Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je po 26. červenec 2021, 01:36

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 152 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  další
Autor Zpráva
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: st 24. duben 2019, 12:18 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
To, čo by sa hodilo pri ladení je mať možnosť vidieť rozptyl hodnôt počas dlhšej doby. To, že momentálne je SNR margin nejakých 7.3 je len informatívne. Tá rutina "stability adjustment" sa musí podľa niečoho riadiť a tipoval by som, že interne s tým rozptylom počíta. Musí vedieť min a max hodnotu, akurát programátori firmware si mysleli, že užívateľ to nepotrebuje vedieť.
Existuje dosť modemov kde je tento parameter nastavený fixne bez toho aby to malo nejake "auto". Bez možnosti vidieť schému toho modemu by som si tipol, že nastavenie na "auto" riadi útlm vstupného linkového zosilovača. Zaradením väčieho útlmu sa zníži úroveň interferenčných produktov, čo napomáha lepšiemu dekódovaniu signálu bez zbytočného riešenia opravy chýb, čo v konečnom výsledku znamená väčšiu rýchlosť. Tudíž tá voľba "auto" tam svoj význam určite má, zvlášť pri nízkom SNR margin. To, že sa dá tá automatika aj vypnúť je len dobre, pretože všetky automatiky majú väčší, či menší problém pri hraničných oblastiach regulácie.


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: po 20. květen 2019, 22:57 
Nováček
Nováček

Založen: 20. květen 2019
Nahoru
Zdravím.
Mohl by mi taky někdo znalý posoudit moje dsl?

Do nedaleké vsi s telefonní ústřednou nedávno zavedli 100 megabitovou rychlost, tak jsem si říkal, jestli to náhodou neumožnilo o trochu větší rychlost i u nás na vzdálenějším okraji, kde se nestavěly nové dslamy.
K ústředně v upgradované vsi mám délku vedení něco přes dva kilometry, k dslamu, pokud je linka připojená k němu, možná i pár metrů pod dva kilometry.
Cetin mapa mi ukazuje až 8 megabitů, ale když mi před nějakou dobou O2 nabízeli "pevný bezdrát" a já místo toho chtěl zrychlit dsl, řekli, že to nejde. Kecali?
Nebo je z tohohle výpisu poznat nějaký dobrý důvod, proč se linka nedá zrychlit aspoň na těch 8 nebo i víc, pokud to adsl2+ umožňuje?


Modulace DSL ITU G.992.5(ADSL2PLUS)
Režim dodatku ANNEX B
DSL Exchange(DSLAM) Broadcom

Line Stats Downstream Upstream
TCM On On
SNR Margin 26.3 dB 30.7 dB
Line Attenuation 28.9 dB 16.9 dB
Path Mode Interleaved Interleaved
Interleave Depth 224 4
Data Rate 6533 kbps 517 kbps
Max Rate 19684 kbps 1571 kbps
Power 17.2 dbm 12.3 dbm
INP 2.2 symbols 2.0 symbols
INP-SHINE - -
INP-REIN - -
CRC 19 0


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: so 25. květen 2019, 11:17 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
15-16Mbps ti to dá.. viac ne.

_________________
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 3070-8G-OC; CoolerMaster ML500; iPhone Xr 128GB


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: so 25. květen 2019, 15:14 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Pokud to ale podporuje karta na DSLAMu.
A O2 bude k vyšší rychlosti svolné jen tehdy, máš-li k Optimalu O2 TV (a to se nedělá na obchodním, ale na technické podpoře), respektive pro Aktiv se na ADSL automaticky nastavuje 16mbit/s profil.

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: po 27. květen 2019, 18:11 
Nováček
Nováček

Založen: 20. květen 2019
Nahoru
O2 TV nemám a nechci. Budu muset zjistit, jestli vyšší rychlost dostanu aspoň s tím dražším tarifem.
Jinak už zbývá jedině nemobilní LTE. Není tu ani žádná použitelná Wifi.


