Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je po 20. listopad 2017, 14:27

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 2 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Vadné ram / špatná kompatibilita?
PříspěvekZaslal v: pá 7. červenec 2017, 08:56 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 07. červen 2011
Nahoru
Hw:
Ryzen 5 1600 stock, Wraith Spire
Gigabyte AB350-Gaming 3, Bios F7
Patriot Viper 4 2400Mhz XMP CL15 2x 4Gb
MSI Gtx 960 2Gb OC Gaming, Core 1495Mhz, Mem 1950Mhz
Seasonic SS-500ET T3 80+ Bronze

Před 3 týdny jsem upgradoval můj starej Athlon na Ryzen. Vše zapojeno, reinstallace windows. Vše běželo perfektně. Vzpomněl jsem si na XMP u RAM (mimochodem ty jsem měl po ruce zadarmo, proto jsou tam dočasně). V biosu jsem nastavil XMP profil. PC se přesně 3x rebootoval, vždy naběhl zapípal a reboot. Tohle mi dělalo i když jsem měnil fan curve.
Vše běželo v pohodě, ale 2 dny zpět jsem chtěl zkusit, jestli ty paměti nepujdou trochu oc. Tak se mi akorát povedlo nabootovat @2666 vše na auto, xmp off, 1.2V s CL18 memtest jsem nechal pár hodin a bez jakýhokoliv erroru. Tak jsem si řekl, že hodim zpět na 2400 XMP. Zase se pc 3x rebootoval a naběhl.

Zapnul jsem si chrome na jeden monitor a wowko (tbc, nic náročnýho) na druhym a začalo se mi objevovat na monitorech takové rychlé probliknutí pruhů, většinou bílých a nebo jedné z barev textur a úplně náhodně. Tak to bylo divný, nejprve jsem dal pryč OC grafický karty. Beze změny. Tak že zkusím dát ram na default. Vypnul jsem pc a už nenaběhl. Clear CMOS, zároveň mě napadlo vyměnit ještě HDMi kabel, tak jsem paměti dal zase XMP, přišlo mi chvíli snad i lepší, už to nebyli např 4 cm pruhy, ale jen místa a pouze černé. Tak jsem znovu vypnul pc. Nenaběhl - Clear CMOS a nechal jsem RAM na default 2133 CL15. Od tý doby to běželo 2 hoďky bez problému, i jsem mezi tim dal zpě OC grafický karty, pak jsem šel spát a budu moct vyzkoušet až dneska večer.

Párkrát jsem ještě zkusil, jestli po vypnutí pc se nestane, že nenaběhne. Bylo to ok.

Problém je, že to probliknutí bylo tak rychlý, že když si člověk na to nedává hodně pozor, tak mu přijde, že to je třeba větev, proto to chci ještě večer vyzkoušet. Mnohdy jsem vůbec nevěděl jestli to bylo normální nebo ne. Dělalo to jak ve windows, tak ve wow. Něco jinýho jsem nezkoušel vzhledem k tomu, že to dělalo i ve win.

U všech frekvencí jsem měl puštěný memtest pár hodin, bez erroru.

V čem by mohl být problém? XMP profil a špatná kompatibilita? (sice jsou paměti mezi supported u desky, ale to nemusí ani moc znamenat). Problém s deskou? Paměti jsem prohodil mezi sebou v "šedých" slotech, nezkoušel jsem nechat jen jednu nebo dát do "černých". Nebo snad něco s GPU? Po tom co jsem vyměnil kabel a CLR CMOS to bylo lepší, ale pořád bylo míň a přišlo mi, že když už tak jen ve hře. Původně to bylo na obou monitorech (dvi/hdmi)


 Profil  
 Předmět: Re: Vadné ram / špatná kompatibilita?
PříspěvekZaslal v: pá 7. červenec 2017, 17:54 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 07. červen 2011
Nahoru
Huh ok po zapnutí stejný problém. Dost jsem přemýšlel a pak mě to trklo.
Instalovali se v průběhu ovladače na gk. Dal jsem tam poslední, kde to nedělalo a jdu zkoušet, zatím to jede asi půl hoďky a nic.
Vůbec mě to nenapadlo, s gk od nvidia se mi nic takovýho ještě nestalo. Vypadá to slibně.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 2 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum