

1x DDR3 8Gb Fury 1866
GF Gigabyte 1060 6Gb
SSD disk - na systém
WD Blue 2Tb


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 15:54 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Doporučení výrobce desky zní takhle: ...read the following guidelines before installing the memory in Dual Channel mode.
1. Dual Channel mode cannot be enabled if only one DDR3 memory module is installed.
2. When enabling Dual Channel mode with two or four memory modules, it is recommended that memory of
the same capacity, brand, speed, and chips be used and installed in the same colored DDR3 sockets for
optimum performance. For optimum performance, when enabling Dual Channel mode with two memory
modules, we recommend that you install them in the DDR3_1 and DDR3_2 sockets."
Tedy stejná velikost, výrobce, frekvence a dokonce i paměťové chipy.
Možná si chipset tvojí desky poradí i s kombinací 8 + 4 GB paměti a nechá běžet 8 GB paměti Dual Channel (se 128-bitovou šířkou pamě´tové sběrnice) a 4 zbývající GB Single Channel se 64-bitovou šířkou paměťové sběrnice.
Jisté to ale není.
Takže jestli můžeš, 4 GB paměť si vyzkoušej a uvidíš sám jak to dopadne.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 16:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
a jak a kde to poznám, že to funguje ?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: ne 12. listopad 2017, 16:25 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Nejjednodušší bude asi když si stáhneš CPU-Z: https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
a podíváš se na kartu Memory.
Tam bude Channel buď Dual nebo Single.
A ještě je zajímavá i karta SPD, což je výpis údajů z toho malého SPD chipu, který je kromě paměťových chipů na každém paměťovém modulu a obsahuje údaje od výrobce.
Může ti to pomoct při shánění identické paměti.
Pokud bude deska umět i asymetrický Dual Channel ze 4 + 8 GB pamětí, zvýší to propustnost paměťového subsystému.
A samozřejmě by bylo dobré vyzkoušet, jestli tvoje PC s kombinací 4+ 8 GB pamětí ve slotech 1 a 2 vůbec spustíš a bude stabilní.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 19:07 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Tak jsem tam vložil další paměť k 8Gb , jen 4 Gb , A nejsem moudrý zda to jede v dual channelu, viz tři přílohy. Zároveň to jede na 1600mhz ( v CPU-Z to ukazuje v záložce memory dual) , když na tvrdo v biosu nastavím 1866 ( CPU-Z ukazuje single) , prosím neporadíte mi jaké časování mám u obou pamětí nastavit , aby to využilo takty, které paměti umí... https://ulozto.cz/tam/_ZRvsYFc8EQW8


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 19:27 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
a dal jsem ty ramky do stejně barevných slotů to je v pořádku ?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 19:34 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Na prvním obrázku je obsah SPD chipu 4 GB paměti, která je v 1. slotu desky:
uspořádání paměťových chipů Single Rank, jmenovitá frekvence 14200/8, tedy 1775 MHz a CL při téhle frekvenci 10, nebo 11 nebo 13.
Na druhém obrázku máš, jak 12 GB paměti doopravdy nastavené v PC běží:
Frekvence 1607 Mhz, CL 11 a běží Dual Channel.
Možná by ti starší verze CPU-Z řekla, jestli Symmetric nebo Asymmetric
A na třetím obrázku máš obdobu obrázku prvního - zase výpis údajů z SPD chipu paměti, která je ve 2. slotu desky (to je ta 8 GB):
uspořádání chipů Dual Rank, jmenovitá frekvence 12800/8, tedy 1600 MHz a CL 11, nebo 9 v XMP.
Tak moc nevím co a jak bys chtěl nastavovat.
Počítač ti nefunguje, nebo funguje hůř než předtím, nebo co chceš vlastně řešit?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 19:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
takže chápu to správně, že paměti je dostatek , a není to nějak omezené nebo spomalené ? zkoušel jsem DOOM 2016 a přišlo mi, že si vzal více paměti RAM něž před tím, když tam bylo jen 8 . Ale vzal si méně paměti VRAM u GF , kde byla hodnota cca 3,2 Gb , předtím to bylo okolo 5,5 GB na GF


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 19:56 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
Paměťový řadič tvojí desky i procesoru by měli dostat řád práce:
ze dvou paměťových modulů, které se liší uspořádáním pamě´tových chipů, jmenovitou frekvencí i jmenovitým časováním si vybrali kompromisní nastavení ve kterém běží dvoukanálově.
Zajímavé bude spíš, jestli a jak se to projeví ve snímkové frekvenci.


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 20:03 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Doporucite , kde to nejlépe otestovat ?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 21:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 03. červenec 2009
Bydliště: Praha 10
Nahoru
DOOM nemá benchmark?
Nebo si nepamatuješ jak jsi na tom byl a kde?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 27. listopad 2017, 22:32 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
konkrétně DOOM, FPS , skáče FPS nepravidelně.... Zkusím nové call


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: út 28. listopad 2017, 08:53 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Call of Duty WWI2 , FPS běhá okolo 60-75 , to je ok, ale obraz se občas Trhá. Vypnul jsem, omezení paměti ve hře. Takže VRAM zabere 5,5 -6 GB , Ram 10-11 Gb . Takže to mám chápat, že je nedostatek RAM ? Proto to načítá s disku a trhá se to ?


 Profil  
 Předmět: Re: DDR3 , mám 8 Gb 1866 King cl9 , chci koupit další 4Gb
PříspěvekZaslal v: po 4. prosinec 2017, 10:11 
Začátečník
Začátečník

Založen: 05. únor 2010
Nahoru
Vyřešil jsem upravil jsem, že se neodesílají procesy windows 10 do microsoftu..... Hra Call of duty 70-90 FPS na full d.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 17 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.