Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je st 25. listopad 2020, 16:07

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 15 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 14:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
V domácí síti jsou propojené 2 routery.

1. router dělá NAT a je propojený s 2. routerem, který běží jako switch, tj. propojení na portech LAN - LAN síťovým kabelem

První router si načítá přesný čas z NTP serveru a.root-servers.net [198.41.0.4].
Druhý router má problém, že si nenačte čas z NTP serveru, který je v internetu.

Protože na druhém routeru není aktivní připojení WAN, tak router nezná adresu DNS serveru a nemůže si přeložit adresu NTP serveru na IP adresu.

Vyzkoušel jsem přidat ručně IP adresu NTP serveru, kterou jsem zjistil pomocí příkazu ping.
Vyzkoušel jsem přidat routování 198.41.0.4 255.255.255.255 s bránou 192.168.1.1 (ip prvního routeru), případně 198.41.0.0 255.255.255.0 se stejnou bránou.

Routování
192.168.1.0 255.255.255.0 0.0.0.0 LAN & WLAN

Stále bez úspěchu. Je nějaká možnost tu synchronizaci času na druhém routeru rozchodit?

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 19:23 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
Ten druhý router, pokud je zapojený jak píšeš, tak ani žádné adresy znát nemůže. Chová se jako obyčejný L2 switch.
On bude nejspíš tak pitomej, že jinudy, než po tom výchozím interface, se nezeptá.
Je ten NTP čas nějak důležitý pro život?


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 20:02 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Tak chtěl jsem ten čas rozchodit, když už nad tím dumám. Ale asi jak píšeš. OpenWRT (podporuje) tam kvůli tomu dávat nebudu.

Myslel jsem si, jestli by to nespravilo nějaké statické routování (nemám v těch nastaveních někde chybu?). Když přidávám static route, tak je uvedeno rozhraní LAN & WLAN, tak jsem si myslel, že by nastavení správné static route + nastavení NTP serveru, ne jako hostname, ale jako IP adresy, jednoduše pomohlo.

EDIT: Pak už mě napadla jen možnost rozjet si vlastní NTP server na linuxu (NAS), protože samotná aplikace pro NAS neexistuje.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 21:30 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
Seš na L2, tam žádný routing není.
Máš správně nastavenou gateway? Zkoušel si místo dns jména použít ip adresu?


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: pá 20. listopad 2020, 21:33 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Jasně, zkoušel. Aha, takže nastavení routování má vliv jen na WAN port. Ok, tak to je asi konečná.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: so 21. listopad 2020, 09:19 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Co to je za routery? Bud by si potreboval na tom switchovacim routeru nastavit default gateway nebo default routu, aby ti komunikoval i s jinym adresnim rozsahem, ale je otazka, co vsechno se ve firmware vypne, kdyz prepnes na switch.

Ta routa by spise mela byt:
0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.1.1 interfaceX
- vetsinou byva prvne cil, pak jeho maska, pak nexthop a pripadne specificky interface

Zkusil si jako NTP server nastavit IP toho prvniho routeru? Treba nahodou umi krome clienta fungovat i jako server.


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: so 21. listopad 2020, 13:42 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Jedná se o TP-Link WR1043ND. SSH neumí ani jeden z routerů.

Default gateway tam nenastavím, protože bych musel kvůili tomu nakonfigurovat WAN a pak by se ASI všechno routovalo přes WAN toho druhého routeru, co nemá přístup k internetu. Router se chová tak, že když nenastavím WAN, tak je ta jen jedna routa pro LAN a když nastavím WAN, tak jsou tam 3 routy, bez možnosti jejich editace nebo smazání.

Routování
192.168.1.0 255.255.255.0 0.0.0.0 LAN & WLAN

Mám možnost pouze přidat routu (static route) pro LAN & WAN. Zkoušel jsem přidat co poradil killerek, ale router píše "Bad destination IP address, please input another one". Takže asi jedině rozjet NTP server nebo tam dát OpenWRT.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: so 21. listopad 2020, 14:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Zkoušel jsem přidat jednotlivě (vždy jen jednu) následující routy:
198.41.0.4 255.255.255.255 192.168.1.1
198.41.0.4 255.255.255.255 10.1.2.3 (IP wifi AP)
198.41.0.0 255.255.255.0 192.168.1.1
198.41.0.0 255.255.255.0 10.1.2.3 (IP wifi AP)

A výsledek je pořád jen "Get GMT unsuccessfully, make sure that you have already connected to Internet." při pokusu o NTP sync.

Předpokládal jsem, že by to mělo jít s bránou 10.1.2.3, ale ta se do routovací tabulky nepřidá, přestože se uloží.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: so 21. listopad 2020, 20:50 
Čestný člen
Čestný člen
Obrázek uživatele

Založen: 15. prosinec 2004
Bydliště: Kladno/Praha
Nahoru
Ta routa je ti fakt na nic, snažíš se routovat v přepínané síti, kde funguje ten router jen na základě arp tabulky, tam problém nehledej.
Co je to za zařízení?


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: so 21. listopad 2020, 20:57 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Je to napsané 2 posty výše nad tvým příspěvkem. Tak jsem přece jen trochu pokročil.

Když přidám routu:
10.1.2.0 255.255.255.0 192.168.1.1
tak z druhého routeru bez internetu funguje ping na IP AP wifi providera 10.1.2.1

Dál se ale nedostanu, zkoušel jsem přidat
198.41.0.0 255.255.255.0 s bránou 192.168.1.1 nebo s bránou 10.1.2.1 nebo 10.1.2.3
ale na timeserver v internetu se nepingnu.

Ale z AP providera jde kupodivu synchronizovat přesný čas. Takže asi vyřešeno.
I když bych radši tahal čas přímo z timeserveru, protože dostupnost může skončit.
Ale už jsem zkoušel tolik rout a i kombinovat je, že už to nemá smysl nadále řešit.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: ne 22. listopad 2020, 19:17 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Problém vyřešen. Server, kam jsem se snažil celou dobu připojit kvůli synchronizaci času, vůbec nebyl NTP server.

Stačilo přidat statickou routu:
51.105.208.173 255.255.255.255 192.168.1.1

A pak už jen nastavit na routeru IP adresu 51.105.208.173 pro timesync.

Když by někdo řešil něco podobného, tak první doporučuju ověřit si, že jde o NTP server pomocí synchronizace času ve Windows.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: ne 22. listopad 2020, 20:27 
Čestný člen
Čestný člen

Založen: 21. srpen 2010
Bydliště: Diváky
Nahoru
Jaký to má důvod? Já používám predevsim time.google.com.


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: ne 22. listopad 2020, 20:35 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Na mobilu občas vypadává (zmizí) wifi a chtěl jsem vidět statistiku jeho připojování na routeru, ve které bych se trochu vyznal.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: po 23. listopad 2020, 00:25 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Popravde sem predtim vubec nekoukal, se kterou IP to chces syncovat. Proc rovnou v CZ nepouzit ntp.cesnet.cz (ma dve IP pod tik.cesnet.cz a tak.cesnet.cz) Je to NTP stratum 1 server u nas s atomovyma hodinama.


 Profil  
 Předmět: Re: 2 routery v domácí síti, nedostupný NTP server
PříspěvekZaslal v: po 23. listopad 2020, 14:23 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Používám IP adresu serveru time.google.com. Bohužel kvůli nemožnosti nastavit na druhém routeru, aby používal DNS server.

Tudíž jsem zvolil takový server, kde očekávám, že se nebude zase tak často měnit IP adresa. Ale je to asi tak, že čas ukáže.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 15 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Salamander a 16 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.