Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je so 8. srpen 2020, 15:18

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 16:24 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
Ahoj,

nechal jsem si od operátora Metronet navýšit rychlost internetu na 100/10. Modem Asus DSL-AC52U mám s nejnovějším FW, během chvilky navázal vyšší rychlost, download běží 98 Mb/s ale upload se nezměnil, drží se stále přesně na 5 Mb/s, operátor mi po prohlášení do modemu sdělil, že nastaven je dobře a že chyba bude určitě v modemu, ať jej vyměním. Nezdá se mi to... dle modemu je Data Rate a Max Data Rate nad 10 Mb/s u uploadu.

Přikládám parametry linky a nastavení z modemu:

Příloha:
32EE53AD-7CFB-443E-A5E9-DD3F451CADC6.jpeg

Příloha:
81A1C92C-34C7-4761-8D8E-7F2EE261D9CE.jpeg


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 16:28 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Linka to zjevně zvládá, takže jde zjevně o konfiguraci modemu.
Nevím o tom, že by Cetin využíval VDSL profil 30a. Pohrál bych si s tímhle.

EDIT: Však tam máš navázánu rychlost UL na 10 mbit/s, ne? Dolož měření nějakým testem s 1 zařízením na kabelu (vše ostatní odpojené) na Speedtest.net / jinde dle požadavku ope a žádej prověření z jejich strany.

_________________
Desktop: NZXT H440: Intel Xeon E5-1650v2 @ 4 GHz, Cooler Master Hyper 412S, Huanan X79Z 2.4E, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, 24 GB QC DDR3 @ 1600 MHz CL11, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 16:46 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
S nastavením 17a/30a jsem si hrál, zkoušel jsem i všechna jiná nastavení, ale vliv na upload to nemělo. Měření vč. těchto screenshotu jsem zaslal na podporu Metronet a ti mi pouze sdělili, že u nich je profil korektně nastaven na 100/10 a ať vyměním modem (prý to předali i na techniky)...

Vyjádření operátora:

Dobrý den, aktuálně jste spojený rychlostí 103614/10240 kbps. Za nás problém nevidíme.

Dobrý den, technici kontrolovali nastavení a nenašli, že by byla někde chyba v nastavení. Byla doporučena výměna zařízení.


Nejsem si úplně jistý, zda mi opravdu v tomto případě výměna pomůže...

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 17:05 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
No na lince to vážně běží OK, to sám vidíš. Pokud by to operátor někde řezal, tak hlouběji ve své infrastruktuře. A je to velmi nepravděpodobné.

_________________
Desktop: NZXT H440: Intel Xeon E5-1650v2 @ 4 GHz, Cooler Master Hyper 412S, Huanan X79Z 2.4E, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, 24 GB QC DDR3 @ 1600 MHz CL11, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 17:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
Rozumím, pak tedy nevím, kde by mohl být problém :?

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: st 29. červenec 2020, 22:52 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Profil se nanastavuje na modemu ale na DSLAMu.Zde je na DSLAM evidentně nastaven správně. Nicméně rychlost se ořezává ještě na BRAS (dnes už snad automaticky). Hoď mi do SZ adresu/číslo přípojky...

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS ROG STRIX B450-I GAMING |2x 8GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Phanteks Evolv Shift Air | Corsair SF-450 | Dell U2410 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: pá 31. červenec 2020, 05:52 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
Weslo napsal:
Profil se nanastavuje na modemu ale na DSLAMu.Zde je na DSLAM evidentně nastaven správně. Nicméně rychlost se ořezává ještě na BRAS (dnes už snad automaticky). Hoď mi do SZ adresu/číslo přípojky...


Posláno do SZ.

Nicméně jsem zjistil zajímavou věc - pokud v nastavení modemu vypnut "G.vector (G.993.5)", tak vše jede jak má - download cca 88 (ten trochu klesl po vypnutí G.vector), upload nyní těsně pod 10 Mbit/s. Menší pokles download mě ovšem již tolik netrápí jako upload omezený na polovinu se zaplým G.vector. Modem poté hlásí, že používá "ITU G.993.2(VDSL2), G.998.4(G.INP)".

Vím, že všude se píše, že Vectoring v síti CETIN musí modem podporovat a že má být vždy zapnutý, pak nechápu, proč ale mi způsobuje max. upload pouze 5 Mbit/s.

Můžu to tedy nechat vyplé? Není to proti nějakým pravidlům, případně nemůže mě v budoucnu CETIN odpojit za nepoužívání Vectoringu?


Aktuální rychlost po vypnutí G.vector:
Příloha:
Snímek obrazovky 2020-07-31 v 7.15.56.png


Přikládám screenshot DSL status po vypnutí G.vector:

Příloha:
B02D1E33-0446-4615-A476-E3E4DABA71D3.jpeg


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: pá 31. červenec 2020, 06:24 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Cetin Tě za nic odpojovat nebude, prostě máš jen nižší rychlost, protože se nekalkuluje odstranění šumu ze souběhů.
Nezdá se mi ale, že by tohle bylo příčinou. Když to modem nezvládá, obvykle pak naskakuje chybovost.

_________________
Desktop: NZXT H440: Intel Xeon E5-1650v2 @ 4 GHz, Cooler Master Hyper 412S, Huanan X79Z 2.4E, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, 24 GB QC DDR3 @ 1600 MHz CL11, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: pá 31. červenec 2020, 06:50 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
pilarius napsal:
Cetin Tě za nic odpojovat nebude, prostě máš jen nižší rychlost, protože se nekalkuluje odstranění šumu ze souběhů.
Nezdá se mi ale, že by tohle bylo příčinou. Když to modem nezvládá, obvykle pak naskakuje chybovost.


No příčinou uploadu limitovaného na 5Mbit/s to asi je, protože když ten Vectoring vypnu, tak upload běží stabilně na 9.8 Mbit/s. Nebo by mohl být problém na straně CETIN, že např. u našeho DSLAM má chybně omezenu rychlost při použití Vectoringu na upload 5Mbit/s?

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: pá 31. červenec 2020, 09:23 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak jsem zkusil jiný modem Zyxel VMG3625-T50B a tam upload běží na 10 Mbit/s i se zapnutým G.vector, download 98 Mbit/s. Děkuji za rady a ten Asus dám na reklamaci.

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
 Předmět: Re: Asus DSL-AC52U: VDSL 100/10 upload limitován na 5 Mb/s
PříspěvekZaslal v: pá 31. červenec 2020, 12:15 
Začátečník
Začátečník

Založen: 03. prosinec 2005
Bydliště: Praha
Nahoru
Navíc tento Zyxel má v menu i podporu 35b takže by měl umět 250/25, což by na mé lince mělo být možné. Jen se trochu bojím o stabilitu modemu - jiný Zyxel jsem dříve měl od O2 a ten jsem musel každou chvíli restartovat...

_________________
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE |


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 11 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 14 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.