Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je pá 19. říjen 2018, 02:00

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Odpovědět na téma  [ 15 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: so 4. srpen 2018, 16:56 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Ahojky, potřebovala bych poradit. Mám na základní desce 5 Gbps síťovku (+ ještě dvě 1 Gbps) a až dosud jsem nijak neřešila rychlost sítě, prostě jsem dala kabel do té nejrychlejší síťovky, jede to 1 Gbps a pohoda. Jenže začínáme čím dál víc přecházet na 4K videa a současné sledování různých 4K filmů třeba na Apple TV a k tomu na PC nebo MacBooku a k tomu třeba spuštění Time Machine zálohy či jiná práce s daty v síti prostě síť hodně vytěžuje a filmy se sekají. Tak bych chtěla využít toho, že už máme jednu 5 Gbps síťovku a zrychlit i zbytek sítě. NAS má 2x 1 Gbps takže je možné nastavit teaming, ale neumí to současný switch, takže bych potřebovala poradit co dokoupit, aby se využily maximální možné rychlosti. Kabely jsou CAT6, takže podpora vyšší rychlosti tu je. Předpokládám že by stačil switch podporující teaming (na straně NAS) a 5 Gbps (PC) a ke zrychlení by došlo. Nebo se pletu? Internet je od UPC, do modemu je připojená akorát tiskárna a pak současný switch. Poradíte prosím?


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: so 4. srpen 2018, 20:06 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Tech 5 Gbit se nijak nerozšířilo. Nejrozsirenejsi propojeni serveru a switchu je 10 M/100 M /1 G/10 G. Teaming zvladaji i small busibess rady od Cisca, ale zase bych se kouknul po switchi, co zvladne nejaky datovy tok mezi zarizenimi, takze pod 300 radu asi nejit. Dale je dobré interni komunikaci mit na jednom switchi a router zatezovat idealne jen komunikaci do internetu. Dale se podivej i na vytizeni NASu, protože sem mel doma NAS od Synology, co ani nebyl schopen zobrazit nahled DLNA slozky s 1,5 TB filmu (Pridani te slozky schroustal skoro 24 hodin nez ji pridal do DLNA databaze).

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 13:52 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Vytížení NASu je v pohodě, při běžné činnosti kolem 3%, při přehrávání třeba dvou 4k filmů a běžící záloze Time Machine je to do 40% takže si myslím že má velkou rezervu. DLNA databázi 3 TB teda dělal taky docela dlouho, ale celý den určitě ne, měl to za cca tři hodiny hotové. Ale my stejně používáme přístup přes AFP/SMB a složky, DLNA jsem jednou zkusila a moc mě to neoslovilo.
Mohl bys mi prosím poslat odkaz na nějaký konkrétní switch? Pak už se asi nějak zorientuju :-) Stačí čtyř nebo pěti portový.
Takže chápu dobře že i tiskárnu bych měla napojit na switch a pořídit ještě wifi router a do modemu vést jeden kabel a nepoužívat ho na nic jiného než jen modem? Co bys doporučil za wifi router?


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 15:08 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Ja DLNA pouzivam kvůli trem TV zapojemym na LAN.

Nasel jsem nastupce 300 rady, ktery by ti mel stacit:
https://www.czc.cz/cisco-sg350-10/195251/produkt
- propustonost switche je 20 Gbitu, takze pohoda
- ma management (web/console)
- umi teaming (link aggregation)
- je bez ventilatoru
- záruka je u Cisca na několik let nez oznami EOL, kde pak stejne ještě par let pote poskytuji support

Jen pro info kolik stoji switch z te rady, co dokonce umi dva porty na 2,5 Gb a ma tronasobnou propustnost:
https://www.czc.cz/cisco-sg350-8pd/230628/produkt

Tenhle router mam v panelaku uprostřed bytu 4+1 a pokryti je všude dobré:
https://www.czc.cz/cisco-rv130w-vpn-fir ... 92/produkt
- NAT zvladne 800 Mbps, takze rezerva do budoucna i na optice
(Když byl router na jedne strane bytu, tak na druhé strane uz byl signal slaby, holt panely v ceste)

Zapojeni je jednoduche:
- do WAN portu routeru pripojis internet
- z jakéhokoliv portu routeru to zapojíš do switche
- do switche pak zapojíš vse ostatní
- switch by mel mit v defaultu nastaveno získat management IP z DHCP (predesla rada to mela), takze zaponout nejdříve router a pote switch (později se to da přenastavit na pevnou IP nebo v routeru to DHCP prideleni udelat jako staticke)

Postup pro NAS:
- propojit jednim kabelem
- nastavit team na NASu (zvolit idealne LACP, rozhodne ne active-stadby)
- nastavit team na switchi (stejny typ jako na NASu)
- propojit druhy kabel

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 15:15 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Díky moc, chápu že to bude kvalitní ale je to poněkud drahé, neexistuje nějaká levnější možnost? Nemusím mít nutně Cisco, klidně by stačil třeba nějaký TP-Link (naposledy jsme tu měli wifi router od TP-Link 8 let a byl nahrazen vlastně jen proto, že jsme dostali nový modem od UPC, router stále slouží na chalupě).

A zeptám se ještě na jednu věc. Mám v PC celkem tři síťovky, jednu 5 Gb Aquantia a dvě 1 Gb Intel (no a ještě wifi ac, ale to je mimo, tu jsem použila při instalaci Windows, které tu Aquantia neznají tak abych mohla stáhnout ovladače jsem se připojila přes wifi :-) ). A teď ta otázka, co je výhodnější použít? Tu 5 Gb síťovku nebo teaming na těch dvou Intel? Tedy za předpokladu že to ve Windows 10 jde nějak udělat protože v defaultu je to kdovíproč zakázané (a to mám verzi Pro).