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 13:48 
Nováček
Nováček

Založen: 10. říjen 2019
Nahoru
DSL downstream 91519 kBit/s
DSL upstream 11517 kBit/s
System uptime
1 days, 1 hours, 41 minutes, 38 seconds
Transmission mode
VDSL2-17A Annex B
CRC errors
8
FEC errors
0
SNR (Down/Up) 13.8 / 26.6 dB
Attenuation (Down/Up) 6.5 / 10.5 dB

Aká je podľa vás kvalita tejto linky-spojenia je tam ešte priestor na zrýchlenie?
Dakujem


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 14:36 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
130Mb na downloade max.... ale to je fakt hruby odhad...

SNR by nemalo u VDSL klesnut pod 9dB

Ale potom tu máš VDSL3/V-PLUS, super-vector VDSL a pod. takže to ti nikto nepovie až prax.

_________________
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 3070-8G-OC; CoolerMaster ML500; iPhone Xr 128GB


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 14:45 
Nováček
Nováček

Založen: 10. říjen 2019
Nahoru
Takze hodnoty SNR a attenuation niesu hranicne a linka je ok?


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: čt 10. říjen 2019, 16:06 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
jop

_________________
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 3070-8G-OC; CoolerMaster ML500; iPhone Xr 128GB


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: út 4. únor 2020, 22:37 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 13. říjen 2003
Nahoru
Zdravím,
mapa cetinu mi začala hlásit 50Mbit, nicméně router říká max 29mbit....
Momentálně to jede 22Mbit.

Comtrend 3026 v2 (již jen bridge)
VDSL-17a
Type: PTM
Link power state: L0
SNR Margin: 9,4 / 15,0
Loop atte. D1:23,4 D2:55,2 D3:83,3 / U0:14,3 U1:46,3 U2:67,2 U3:N/A
Signal atte D1:23,3 D2:54,9 D3:n/a / U0:14,3 U1:45,5 U2:n/a U3:n/a
Upbokle dB: ----- / 22,1
Output power: 14,4 / 2,1
Attainable rate: 29047 / 8272
Rate: 24128 / 2236

Je těch 50mbit s tímhle vůbec reálné ?
děkuji

_________________
8700K+Custom Cu IHS+Noctua D15S, Aorus Z390-Pro, 2x8GB G.Skill TridentZ cl16, Palit JetStream 1070 8GB, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 960Evo 500GB+Kingston A2000 500GB+Intel 660p 2TB+Crucial M550 256GB+Intel X25-M 80GB, Corsair RMx550, Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Audeze LCD-X


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: st 5. únor 2020, 00:38 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 10. březen 2006
Bydliště: Pardubice
Nahoru
Vyšší profil vyžaduje minimum 30 mbit/s, takže ne. Ale je to linka zralá na bonding, neuškodilo by zavolat svému ISP a zeptat se na možnost bondingu s terminátorem (alespoň pilotní provoz již má většina ISP).

_________________
Desktop: NZXT H440: AMD Ryzen 7 3700X TE (Trashbin Edition @ 4,1 GHz), Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill @ 3333MHz CL16, Corsair RM650x; Win 10 64bit; LG 29UM59A: 2560x1080
-
NB1: HP 250 G5; Win 10 64bit; 1920x1080
-
NB2: HP 6530b; Win 10 64bit; 1440x900


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: pá 7. únor 2020, 10:03 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Mapa CETINu ukazuje plus, mínus, u mě třeba 20Mbit a jede 30Mbit. Mě by spíš zajímaly Vaše zkušenosti s tím, jak donutit operátora (o2,T-M,VF) zřídit bonding.

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix 256GB M.2 | CoolerMaster Q300L | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: pá 7. únor 2020, 16:10 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 13. říjen 2003
Nahoru
já jim na nějakou tu bondáž háži bobek :lol:
kdesi byl článek, že O2 chce do r.2020 nabízet jako minimum 50Mbps... Rok 2020 je zde a .... vlastně ještě nějaký ten měsíc mají :roll:

_________________
8700K+Custom Cu IHS+Noctua D15S, Aorus Z390-Pro, 2x8GB G.Skill TridentZ cl16, Palit JetStream 1070 8GB, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 960Evo 500GB+Kingston A2000 500GB+Intel 660p 2TB+Crucial M550 256GB+Intel X25-M 80GB, Corsair RMx550, Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Audeze LCD-X


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: út 3. březen 2020, 14:49 
Začátečník
Začátečník

Založen: 28. květen 2004
Bydliště: Prerov
Nahoru
vcera kooonecne cetin dodelal DSLAM, volam do O2 at mi predelaj ADSL na VDSL O2 Stribrny 50Mbit, modem mam Huawei HG622 firmware posledni ze stranek O2. ale synchronizuje se jen na 24MBit, volam znovu do O2 a tvrdi mi, ze modem je stary...specifikace VDSL tohoto pristroje nemaji poradne uvedeny a ani nak nemuzu vygooglit jestli podporuje vyssi rychlost nez 24Mbit ??? dik


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.

