Registrace  •  FAQ  •  Pravidla fóra  •  Uživatelské blogy  •  PCTuning.cz  •  Hledat  • Přihlášení
 • Funkce report, slouží pro upozornění na porušení pravidel, ne vzkazy moderátorům.

Právě je čt 2. červenec 2020, 06:59

Zobrazit příspěvky bez odpovědiZobrazit aktivní témata



Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 
Autor Zpráva
 Předmět: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 09:14 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. leden 2010
Bydliště: Olomouc
Nahoru
Ahoj, prosím o pomoc s výběrem routeru. V sítích nejsem extra zběhlý a známý mě poprosil o vyřešení problému se pomalou NAS. Má WD My Cloud EX2 Ultra (zde odkaz) a modem Zyxel VMG3312-T20A (odkaz) .

Stěžuje si na nízkou přenosovou rychlost, která je cca 10-12MB/s, což dle mých výpočtů odpovídá rychlost LAN modemu (max. 100Mbps). Řešením problému by tedy podle mě měly být 1GB lan porty. Je mi jasné, že totéž musí podporovat i PC, popř. wifi adaptér, který signál přijímá.

Napadl mě Asus DSL-AC55U (odkaz), který není moc drahý a také nemá úplně dobré hodnocení, ale měl by splňovat všechny požadavky.

Tedy:
VDSL
Gigabitový přenos
Vypínatelná WiFi

Budu moc rád za každou radu nebo za ujištění, že by to takto mělo opravdu fungovat.

_________________
Základní deska:Gigabyte GA-880GA UD3H Procesor:AMD Phenom II X4 925 + GELID Solution Tranquillo Operační paměť:Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Grafická karta:Sapphire HD 6850 Toxic 1GB GDDR5 Pevný disk:WesternDigital 250GB + Samsung SpinPoint F3 - 1TB Zdroj:Seasonic SS-550ET-F3 500W Bronze Skříň:CoolerMaster Elite 430 + Scythe KM03-BK Kaze Master Pro 5,25" + 3× Fractal Design 120mm Silent Series R2 + Coolermaster BC 120 Blue 120mm Operační systém:Windows 7 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 09:55 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Sice s nim nevyresis rychlejsi pristup wifi klientu, ale nestacil by ti daleko levnejsi Gbit switch?


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 09:56 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Ten Zyxel je dobra past na zakazniky. Nechapu, jak muzou prodávat VDSL modem se 100 Mbit LAN porty.


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 10:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Stejne vetsina pripojek ma do 50Mbit, takze to neva.


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 10:30 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. leden 2010
Bydliště: Olomouc
Nahoru
Jsem to ale vůl, tohle mě vůbec nenapadlo. Moc díky za radu.

Jinak rychlost přípojky je vážně prozatím omezená jen na 50Mbps.

Tím pádem, když poběží všechny PC přes 1Gbit Switch a bude k němu připojená i NAS (jen net se bude tahat z toho Zyxelu), tak to poběží v domácí síti tak, jak chceme. Chápu to správně?

Kdyby chtěl tahat z NAS i přes Wifi, tak by stejnou funkci switcher splnil i nějakej obyčejnej Wifi router, že? I když bezdrátově ta rychlost pochopitelně Gbit nebude.

EDIT: Switch třeba tento - odkaz
Wifi router třeba tento

_________________
Základní deska:Gigabyte GA-880GA UD3H Procesor:AMD Phenom II X4 925 + GELID Solution Tranquillo Operační paměť:Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Grafická karta:Sapphire HD 6850 Toxic 1GB GDDR5 Pevný disk:WesternDigital 250GB + Samsung SpinPoint F3 - 1TB Zdroj:Seasonic SS-550ET-F3 500W Bronze Skříň:CoolerMaster Elite 430 + Scythe KM03-BK Kaze Master Pro 5,25" + 3× Fractal Design 120mm Silent Series R2 + Coolermaster BC 120 Blue 120mm Operační systém:Windows 7 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 14:37 
Nováček
Nováček
Obrázek uživatele

Založen: 29. březen 2004
Bydliště: Praha
Nahoru
No je otazkou jestli to rychle prez wifi chces a nevadi ti priplatit si, dosahovat skoro gigabitovych rychlosti bezdratove zase takovy problem neni. A nebo jestli to ozelis a spokojis se pouze s gigabitovym switchem.
Stejne si myslim ze hlavnim limitem rychlosti bude v tomto pripade ta parodie na NAS od WD ;-)


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 15:21 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. leden 2010
Bydliště: Olomouc
Nahoru
CalebCox napsal:
No je otazkou jestli to rychle prez wifi chces a nevadi ti priplatit si, dosahovat skoro gigabitovych rychlosti bezdratove zase takovy problem neni. A nebo jestli to ozelis a spokojis se pouze s gigabitovym switchem.
Stejne si myslim ze hlavnim limitem rychlosti bude v tomto pripade ta parodie na NAS od WD ;-)


No, jak jsem říkal, není to na mě, ale na známém. Nabídnu mu obě možnosti, ale předpokládám, že bude chtít i bezdrát, jelikož má doma jen notebooky. Mně jde teď hlavně o to, jestli to bude takto fungovat, pokud to teda dobře chápu, tak ano.

