PCTuning
https://pctforum.tyden.cz/

Větší RD - nová LAN síť
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=17&t=275001
Stránka 1 z 2

Autor:  jouda [ po 20. květen 2019, 16:05 ]
Předmět:  Větší RD - nová LAN síť

Dobrý den,
potřebuji rozvést internet po větším rodinném domě (3 samostatné byty/patra (4. NP je propojeno s 3. NP))

Připojení pevnou linkou.
Nyní je telefonní kabel přiveden do O2 modemu ZTE H267A ve druhém patře. Z něj kabelem do 1 PC a kabelem do malého NASu (WD mycloud s OMV). TV, druhé PC a telefony pouze přes wifi daného modemu. V ostatních patrech nebyl internet nutný.

Nové požadavky jsou na dvě O2TV ve třetím patře + internet.
Rozhodl jsem se proto to vzít od podlahy. Jedná se o stávající dům, kabeláž mezi patry bude v nepoužívaném komíně :)

Moje představa: ve sklepě (více méně stálá roční teplota, ne moc vysoká vlhkost) modem ZTE, z něj dva samostatné kabely do dvou settopboxů O2. Dále ve sklepě NAS a switch. Ze switche kabely do jednotlivých pater popř. přímo do zařízení.
Ve 2. a 3. NP wifi.

Co je lepší? Mít v každém patře wifi router a z něj kabely do TV, PC,.. nebo mít do každého koncového zařízení kabel přímo ze swtche ze sklepa a v patře jen access point pro wifi?

Můžete doporučit i nějaké konkrétní produkty? V plánu jsou kabely cat5e, které na dané použítí, si myslím, musí stačit.
Rád bych gigabitovou síť. A co nejlevněji, je to pouze pro domácí použítí, není to žádná strategická podniková síť nebo síť, kde se protočí stovky GB denně.

Díky.

Autor:  killerek [ po 20. květen 2019, 18:21 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Za me doporucuji všechno natahat na jedno místo. U koncových zarizeni to zakoncit na zdi datovou zásuvkou a dole v patchpanelu v mensim racku. S oblibou vymeny a stehovani nabytku po byte nedoporocuji tahat kabely na miru k zarizeni. CAT5e ti bude stacit, když se vejdes do 100 metru, jen bych doporucil stinenou verzi, kdyby to mělo nekde po dome soubeh se silnoproudem.

Nechal sem si v byte firmou tahat 11 datových zásuvek (CAT6 stinena), 4 koaxialni zasuvky a i s rackem me to vyslo na 13 tisíc.

Autor:  nacos [ po 20. květen 2019, 20:30 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

do kazdeho patra utp ze switche ze sklepa a potom to resit v patrech podle potreby bezdratovým routrem nebo jen switchem. kabel nestineny, stinenym si jen zadelavate na problem s uzemenim.

Autor:  killerek [ po 20. květen 2019, 20:54 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Na co mit v kazdem patre router nebo switch, když mu bude stacit jen AP pro pokryti wifi, které navíc muze byt napajene POE. S tim uzemnenim si delas srandu, ne? Jaky problem? Když vemu cenu toho domu, tak bych to delal poradne a ne zadna polovicata reseni.

Autor:  nacos [ po 20. květen 2019, 21:02 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

pisu, resit podle potreby. a se stinenym utp si fakt srandu nedelam. jen nechapu co ma cena domu spolecneho se stinenim?

Autor:  jouda [ st 22. květen 2019, 17:29 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Díky za rady. Do stíněného se raději pouštet nebudu, křížení i souběh se silnoproudem bude minimální.
Asi bude opravdu lepší to natahat vše ze switche a libí se mi napájení acces pointů přes PoE (asi dokopím ke každému injektor). Kabely napřímo. Ve sklepě může být smotaná rezerva a kabely tak v případě potřeby povytáhnout, ale nábytek se taky nestěhuje každý měsíc. Zásuvky bych musel vysekávat, takhle mi stačí jen u země provrtat díru a poté kabel vést pod kobercem nebo v podlahové liště. Snažím se to udělat co nejjednodušeji a nejlevněji.
Nějaké tipy na HW nebo alespoň jakému výrobci se vyhnout?

Autor:  killerek [ st 22. květen 2019, 18:22 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Ubiquiti se poslední dobou tesi oblibe. Ja se vyznam spise v enterprise prvcích, ale něco ti tu nasterilim

Switch - 16 portu s POE a zapojil bych do nej i ten NAS, at nevytezujes zbytecne DSL modem:
https://www.czc.cz/ubiquiti-unifi-switc ... 23/produkt

Tady jsou nejake AP:
https://www.czc.cz/Unifi/sitove-prvky/hledat
- netusim, jak je to u nich se spravou AP, aby si mel všude stejne SSID

Mozna bych vzal i nejaky router, aby si mel komplet vnitri sit ve stejnem vlastním rozsahu a DSL modem se staral jen o WAN pripojeni.

Autor:  xIndian [ st 5. červen 2019, 09:33 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

K Unifi je ještě potřeba Controller, kterým se vše ovládá. Pro řízení a monitorování provozu dále Unifi Gateway jako router.

Jinak Unifi AP se dají napájet i třeba z Mikrotik routerů/switchů a Controller je možné postavit třeba na Raspberry Pi. Navíc Unifi AP má v balení PoE adaptér kromě balení po 5 ks AP.

