Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Pro přihlášení použijte protokol HTTPS, dosavadní HTTP již nemusí dobře fungovat, viz ZDE.

Právě je út 18. září 2018, 22:17

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN sie
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 07:22 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2004
Nahoru
V prvom rade by som povedal že toto neni bežný problém a ani pravidelný preto by som poprosil nejakého fakt skúseného sietara alebo človeka čo veľmi podrobne pozná tieto TP linky keby sme nejak spoločne vedeli z diagnostikovať čo toto môže spôsobovať.


PROBLÉM SA VOLÁ NÁHODNÉ PADNUTIE CELEJ SIETE

tu teraz napíšem len heslovito - podrobný opis by som poskytol tomu kto by bol ochotný a schopný toto vyriešiť.

* bavíme sa o funkčnej niekoľko ročnej domácej siete ,ktorá 10 rokov vždy bezproblémovo fungovala
* problém začal tento rok keď som mojim susedom vymenil ich síce funkčné ale pomalé 100vkové routre za 2x TP-LINK Archer C2 Wireless AC900
* vždy sa to stane z večera do rána cca od 3:00 do 6:00 jednoducho ráno stanete a nejde internet , zapnete stolný PC a vidíte že pc nemá pridelenú adresu
* tento rok sa to stalo už 5x
* ale vypátral som som že to robil vždy jeden susedov TP-LINK Archer C2
* ak som odpojil LAN kábel smerujúci k nemu siet nabehla
* susedov router ako keby sa prepísal a je nutné z resetovať ho do defaultu lebo sa nedá do neho dostať
* treba znova nahrať konfiguráciu routra a znova všetko mesiac dva behá

má to pokračovanie to ale až potom teraz moja prva otázka :

je možné aby nejaké LAN zariadenie pripojené do hlavného roura TP-LINK Archer C2 AC750 ktorý predeľuje adresy spôsobilo nefunkčnosť celej siete ?

_________________
Gigabyte 890FXA UD5 CPU AMD Phenom II 955 QUAD X4 BE AM3 C3 SATA HDD WD Caviar Black 500GB 32MB SATA 6Gb/s WD5002AALX
plus Western Digital Green 1000GB 64MB SATA2 WD10EARS 2x Kingston DDR3 2x2GB 1600MHz grey GRAFIKA SAPPHIRE Radeon HD 6850 1GB Toxic
notebook ACER Aspire F17 F5-771G-78X0 Acer aspire 5738G & Asus A6kM


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 08:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 26. květen 2007
Bydliště: Havířov/Ostrava/Brno
Nahoru
Bez logu z routeru muzeme jen hadat co je pricina. Proste ten spatnej TP link vyreklamuj.


je možné aby nejaké LAN zariadenie pripojené do hlavného roura TP-LINK Archer C2 AC750 ktorý predeľuje adresy spôsobilo nefunkčnosť celej siete ? - Ano, je to mozne. (Zalezi taky jaka je topologie site)

_________________
ASUS Maximus VIII Impact ~ Intel i7 7700k ~ MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1 ~ 2x8GB Kingston 3000MHz CL15 ~ Corsair H100i ~ Corsair SF600W ~ Fractal Design Core 500 ~ BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 08:57 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2004
Nahoru
log sa nedá vytiahnuť pretože sa do routra nedá dostať

_________________
Gigabyte 890FXA UD5 CPU AMD Phenom II 955 QUAD X4 BE AM3 C3 SATA HDD WD Caviar Black 500GB 32MB SATA 6Gb/s WD5002AALX
plus Western Digital Green 1000GB 64MB SATA2 WD10EARS 2x Kingston DDR3 2x2GB 1600MHz grey GRAFIKA SAPPHIRE Radeon HD 6850 1GB Toxic
notebook ACER Aspire F17 F5-771G-78X0 Acer aspire 5738G & Asus A6kM


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 12:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Není pro router novy firmware, co by opravoval nejake bugy? Zkus si pripadne na nejakem PC, co bezi nonstop, rozjet nejaky SNMP server a sbírej logy z routeru. Jinak zkusit jiny router. Kazdopadne by bylo fajn videt zakreslenou kompletni topologii site vcetne všech zarizeni.

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 12:14 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2004
Nahoru
ja by som chcel v prvom rade najpr odpoveď či vôbec môže nejaké sietové zariadenie pripojené do routra
ak keby sa pokazilo posrat komplet celú sieť a aj keby LAN kábel bol v skrate /čo nie je/ či toto môže pokašlať všetky LAN porty ???

začnime touto úvahou ?

_________________
Gigabyte 890FXA UD5 CPU AMD Phenom II 955 QUAD X4 BE AM3 C3 SATA HDD WD Caviar Black 500GB 32MB SATA 6Gb/s WD5002AALX
plus Western Digital Green 1000GB 64MB SATA2 WD10EARS 2x Kingston DDR3 2x2GB 1600MHz grey GRAFIKA SAPPHIRE Radeon HD 6850 1GB Toxic
notebook ACER Aspire F17 F5-771G-78X0 Acer aspire 5738G & Asus A6kM


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 12:26 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Jakekoliv zarizeni při nejake zajimave poruse muze shodit celou sit nebo zarizeni s nastavenou pevnou IP, která muze klidne kolidovat s IP routeru, nebo nejaky další DHCP server. Zkrat na kabelu neudela nic, jen bude nefunkcni pripojeni na tom kabelu, ale zato smycka take klidne sestreli celou sit.