Nějak extra se v tom nevyznám, ale chápu, že spíš je to asi takový lepší externí disk než plnohodnotná NAS :) . Dle recenzí a internetu by to ale mělo dosahovat někde mezi 60-110MB/s, což je furt násobně víc, než dovolí ten router.

_________________
Základní deska:Gigabyte GA-880GA UD3H Procesor:AMD Phenom II X4 925 + GELID Solution Tranquillo Operační paměť:Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Grafická karta:Sapphire HD 6850 Toxic 1GB GDDR5 Pevný disk:WesternDigital 250GB + Samsung SpinPoint F3 - 1TB Zdroj:Seasonic SS-550ET-F3 500W Bronze Skříň:CoolerMaster Elite 430 + Scythe KM03-BK Kaze Master Pro 5,25" + 3× Fractal Design 120mm Silent Series R2 + Coolermaster BC 120 Blue 120mm Operační systém:Windows 7 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: so 11. duben 2020, 18:52 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Můžeš koupit externí disk s USB 3.0 a rychlost bude i větší. Ale pak s ním budeš běhat sem a tam. :)

Mělo by stačit NAS připojené kabelem do sítě, na 1gbit switchi/routeru to pojede okolo 60-110MB/s.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: ne 12. duben 2020, 23:24 
Začátečník
Začátečník

Založen: 21. leden 2010
Bydliště: Olomouc
Nahoru
Děkuji všem za rady, myslím, že mám jasno.

Ještě jsem přemýšlel, když budou všechna zařízení zapojena do nového routeru, zda nezapojit kábl do WAN (tím ušetřit jeden port LAN) a udělat z toho subsíť s vlastním DHCP. Ale i jako síťový analfabet předpokládám, že to je asi síťařská patlanina a že správně bude nechat DHCP na tom starém VDSL Zyxelu.

_________________
Základní deska:Gigabyte GA-880GA UD3H Procesor:AMD Phenom II X4 925 + GELID Solution Tranquillo Operační paměť:Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Grafická karta:Sapphire HD 6850 Toxic 1GB GDDR5 Pevný disk:WesternDigital 250GB + Samsung SpinPoint F3 - 1TB Zdroj:Seasonic SS-550ET-F3 500W Bronze Skříň:CoolerMaster Elite 430 + Scythe KM03-BK Kaze Master Pro 5,25" + 3× Fractal Design 120mm Silent Series R2 + Coolermaster BC 120 Blue 120mm Operační systém:Windows 7 64bit


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: po 13. duben 2020, 09:00 
Začátečník
Začátečník

Založen: 10. srpen 2017
Bydliště: na Pankraci
Nahoru
Novy router muzes prepnout do rezimu AP (a vypnout DHCP), pak to poridi Zyxel v jedne siti.


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: po 13. duben 2020, 10:12 
Začátečník
Začátečník

Založen: 30. červenec 2011
Bydliště: Praha
Nahoru
Pokud ty dva routery propojíš, tak určitě ne z portu LAN do portu WAN. Ale radši LAN-LAN. Jinak bys měl dvě podsítě a počítače by se vzájemně neviděly třeba při sdílení souborů ve windows. DHCP na druhém routeru vypnout, jinak by to dělalo akorát problémy.

_________________
ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané


 Profil  
 Předmět: Re: VDSL router k NAS
PříspěvekZaslal v: po 13. duben 2020, 10:40 
Začátečník
Začátečník

Založen: 09. prosinec 2003
Bydliště: Praha
Nahoru
Teoreticky by mohl jit ten Zyxel prepnout do bridge modu, tim by jen navazal DSL synchro a o vse by se staral novy router.


 Profil  
Zobrazit příspěvky za poslední:  Řadit podle  
Odpovědět na téma  [ 12 příspěvků ] 


Čas je uváděn v UTC + 1 hodina


Přejít do sekce:
  

Kdo je přihlášený

Uživatelé procházející si tuto sekci: Salamander a 6 anonymních


Nemůžete zakládat nová témata v této sekci
Nemůžete odpovídat na příspěvky v této sekci
Nemůžete upravovat své příspěvky v této sekci
Nemůžete mazat své příspěvky v této sekci
Nemůžete připojit přílohy v této sekci

 
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad - PCT fórum, Zásady ochrany osobních údajů.