Autor:  killerek [ st 5. červen 2019, 16:50 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Ja se POE adapteru zbavoval, ale to bylo pro me pouziti, abych mohl vzdalele restartovat zarizeni jen shozenim portu. Navic i Cisco adaptery po letech umiraly a me to usetrilo cestovani nebo chozeni.

Autor:  nacos [ čt 6. červen 2019, 07:31 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

unifi bez controleru, je porod nastavovat, ale kdyz uz se to nastavi tak to jede super.
jestli chcete poe tak vemte tohle https://www.discomp.cz/maxlink-pasivni-gigabitovy-poe-panel-6-portu_d60457.html?fulltextword=poe

pokud si vsechny prvky sjednotite treba na 12 V muzete vse napajet z jednoho zroje. Co jsem se tak dival tak DSL modem na 12 V jede.

zdroj k POE i se zalohou na baterku nebo model bez UPS
https://www.discomp.cz/mean-well-scp-35-12-spinany-zdroj-s-funkci-nabijecky-ups-35w-12v_d68089.html

bezdratove routery

https://www.discomp.cz/mikrotik-routerboard-rb952ui-5ac2nd-tc-hap-ac-lite-tower-5x-lan-usb-300-433mbps_d77775.html

podporuji POE myslim ze 12- 24 V takze se nemusite drbat se spliterama atd..

dalsi router pokud tam nebudete chtit delat nejake slozitejsi nastaveni ani nebude potreba.

Autor:  CageJ [ čt 6. červen 2019, 20:58 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

a čo skúsiť AiMesh?

Autor:  brambora81 [ pá 7. červen 2019, 12:13 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

asusu bych se asi vyhnul protoze jeho neschopnost je znama, napadene updatovaci servry a zaplaty skoro zadne asus bych asi nebral

Autor:  Natural [ pá 7. červen 2019, 15:29 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Ono je dost takových řešení. Hlavní nevýhodu ubnt bych viděl v jednom rj45.

Autor:  jouda [ so 8. červen 2019, 18:01 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Děkuji za názory.
Tak jenom info, jak to nakonec dopadlo.
Nataženo levným cat5e (datacom z alzy). Vše do sklepa přes 8 portový Gb switch TP link (ten je teda plný, ale co už). Překvapivě všechny konektory napoprvé funkční (nikdy předtím jsem konektory nekrimpoval a koupil jsem taky nějaké levné kleště za 2 stovky).
Ve druhém patře jsem jako AP použil provizorně starý O2 modem Huawei HG622u - aspoň neleží v šuplíku. Ale víte, jak to s provizorními řešeními chodí... Ve třetím se dělají ještě opravy, tak zatím nic.
Kopírování souboru mezi počítači okolo 105 MB/s, což je, si myslím, slušné (možná taky limit HDD?)
Ubiquiti apod. je asi fajn, ale snažím se to držet finančně při zemi.

Autor:  CalebCox [ so 8. červen 2019, 19:51 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Provizorne, docasne... a jednotka docasnocti je jeden furt... 8)

Chapu ze nechcete moc utracet ale radsi bych to udelal jednou a poradne. Ten Huawei nechat odocivat v elektrosrotu nebo nekomu venovat/prodat. A osadit to klidne tim Unifi, neni drahe a je to funkcni a overene reseni, stropni AP se daji pekne umistit.

A jen doufam ze ten levny cat.5e drat nebyl tzv. CCA (cooper clad aluminium), neboli potencionalni zdroj budoucich potizi :wink:

Autor:  killerek [ so 8. červen 2019, 22:38 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

CalebCox napsal:
Provizorne, docasne... a jednotka docasnocti je jeden furt... 8)


Bohuzel platne i ve velkych firmách.

Autor:  CageJ [ ne 9. červen 2019, 10:16 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

brambora81 napsal:
asusu bych se asi vyhnul protoze jeho neschopnost je znama, napadene updatovaci servry a zaplaty skoro zadne asus bych asi nebral


o tom som v zivote nepocul, link?
routre su safe

Autor:  jouda [ ne 9. červen 2019, 11:57 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

CalebCox napsal:
Provizorne, docasne... a jednotka docasnocti je jeden furt... 8)

Asi tak :-D

Já to chápu, že je to blbé, že se snažíte radit a ten blbec si to pak stejně udělá po svém a špatně, ale cokoliv je nyní dražší než 0,- (Huawei) a přitom z mého pohledu funkční. Konec konců něco jinhé tam můžu dát kdykoliv a aspoň to nebude tolik peněz najednou. Do stropu ne, to bych musel sekat.

Drát je plný Cu.

Autor:  CalebCox [ ne 9. červen 2019, 13:25 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

Ja si spis nedokazu predstavit jak to provedete splaca im ruznych zarizeni co dum dal tak aby to nevypadalo osklive. Nemluve o tom ze rozdilna zarizeni budou mit rozdilne rychlosti/normy wifi... ale nato aby fam tam “odkapaval” internet z pomale internetove pripojky to postaci.
Ale kdyz mate i NAS tak bych premyslel o rychle .ac wifi po celem dome.

Autor:  werygood [ so 22. červen 2019, 10:42 ]
Předmět:  Re: Větší RD - nová LAN síť

CageJ napsal:
a čo skúsiť AiMesh?


Jelikož tuto problematiku budu brzy řešit taky, oživím znovu toto téma - máš s tím praktické zkušenosti? Celkem se mi to wifi řešení na papíře líbí...

Stránka 1 z 2 Čas je uváděn v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/