Proste si nakresli celou sit, dej si tam IP (staticke i prilene DHCP) a radeji i MAC adresy (sice sem duplicitu MAC adresy par let nepotkal, ale stat se to muze).

Jinak ja bych to osobne neresil přes dva routery, ale jen jednim routerem a pak switchem a access pointem.

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 17:46 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
Vhodnejšie ako úvahy je zobrať vhodný diagnostický nástroj keď už teda chceš niečo diagnostikovať. Na siete sa zvykne používať Wireshark (je zdarma). Nečakám, že budeš rozumieť výstupu z toho programu, ale ozajstný sieťari ano.
Ja by som internet netestoval cez web browser, ale keď už ano, tak zásadne pomocou IP adries.
Ak by som videl, že pomocou IP adresy sa na web normalne dostanem, hľadal by som problem v DNS.


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 18:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
Spomenul som si ešte na jednu vec, ktorá normálne nikoho nenapadne ak o tom probléme nevie, alebo nemá znalosti o fungovaní hardware.
Nemám čas hladať k tomu routru presnejšiu dokumentáciu, ale existuje jedna zvláštna vec, ktorá sa týka aj LAN switchov, tiež aj LAN kariet. Sieťove výrobky označené ako "green" obsahujú power managament, ktorý dokáže vypínať energiu na nepoužívaných LAN portoch. Pri vypnutom PC sa zvykne vypnúť aj port na switchi. Ono by sa asi malo hovoriť o uspaní portu. Už viackrát som zaregistroval na routroch aj na switchoch, že existuje problém s prebudením portu. Správa sa to potom tak, ako si popísal.
V minulosti som podobný problém riešil upgradom firmware na routri.


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 18:22 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 29. leden 2004
Nahoru
to posledné je zaujímavé i keď...
dokedy som nemal na sieti 2x TP-LINK Archer C2 Wireless AC900 nebol žiaden problém a vždy sa to stane okolo 3:00-6:00 ráno

_________________
Gigabyte 890FXA UD5 CPU AMD Phenom II 955 QUAD X4 BE AM3 C3 SATA HDD WD Caviar Black 500GB 32MB SATA 6Gb/s WD5002AALX
plus Western Digital Green 1000GB 64MB SATA2 WD10EARS 2x Kingston DDR3 2x2GB 1600MHz grey GRAFIKA SAPPHIRE Radeon HD 6850 1GB Toxic
notebook ACER Aspire F17 F5-771G-78X0 Acer aspire 5738G & Asus A6kM


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 18:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
On ten "zazracny" Green ethernet je v sitovych zarizenich jen par let. Třeba na smallbusiness rade od Cisca sem ho vypinal, protože delal spise problémy.

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 18:38 
Začátečník
Začátečník

Založen: 29. prosinec 2008
Nahoru
Problém s náhodným uspaním môže byť ešte spôsobený aj nekvalitou prevedenia kabeláže, alebo mimotolerančnými parametrami hardware, alebo firmware, ktory hardware nastaví tak, že je mimo tolerancie. Spomínam si, že niektoré (nielen) LAN karty dokážu merať dlžku kabeláže a niektoré drahšie dokážu zistiť a ukázať s celkom dobrou presnosťou miesto poruchy na kabeláži v metroch. Od tejto funkcie býva niekedy odvodený PM, ktorý vypína port.
Je jasné, že pri takejto konštrukcii bude vypnutie portu závisieť na parametroch kabeláže a môže sa stať, že sa port vypne a už sa neprebudí.
100 megová LAN-ka totiž niekedy funguje aj na podstatne dlhšej kabeláži ako je 100m. Čo som v minulosti testoval rôzne tie 3COM a Intel karty, tak to fungovalo aj na 180m. Tieto karty neboli ešte "green", takže sa s nimi dali robiť rôzne limitné testovania.


 Profil  
 Předmět: Re: prosba o radu od skúseného sietarov čo spôsoboje pád LAN
PříspěvekZaslal v: út 14. srpen 2018, 19:29 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Intel karty mají v ovladacich mereni kabelaze a mají to v sobe i Cisco switche, ikdyz spise orientacni, ale když to odhali chybu, tak to nechas opravit kabelaznickou firmu.

100 Mbit skousnul mnohem horsi kvalitu kabelaze i delky, problem většinou nastal s vymenou za 1 Gbit switch a jak sem nadaval na ruzne rozdvojky a spojky ...

_________________
PC1: CPU: Intel Core i5 2500K, MB: ASRock Z77 Extreme4, GPU: XFX RX 480 Backplate Black Edition OC, RAM: 2x 8 GB DDR3 1600, HDD: Intel 320 - 80 GB + Intel 535 - 480 GB, Case: Fractal Design Define XL R2, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, Monitor: Dell P2416D

PC2: CPU: AMD Kaveri A10-7700K, MB: ASUS A88XM-PLUS, RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1866, HDD: Intel 520 - 120 GB, Case: SilverStone SST-PS09B, PSU: Be quiet! Pure Power L8 300W


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina (letní čas)


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.