Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 29. leden 2020, 18:17

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 10 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 11:09 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. červen 2005
Bydliště: Liberec
Nahoru
Mam monitor v desktopu nastavenej na 74Hz ale jakmile spustim nejakou hru, prepne se mi na 60Hz. Jsou ale vyjimky, treba JC4 mi jede na 74Hz, zatimco u ostatnich jako treba SoTR mam v menu hry volbu jen 50/60Hz. Co kdyz bych mel 144Hz monitor, znamena to ze by mi byl v tomhle pripade naprd?
Predpokladam ze je to vlastnost win10 nez samotny hry, protoze u win7 mi to nedelalo, t.j. v menu hry se mi ukazalo 74Hz. Je nejaka cesta jak hry pod win10 donutit aby respektovaly refresh desktopu? Par tipu na netu jsem nasel, jako DirectDraw registry hack nebo nastaveni NV ovladacu ale nic z toho nefunguje.

_________________
CPU:i7-6700K@4G8+Noctua NH-U12A|MB:Asus Z170M Plus|RAM:Corsair LPX 2x8G 3200|GPU:EVGA 1080SC ACX3|SSD:Samsung 970 Evo Plus 1T+SSHD:Seagate FireCuda 2T|PS:Seasonic SSR-550RM|Case:FD FocusG Mini|Mon:Asus VN279Q@74Hz|


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 15:15 
Začátečník
Začátečník

Založen: 22. říjen 2012
Nahoru
74Hz je podle mě trohu nestandartní frekvence ne? Většinou bejvaj 60 / 75 / 80 / 100 / 120 / 144

Nikde jsem podobný problém neřešil. Ten monitor má tu svoji frekvenci 74Hz jako normální/základní? Nebo je to nějak přetaktovaný či jinak nastavený? Je možný, že si s touhle frekvencí některý hry nevědí rady.

Zkusil bych se podívat do nVidia control panelu 3D nastavení grafiky a tam by měla být políčko pro obnovovací frekvenci monitoru v 3D aplikacích. Měla by tam být možnost: Nejvyšší možná obnovovací frekvence. Třeba to pomůže.

Případně pokud to ty hry dovolujou tak si zkusit pohrát s nastavením fullscreen / windowed fulscreen atd...


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 17:43 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. červen 2005
Bydliště: Liberec
Nahoru
Monitor je pretaktovanej na 74Hz, vic uz je out of range. Tady ale nejde o konkretni frekvenci ale o ten pricip proc se refresh desktopu neprenese do hry. Vsechny ty nastaveni jsem pochopitelne zkousel ale nema to vliv, asi to bude vlastnost hry v kombinaci s win10, protoze jak jsem psal ve win7 to slo.

_________________
CPU:i7-6700K@4G8+Noctua NH-U12A|MB:Asus Z170M Plus|RAM:Corsair LPX 2x8G 3200|GPU:EVGA 1080SC ACX3|SSD:Samsung 970 Evo Plus 1T+SSHD:Seagate FireCuda 2T|PS:Seasonic SSR-550RM|Case:FD FocusG Mini|Mon:Asus VN279Q@74Hz|


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 18:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 22. říjen 2012
Nahoru
zhor napsal:
Monitor je pretaktovanej na 74Hz, vic uz je out of range. Tady ale nejde o konkretni frekvenci ale o ten pricip proc se refresh desktopu neprenese do hry. Vsechny ty nastaveni jsem pochopitelne zkousel ale nema to vliv, asi to bude vlastnost hry v kombinaci s win10, protoze jak jsem psal ve win7 to slo.


Jo win 10 to maj překopaný. Nevím detaily, ale souvisí to s tím jejich game modem, overlayem a změnama toho jak spouštěj 3D aplikace atd...

Abych řekl pravdu, taky jsem měl s obnovovací frekvencí v posledních týdnech trochu problém. Párkrát se mi stalo, že systém u monitoru nenašel frekvence vyšší jak 60hz i když monitor zvládá až 100hz. Po restartu PC vše v pohodě. :-/ (win 10 1809) Otázka je, čím to je, jestli odchází monitor nebo něco jiného nebo je na vině update? Kdo ví.

Zpět k tvému problému. To jestli hra převezme obnovovací frekvenci desktopu podle mě závisí na tom jestli se hra spouští ve fulscreenu nebo ve windowed případně windowed fullscreen módu. Windowed by právě mělo být závislé na nastavení windows plochy. Pokud aplikace jede ve fullscreenu, tak už to pak závisí spíš na daný aplikaci jak to řeší a na ovladačích grafiky. Nikdy jsem to ale pořádně nezkoumal.