_________________
i3 6100 4,66GHz 1,35V, Xigmatek Æegir, MSI Z170 Tomahawk, 16GB RAM Micron 3190MHz, PowerColor Red Devil RX 470 4GB


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: út 3. březen 2020, 14:55 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 05. září 2003
Bydliště: Hvožďany
Nahoru
co tam ctu, pise to ze muzes procpat az 130Mbit ale zapnutych mas 24Mbit.. Muj model Zyxel napripklad u teto kolonky pise ze mam dostupnych at 150Mbit ale zapnutych mam 100Mbit (T-Mobile) Takze te podle me asi pekne "lakujou"


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: út 3. březen 2020, 20:54 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
622u umí nejvíc něco málo pod 50Mbit ,ale je třeba speciálního nastavení na naší straně
17a je až 105Mbit, tj. mělo by to jet.
kdyžtak číslo do SZ

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix 256GB M.2 | CoolerMaster Q300L | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: st 22. duben 2020, 19:55 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 20. červenec 2005
Bydliště: Tábor
Nahoru
Zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně rychlosti mé VDSL linky. Nacházím se v lokalitě rodinných domů, v údajně větší vzdálenosti od DSLAMu. Po mnoha letech nestabilního připojení se to poslední 2 roky po přepnutí na VDSL2 a instalací modemu HG622u ustálilo na vcelku stabilních 22/2 Mbit. Na stránkách Cetinu mi mapa ukazuje max. rychlost přípojky 20Mbit/s, ovšem vedlejší domy ze 3 stran mají údajně max. limit na 50Mbit/s. Technik z O2 samozřejmě dle měření potvrdil hodnoty zobrazené na modemu a že vyšší rychlost není možná. Existuje nějaká šance docílit vyšší rychlosti připojení? Upstream rate je pro mne velmi limitující z důvodu telekonferencí. Zároveň se mi nechce zbytečně investovat do jiného VDSL modemu, pokud to nebude mít žádný účinek. Co mne také zaráží, je velké množství downstream FEC (uptime 47h). Díky


Nemáte oprávnění k prohlížení souborů přiložených k tomuto příspěvku.


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: čt 23. duben 2020, 08:20 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
Ten modem stojí za prd, řešením upstreamu je bonding (mají 55/5Mbit, kdyžtak adresu a číslo do SZ)

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix 256GB M.2 | CoolerMaster Q300L | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: po 27. duben 2020, 11:18 
Nováček
Nováček

Založen: 27. duben 2020
Nahoru
Dobrý den,
lze na této lince nastavit vyšší rychlostní profil 50 mb/s na jednom páru i přesto, že mapa cetinu ukazuje max 20 mb/s ? Screenshot dsl linky: https://prntscr.com/s6nw8m
Díky


 Profil  
 Předmět: Re: ADSL/ VDSL - parametry linky
PříspěvekZaslal v: po 27. duben 2020, 16:33 
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Obrázek uživatele

Založen: 19. prosinec 2005
Bydliště: Nan Curunír
Nahoru
jde ale pojede to okolo 30 - 35Mbit (podle modemu)

_________________
AMD Ryzen 5 3600 | Arctic Cooling Liquid Freezer II 120mm | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |16GB A-DATA XPG DDR4 3000Mhz | Gigabyte Radeon 5500XT OC 8G | Samsung 260 Evo 256Gb M.2| Kingston SV300 120GB SATA3 | Hynix 256GB M.2 | CoolerMaster Q300L | Corsair SF-450 | Samsung 28" U28E590 4k | Synology DS213j + 2x4TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 152 příspěvků ]  Přejít na stránku předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  další


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 4 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.