Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je út 25. únor 2020, 14:18

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 17:08 
Nováček
Nováček

Založen: 11. prosinec 2019
Nahoru
Zdravím,
požádal jsem u TMobile o navýšení rychlosti VDSL na 100/10, dle hodnot na routeru byly max rate cca 80/30Mbps, takže jsem myslel, že se to navýší (šlo mi hlavně o upload). Nicméně router se synchronizuje na hodnotách cca 60-66/6Mbps, reálná rychlost cca 55/6Mbps. Jelikož mi router od operátora nevyhovoval (neustále záseky a restarty), používám ASUS DSL-AC56U.

Psal jsem na CETIN, proč je ta rychlost takhle nízká (hlavně jen 6Mbps upload) a odpověď:
Citace:
linka je nastavena na profil 105/10 Mbit/s, ale modem se synchronizuje pouze na 58/6 Mbit/s při maximální dosažitelné 76/28 Mbit/s.
Problém je ve vašem modemu, který neumí plně využít výhody technologie – tzv. RTX (retransmisi).
Pokud zapojíte modem, který RTX podporuje (informujte se u svého operátora o vhodném typu modemu), dosáhnete potom na vyšší rychlost – tedy přibližných 75/10 Mbit/s.


Zkoušel jsem na chvílí připojit i ten šrot zyxel VMG3312-T20A od tmobilu, ale ten taky synchronizuje upload jenom na 6Mbps.

O nějaké RTW (retransmisi) jsem zatím neslyšel, můžete mi někdo vysvětlit o co se jedná a které routery ji podporují?

Díky.


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 20:37 
Začátečník
Začátečník

Založen: 18. listopad 2009
Bydliště: Kolín
Nahoru
Navýšení rychlostí umožnila nejen pokračující výstavba předsunutých DSLAMů, ale i další technologické úpravy v pevné síti (tzv. retransmise a SRA – Seamless Rate Adaptation), které snižují rušení a přeslechy na přípojce.

Retransmise je způsob, jak řešit (opravovat) chyby, které na lince vzniknou v důsledku impulzního rušení (momentální degradace linky). Je aktivní na všech nových službách (a je podmínkou pro služby s rychlostí downlinku 100 a 250 Mbit/s) a aktivuje se zpravidla při změně služby a prakticky vždy u nové služby. Starší Comtrend 3031eu s aktuálním firmwarem podporuje retransmisi, stejně tak i vectoring. Nové modemy ji umí prakticky vždy. Hledejte podporu G.998.4 nebo G.INP (jde o dva názvy pro totéž).

Nebo počkejte na CETIN Terminátor (~leden 2020), ten umí všechny technologie, které se v síti CETIN používají (vectoring, bonding/g.998.2, retransmisi/g.inp/g.998.4). Ovšem tam vidím potenciální problém, T-M nejspíš Terminátor v nejbližších měsících podporovat nebude, a tak byste musel přejít k jinému ISP.


Kvalitní DSL modem pro dosažení vyšších rychlostí, který se zaručuje i VDSL3 resp. VDSL2+ např : O2 Smart BOX, který opravdu není špatný narozdíl od ostatních modemů co operátoři normálně nabízí a nebo lépe koupit např AVM FRITZ!Box 7530, ale pro požadované rychlosti je až zbytečný


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 21:08 
Nováček
Nováček

Založen: 11. prosinec 2019
Nahoru
Díky za info, ale pokud tomu tak je, tak Cetin pěkně kecá, protože G.INP (G.998.4) mám v nastavení zapnuto, a zobrazuje se to i v info o spojení DSL, je tam uvedené: Modulace DSL ITU G.993.2(VDSL2), G.998.4(G.INP).

Schválně jsem zkusit ten G.INP zakázat, pak se to synchronizuje na 56/4Mbps (reálně dle speedtest 52,5/3,5Mbps)... Když ten G.INP opět povolím, tak synchro je na 65/6Mbps (reálně 55/6Mbps)... takže vliv nějaký to má, ale nenajede to na plnou rychlost...

Tak to by mě teda zajímalo, v čem je ten problém...


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 21:15 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
skopiruj parametre linky...

_________________
Intel Core i7-5820K@4,5GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,4GHz, GB X99-UD4, Be Quiet Dark Power Pro 11 1kW; NVIDIA GTX 1080 FE watercooled; Fractal Design XL R2; Crucial MX100 256GB;Philips 234E5QHSB/00; OCZ RD400 512GB NVMe ; CFL 8700K ? Alphacool Eisbaer@; NVIDIA GTX 1060 FE; SSD: Samsung EVO 850 256GB; HDD:Seagate 7200.10@250GB + WD@320GB + Seagate 7200.12@1TB; Samsung SyncMaster BX2450L; Windows 10 PRO WMC; Fractal Design R4 Define@SuperFlower 550W Golden King
LUMIA 820,920,830; iPhone 6


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 21:51 
Začátečník
Začátečník
Obrázek uživatele

Založen: 12. říjen 2004
Bydliště: Tábor
Nahoru
Jen pro zajímavost s tímhle jsem se setkal u jiného Asus modemu. Konkrétně to byl Asus DSL-N17U. Při přechodu na tarif 100/10 se synchronizoval se na 56/10 a dostal jsem v podstatě identickou odpověď od Cetinu. Zajímalo by mě jestli tenhle problém budou mít plošně všechny ty "levnější" VDSL modemy od asusu a ty s podporou profilu 35b budou ok nebo je to kusová záležitost.
Po přechodu na Fritz!Box 7530 se synchronizuje 102/10 a znatelně ubylo i chyb na lince oproti tomu Asusu.