Jelikož na windows 7 ti vše jelo OK, tak bude prostě problém s tím, jak to windows 10 má předělané nebo spíše nedodělané zmého pohledu. Lépe by ti ale poradil asi někdo, kdo podobný problém již měl a vyřešil ho :-(

Jak už jsem psal, zkusil bych vše jet ve fullscreenu a v ovladačích vynutit maximální možnou frekvenci.
Taky bych se zkusil ještě podívat ve win 10 na ten jejich game panel, game mode nebo game bar či jak se to jmenuje a úplně to vypnout jestli to jde. Třeba to pomůže.


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 19:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. říjen 2009
Nahoru
Neviem či je to aplikovateľné na win10, ale funguje to na win7:

V Nvidia control panel si vytvor vlastné rozlíšenie (v nastení rozlíšenia dáš "prispôsobiť" a "vytvoriť vlastné"...). Toto nové rozlíšenie musí byť iné ako štandardné čo už máš v systéme zalistované, ja používam 1918x1080, čiže prídem o dva stĺpce pixelov... Pri vytváraní rozlíšenia vyberáš aj obnovovaciu frekvenciu, tam si dáš tých 74Hz.
V samotnej hre potom skrátka vyberieš toto nové rozlíšenie, čiže pôjde na 74Hz.

_________________
CPU: i7-3770 @3,8-4GHz; COOLER: NH-C12P (lapovaný) MB: ASRock Fatal1ty Z77 PROFESSIONAL-M RAM: 2x8GB DDR3 HyperX Savage 1600MHz CL9
VGA:
Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Intel 520 120GB + Samsung SpinPoint F3 1TB + Toshiba 2TB + Samsung SpinPoint F1 1TB
PSU: Corsair HX520 CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: út 9. duben 2019, 20:04 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2008
Nahoru
ifkopifko
Tohle nefunguje u her které čtou edid.

zhor
Zkus CRU, akorát při instalaci novějších ovladačů bude zapotřebí profil odstranit, tedy za předpokladu že používáš i nvidia pixel clock patcher.

https://www.monitortests.com/forum/Thre ... tility-CRU


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: st 10. duben 2019, 18:22 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. červen 2005
Bydliště: Liberec
Nahoru
Tak s tim CRU to funguje, protoze prepise vlastnosti monitoru v registrech a kazda hra nebo aplikace ktera tam kouka nabidne podle toho nastaveni. Nemusi se pak ani vytvaret extra rozliseni v ovladacich, protoze ta nova frekvence se objevi primo ve win display properties. Je to asi idealni zpusob reseni, v jednoduchosti je sila.

_________________
CPU:i7-6700K@4G8+Noctua NH-U12A|MB:Asus Z170M Plus|RAM:Corsair LPX 2x8G 3200|GPU:EVGA 1080SC ACX3|SSD:Samsung 970 Evo Plus 1T+SSHD:Seagate FireCuda 2T|PS:Seasonic SSR-550RM|Case:FD FocusG Mini|Mon:Asus VN279Q@74Hz|


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 02:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. listopad 2008
Nahoru
Přesně tak, akorát nechápu že u W7 ti to nedělalo, protože mě to s W7 bez CRU u některých her taky dávalo 60hz.

Ještě se dá použít edid emulátor a nebo ufiknout na DVI konektoru pin 7 :)


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 08:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 26. červen 2005
Bydliště: Liberec
Nahoru
Ja pouzivam DP, pres DVI ten monitor vubec pretaktovat nejde, ani u win7. Jinak ale mi ted pri hrani GTA5 (Redux mod) tak do hodiny vyskoci BSOD: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (=HW-error). Bohuzel nevim urcite jestli je to tim registry hackem, protoze tesne pred tim se mi win10 aktualizovaly z 1803 na 1809. Jiny hry mi to zatim neudelaly, tak jeste uvidim.

_________________
CPU:i7-6700K@4G8+Noctua NH-U12A|MB:Asus Z170M Plus|RAM:Corsair LPX 2x8G 3200|GPU:EVGA 1080SC ACX3|SSD:Samsung 970 Evo Plus 1T+SSHD:Seagate FireCuda 2T|PS:Seasonic SSR-550RM|Case:FD FocusG Mini|Mon:Asus VN279Q@74Hz|


 Profil  
 Předmět: Re: Refresh monitoru desktop vs hry
PříspěvekZaslal v: čt 11. duben 2019, 13:16 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 28. listopad 2016
Nahoru
Ved to je jasne. DVI tak 66hz oc, DP 75hz+ kludne.

_________________
Obrázek


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 10 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 1 anonymní


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.