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 15:43 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Poslední roky pracuju s Ciscem (ještě sem mel v ruce par HP/3COM switchu ve stejne cenove relaci), takze ti moc v jinych neporadim. Hlavne vyhledávat switch, co ma dostatečnou propustnost a umi teaming, protože eshopy nemaji moc dobré filtrovani specifických parametru.

Tady je link na full ovladace Intel, kde je moznost vytvořit team primo v nich:
https://www.intel.com/content/www/us/en ... ducts.html

PS: 2,5/5 Gbit ethernet se v domácnostech objevi v cenove dostupných relacích tak za 6-10 let dle me. Mozna za 3 roky se to zacne zasazovat v korporatech, pokud teda budou sitovky v PC/NTB, jinak se další vlna vymeny EOL switchu pojede zase na 1 Gbit switchích a mozna stejne vyhraje cena za switch.

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 16:28 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
Máte urobené aspoň nejaké meranie dátového toku keď nutne potrebujete na jeden 4k stream 5Gbit linku?


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 16:50 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
killerek: chápu, zkusím ty ovladače, děkuji za odkaz. No uvidíme jak to půjde. Právě vyhledávání v e-shopech je dost tristní a něco tam najít podle parametrů je děs a je úplně jedno o jaký e-shop jde...

ttx: samozřejmě že nemám, ptám se jen proto že nemám co dělat... To byl sarkasmus pro pořádek. Mimochodem, kdybyste pořádně četl, nemusel byste se tak hloupě ptát a věděl byste, že nejde jen o jeden 4k stream. Nebo je pro slováky čeština až tak moc obtížná?

Omlouvám se za poněkud útočný tón na ttx, ale už mi začíná dost vadit různé zpochybňování a hloupé dotazy i přesto že je v příspěvku na který tito lidé reagují vypsané všechno :-(


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: ne 5. srpen 2018, 16:55 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
Ja vás nemám potrebu urážať a navážať sa do vás, ale vy zrejme hej, tak pokračujte.
Neviem aký mate stream data rate tých filmov, ale myslím, že 1 Gbps sieť prenesie aj 10 4k streamov súčasne a ani sa nezapotí. Problem býva najčastejšie s rotačnými diskami, ktoré pri viacerých datových prúdoch nestíhajú dodávať na sieť dáta kontinuálne bez prerušenia. Tento problém sa vyskytuje aj u kamerových systémov nahravajúcich niekoľko streamov HD obrazu na záznamové zariadenie (tiež s rotačnými diskami aj keď špeciálnymi pre AV).
V tomto prípade sa odporúča vymeniť rotačné disky za SSD. Aj SSD majú obmedzenia v rýchlosti zápisu/čítania. Tie lacné asi nebudú stíhať zapisovať 5 Gbps.


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: po 6. srpen 2018, 15:27 
Začátečník
Začátečník

Založen: 12. srpen 2012
Bydliště: Dolní Domaslavice
Nahoru
Je pravda, že kvůli tomu, že nám nestíhaly disky v serveru jsem přecházel na 4 diskové RAID 5 řešení s vyrovnávací pamětí na řadiči... Defacto se dá říct, že Full HD film puštěný na 4 zařízeních + dělání zálohy byla konečná pro RAID 1 pole...

_________________
Core i7 7700, Asus B150 Pro Gaming , 32GB DDR4, GTX 750Ti 2GB, Intel 535 120GB M2 SSD, SSD Samsung 750 EVO 250GB, LCD Dell 29"


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: út 7. srpen 2018, 19:04 
Začátečník
Začátečník

Založen: 16. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
Abby napsal:
Vytížení NASu je v pohodě, při běžné činnosti kolem 3%, při přehrávání třeba dvou 4k filmů a běžící záloze Time Machine je to do 40%

To je vytizeni CPU, nebo zatez disku? 4k video ma mezi 50-70mbps... pridavam se k nazoru, ze nestihaji disky, nikoli sit...

_________________
Asus RoG laptop * AG322QCX


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: út 7. srpen 2018, 20:48 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
To je vytížení CPU, je to obyčejný dvoujádrový ARM. Vytížení disků je v tomto případě kolem 15-20% (4x Seagate IronWolf 4 TB v RAID5).


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: po 13. srpen 2018, 11:13 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. červen 2003
Bydliště: Hodonín
Nahoru
Teaming je možné nastavit i na levých TP-link switch za cca 1500 Kč. Switch má vnitřní propustnost 16 Gbit/s, takže by to mělo stačit. Taky o tom uvažuji, protože propustnost 1 Gbit/s síťovky už začíná být na Synology DS918+ limitující.


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: po 13. srpen 2018, 12:38 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 19. únor 2018
Nahoru
Díky za info, to je dobrá zpráva.


 Profil  
 Předmět: Re: LAN podpora 5 Gbps
PříspěvekZaslal v: út 28. srpen 2018, 20:42 
Nováček
Nováček

Založen: 30. září 2012
Nahoru
1. 1Gbit to stihat musi
2. na konzumne riesenie 2.5/5Gbit kasli, sietova karta, switch atd., su drahe, radsej skoc na ebay a za par supov kupis 10Gbit optiku ( ak mas windows 10 nekupuj chelsio ale na macOS ide fajn)
3. odporucam prechod na SSD alebo oddelit prevadzku na separatne polia, z raid5 pole kde mas 4disky spravit 1x raid1 pole pre zalohu, praca s DATA a druhe pole raid0 alebo raid1 pole na filmy


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 15 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.