Jo jinak pokud připojuješ jiný modem tak nějakou chvíly počkej. On se asi i ten nově připojený bude nějaký čas synchonizovat na tu rychlost jakou měl ten Asus. Alespoň u mě to tak bylo, že po přepnutí na ten Fritz!box to trvalo cca hodinu než se z těch 56/10 srovnala linka na 100/10.

_________________
Core i7 4790K | Asus Z97-Deluxe(NFC & WLC) | 16GB Kingston DDR3 1866 | Gainward Phoenix GTX 1070@GS 2050/9800Mhz | Crucial M550 256GB | 2x Samsung 850 EVO 500GB | WD Green 3TB | EVGA SuperNOVA 1000 T2 Titanium 1000W | Fractal Design Define R5


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 21:59 
Nováček
Nováček

Založen: 11. prosinec 2019
Nahoru
CageJ napsal:
skopiruj parametre linky...


stačí toto?
Obrázek


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 22:16 
Nováček
Nováček

Založen: 11. prosinec 2019
Nahoru
tackleberry napsal:
Jen pro zajímavost s tímhle jsem se setkal u jiného Asus modemu. Konkrétně to byl Asus DSL-N17U. Při přechodu na tarif 100/10 se synchronizoval se na 56/10 a dostal jsem v podstatě identickou odpověď od Cetinu.

Zajímavé, ale asi by to mělo nějak jít vyřešit, našel jsem totiž na jiném fóru dotaz, že tam jeden člověk řešil podobný problém u ASUSu DSL-AC55U a že to nějakým nastavením vyřešil, akorát už tam nenapsal jak...

tackleberry napsal:
Jo jinak pokud připojuješ jiný modem tak nějakou chvíly počkej. On se asi i ten nově připojený bude nějaký čas synchonizovat na tu rychlost jakou měl ten Asus. Alespoň u mě to tak bylo, že po přepnutí na ten Fritz!box to trvalo cca hodinu než se z těch 56/10 srovnala linka na 100/10.

Tak teoreticky můžu zítra večer zkusit tam připojit ten Zyxel od Tmobilu na delší dobu (jiný router teď po ruce nemám)...


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: st 11. prosinec 2019, 22:40 
Moderátor
Moderátor
Obrázek uživatele

Založen: 31. březen 2011
Bydliště: Praha, Prešov
Nahoru
1) máš len 17a profil = 17 MHz a žiaden 35
2) pošli nastavenia DSL linky
3) VDSL 3 routre s podporou V-plus G-fast sú od ASUSU len AX88 a 68VG (ten som riesil u zakaznika vcera a tam nomalne 250Mbps funguje). 56U podporuje podla webu len 30MHz (8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, 17a and 30a)
4) podla mna ti nenastavili ten profil pretoze uz teraz mas SNR u DW na hrane 6dB!
5) G.INP router podporuje

_________________
Intel Core i7-5820K@4,5GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,4GHz, GB X99-UD4, Be Quiet Dark Power Pro 11 1kW; NVIDIA GTX 1080 FE watercooled; Fractal Design XL R2; Crucial MX100 256GB;Philips 234E5QHSB/00; OCZ RD400 512GB NVMe ; CFL 8700K ? Alphacool Eisbaer@; NVIDIA GTX 1060 FE; SSD: Samsung EVO 850 256GB; HDD:Seagate 7200.10@250GB + WD@320GB + Seagate 7200.12@1TB; Samsung SyncMaster BX2450L; Windows 10 PRO WMC; Fractal Design R4 Define@SuperFlower 550W Golden King
LUMIA 820,920,830; iPhone 6


 Profil  
 Předmět: Re: Co znamená RTX (retransmise) u VDSL?
PříspěvekZaslal v: čt 12. prosinec 2019, 09:12 
Nováček
Nováček

Založen: 11. prosinec 2019
Nahoru
Částečný úspěch, metodou pokus/omyl jsem postupně přenastavoval parametry v routeru a když jsem povolil nestandardní G Vector (položka Non-standard G.vector (G.993.5)), tak najednou se upload zvednul na 10Mbps, což bylo pro mně stěžejní. DW zůstal na hodnotě 65Mbps, ale to beru, že může být kvalitou linky, že se to na víc nedostane (když budu mít čas, tak to ještě zkusím si s tím pohrát).

CageJ napsal:
1) máš len 17a profil = 17 MHz a žiaden 35

Ano, to vím, ale i na 17a by měly rychlosti kolem 100Mbps fungovat a hlavně mi šlo o ten upload, který by na 17a měl taky jít na těch 10Mbps
CageJ napsal:
2) pošli nastavenia DSL linky
3) VDSL 3 routre s podporou V-plus G-fast sú od ASUSU len AX88 a 68VG (ten som riesil u zakaznika vcera a tam nomalne 250Mbps funguje). 56U podporuje podla webu len 30MHz (8a, 8b, 8c, 8d, 12a, 12b, 17a and 30a)

to vím, ad bod 1
CageJ napsal:
4) podla mna ti nenastavili ten profil pretoze uz teraz mas SNR u DW na hrane 6dB!

ano, je možné, že DW je na hraně, šlo mi hlavně o Upload
CageJ napsal:
5) G.INP router podporuje


Každopádně díky všem za pomoc!


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 9 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Žádní registrovaní uživatelé a 2 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.